to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:10 | 12.10.2021

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Opinion Poll: Η δημοσκοπική εταιρεία και το κρατικό χρήμα

Ποια είναι η Opinion Poll και ο ιδιοκτήτης της που «παίρνει δουλειές» του Δημόσιου - Τα στοιχεία που συσπείρωσαν όλη την αντιπολίτευση


Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έχει συγκροτήσει ήδη ενιαίο αντιπολιτευτικό μέτωπο κατά των πρακτικών του Μαξίμου στην χειραγώγηση της επικοινωνίας και των ΜΜΕ μέσω χρηματοδοτήσεων, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συντάχθηκαν με την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την «επιχείρηση πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, τον ευτελισμό των θεσμών και την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στο επίκεντρο αυτής της πρότασης, εκτός των πρακτικών χρηματοδότησης ΜΜΕ όπως οι «λίστες Πέτσα», βρίσκεται η δημοσκοπική εταιρεία Opinion Poll, για την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ αρνούνται πεισματικά εδώ και 4 μήνες τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να εξεταστούν τα στοιχεία και τα κόστη αμφιλεγόμενης δημοσκόπησης της εταιρίας OpinionPoll. Σύμφωνα με έγγραφα αποκαλύφθηκε ότι ο ιδιοκτήτης της ταυτόχρονα μέσω άλλης εταιρίας συνδεδεμένης με τη δημοκοπική, παίρνει με απευθείας αναθέσεις 270.000€ από το Δημόσιο για έργο αμφιβόλου σκοπιμότητας».

Όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην σχετική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο ιδιοκτήτης της Opinion Poll «ενώ διενεργεί δημοσκοπήσεις που παραγγέλλονται από ΜΜΕ, παράλληλα αναλαμβάνει "δουλειές" και πληρώνεται από την ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας ΑΕ)». Γι' αυτό και ζητά «να διερευνηθεί κάθε σπατάλη δημόσιου χρήματος από την κυβέρνηση προς τη δημοσκοπική εταιρεία “Opinion Poll”, που διενεργεί δημοσκοπήσεις πέραν κάθε δεοντολογίας με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτικών στόχων της κυβέρνησης και τη χειραγώγηση των πολιτών, καθώς και η τυχόν ύπαρξη άλλων δημοσκοπικών εταιρειών των οποίων οι ιδιοκτήτες διατηρούν παράλληλη δραστηριότητα μέσω της οποίας άμεσα ή έμμεσα λαμβάνουν χρηματοδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ήδη από τις 2 Ιουνίου 2021 είχε ζητήσει παρέμβαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για «περίεργη» δημοσκόπηση της OpinionPoll στις 31 Μαΐου 2021. Ο πρόεδρος της επιτροπής, «γαλάζιος» Αθανάσιος Μπούρας μετά από ένα μήνα που παρίστανε ότι δεν πρόσεξε τα συνεχή σχετικά αιτήματα, τελικά αρνήθηκε, «με εντελώς αβάσιμους και προσχηματικούς  λόγους, παραβιάζοντας το νόμο και καλύπτοντας ουσιαστικά την εταιρία OpinionPollνα αποφύγει τον κατά το νόμο προβλεπόμενο έλεγχο», όπως κατήγγειλε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι με βάση τα τότε στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή:

Η εταιρεία OPINIONPOLL ΕΡΕΥΝΕΣ-ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ σύμφωνα με το μητρώο δημοσκοπήσεων του ΕΣΡ και το ΓΕΜΗ ανήκει εξολοκλήρου στον κ. Μιχαήλ Διαμαντή του Γεωργίου. Σύμφωνα πάλι με στοιχεία του ΓΕΜΗ η εταιρεία REPOSITION STRATEGY LTD, φέρεται να είναι συμφερόντων του Μιχαήλ Διαμαντή του Γεωργίου, ο οποίος είναι νόμιμος εκπρόσωπος της. Τόσο η OPINIONPOLL όσο και η REPOSITIONSTRATEGYLTD έχουν την ίδια διεύθυνση ως επιχειρήσεις (Δάφνη, Ισμήνης 10).

Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε, που είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2020 ενέκρινε την απευθείας ανάθεση στη REPOSITION STRATEGY LTD για το έργο «Τηλεπικοινωνιακή Υποστήριξη του TRAVEL.GOV.GR» [ΑΔΑ: 6091469ΗΡΧ-Ζ7Κ]. Η αρχική απευθείας ανάθεση  κάλυπτε συνολικό διάστημα 2 μηνών και είχε κόστος 60.000€, ενώ σύμφωνα με τη Διαύγεια, ακολούθησαν και άλλες δύο επιπλέον επεκτάσεις της αρχικής σύμβασης κόστους 60.000€ και 150.000€ αντίστοιχα. Ο ΕΔΥΤΕ έχει εγκρίνει και εκτελέσει δαπάνες για την πληρωμή της εταιρείας τρεις φορές ήδη, με κόστος συνολικά 111,600€.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)