to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:13 | 20.03.2013

Διεθνή

Oμπάμα: «Άρρηκτοι δεσμοί με το Ισραήλ», με αναφορά στους «ανέμους της αλλαγής» (βίντεο)

Θερμή υποδοχή στον Μπαράκ Ομπάμα από το Ισραήλ, τι δήλωσε κατά την άφιξή του και μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου. Ακολουθούν επισκέψεις του σε Παλαιστίνη και Ιορδανία.


 

Το βίντεο και το πρώτο σχετικό ρεπορτάζ από το Euronews

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγινε δεκτός ο Μπαράκ Ομπάμα από τον πρόεδρο του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες και τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στη Μέση Ανατολή σε μια επίσκεψη με έντονα συμβολικό χαρακτήρα. Στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε τον άρρηκτο και ιστορικό δεσμό μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ και χαρακτήρισε τη συμμαχία τους «αιώνια».

«Σε όλη την περιοχή, οι άνεμοι της αλλαγής φέρνουν ταυτόχρονα υπόσχεση και κίνδυνο. Βλέπω λοιπόν αυτή την επίσκεψη ως μια ευκαιρία. Στεκόμαστε μαζί γιατί πρέπει να έρθει η ειρήνη στους Αγίους Τόπους. Ακόμα κι αν βλέπουμε τις δυσκολίες, δεν θα χάσουμε ποτέ το όραμα ενός Ισραήλ που συνυπάρχει ειρηνικά με τους γείτονές του», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επιθεώρησε το Iron Dome, ένα αντιπυραυλικό σύστημα που έχει χρηματοδοτηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατόπιν αναχώρησε με ελικόπτερο για την Ιερουσαλήμ, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί επίσης τα Παλαιστινιακά Εδάφη και στη Ραμάλα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς.
Κατόπιν θα μεταβεί στη Ιορδανία και θα συναντηθεί με το βασιλιά Αμπντάλα.

 

Κι αυτό από τη Ναυτεμπορική, με περισσότερες δηλώσεις μετά τη συνάντηση Ομπάμα-Νετανιάχου:

 

 

Ομπάμα: Ιερή υποχρέωση των ΗΠΑ η ασφάλεια του Ισραήλ

 

Για «ιερή υποχρέωση» των ΗΠΑ σε σχέση με την ασφάλεια του Ισραήλ έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της επίσκεψής του στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη.

Ο κ. Ομπάμα έκανε λόγο για συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ σε μια σειρά τομέων, μεταξύ αυτών και στην αντιπυραυλική άμυνα του Ισραήλ με την ενίσχυση του συστήματος «Iron Dome» («Σιδηρούς Θόλος»).

Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για ανάγκη του να απευθυνθεί εκ του σύνεγγυς στον ισραηλινό λαό, τονίζοντας ότι στις ΗΠΑ οι Ισραηλινοί πρέπει να βλέπουν έναν αληθινό συμπαραστάτη και φίλο.




«Ο Άσαντ πρέπει να φύγει»



Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Συρία, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στην πεποίθησή του ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ «πρέπει να φύγει και θα φύγει».

Σημείωσε παράλληλα ότι σε περίπτωση χρήσης χημικών όπλων από πλευράς της Δαμασκού, το καθεστώς και ο ίδιος ο κ. Άσαντ θα κριθούν υπεύθυνοι και θα αντιμετωπίσουν συνέπειες.


Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε επίσης τη «βαθιά δυσπιστία» του για τους ισχυρισμούς της Δαμασκού ότι οι αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης έκαναν χρήση χημικών όπλων, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να αποφευχθεί η διαρροή οπλισμού και πολεμικής τεχνολογίας σε τρομοκρατικές ομάδες.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο η χρήση χημικών όπλων θα συναντούσε δυναμική απάντηση από πλευράς Δύσης, ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι «θα άλλαζε το σκηνικό», απέφυγε ωστόσο να διευκρινίσει ποια θα ήταν η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Ιράν: «Όλες οι επιλογές στο τραπέζι»



Σε ό,τι αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο κ. Ομπάμα επανέλαβε την προτίμηση του ιδίου και της αμερικανικής διπλωματίας για ειρηνική επίλυση του ζητήματος μέσω της διπλωματικής οδού.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στο βαθμό που η Τεχεράνη δεν θα παραιτηθεί έμπρακτα και ξεκάθαρα από το στόχο της απόκτησης πυρηνικού όπλου, «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι», αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε πάντως ότι είναι προς το συμφέρον και του ιρανικού λαού οι ηγέτες του καθεστώτος της Τεχεράνης να παραιτηθούν από τις πυρηνικές τους φιλοδοξίες.



Νετανιάχου: «Δε θα παραιτηθούμε ποτέ της αυτοπροστασίας μας»



Τη βούληση του Ισραήλ να μην παραιτηθεί ποτέ από το δικαίωμά του στην αυτοπροστασία με κάθε μέσο εξέφρασε, από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης χαρακτήρισε το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «τη μεγαλύτερη πρόκληση την οποία έχει απέναντί του σήμερα το Ισραήλ».

Πρόσθεσε επίσης ότι Τελ Αβίβ και Ουάσιγκτον μοιράζονται τη θέληση για ειρήνευση στη Συρία, ενώ δήλωσε με έμφαση την προσήλωση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας του Ισραήλ στη λύση των δύο κρατών στην Παλαιστίνη.

Ο κ. Νετανιάχου ευχαρίστησε τέλος τον κ. Ομπάμα για την ανακοίνωση του περί έναρξης των διαπραγματεύσεων για νέα, δεκαετούς διάρκειας στρατηγική στρατιωτική συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών – Ισραήλ.

* * *

 

Σχετικά διαβάστε:

 

Το Ισραήλ απέλασε παλαιστίνιο απεργό πείνας στη Γάζα

 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)