to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:23 | 08.01.2014

Πολιτική

Οπισθοδρόμηση: Περιορίζουν τις άδειες των κρατουμένων με πρόσχημα την απόδραση Ξηρού

Το κράτος Δικαίου (;) ετοιμάζεται να εκδικηθεί όλους τους κρατούμενους παραβιάζοντας συνταγματικά δικαιώματα


Γενικά μέτρα σκλήρυνσης και αυταρχισμού εναντίον των κρατουμένων προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης με αφορμή την απόδραση του Χρ. Ξηρού. Στο κλίμα τρομολαγνείας που καλλιέργησαν τα ΜΜΕ και ο Δένδιας (ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ συσχέτισε την κρίση και την ανεργία με την... τρομοκρατία και επιτέθηκε στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης επειδή χορήγησαν την προβλεπόμενη άδεια στον Χρ. Ξηρό), ο Χ. Αθανασίου θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογία, σύμφωνα με την οποία «οι καταδικασθέντες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» δεν θα λαμβάνουν άδειες εξόδου από τις φυλακές. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκεται σε απόλυτη σύμπνοια με τον Σίμο Κεδίκογλου που έκανε ανοιχτά λόγο για «πολιτικούς κρατούμενους και διαφορετική αντιμετώπισή τους από την Πολιτεία»: «Ένας καταδικασμένος τρομοκράτης έχει επαναστατικό καθήκον; Τότε δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απλός κρατούμενος. Αποδεικνύεται πως όταν κάποιοι θεωρούν ως καθήκον τους να αποδράσουν τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά», υποστήριξε την Τρίτη ο Σίμος Κεδίκογλουεκφράζοντας μια πρωτοφανή για τα δεδομένα του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού αντίληψη. Σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιμένοντας στη διασπορά τρομολαγνείας, ζήτησε με νέες δηλώσεις του την αλλαγή του καθεστώτος χορήγησης αδειών των κρατουμένων.

Παραγνωρίζοντας (;) το γεγονός ότι ο θεσμός των αδειών είναι επιτυχημένος (το 97,4% των κρατουμένων που τους χορηγείται άδεια συμμορφώνονται πλήρως με τους όρους που τους τίθενται) και συμβατός με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους θεσμούς προστασίας των ανθρωπίνων  δικαιωμάτων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταργήσει το θεσμό και να αμφισβητήσει θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων  για να εξυπηρετήσει ακροδεξιάς κοπής πολιτικές σκοπιμότητες (ακούστε εδώ σχετική συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο «Κόκκινο»). 

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Ο θεσμός των αδειών δεν πρέπει να θυσιαστεί

Σε δήλωσή της στο left.gr η Τ. Χριστοδουλοπούλου, συντονίστρια του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «κάθε συζήτηση για επιστροφή στη λογική των λευκών κελιών και των φυλακών υψίστης ασφαλείας, με αφορμή θεαματικές αποδράσεις, δεν βοηθάει να αντιμετωπιστούν ούτε τα σοβαρά προβλήματα του υπερπληθυσμού των φυλακών» και σχολίασε ότι «όταν ο φόβος φυλάει τα έρημα, η νομιμότητα γίνεται σκοπιμότητα και η δημοκρατία πρόσχημα». Ολόκληρη η δήλωση:

«Ο θεσμός των αδειών των κρατουμένων δεν μπορεί και δεν πρέπει να θυσιαστεί ή να καταργηθεί για καμία κατηγορία κρατουμένων. Είναι πολύτιμος για το σωφρονιστικό μας σύστημα και για τη ψυχική ισορροπία των κρατουμένων, προκειμένου να εκτίσουν την ποινή τους.

Κάθε συζήτηση για επιστροφή στη λογική των λευκών κελιών και των φυλακών υψίστης ασφαλείας, με αφορμή θεαματικές αποδράσεις, δεν βοηθάει να αντιμετωπιστούν ούτε τα σοβαρά προβλήματα του υπερπληθυσμού των φυλακών, ούτε της εφαρμογής τω εναλλακτικών μορφών ποινής.

Οι δημόσιες απειλές των αρμόδιων υπουργών εναντίον του Τριμελούς Συμβουλίου Φυλακών, που χορήγησε την άδεια στο Χριστόδουλο Ξηρό, αποδεικνύει πόση σχέση έχουν με το κράτος δικαίου και το σεβασμό στους λειτουργούς του (διαβάστε παρακάτω το «άδειασμα των εισαγγελών στον Δένδια). Ταυτόχρονα όμως υπογραμμίζει ότι υπάρχει κίνδυνος καμία άδεια να μην  θα χορηγείται πλέον σε κρατούμενο, υπό το φόβο της μη επιστροφής.

Όταν ο φόβος φυλάει τα έρημα, η νομιμότητα γίνεται σκοπιμότητα και η δημοκρατία πρόσχημα.»

Όπως δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούσης, «Το να πεις ότι δεν δίνεις σε κάποιον άνθρωπο άδεια, είναι έξω από το θεσμικό πλαίσιο. Μπορείς να φτιάξεις άλλο θεσμικό πλαίσιο, όπως έχει γίνει π.χ. στη Γερμανία».

«Λαγοί» των οπισθοδρομικών αλλαγών, τα κυρίαρχα ΜΜΕ: Μετά το μονοθεματικό δελτίο του Mega που αναβίωσε ημέρες τρομοϋστερίας, τα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης 8/1 απαιτούν «αλλαγές στις άδειες των κρατουμένων» στο φόντο του «σχεδίου αναβίωσης της τρομοκρατίας»:

 

 

«Σφάζουν με το βαμβάκι» τον Ν. Δένδια οι εισαγγελείς για Μαζιώτη, Ξηρό, άδειες

Την έντονη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος για τις αιχμές που άφησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δενδιας σε βάρος δικαστικών λειτουργών, για το ότι αφέθηκε ελεύθερος μετά την παρέλευση του 18μηνου ο Νίκος Μαζιώτης, αλλά και για τις δηλώσεις του με αφορμή την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού. Προβαίνει επίσης σε καίριες επισημάνσεις για το καθεστώς χορήγησης άδειας στους κρατούμενους. Διαβάστε αναλυτικά εδώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)