to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:45 | 30.11.2012

left.gr

Κοινωνία

«Οποιος αντιστέκεται, συλλαμβάνεται»: ο ΣΥΡΙΖΑ για την εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ

«Πλήρως αλληλλέγγυος με τον αγώνα των εργολαβικών υπαλλήλων» δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, σε ανακοίνωσή του το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ τονίζει: «Η παραβίαση του Ασύλου, η επιστράτευση της καταστολής δεν επιλύουν τα οξύτατα λειτουργικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολιτική λιτότητας και περικοπών των Μνημονίων».



Οπως τονίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης:

«Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των συγκυβερνώντων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, τα ξημερώματα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο ΑΠΘ και συνέλαβαν 11 απεργούς εργολαβικούς υπαλλήλους από το κτίριο διοίκησης.

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι εδώ και δύο μήνες δίνουν έναν δίκαιο αγώνα, απέναντι στην κυβέρνηση που εφαρμόζοντας στο έπακρο τις μνημονιακές πολιτικές, στερεί κονδύλια από το πανεπιστήμιο και πετάει στο δρόμο δεκάδες οικογένειες. Σήμερα γίναμε μάρτυρες για ακόμη μια φορά του δόγματος “όποιος αντιστέκεται, συλλαμβάνεται” που το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει θέσει σε εφαρμογή.

Δηλώνουμε πλήρως αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργολαβικών του ΑΠΘ, ζητάμε την άμεση ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων τους από την Κυβέρνηση και απαιτούμε την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων.

Παράλληλα καλούμε τον πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλο, έστω και την ύστατη ώρα, να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου, το άσυλο και κυρίως τα δικαιώματα των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό.

Μόλις έγινε γνωστή η εισβολή στο ΑΠΘ, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αποτελούμενη από συνδικαλιστές και τους βουλευτές Α' Θεσσαλονίκης Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιάννη Αμανατίδη, επισκέφτηκε την ΓΑΔΘ και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων».

Και η σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ:


«Η σημερινή εισβολή της Αστυνομίας στο ΑΠΘ και οι συλλήψεις εργαζομένων αποτελούν πράξεις παραβίασης της Δημοκρατικής πανεπιστημιακής παράδοσης που ενέπνευσε και εγγυήθηκε την εκπαιδευτική και ερευνητική ανάπτυξη των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μεταπολιτευτικά. Η παραβίαση του Ασύλου, η επιστράτευση της καταστολής δεν επιλύουν τα οξύτατα λειτουργικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολιτική λιτότητας και περικοπών των Μνημονίων. Η κυβέρνηση νομοθετεί συστηματικά και αντισυνταγματικά  την  αποδόμηση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου, οργανώνει εντατικά την λειτουργική και εκπαιδευτική απορρύθμιση του, σχεδιάζει την οικονομική χρεοκοπία των ΑΕΙ με την επιβληθείσα περικοπή των τακτικών προϋπολογισμών τους.


Η πολιτική της δικομματικής κυβέρνησης κατακερματίζει τα εργασιακά και ακαδημαϊκά δικαιώματα διδασκόντων, διοικητικών υπαλλήλων και εργαζομένων στον  χώρο της Ανώτατης Παιδείας. Η πολιτική των Μνημονίων επιβάλλει απολύσεις, περικοπές και ιδιωτικοποίηση λειτουργιών με συνέπεια την έκπτωση του μορφωτικού σκοπού των ΑΕΙ και την στρέβλωση του κοινωνικού του ρόλου. Η κυβέρνηση φέρνει ακέραιη την ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο ΑΠΘ. Η παραβίαση του Ασύλου και η Αστυνομική επέμβαση δεν θα καθαρίσουν τους χώρους του Ιδρύματος, ούτε θα ικανοποιήσουν τις οικονομικές ανάγκες λειτουργίας του.


Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ επιμένει να υποστηρίζει το δικαίωμα της ακαδημαϊκής κοινότητας να ρυθμίζει με Δημοκρατική Αυτοτέλεια τα εκπαιδευτικά, ερευνητικά και λειτουργικά ζητήματα των ΑΕΙ, με την οικονομική εγγύηση της Πολιτείας όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Ο υπέρτατος μορφωτικός σκοπός της Παιδείας, ο κοινωνικός ρόλος των ΑΕΙ  προϋποθέτουν και υπηρετούνται από την  δημοκρατία, τον σεβασμό σε δικαιώματα και ελευθερίες».

Διαβάστε σχετικά:

[30/11/2012] Θεσσαλονίκη: Πορεία αλληλεγγύης στους 11 συλληφθέντες εργολαβικούς

[30/11/2012] Στον εισαγγελέα για «διατάραξη οικιακής ειρήνης» οι 11 συλληφθέντες του ΑΠΘ

[30/11/2012] Τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο ΑΠΘ και σπάσαν την κατάληψη των εργολαβικών υπαλλήλων

Στις 5 το πρωί εισέβαλλαν οι δυνάμεις της αστυνομίας, με βαριοπούλες μάλιστα (όπως ανέφερε ο Σκάι), στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. 11 από τους εργολαβικούς υπαλλήλους μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΘ



tags: ΑΠΘ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)