to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:42 | 01.03.2013

Κοινωνία

"Όνειρα της μιας δραχμής" η δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων

Η κυβέρνηση έστειλε χτες το πρωί στη «Διώνη» τον σύμβουλο του υφυπουργού Εργασίας, για να πείσει τους εργαζόμενους του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ότι η 31η Μαρτίου, ημερομηνία που το Πρόγραμμα σταματά και οι ωφελούμενοι με τους εργαζόμενους αφήνονται στην τύχη τους, δεν αποτελεί το τέλος, αλλά την απαρχή ενός λαμπρού επιχειρηματικού μέλλοντος! [...]


 

Στάλθηκε με την εντολή να λειτουργήσει ως πλασιέ ψεύτικων ονείρων και της αυταπάτης μιας «ιδεώδους» επιχειρηματικότητας, αλλά οι εργαζόμενοι απ’ όλη την Ήπειρο, που είχαν συγκεντρωθεί, δεν αποτελούσαν το «ιδανικό ακροατήριο» και αποκάλυψαν με ερωτήσεις και τοποθετήσεις την πραγματικότητα:
Ότι δηλαδή η συγκυβέρνηση με σκοπό των αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και της κοινωνίας, με ένα ωραίο και «πιασάρικο» περιτύλιγμα, ονομασίας «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις», προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω της κάθε ευθύνη για την κοινωνική μέριμνα και φροντίδα των ανήμπορων ομάδων της κοινωνίας και να την παραδώσει στα χέρια ιδιωτικών ουσιαστικά εταιρειών.
Επενδύοντας στην ανάγκη των εργαζόμενων για εργασία που τους αποφέρει ένα εισόδημα στους ίδιους και στις οικογένειές τους, εκβιαστικά η συγκυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε συνεταιριστές μετόχους, χάνοντας τα εργασιακά τους δικαιώματα και μετατρέποντας το μισθό τους σε «μέρισμα» αμφιβόλου μεγέθους.
Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, παρά την «εύηχη» ονομασία τους δεν παύουν να αποτελούν κοινές ιδιωτικές επιχειρήσεις και θα διέπονται από το ίδιο νομικό και φορολογικό καθεστώς που ισχύει και στις επιχειρήσεις.
    Αποτελούν καταστροφική παγίδα για τις εργασιακές σχέσεις και το μέλλον των εργαζομένων ενώ θα καταστήσουν στις ευπαθείς και αδύναμες οικονομικά ομάδες απαγορευτική την πρόσβαση τους στις νέες θεσμοθετημένες παροχές που καμία σχέση με κοινωνική ωφέλεια δεν θα έχουν.
    Ενώ θα έπρεπε να αυξηθούν και να αναβαθμιστούν οι κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες στους πολίτες που έχουν ανάγκη σε αυτή τη βάρβαρη, αντιλαϊκή και αντεργατική εποχή των μνημονίων, η συγκυβέρνηση προτιμά να γυρίζει την πλάτη στους εκατοντάδες χιλιάδες ευπαθείς συνανθρώπους μας και στους εργαζόμενους.
Στο Νομό της Άρτας, από τους 400 ωφελούμενους του Προγράμματος, μόνο 8 πληρούν τα ασφυκτικά κριτήρια που θέτει ο νέος νόμος, με αποτέλεσμα όλοι οι υπόλοιποι, οι ανήμποροι συνάνθρωποί μας και οι 17 εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα, που παραμένουν απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο, να αφήνονται κυριολεκτικά στην τύχη τους.
Η τρικομματική κυβέρνηση με τις τρέχουσες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, με τη φτώχεια και την ανεργία να παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, επιλέγει να δώσει 58.000.000 εκ. (ίσως και παραπάνω), εξασφαλισμένα χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία για την φροντίδα των ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ, στους ιδιώτες, στην αβεβαιότητα του ιδιωτικού κανιβαλισμού, αντί να συστήσει μια υπηρεσία της πολιτείας και των Δήμων με το υπάρχον προσωπικό, που, σε δύσκολους καιρούς για τη χώρα, δίνουν ανάσα και ελπίδα στον πολίτη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στέκεται από την πρώτη στιγμή αλληλέγγυα και υποστηρίζει ενεργά τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» και των άλλων κοινωνικών προγραμμάτων.
 
 
  • Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε μαζί με τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές την πλήρημετάβαση των προγραμμάτων στις οργανωμένες υπηρεσίες των Δήμων και την μονιμοποίηση των εργαζομένων που εδώ και δεκαετίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες.
  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων όλων των εργαζόμενων στα κοινωφελή προγράμματα που παραμένουν για μήνες απλήρωτοι.                
  • Απαιτούμε οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες με δημόσια και κοινωνικά αγαθά και παροχές για ΟΛΟΥΣ.

Άρτα, 28 Φλεβάρη 2013
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Άρτας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)