to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:16 | 06.02.2020

Κοινωνία

«Το όραμα της ΝΔ πραγματώνεται: Συστηματική αποδόμηση της παιδείας και επιστροφή στο θρησκόληπτο μεσαίωνα»

Ανακοίνωση από την Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Τομέα δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το φυλλάδιο με ομοφοβικό περιεχόμενο που κυκλοφόρησε σε Γυμνάσιο του Χολαργού αλλά και την κατάργηση της Θεματικής Εβδομάδας από το υπ. Παιδείας


Αναλυτικά η ανακοίνωση;

Φυλλάδιο με ομοφοβικό περιεχόμενο κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες σε Γυμνάσιο του Χολαργού, το οποίο συμμετείχε σε (υποχρεωτικό) εκκλησιασμό, λόγω του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, το φυλλάδιο μοιράστηκε μαζί με το αντίδωρο, γεγονός που καθιστά το συμβάν και το συμβολισμό του ακόμη πιο ανησυχητικό.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική ηγεσία και το αρμόδιο υπουργείο όχι μόνο αδιαφορούν, αλλά εντείνουν περαιτέρω τη σκοταδιστική λαίλαπα καταργώντας τη «Θεματική Εβδομάδα» στα γυμνάσια –θεσμό-τομή ο οποίος εγκαινιάστηκε το σχολικό έτος 2016-2017. Σκοπός του νέου θεσμού ήταν το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και στη ζωή μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση μαθητών και καθηγητών πάνω σε συγκαιρινά ζητήματα. Η «Θεματική Εβδομάδα» έδινε τη δυνατότητα στους κοινωνούς της διδακτικής λειτουργίας να έχουν έστω μια πρώτη επαφή με σύγχρονα επιστημονικά πορίσματα – το πρώτο, δηλαδή και στοιχειώδες επιμορφωτικό βήμα προκειμένου να καλλιεργηθεί στο σχολικό περιβάλλον η κουλτούρα του σεβασμού της διαφορετικότητας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μια εκπαίδευση δηλαδή, επίκαιρη και ελεύθερη που δεν θα αναπαράγει ούτε θα επιβραβεύει τη διαιώνιση τοξικών στερεότυπων και κοινωνικών ανισοτήτων (έμφυλων, σεξουαλικών, εθνοτικών, φυλετικών και ταξικών).

Δεν είναι η πρώτη φορά που ύποπτοι και σκοτεινοί κύκλοι επιχειρούν να φιμώσουν, να διασύρουν, να στιγματίσουν και να τρομοκρατήσουν κοινωνικές ομάδες πολιτών, την τιμή και τα δικαιώματα των οποίων το επίσημο κράτος και οι νόμοι υπό ομαλές συνθήκες προασπίζονται και προστατεύουν.

Είναι αδιανόητο, καθώς διανύουμε τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, να στοχοποιείται τόσο βάναυσα και απροκάλυπτα η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και μάλιστα τα πιο ευαίσθητα και ανυπεράσπιστα μέλη της – οι έφηβοι με αντίστοιχο προσανατολισμό.

Οι αρνητικές συνέπειες για την ψυχική και συναισθηματική τους υγεία είναι γνωστές και επιστημονικά τεκμηριωμένες, το ενδοσχολικό και εξωσχολικό bullying ενθαρρύνεται, ενώ η ίδια η στρατηγική, που ακολουθείται πλέον «επιτελικά» σε κρατικό επίπεδο, αντίκειται στον αντιρατσιστικό νόμο, προκαλεί κατάφωρα κάθε δημοκρατική συνείδηση, απαξιώνει και παράλληλα ακυρώνει λόγω και έργω τις ευρωπαϊκές κατακτήσεις.

Καθίσταται πλέον σαφές σε κάθε πολίτη, που διαθέτει έστω και τη στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία, ότι ο δήθεν σύγχρονος ευρωπαϊκός προσανατολισμός του κυβερνώντος κόμματος δεν ήταν παρά ένα πρόσχημα, μια βολική βιτρίνα για να κρύψει τον οπισθοδρομικό του μεσαιωνισμό, να επαναφέρει διαχωρισμούς του περασμένου αιώνα και να αποδομήσει κάθε έννοια συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και κοινωνίας της αλληλεγγύης.

Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε τέτοια ενέργεια που έρχεται να ενισχύσει την ομοβροντία της ρατσιστικής και μισανθρωπικής παραφωνίας, μάρτυρες της οποίας γινόμαστε όλοι καθημερινά τον τελευταίο καιρό.

Καλούμε το υπουργείο Παιδείας να τοποθετηθεί ρητά και να αναθεωρήσει, αλλά και την επίσημη Πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα αποδίδοντας ευθύνες για το απαράδεκτο περιστατικό. Εννοείται ότι επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω νομικές κινήσεις, αν η εκ του πονηρού κρατική αδράνεια συνεχίσει ως έχει.

Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Τομέα δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ

tags: ΛΟΑΤΚΙ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)