to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ώρα ανασυγκρότησης χωρίς αστερίσκους

Σύμφωνα με τον Ιταλό φιλόσοφο Αντόνιο Γκράμσι, η ιστορία ενός κόμματος είναι η ιστορία της χώρας από μία ορισμένη σκοπιά. Η σκοπιά του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι εκ των πραγμάτων συνυφασμένη με την ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος.


Aρθρο του βουλευτή Ευβοίας και αναπλ. τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Μίλτου Χατζηγιαννάκη, που δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Τα Νέα"

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ταραγμένης δεκαετίας, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ανέλαβε και ολοκλήρωσε με επιτυχία την ιστορική ευθύνη να βγάλει τη χώρα και την κοινωνία από το μνημονιακό τέλμα, αποτελώντας τη ζωντανή απόδειξη σε όλη την Ευρώπη ότι η κυβερνώσα ευρωπαϊκή Αριστερά, που ξεκίνησε από την Ελλάδα και σήμερα μεταπήδησε στην Ισπανία, είναι παρούσα με πρωταρχικό σκοπό την υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η κάθοδος για την ευρωπαϊκή προεδρία τον Δεκέμβριο του 2013 δεν ήταν για τον πρόεδρο του τότε ΣΥΡΙΖΑ μία απλή κίνηση συμβολισμού, αλλά μία απόπειρα επαναθεμελίωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι διαχρονικά εξαιρετικά δύσκολο. Ο αναπροσανατολισμός της ΕΕ σε μία δημοκρατική κατεύθυνση καθίσταται αδήριτη ανάγκη, σε μία Ευρώπη που ολοένα και απομακρύνεται από τις θεμελιώδεις αξίες της. Δημοκρατία, Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, Ισότητα, Ελευθερία, Κράτος Δικαίου, Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι ξεχασμένες αξίες σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Μην πάμε πολύ μακριά, το περασμένο Σαββατοκύριακο στη χώρα μας ένας 14χρονος μαθητής, που διαδήλωνε για τα ελλιπή μέτρα προστασίας από τον Covid-19 στα σχολεία, κατέληξε να κοιμάται στο πάτωμα της ΓΑΔΑ για τέσσερις ημέρες, δίχως να έχει διαπράξει κανένα έγκλημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπό την ηγεσία του Αλ. Τσίπρα, υπήρξε η πρώτη και μοναδική στην Ευρώπη ριζοσπαστική πολιτική δύναμη που κέρδισε εθνικές εκλογές, κυβέρνησε κρατώντας όρθια την κοινωνία και παρέδωσε τα κρατικά ταμεία με 37 δις ευρώ, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη άνω του 30% του εκλογικού σώματος. Έχει πλέον καταξιωθεί στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα ως ένα αξιόπιστο αριστερό κόμμα, που φιλοδοξεί να μετατραπεί στη ραχοκοκαλιά μιας προοδευτικής παράταξης και θα μπορέσει να εκφράσει τους δημοκρατικούς πολίτες και να υλοποιήσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της επόμενης μέρας.

Απαιτείται λοιπόν κοινός βηματισμός όλου του προοδευτικού χώρου, με δημοκρατικές διαδικασίες, για τη συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την «μετακορωνοϊό» εποχή σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μιας πλατειάς πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολλών, απέναντι στις μεροληπτικές και αντικοινωνικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πολλαπλασιασμός της επίδρασης του κόμματος στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία ξεκίνησε και μακροημέρευσε τα τελευταία χρόνια, στα οποία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι ο Αλ. Τσίπρας, ο ρόλος του και η συμβολή του είναι λοιπόν στοιχεία αδιαμφισβήτητα. Ομάδα με έναν παίκτη όμως δεν κερδίζει ποτέ. Όσο χαρισματικός και αν είναι ο αρχηγός της, χρειαζόμαστε όλες και όλοι σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα που έχουμε μπροστά μας.


*Ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης είναι βουλευτής Ευβοίας και αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών, υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση, του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)