to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:08 | 23.10.2012

πηγή: https://left.gr/94

Διεθνή

Ομπάμα- Ρόμνει: 2-1 στα ντιμπέιτ (βίντεο)

Νικητής φαίνεται πως αναδείχτηκε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα στην τρίτη και τελευταία τηλεοπτική εμφάνιση που είχαν με τον αντίπαλό του, Μιτ Ρόμνεϊ.


Σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου CNN, ο Ομπάμα κέρδισε με 48% έναντι 40% του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, δημοσκόπηση του CBS δείχνει πως το 53% θεωρεί πως κέρδισε ο Ομπάμα, το 24% θεωρεί  πως οι δύο αντίπαλοι αναδείχτηκαν ισόπαλοι, και το 23% θεωρεί νικητή τον Ρόμνεϊ.

Η τηλεοπτική αναμέτρηση κύλησε ομαλά, χωρίς λάθη από τους δύο υποψηφίους, με την συζήτηση να επικεντρώνεται κυρίως στην εξωτερική πολιτική, από τα «δυνατά» σημεία του Αμερικανού προέδρου. Βέβαια, πολλές φορές η κουβέντα παρέκλυνε στη οικονομία, κυρίως με πρωτοβουλία του Ρόμνεϊ.

Η Μέση Ανατολή, οι διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία και οι εκστρατείες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν μονοπώλησαν το ντιμπέιτ των υποψηφίων.

Ο Ρόμνεϊ κατηγόρησε τον Ομπάμα για αποδυνάμωση της παρουσίας των ΗΠΑ στον κόσμο, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος ιδιαίτερα επιθετικός και κατά σημεία σαρκαστικός, παρουσίασε τον αντίπαλο του ως ανεπαρκή και αναποφάσιστο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Κάθε φορά που εκφράζετε μία άποψη, κάνετε λάθος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα. «Αρχικά είπατε ότι δεν πρέπει να έχουμε χρονοδιάγραμμα στο Αφγανιστάν, στη συνέχεια είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε. Τώρα λέτε ίσως, εξαρτάται, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο κάνετε λάθος, αλλά στέλνετε και μπερδεμένα μηνύματα στους στρατιώτες μας και στους συμμάχους μας», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

«Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής θα έλεγε κανείς ότι θέλετε να εισαγάγετε πολιτικές της δεκαετίας του ΄80», σχολίασε ειρωνικά ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό από τον Μιτ Ρόμνεϊ της Ρωσίας ως του μεγαλύτερου εχθρού των ΗΠΑ και κάνοντας λόγο για απομεινάρια του ψυχρού πολέμου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ιδιαίτερα επιθετικός όταν η κουβέντα πέρασε στον πόλεμο του Ιράκ. «Είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πάει στο Ιράκ, αν και δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής. Είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πάντοτε στρατιώτες στο Ιράκ», πρόσθεσε ο Απεμρικάνος πρόεδρος, ο οποίος καθ’ όλη τη διάκρεια της προεκλογικής τους εκστρατείας πρόβαλε την τήρηση της υπόσχεσής του για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Βέβαια, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που οι δύο υποψήφιοι συμφώνησαν, όπως στο θέμα της υποστήριξης του Ισραήλ, και προειδοποίησαν το Ιράν για τον πυρηνικό του πρόγραμμα.

Στο θέμα του Ιράν, ο Ομπάμα χαρακτήρισε αναληθή τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με μία επικείμενη συμφωνία έναρξης διαπραγματεύσεων με το Ιράν για τα πυρηνικά. Στη συνέχεια, ο Ομπαμα έκανε λόγο για τον ρόλο των ΗΠΑ στην παγκόσμια κοινότητα, τονίζοντας ότι «ο κόσμος χρειάζεται μια ισχυρότερη Αμερική και είναι ήδη ισχυρότερη σε σχέση με όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου». Επίσης, απευθυνόμενος στον Ρόμνεϊ, σημείωσε: «Κυβερνήτη Ρόμνεϊ, οι συμμαχίες των ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ άλλοτε ισχυρότερες, στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική, με το Ισραήλ, όπου έχουμε μια πρωτόγνωρη συνεργασία μεταξύ του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών. Αλλά αυτό που καταφέραμε επίσης να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε την Αμερική. Και αυτό είναι το σχέδιό μου». Σχετικά με το ίδιο θέμα, ο Ρόμνεϊ επισήμανε πως «Σκοπός μας είναι να βεβαιωθούμε ότι ο κόσμος βρίσκεται εν ειρήνη», προσθέτωντας: «Αλλά προκειμένου να είμαστε σε θέση να προωθήσουμε τις αρχές της ειρήνης, πρέπει να είμαστε ισχυροί. Και η αρχή για αυτό είναι μια ισχυρή εγχώρια οικονομία αλλά δυστυχώς η οικονομία δεν είναι ισχυρότερη».

Επιπλέον, ο Ομπάμα απάντησε κοροϊδευτικά στον αντίπαλό του, όταν εκείνος ισχυρίσθηκε ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό δεν διέθετε ποτέ λιγότερα πλοία από το 1917, θυμίζοντάς του ότι οι ΗΠΑ «έχουν επίσης λιγότερα άλογα και ξιφολόγχες». Π[ροσθέτοντας: «Έχουμε κάτι πράγματα που λέγονται αεροπλανοφόρα, πάνω τους προσγειώνονται αεροπλάνα. Έχουμε κάτι πλοία που πάνε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, τα πυρηνικά υποβρύχια».

Από την πλευρά του, ο Μιτ Ρόμνεϊ όταν ερωτήθηκε για τον αγώνα εναντίον της Αλ Κάιντα εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τη στρατηγική του Μπαράκ Ομπάμα. «Τον συγχαίρω για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν και για τον πόλεμο κατά της ηγεσίας της Αλ Κάιντα . Αλλά δεν θα τα καταφέρουμε μόνο με τους σκοτωμούς», σημείωσε.

Σε σχετική ερώτηση για την κατάσταση στη Συρία, ο Ρόμνεϊ απάντησε ότι «πρέπει να αναπτύξουμε ηγετικές πρωτοβουλίες και σχέσεις με την πλευρά που θα αναλάβει την ευθύνη στη Συρία, μόλις απομακρυνθεί το καθεστώς ’σαντ». Στη συνέχεια πρόσθεσε πως γι’ αυτό η τρέχουσα κατάσταση μας δίνει την ευκαιρία να υποστηρίξουμε τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε ότι «οι Σύροι είναι αυτοί που θα πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε σίγουροι ποιόν βοηθάμε, για να μην χορηγήσουμε όπλα σε λάθος πλευρά στην περιοχή».

Παράλληλα, αναφερόμενος στην Κίνα ο Ομπάμα σημείωσε ότι «είναι ένας σημαντικός εταίρος, αρκεί να εφαρμόζει τους διεθνείς νόμους», υπογραμμίζοντας πως «Στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας, αναδείξαμε περισσότερες εμπορικές παραβάσεις της Κίνας από όσες η προηγούμενη διακυβέρνηση σε 8 χρόνια θητείας». Από την πλευρά του, ο Ρόμνεϊ έκανε λόγο για νομισματικό πόλεμο από τη μεριά της Κίνας: «Πρέπει να τους πούμε: Παίζετε επιθετικά, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», επισήμανε και τόνισε ότι εκείνος επιδιώκει τη συνεργασία, αρκεί και η Κίνα να επιδείξει ανάλογη συμπεριφορά. Ο Ομπάμα κατηγόρησε τον Ρόμνεϊ ότι «εάν είχαμε ακολουθήσει τη συμβουλή σας για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τώρα θα αγοράζαμε περισσότερα αυτοκίνητα από την Κίνα, παρά τα όσα πουλάμε τώρα

Μετά το τέλος των ντιμπέιτ, οι δύο υποψήφιοι ανεβάζουν ταχύτητες στην προεκλογικής τους εκστρατεία για τις δύο τελευταίες εβδομάδες έως τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 6ης Νομεβρίου: Οι πρώτοι σταθμοί του μεγάλου δρομολογίου του Ομπάμα είναι η Φλόριντα και το Οχάιο και του Ρόμνεϊ το Κολοράντο.

Παρακολουθείστε το ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων:



2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)