to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:08 | 17.03.2022

Οικονομία

ΟΟΣΑ: Ο πόλεμος θα πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη και θα αυξήσει τον πληθωρισμό

Τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία για την παγκόσμια οικονομία τονίζει σε έκθεσή του ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη. Όπως επισημαίνει, η πολεμική σύγκρουση θα μειώσει πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος και θα αυξήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες


Ο ΟΟΣΑ καλεί τις κυβερνήσεις να αντιδράσουν με μέτρα αύξησης των δημοσίων δαπανών, επισημαίνοντας ότι καλά στοχευμένες αυξήσεις των δημόσιων δαπανών από τις χώρες του ΟΟΣΑ, της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, μπορούν να μειώσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου περίπου στο μισό χωρίς να αυξήσουν σημαντικά τον πληθωρισμό.

Καθώς η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, ο αρνητικός αντίκτυπος του πολέμου στην οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να φθάσει τη 1,4 ποσοστιαία μονάδα, έναντι 0,9 που εκτιμάται για τις ΗΠΑ.
Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιστοιχούν αθροιστικά μόνο στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ωστόσο έχουν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων καθώς είναι μεγάλοι παραγωγοί πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται σε πολλούς παραγωγικούς τομείς, από μετατροπείς καταλυτών στα αυτοκίνητα έως τα λιπάσματα.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων ασκούν νέες πιέσεις στον ήδη εκτινασσόμενο πληθωρισμό και οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να εστιάσουν στην εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, αν και ένας βραδύτερος ρυθμός θα ήταν δικαιολογημένος σε χώρες που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο αντίκτυπο από τον πόλεμο.

Οι κεντρικές τράπεζες, προσθέτει ο Οργανισμός, θα πρέπει να είναι έτοιμες για τις αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε οι αγορές να συνεχίσουν να λειτουργούν αν προκύψουν μεγάλες πιέσεις.

tags: ΟΟΣΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)