to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:37 | 02.10.2013

Διεθνή

Ομπάμα: Ιδεολόγοι σταυροφόροι αρνούνται την περίθαλψη σε εκατομμύρια αμερικανούς

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών με το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε το Κογκρέσο, κατά την ψηφοφορία των μέτρων για συνέχιση χρηματοδότησης του προϋπολογισμού.


Το σχέδιο υγειονομικής περίθαλψης, γνωστό και ως Obamacare, αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους και τους έχει οδηγήσει σε μετωπική σύγκρουση με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Στον «αέρα» βρίσκονται χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι που τέθηκαν σε υποχρεωτική αργία άνευ αποδοχών. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, αφού στα μέσα του Οκτώβρη το Κογκρέσο θα πρέπει να αποφασίσει την αύξηση του ορίου δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ΗΠΑ θα κηρύξουν στάση πληρωμών στα χρέη τους. 

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς για το κλείσιμο της κυβέρνησης μιλώντας για ιδεολογική σταυροφορία προκειμένου να αρνηθούν την περίθαλψη σε εκατομμύρια αμερικανούς πολίτες. Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι είναι στο χέρι τους να δώσουν ένα τέλος το λουκέτο της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν θα πληγώσει την οικονομία των ΗΠΑ για έναν νόμο που δεν του αρέσει».

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα ασκήσει βέτο στα αποσπασματικά νομοσχέδια που αποκαθιστούν τη χρηματοδότηση σε ορισμένα μόνο τμήματα της κυβέρνησης, όπως ομοσπονδιακά πάρκα, προγράμματα για τους βετεράνους και να αποκατασταθούν οι πόροι για την Περιφέρεια της Κολούμπια αλλά όχι στο σύνολο των κρατικών δαπανών. Η εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το Κογκρέσο πρέπει να περάσει ένα νομοσχέδιο που θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης χωρίς να «επισυνάπτονται» άσχετα μέτρα για την άσκηση της πολιτικής.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων σχεδιάζουν να υιοθετήσουν σήμερα τρία νομοσχέδια για την χρηματοδότηση μεμονωμένων υπηρεσιών. Όπως δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Πίτερ Κινγκ, τα μέτρα αυτά θα ανακουφίσουν σε κάποιο βαθμό τις συνέπειες από το κλείσιμο ενός μέρους των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ενώ θα ενθαρρύνουν και τους Δημοκρατικούς να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τον πλήρη τερματισμό του κλεισίματος μέρους των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και την κατάρτιση μιας ευρύτερης δημοσιονομικής συμφωνίας.

O επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων, Τζο Μπόνερ

Πηγή: alterthess.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)