to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Όπισθεν ολοταχώς από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Μόλις ένα μήνα στο τιμόνι της χώρας και η νέα κυβέρνηση δεν σταματά να κάνει κινήσεις και να περνά νομοσχέδια που φέρνουν τη χώρα χρόνια πίσω. Οι οπισθοδρομικές, βοναπαρτικές, σκληρά νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές πολιτικές που προωθούνται αυτές τις ημέρες φέρνουν στη μνήμη αλγεινές εικόνες και καταστάσεις από τα χρόνια της χρεοκοπίας και των μνημονίων.


Μόλις ένα μήνα στο τιμόνι της χώρας και η νέα κυβέρνηση δεν σταματά να κάνει κινήσεις και να περνά νομοσχέδια που φέρνουν τη χώρα χρόνια πίσω. Οι οπισθοδρομικές, βοναπαρτικές, σκληρά νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές πολιτικές που προωθούνται αυτές τις ημέρες φέρνουν στη μνήμη αλγεινές εικόνες και καταστάσεις από τα χρόνια της χρεοκοπίας και των μνημονίων.

Η κυβερνητική «υπερδραστηριότητα» των τελευταίων ημερών δεν αποτελεί παρά μια καλά μελετημένη μεθόδευση για να περάσουν μέσα στο καλοκαίρι, γρήγορα και όσο το δυνατόν πιο σιωπηρά από τα μίντια που στηρίζουν την κυβέρνηση, νομοσχέδια που στοχεύουν στην άλωση του και ακραία κομματικοποίηση του κράτους, στην προσβολή της ανεξαρτησίας των θεσμών και στην επαναφορά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.

Χαρακτηρισμό παράδειγμα αυτής της υπερδραστηριότητας, που πολλές φορές βρίσκεται στα όρια της αντισυνταγματικότητας - εάν δεν την παραβιάζει - και έρχεται σε σύγκρουση με το ευρωπαϊκό δίκαιο, είναι και οι τροπολογίες της τελευταιας στιγμής στο διυπουργικό νομοσχέδιο που καταργούν δύο κορυφαίας σημασίας ρυθμίσεις για τα εργασιακά που νομοθέτησε η κυβέρνηση Τσίπρα: Η πρώτη αφορά στο αιτιολογημένο των απολύσεων, και η δεύτερη αφορά σε ευνοϊκές ρυθμίσεις ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να προσφεύγουν στο ΣΕΠΕ προτού καταφύγουν στη δικαιοσύνη, για να γλιτώσουν τα σχετικά έξοδα.

Η νέα κυβέρνηση επίχειρα σταδιακά να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα του ΣΕΒ και να αφήσει απροστάτευτους τους εργαζόμενους, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τη νεολαία. Για το πρώτο εξάμηνο του 2019, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο τιμόνι της χώρας, η ανεργία μειωνόταν, φτάνοντας το 17,2%, δέκα περίπου μονάδες κάτω από το ποσοστό που βρισκόταν επί διακυβέρνησης Σαμαρά, το 2014.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί καθ' υπαγόρευση του ΣΕΒ και προωθούν μνημονιακές πολιτικές, ενάντια στη θέληση της κοινωνίας αλλά και των συμφερόντων της μεσαίας κοινωνικής στρωμάτωσης που τόσος πολιτικός διάλογος έγινε προεκλογικά. Η άλωση του κράτους, η παραχώρηση της εθνικής ασφάλειας και της ΕΥΠ σε αμφιβόλου εμπιστοσύνης πρόσωπα, η κατάργηση του Γενικού Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού και ο συνολικός ερασιτεχνισμός σε όλα τα θέματα γεννούν ανασφάλεια, φόβο και ανησυχία στους πολίτες.

Οι συνεχείς αντισυνταγματικές παλινωδιες, με επίκεντρο και την προσπάθεια απομάκρυνσης της κας Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο και ενδέχεται να φέρουν τη χώρα μας υπόλογη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μια εξέλιξη άκρως υποτιμητική για την πατρίδα μας και για την αξιοπιστία που με τόσο κόπο ανακτήσαμε τα τελευταία χρόνια επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πρώτη μέρα στην ηγεσία του τόπου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει σταματήσει να διατείνεται ότι φέρνει την «κανονικότητα». Αυτή η κανονικότητα όμως δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια προσπάθεια απορρύθμισης της αγοράς, κατάλυσης των θεσμών, επαναφοράς νεοφιλελεύθερων πολιτικών και ξηλώματος των επιτευγμάτων της κυβέρνησης Τσίπρα.

Εμείς από την πλευρά μας, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προοδευτικές δυνάμεις, δεν θα σταματήσουμε να ελέγχουμε την κυβέρνηση, δεν θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε όσα πετύχαμε. Θα διαμορφώσουμε βήμα-βήμα εκείνες τις συνθήκες ώστε και να στηρίξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και να προετοιμάσουμε το έδαφος για να μπλοκάρουμε την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων στην πράξη. Η αντιπολίτευσή μας θα είναι σκληρή, αποτελεσματική και κυριως θα εκκινεί από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλειοψηφίας και της προγραμματικής μας ατζέντας.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου τομέα Αθηνών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)