to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:41 | 01.03.2014

Κοινωνία

Οπισθοδρόμηση: Κατάργηση των αδειών σχεδιάζει ο Χ. Αθανασίου

Καθώς και την ίδρυση φυλακών «με υψηλό δείκτη ασφαλείας», οι οποίες θα ονομάζονται καταστήματα «τύπου Γ»


Αλλαγές στο σύστημα κράτησης στις φυλακές φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ιδρύονται για πρώτη φορά στη χώρα μας φυλακές με υψηλό δείκτη ασφαλείας, οι οποίες θα ονομάζονται καταστήματα "τύπου Γ".

 Η πρώτη θα λειτουργήσει στον Δομοκό. Σε αυτές θα κρατούνται οι υπόδικοι και οι κατάδικοι για βαριάς μορφής εγκληματική συμπεριφορά, οι οποίοι δεν θα μπορούν να λαμβάνουν άδειες ενώ οι μεταγωγές τους και οι όποιες μετακινήσεις τους θα γίνονται με ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ. Προβλέπεται, μάλιστα, για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, οι κρατούμενοι με ειδική διαβάθμιση επικινδυνότητας να κρατούνται κατά καιρούς - σε περιπτώσεις μεταγωγών - σε αστυνομικά τμήματα για να μηδενίζεται ο κίνδυνος απόδρασης.

Οι φυλακές θα χωρίζονται στο εξής σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη, τύπου Α, όπου θα κρατούνται υπόδικοι και κατάδικοι για χρέη και όσοι γενικά εκτίουν ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια.

Στη δεύτερη, τύπου Β, θα κρατούνται υπόδικοι αλλά και κατάδικοι με «μεσαίας» ποινικής αξιολόγησης παραβατική συμπεριφορά, κακουργήματα που επισύρουν καθείρξεις όχι όμως ισόβια.

Και τις φυλακές τύπου Γ, με κρατουμένους, υποδίκους και καταδίκους με υψηλή επικινδυνότητα. Την κρίση για το πού θα κρατείται κάποιος θα κάνει, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, αρμόδιος εισαγγελέας.

Σε περιπτώσεις που η αξιολόγησή του θεωρείται εσφαλμένη, θα μπορεί ο κρατούμενος να προσφύγει δικαστικά και να διεκδικήσει μεταβολή του χώρου κράτησής του. Για τους κρατουμένους των φυλακών Α τύπου προβλέπεται διαδικασία χορήγησης αδειών χωρίς να απαιτούνται εξαιρετικές προϋποθέσεις, ενώ για όσους κρατούνται σε φυλακές τύπου Β οι άδειες χορηγούνται μεν, αλλά με αυστηρότερα κριτήρια.

Τέλος, δίδεται η δυνατότητα σε συνταξιούχους δικαστές αλλά και αστυνομικούς με βαθμό ταξίαρχου και άνω, να διορίζονται διευθυντές φυλακών, ενώ ορίζονται προϋποθέσεις απόλυσης κρατουμένων που πάσχουν από σοβαρές νόσους, αλλά και κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί σε καθείρξεις έως 10 χρόνια και έχουν εκτίσει ήδη τα 2/5 της ποινής τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)