to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:03 | 14.10.2014

πηγή: Εποχή

Οικονομία

Όποιος πρόλαβε τον… ΟΑΕΔ είδε

Ένα σύστημα που υπολειτουργούσε και οι υποψίες γαλάζιων "εξυπηρετήσεων"...


Την περασμένη Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση επιχειρήσεων, ώστε να δημιουργηθούν 5.000 νέες θέσεις εργασίας. Τρεισήμισι ώρες αργότερα, η πλατφόρμα αιτήσεων έκλεισε, καθώς πληρώθηκαν οι θέσεις από 4.156 επιχειρήσεις. Η είδηση, όμως, δεν είναι το πόσο γρήγορα καλύφθηκαν οι θέσεις, που μας οδηγεί στο δυσοίωνο συμπέρασμα του πόσο δραματικά έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων. Η είδηση είναι ότι τηρήθηκε σειρά προτεραιότητας σε όσους κατάφεραν να κάνουν αίτηση, την ίδια στιγμή που βρίσκονταν 50.000 ενδιαφερόμενοι που προσπαθούσαν να καταθέσουν αίτηση και 500.000 περιηγητές στην ιστοσελίδα, αλλά δεν τα κατάφερναν γιατί το σύστημα υπολειτουργούσε.

Οδύσσεια χωρίς... Ιθάκη

Η εφημερίδα «Εποχή» ήταν ανάμεσα στις επιχειρήσεις που προσπαθούσε να καταθέσει αίτηση, για την πρόσληψη τριών νέων ανέργων δημοσιογράφων. Όταν άνοιξε το σύστημα, υπάρχουν πληροφορίες ότι για κάποιες επιχειρήσεις άνοιξε κρυφά δέκα λεπτά νωρίτερα, προσπαθήσαμε να πάρουμε σειρά. Στις 12.20 μ.μ. τα καταφέραμε. Και ενώ συμπληρώναμε την αίτηση, ένα πεδίο δεν λειτουργούσε, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Επί τρεις ώρες πατούσαμε ανανέωση της σελίδας μπας και τα καταφέρουμε. Πήγαμε στον ΟΑΕΔ που υπαγόμαστε, όπως και εκατοντάδες άλλοι, όπου μας ενημέρωσαν ότι γνωρίζουν το πρόβλημα και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια. «Κάποιοι μπόρεσαν να μπουν», μας έλεγαν, «συνεχίστε να ανανεώνετε τη σελίδα». Ζητήσαμε να καταθέσουμε εγγράφως την αίτηση και δήλωσαν αναρμόδιοι να την παραλάβουν. Ταυτόχρονα, τηλεφωνούσαμε στα γραφεία του ΟΑΕΔ μη καταφέρνοντας να πιάσουμε γραμμή. [Τραγική ειρωνεία: την επόμενη μέρα μας κάλεσαν από τον ΟΑΕΔ γιατί είδαν τις κλήσεις μας και ήθελαν να μας εξυπηρετήσουν. Τους ενημερώσαμε ότι η εξυπηρέτηση άργησε μία μέρα]. Στις 3.30 μ.μ. ο ΟΑΕΔ έκλεισε το πρόγραμμα, ενημερώνοντας ότι οι θέσεις πληρώθηκαν. Ακόμα και όσοι σκέφτηκαν να καταθέσουν την αίτηση χωρίς να έχουν συμπληρώσει το επίμαχο πεδίο, δεν διασώθηκαν. Όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ «οι ανωτέρω αιτήσεις δεν μπορούν να εξεταστούν και δεν θα ληφθούν υπόψη».


Λίγες ώρες αργότερα προσπαθούσαμε να καταθέσουμε ηλεκτρονική ένσταση και πάλι ένα πεδίο ήταν αδύνατο να συμπληρωθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να την υποβάλουμε. Ξανά μανά στα γραφεία του ΟΑΕΔ, που και πάλι μας ενθάρρυναν να συνεχίσουμε την προσπάθεια, ενημερώνοντάς μας ότι είναι αναρμόδιοι να παραλάβουν εγγράφως την ένστασή μας.

Πώς καταπολεμούν την ανεργία...

Την ίδια μέρα, ο πρωθυπουργός στην έκτακτη σύνοδο για την απασχόληση στο Μιλάνο δήλωνε: «Απευθύνομαι σε εσάς ως ο πρωθυπουργός της χώρας με τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. Όμως, με βλέπετε αισιόδοξο, γιατί οι Έλληνες, με πολλές και προσωπικές  θυσίες, κατάφεραν και “έστριψαν το καράβι στο δρόμο της Ανάπτυξης”». Στο πλευρό του ήταν και ο διοικητής του ΟΑΕΔ, ο οποίος τόνισε: «Η έγκαιρη πρόσβαση στην κατάρτιση και την αγορά εργασίας, καθώς και η διοικητική υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων μερών προς ποιοτικές και παραγωγικές επιλογές, θα συμβάλουν στη δημιουργία στιβαρής ευρωπαϊκής οικονομίας, σε μία κοινωνία δυνατή και συνεκτική».


Παρότι η αντιπροσωπεία δήλωσε σε όλους του τόνους ότι κόπτεται για την ανεργία των νέων, μέχρι σήμερα δεν έχει απορροφήσει κονδύλι 9,7 δισ. ευρώ που έχει εγκρίνει η ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ανεργίας.  «Προφανώς επειδή δεν εγκρίνει η Επιτροπή τα προγράμματα που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα» σχολίασε γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος.


Είναι τεράστιας κλίμακας πολιτικό σκάνδαλο να επιχορηγούνται επιχειρήσεις που είτε έχουν χρονικό προβάδισμα είτε στάθηκαν τυχερές και κατάφεραν να εισέλθουν σε ένα σύστημα που υπολειτουργούσε. Ειδικά όταν το κριτήριο της προτεραιότητας δεν αναφερόταν πουθενά στους όρους του προγράμματος. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτό το «φαινόμενο» της δυσλειτουργίας. Σε αντίστοιχο πρόγραμμα που έτρεξε το καλοκαίρι, εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι δεν κατάφεραν να καταθέσουν αίτηση. Το πρόγραμμα θα πρέπει –για λόγους νομιμότητας, αν μη τι άλλο- να επανακατατεθεί δίνοντας σε όλους την ίδια δυνατότητα πρόσβασης και θέτοντας κριτήρια προτεραιότητας και για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους ανθρώπους που θα εργαστούν σε αυτές. Διαφορετικά, ο καθένας μπορεί να έχει τις υποψίες του ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

«Ε»



2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)