to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ωραιόκαστρο: Μία απόφαση που άργησε πολύ

Ομόφωνο ψήφισμα εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο Ωραιοκάστρου σχετικά με την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία της περιοχής αναγνωρίζοντας έστω και με μεγάλη καθυστέρηση το δικαίωμά τους στην φοίτηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός του επομένου δεκαημέρου.


Το ψήφισμα εκδόθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια του οποίου, έκαναν και πάλι αισθητή την παρουσία τους «αντιδρώντες» γονείς και ακροδεξιοί που κατηγορούσαν τον δήμαρχο Αστ. Γαβότση ότι «τελικά τα βρήκε με την κυβέρνηση» σχετικά με την ένταξη των προσφύγων στα σχολεία του δήμου.

Να θυμίσουμε ότι η διοίκηση του Δήμου και ο δήμαρχος είχε πρωτοστατήσει το προηγούμενο διάστημα με ρατσιστικά παραληρήματα εναντίον των μικρών προσφυγόπουλων, με τον τελευταίο να ανασκευάζει τις απόψεις του στη συνέχεια λόγω του σάλου που είχε δημιουργηθεί.
 

Κατά το τέλος της συνεδρίασης ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Αλληλεγγύη-Ανατροπή»  Γ. Εδιρνέλης κατέθεσε ψήφισμα υπέρ της φοίτησης των προσφυγόπουλων, ψήφισμα που αναγκάστηκαν να πάρουν θέση όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι τελικά το ψήφισαν με τους «αντιδρώντες» γονείς να αποχωρούν χωρίς να ακολουθήσουν περαιτέρω αντεγκλήσεις με τον δήμαρχο και τους συμβούλους του. 

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου καλωσορίζει τα προσφυγόπουλα στα σχολεία του Δήμου, αναγνωρίζοντας έτσι έμπρακτα το δικαίωμα αυτών των παιδιών στην εκπαίδευση» αναφέρεται συγκεκριμένα στο ψήφισμα το οποίο αποδεικνύει ότι έστω και καθυστερημένα οι δημοτικοί σύμβουλοι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα που είχαν δημιουργήσει με τη ρατσιστική ρητορεία τους και τις τρομολαγνικές τοποθετήσεις για το θέμα της φοίτησης των παιδιών των προσφύγων. 

Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι η κατάσταση φαινόταν να έχει εκτραχυνθεί  καθώς πριν λίγες μέρες είχαμε νέο ρατσιστικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια συνάντησης των γονέων του 1ου δημοτικού Ωραιοκάστρου με το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου γονέων όταν ακροδεξιοί από την «Πατριωτική Ένωση Ωραιοκάστρου» και μερίδα γονέων επιτέθηκαν λεκτικά στον διευθυντή του σχολείου, ο οποίος κλήθηκε να ενημερώσει για τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου μετά την εφαρμογή της απόφασης του Υπουργείου να λειτουργήσει στο σχολείο Δομή Υποδοχής για την εκπαίδευση των προσφύγων.
 

Με αφορμή το συμβάν αυτό ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου ξεκαθάρισε τη θέση του εκφράζοντας την συμπαράσταση στον διευθυντή. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος διδασκόντων «ο διευθυντής όταν τοποθετείται δημόσια δεν εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις, αλλά τις απόψεις του συνόλου του συλλόγου των εκπαιδευτικών του σχολείου». 
 

«Υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί διδάσκουμε καθημερινά την ισότητα, τη δικαιοσύνη και το δικαίωμα κάθε παιδιού στη μόρφωση, την τροφή, την ασφάλεια, ανεξάρτητα από τη φυλή του, τη γλώσσα του, τη θρησκεία του και δεν σκοπεύουμε να γίνουμε ανακόλουθοι της διδασκαλίας μας. Η εκπαιδευτική και πολιτισμική ένταξη των παιδιών προσφυγικών οικογενειών πιστεύουμε ότι αποτελεί υποχρέωση της ανθρωπότητας και προφανώς και του ελληνικού κράτους» σημειώνουν μεταξύ άλλων.
 

Διακηρύσσουν  ακόμη προς κάθε κατεύθυνση ότι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου θα συνεχίσουν να προσφέρουn αμέριστα τις υπηρεσίες τους στα παιδιά του ελληνικού λαού, αλλά και σε κάθε παιδί που ζει στη χώρα μας, από όπου κι αν προέρχεται, όταν έχει ανάγκη, απαιτούν σεβασμό της προσωπικότητάς τους, καθώς και του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός, να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας και τέλος καλούν το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί το κύρος και η αξιοπρέπεια του διευθυντή.  


Ακούστε τα όσα είπε στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4 και στον Απόστολο Λυκεσά και Λευτέρη Αρβανίτη σχετικά με την έκδοση του ψηφίσματος, ο επικεφαλής της παράταξης "Αλληλεγγύη - Ανατροπή" Γρ. Εδιρνέλης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)