to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ώρα πολιτικού απεγκλωβισμού!

Ευτυχώς ή δυστυχώς η πραγματικότητα, όσο κι αν κάποιοι μοχθούν να τη φτιασιδώσουν και να την κρύψουν σε αμπάρια, βρίσκει πάντα τις χαραμάδες για να ξεγλιστρά. Πολλές φορές, μάλιστα, δεν ξεφεύγει απλά από τις χαραμάδες, αλλά γκρεμίζει ολόκληρους τοίχους. Αυτό συμβαίνει το τελευταίο διάστημα. Η πραγματικότητα έρχεται και διαλύει κάθε λίστα Πέτσα, έρχεται και φιμώνει το ψέμα.


Κάτι πάει πολύ λάθος εδώ και καιρό, όχι μόνο αυτές τις μέρες. Το λάθος αυτό είναι που με σπρώχνει να γράψω τις επόμενες γραμμές, γιατί το χαρτί αποτελεί δίοδο για την σκέψη και πίνακα για την πραγματικότητα.

Ευτυχώς ή δυστυχώς η πραγματικότητα, όσο κι αν κάποιοι μοχθούν να τη φτιασιδώσουν και να την κρύψουν σε αμπάρια, βρίσκει πάντα τις χαραμάδες για να ξεγλιστρά. Πολλές φορές, μάλιστα, δεν ξεφεύγει απλά από τις χαραμάδες, αλλά γκρεμίζει ολόκληρους τοίχους. Αυτό συμβαίνει το τελευταίο διάστημα. Η πραγματικότητα έρχεται και διαλύει κάθε λίστα Πέτσα, έρχεται και φιμώνει το ψέμα.

Είναι πραγματικό δύσκολο να κάτσεις και να ιεραρχήσεις όλα τα άσχημα που έχουμε βιώσει το τελευταίο μεγάλο διάστημα και να βρεις ποιο είναι το χειρότερο όλων. Να μιλήσεις για την περίπτωση Φουρθιώτη και τις υπόγειες, πλην εμφανέστατες, σχέσεις του με την κυβέρνηση; Να σταθείς στις διώξεις δημοσιογράφων απλά και μόνο επειδή ανέδειξαν σκάνδαλα; Να αναφερθείς στο υγειονομικό χάος που επικρατεί στα νοσοκομεία; Να γράψεις για την ακρίβεια και τους ανθρώπους που αναρωτιούνται αν θα πληρώσουν τη ΔΕΗ ή το ενοίκιο; Να μιλήσεις για την Αττική Οδό, την Κατεχάκη, την Μεσογείων και τους χιλιάδες ανθρώπους που ξεπάγιασαν μέσα στο χιόνι εν έτει 2022; Να σχολιάσεις ότι η ΕΛΑΣ, ο πιο ενισχυμένος κρατικός μηχανισμός, χρησιμοποίησε διανομέα για να ρυθμίζει την μετακίνηση οχημάτων; Όλα μοιάζουν σαν κρίκοι της ίδιας αλυσίδας και όποιον κι αν πιάσεις η αλυσίδα σπάει. Α! να μην ξεχάσουμε και την Βουλεύτρια της ΝΔ που μίλησε για  πρόστιμα στους οδηγούς που δεν είχαν αλυσίδες …

Το δίδαγμα των ημερών είναι ένα. Η κυβέρνηση καταρρέει και καταρρέει από την ίδια την πραγματικότητα, την οποία είναι ανίκανη να διαχειριστεί. Μπλεγμένη ανάμεσα στις νεοφιλελεύθερες εμμονές της αδυνατεί να εξυπηρετήσει το γενικό συμφέρον, τους πολλούς. Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ (13.01.2022) διαβάσαμε, ότι «ο βασικός επιχειρηματικός και μηντιακός συσχετισμός δυνάμεων που έφερε τη ΝΔ στην εξουσία και τον κύριο Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία παραμένει αναλλοίωτος, αλλά αλλάζουν οι συσχετισμοί εντός του». Στην αλλαγή αυτών των συσχετισμών ενδέχεται να εντάσσεται και η Αττική Οδός, καθώς φαίνεται πως το «Μέγαρο» επιθυμεί να αναλάβει τη διαχείρισή της μια άλλη εταιρεία που έχει συγγενικές σχέσεις με τον κ. Γεραπετρίτη. Φαίνεται, όμως, πως ακόμα και οι μεγάλοι όμιλοι δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν την κυβέρνηση όρθια κι αυτό γιατί, όπως είπαμε παραπάνω, η πραγματικότητα γκρεμίζει τοίχους.

Η ανάγκη για πολιτικό απεγκλωβισμό από τη δεξιά είναι πιο επιτακτική παρά ποτέ. Η ανάγκη για στροφή σε ένα λειτουργικό μοντέλο διαχείρισης βασικών δομών και αγαθών, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, η παιδεία, η υγεία, στον πυρήνα του οποίου θα υπάρχει η διαφάνεια και ο δημόσιος χαρακτήρας, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από μια κυβέρνηση η οποία θεωρεί ότι η λύση για όλα είναι οι ιδιώτες και η αστυνομία. Στη διαδρομή μέχρι την πτώση, καλούμαστε να επανανοηματοδοτήσουμε τις βασικές αρχές και αξίες που θα ντύσουν τον πολιτικό απεγκλωβισμό.

Παραφράζοντας τον ποιητή:

Είν’ οι προσπάθειές τους σαν των Τρώων.

Όμως, η πτώσις τους είναι βεβαία. Επάνω,

Στα τείχη, άρχισεν ήδη ο θρήνος.

* Ο Γιάννης Σώζος είναι πολιτικός επιστήμονας, γραμματέας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ  Αγίων Αναργύρων-Καματερού  

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)