to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Το όνομά μου δεν είναι “μωρό”»

Η 19χρονη φοιτήτρια Ελόνι Καστράτι από την Καρλσρούη της Γερμανίας επέλεξε να αντιπαρατεθεί στη βία κατά των γυναικών και τον σεξισμό γράφοντας συνθήματα πάνω σε σερβιέτες. «Το όνομά μου δεν είναι “μωρό”», «Το αιδοίο μου, η επιλογή μου», ή «Φαντάσου τι θα συνέβαινε αν οι άντρες έβρισκαν τον βιασμό τόσο απεχθή όσο την εμμηνορρυσία», είναι μερικά από τα πολλά που γράφουν οι σερβιέτες που κολλά σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο.


Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, κι έγινε κίνημα υπό το hastag #PadsAgainstSexism. Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα βρήκε μιμητές σε Σουηδία, Βραζιλία, Χιλή, Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και την Ινδία, όπου φοιτήτριες και φοιτητές γέμισαν το Πανεπιστήμιο Jamia Milia Islamia, με σερβιέτες που γράφουν: «Οι δρόμοι στο Δελχί ανήκουν και στις γυναίκες», «Το αίμα δεν είναι ακάθαρτο, οι σκέψεις σου είναι», «Η περίοδος είναι φυσιολογική, ο βιασμός όχι».

Η προκλητική της παρέμβαση ενόχλησε πολλούς που, επιβεβαιώνοντας το μήνυμα της εκστρατείας της, τής γράφουν «Είσαι μια πόρνη» ή «Μακάρι να σε βιάσουν μέχρι... θανάτου».

Η Ελόνι τούς αγνοεί, όπως δήλωσε στην Deutsche Welle: «Δεν παίρνω προσωπικά αυτές τις προσβολές και τις απειλές. Είναι το ακριβέστερο παράδειγμα αυτού του ακραίου σεξισμού που καταλήγει σε βία».

Σε όσους την επικρίνουν ότι «εδώ είναι ο Πρώτος Κόσμος», η φοιτήτρια απαντά με στατιστικές: σήμερα, μία στις επτά Γερμανίδες θα γίνουν θύματα βιασμού ή σεξουαλικής βίας στη ζωή τους και από αυτές μόλις ένα 15% θα δουν τους βιαστές τους να καταδικάζονται.

Οσο γιατί επέλεξε αυτό το υλικό για την κοινωνική της παρέμβαση: «Και βέβαια σοκάρει. Αν μια σερβιέτα εθεωρείτο κάτι “φυσιολογικό” το 2015, το έργο μου δεν θα είχε γίνει παγκόσμια γνωστό».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)