to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:38 | 04.07.2018

Οικονομία

ΟΟΣΑ: Οι ταχέως αναπτυσσόμενες τεχνολογικές εταιρίες μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για τη βραδεία αύξηση των μισθών

Οι ταχέως αναπτυσσόμενες τεχνολογικές εταιρίες καταλαμβάνουν ένα αυξανόμενο ποσοστό του ΑΕΠ σε πολλές χώρες, αφήνοντας υποτονική τη συνολική αύξηση των μισθών, όπως ανέφερε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).


Αν και η ανεργία στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, δεν έχει συμβεί το ίδιο με την αύξηση των μισθών, παρόλο που σε αρκετές αγορές εργασίας οι συνθήκες που επικρατούν είναι πιο σφιχτές από πότε, ανέφερε ο Οργανισμός στην ετήσια έκθεσή του για την Απασχόληση.

Ένα κληροδότημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008-2009 είναι ότι πολλοί αναγκάστηκαν στη συνέχεια να δεχθούν θέσεις εργασίας με χαμηλές αποδοχές, κάτι που άσκησε πιέσεις στη συνολική αύξηση των μισθών.

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας, με τη συνολική αύξηση της παραγωγικότητας στις περισσότερες οικονομίες πλέον να μην μεταφράζεται σε υψηλότερους μισθούς για όλους τους εργαζομένους, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το ΟΟΣΑ, οι ταχέως αναπτυσσόμενες τεχνολογικές εταιρίες ίσως εν μέρει μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για την ασθενή αύξηση των πραγματικών μισθών, μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού, που επιβραδύνθηκε κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ στο 1,2%, από το 2,2% πριν από την κρίση. Ο Οργανισμός υποστηρίζει ότι μεγάλο μέρος της αύξησης της παραγωγικότητας προέρχεται από έναν μικρό αριθμό καινοτόμων εταιριών που επενδύουν μαζικά στην τεχνολογία αλλά απασχολούν λίγους εργαζομένους συγκριτικά με άλλες πιο παραδοσιακές εταιρίες.

Ο Οργανισμός ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάδειξη εταιριών «σούπερ σταρ» δημιουργεί δυνάμεις κατά του ανταγωνισμού, αλλά παράλληλα δεν αποκλείει έναν τέτοιο κίνδυνο μελλοντικά. «Μια σημαντική πρόκληση για τη ρύθμιση της αγοράς προϊόντων και την πολιτική ανταγωνισμού στο μέλλον θα είναι να αποτραπούν οι αναδυόμενοι κυρίαρχοι παίκτες από πρακτικές κατά του ανταγωνισμού», ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

AΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)