to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:59 | 08.05.2018

Πολιτική

Το «όραμα» του Μητσοτάκη για τις εργασιακές σχέσεις

Και το σχόλιο του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Παναγιώτη Κορφιάτη...


Την αντίληψη των νεοφιλεέυθερων για τις εργασιακές σχέσεις, λίγους μήνες μάλιστα πριν την επαναφορά των βασικών αξόων των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα του Digital Economic Forum. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «το κλασικό “δυτικό” ωράριο “9 με 5” στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά, από αυτή στην οποία ξεκίνησε, αυτό είναι μάλλον ξεπερασμένο».

«Ξεπερασμένη», δηλαδή, η σταθερή οκτάωρη εργασία, η οποία κατακτήθηκε με αγώνες του κόσμου της Εργασίας. Αντί αυτής, προκρίνεται, όπως το έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, «η ευελιξία στην αγορά εργασίας και η προώθηση νέων τύπων συμβάσεων απασχόλησης».

Ούτως ειπείν, ο εργαζόμενος να δουλεύει με ατομική σύμβαση ορισμένου χρόνου ή έργου και με ωράρια που συμφέρουν τον εργοδότη. Σήμερα τρεις ώρες, αύριο δώδεκα, μεθαύριο καμία. Με μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές ή και καθόλου. Με την ανεργία να επικρέμαται διαρκώς πάνω από το κεφάλι του...

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρ. Σβίγκου: Ευαγγέλιο του νεοφιλελευθερισμού από Μητσοτάκη, για ευελιξία και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων

«Αν ψάχνετε τις λέξεις εργαζόμενος και εργασιακά δικαιώματα αυτές λείπουν και όχι φυσικά τυχαία», από την ομιλία Μητσοτάκη, τονίζει σε σχόλιό του ο ειδικός γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε., Π. Κορφιάτης. «Φυσικά είναι ψιλά γράμματα η παραβατικότητα στους χώρους εργασίας – μάλλον η σωστή κατά το νεοφιλελεύθερο νιουσπικ έκφραση είναι η περιορισμένη ευελιξία, του πλαισίου και των εργαζόμενων που επιμένουν σε αναχρονιστικά πράγματα όπως το ωράριο και το δικαίωμα οργάνωσης και της δικής τους ζωής», τονίζει ο ίδιος, καυτηριάζοντας τις αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Ιδού τα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη:

Χρειάζονται νέες πολιτικές που θα ενισχύσουν τις δομές για την ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και την ψηφιακή οικονομία. Νέες μορφές απασχόλησης και νέα επαγγέλματα κάνουν την εμφάνισή τους. Η λεγόμενη platform economy δημιουργεί ένα νέο τελείως διαφορετικό, σε σχέση με το παρελθόν, περιβάλλον απασχόλησης. Οι σημερινές αγορές εργασίας, κυρίως στις ανεπτυγμένες κοινωνίες και σε κάθε τομέα, υφίστανται βαθιές θεμελιώδεις αλλαγές. Δεν είναι υπερβολή αν πει κανείς ότι σήμερα δεν βιώνουμε μία κρίση στην απασχόληση, αλλά μία επανάσταση στο χώρο της απασχόλησης: Η δια βίου απασχόληση στον ίδιο τομέα είναι κάτι που μάλλον πια ανήκει στο παρελθόν. Σήμερα, οι εργαζόμενοι μπορεί να αλλάξουν όχι μόνο δουλειά, αλλά και κλάδους πολλές φορές στον εργασιακό τους βίο.
 
Το κλασικό «δυτικό» ωράριο «9 με 5», στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά, από αυτήν στην οποία ξεκίνησε, αυτό είναι μάλλον ξεπερασμένο. Σε περιβάλλον τέτοιας τεχνολογικής επανάστασης οι ίδιοι οι πολίτες, αλλά και οι επιχειρήσεις θα θέλουν συχνά να οργανώνουν ευέλικτα το χρόνο εργασίας τους, σύμφωνα με τις δικές τους επιθυμίες. Για αυτό, η ευελιξία στην αγορά εργασίας και η προώθηση νέων τύπων συμβάσεων απασχόλησης μπορεί να ιδωθεί και ως ευκαιρία αύξησης της απασχόλησης, σε ένα περιβάλλον γήρανσης του πληθυσμού, ιδίως στην Ευρώπη και στις αναπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Η προώθηση πιο ευέλικτων και εξειδικευμένων μορφών απασχόλησης θα επιτρέψει την προσέλκυση ευάλωτων ομάδων (γυναικών, ατόμων με αναπηρία, μειονοτήτων) στην αγορά εργασίας. Θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων από το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.  Όλα τα παραπάνω, πάντα με τρόπο που θα επιτρέπει στους εργοδότες να οργανώσουν αποτελεσματικά την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, αλλά και που θα διασφαλίζει όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)