to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:47 | 26.08.2022

Πολιτική

«Ώρα να ανησυχήσουμε για την Ελλάδα» γράφει (και) το Reuters

Ο δημοσογράφος Hugo Dixon σε άρθρο - παρέμβαση του παραθέτει τα πολιτικά σενάρια για τη χώρα μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και πως αυτά βλάπτουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δυστυχώς, οι πιστωτές, οι επενδυτές και οι σύμμαχοι της Ελλάδας πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν ξανά για τη χώρα. Ένα σκάνδαλο υποκλοπών απειλεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και προμηνύει παρατεταμένη πολιτική αστάθεια» επισημαίνει στην εισαγωγή του.


Σκληρή κριτική απο νεοφιλελεύθερες θέσεις ασκεί ο Hugo Dixon στη Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Αν και ο Μητσοτάκης έχει σταθερή πλειοψηφία στη Βουλή, πρέπει να προκηρύξει εκλογές το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο του 2023. Αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, με αποτέλεσμα κανένα κόμμα να μην πάρει την πλειοψηφία. Στη συνέχεια, θα γίνουν δεύτερες εκλογές, βάσει νέου νόμου, που θα δώσει στο πρώτο κόμμα μεγάλο αριθμό μπόνους βουλευτών» εκτιμά αρχικά ο συντάκτης.

Και συνεχίζει: «Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν προηγουμένως ότι ο Μητσοτάκης θα κέρδιζε την πλειοψηφία σε αυτές τις δεύτερες εκλογές - ή θα πλησίαζε να το κάνει. Όμως, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τις παρακολουθήσεις, αυτό δεν φαίνεται πλέον πιθανό. Επιπλέον, θα του είναι δύσκολο να σχηματίσει συνασπισμό, καθώς ο προφανής εταίρος του ήταν το ΠΑΣΟΚ, το κεντροαριστερό κόμμα του αρχηγού του οποίου το τηλέφωνο υποκλέπτονταν. Θα είναι εξαιρετικά απρόθυμο να έρθει σε συμφωνία με τον Μητσοτάκη».

Το σενάριο κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με άλλο πρόσωπο ως επικεφαλής θέτει επίσης ο συντάκτης: «Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αντικαταστήσει τον Μητσοτάκη με έναν ηγέτη πιο ελκυστικό στο ΠΑΣΟΚ». Και στη συνέχεια εκτιμά: «Κανένα από τα σενάρια δεν φαίνεται τρομερά σταθερό. Εν τω μεταξύ, πολλά ερωτήματα σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων παραμένουν αναπάντητα. Εάν υπάρξουν και άλλες επιζήμιες αποκαλύψεις, ο Μητσοτάκης μπορεί να δυσκολευτεί να μείνει μέχρι τις εκλογές».

Ο Hugo Dixon αναφέρει ότι: «Οι επενδυτές και οι σύμμαχοι της Ελλάδας ήταν γενικά ενθουσιασμένοι με την πρωθυπουργία του Μητσοτάκη». Ωστόσο στη συνέχεια επισημαίνει ότι: «Ο Μητσοτάκης δεν φαινόταν να ενδιαφέρεται τρομερά για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ουσιαστικά καθάρισε το τοπίο για πολλούς χρηματοδότες που κατηγορούνταν για εγκλήματα και διαφθορά και έδωσε κάτι σαν αμνηστία σε μεγάλους φοροφυγάδες. Επίσης συγκέντρωσε την εξουσία, αλλάζοντας το νόμο έτσι ώστε η υπηρεσία πληροφοριών να αναφέρεται στο γραφείο του».

Στα αρνητικά της κυβέρνησης προσθέτει ότι: « Η δημοσιονομική πολιτική ήταν πιο χαλαρή από ό,τι θα περίμενε κανείς για μια χώρα που είχε πρόσφατα βιώσει μια περιπέτεια. Η κυβέρνηση μοίρασε πολλά χρήματα για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έχει επίσης ξοδέψει μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ για να προστατεύσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με το Bruegel, το think tank με έδρα τις Βρυξέλλες». Και για τον λόγο αυτό: «Η κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα (πριν τις πληρωμές τόκων) περίπου 3,5% του ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με τη Μιράντα Ξαφά, Ελληνίδα οικονομολόγο».

Ενώ καταλήγει ότι: «Μια νέα κυβέρνηση φαίνεται πιθανό να είναι λιγότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις από την τρέχουσα. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ο Μητσοτάκης να λάβει λαϊκιστικά μέτρα –ειδικά ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα για να περιορίσει τους λογαριασμούς ενέργειας– σε μια προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)