to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 16.10.2020

Οικονομία

Ομοβροντία αρνητικών εισηγήσεων φορέων στη Βουλή για τον νέο πτωχευτικό κώδικα (παραδείγματα)

Αρνητικές από παντού οι εισηγήσεις των φορέων που τοποθετήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τον νέο πτωχευτικό κώδικα


Από παντού αρνητικές οι εισηγήσεις των φορέων τοποθετήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το νέο πτωχευτικό κώδικα. Διαβάστε τα σχετικά αποσπάσματα που έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω:

«Με αυτό το νομοσχέδιο τελειώνει οριστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας. Το μήνυμα που δίνεται στα νοικοκυριά που άντεξαν στην κρίση είναι ότι η μόνη λύση τους είναι η πτώχευση. Καθίσταται ακόμη πιο περιορισμένη έως κενή περιεχομένου η προστασία της πρώτης κατοικίας», επεσήμανε η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

«Δεν παίρνετε κανένα μετρό προστασίας της πρώτης κατοικίας» και έκανε λόγο για  μέτρα που οδηγούν στην απώλεια της περιουσίας επιχειρήσεων και πολιτών, τόνισε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ.

«Είναι υποκρισία  να μιλάμε για προστασία πρώτης κατοικίας από τον νέο πτωχευτικό κώδικα», ανέφερε η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Η ΕΣΕΕ προειδοποίησε ότι ο νέος κώδικας μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε μαζικές πτωχεύσεις, μιλώντας για «δεύτερη ευκαιρία της πτώχευσης, παρά για δεύτερη ευκαιρία του πτωχού».

«Αν ψηφιστεί ο νόμος όπως είναι, μπαίνει ταφόπλακα σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις», επεσήμανε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Η Ένωση Προστασίας Δανειοληπτών εξέφρασε το φόβο της πώς θα να υπάρξει ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πτωχεύσεων καταγγέλλοντας πως μπαίνει η θηλιά της υπερχρέωσης στο λαιμό των πιο ευάλωτων.

Η Ομοσπονδία  Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής εκανε λόγο για έμμεσο εκβιασμό, που οδηγεί πολίτες σε πλειστηριασμούς και δέσμευση μέρους εισοδήματός τους.

Ενστάσεις ακόμη και από τις τράπεζες - παρά την επί της αρχής συμφωνία - κυρίως στο πεδίο της εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών για φυσικά πρόσωπα, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να ισχυρίζεται ότι η ύπαρξη επιφυλάξεων εκ μέρους των τραπεζών αποδεικνύει πως “δεν νομοθετήσαμε κατ’ απαίτηση των τραπεζών και των servicers”.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

  • Το σύνολο των χρεών προς χρηματοδοτικούς φορείς, Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να είναι τουλάχιστον 20.000 ευρώ, το υπόλοιπο της οφειλής από δάνειο με υποθήκη την α΄κατοικία τις 135.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 20.000 για κάθε επιπλέον μέλος και με ανώτατο ποσό τις 215.000 ευρώ.

  • Να έχει επέλθει σημαντική μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων το τελευταίο εξάμηνο.

  • Το ποσό της επιδότησης ορίζεται σε

  • 70 ευρώ το μήνα για τον αιτούντα

  • Προσαύξηση κατά 35 ευρώ το μήνα για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού

  • Επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα για μονογονεϊκή οικογένεια

  • Προσαύξηση 35 το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο στα νοικοκυριά με απροστάτευτο/α τέκνο/α

Ως ανώτατο όριο του επιδόματος στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως ανεξάρτητα από τη σύνθεση του νοικοκυριού.

«Η επιδότηση δόσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ακόλουθα όρια: α) ποσοστό 80% επί της μηνιαίας δόσης, προκειμένου για δάνεια εξυπηρετούμενα ή δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, β) ποσοστό 60% επί της μηνιαίας δόσης, προκειμένου για δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, γ) ποσοστό 40% επί της μηνιαίας δόσης, προκειμένου για δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και έχουν επιπλέον καταγγελθεί σε χρόνο όχι μεγαλύτερο του ενός έτους προ της υποβολής της αίτησης», επισημαίνεται στο νομοσχέδιο.

Η διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών θα διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή και διαχείριση και υποβολή των αιτήσεων.

Όσον αφορά τη πτώχευση, με στόχο την συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών του οφειλέτη με ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας του οφειλέτη. Σε πτώχευση κηρύσσεται ο οφειλέτης που βρίσκεται σε παύση πληρωμών. Από την κήρυξη της πτώχευσης το φυσικό πρόσωπο στερείται μόνο εκείνων των δικαιωμάτων του προσωπικής φύσεων που προβλέπουν ειδικές διατάξεις νόμων. Προβλέπεται επίσης ότι η πτώχευση δεν είναι λόγος στέρησης άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Για την οριστική απαλλαγή από τα χρέη του (δεύτερη ευκαιρία), το νομοσχέδιο αναφέρει ότι ο οφειλέτης απαλλάσσεται πλήρως από κάθε οφειλή προς τους πιστωτές 36 μήνες από την ημερομηνία κήρυξης της πτώχευσης. Για όσους χάνουν την κύρια κατοικία, η απαλλαγή επέρχεται σε 1 χρόνο. Οι ευάλωτες κατηγορίες μπορούν να υποβάλλουν αίτημα μεταβίβασης ή μίσθωσης της κύριας κατοικίας τους σε φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης, ο οποίος αποκτά το ιδιοκτησιακό δικαίωμα και προχωρά σε μίσθωσης της κατοικίας για 12 έτη. Η μίσθωση καταγγέλεται αν ο μισθωτής είναι υπερήμερος ως προς την καταβολή 3 μισθωμάτων. Όταν ο οφειλέτης καταβάλει το σύνολο των μισθωμάτων, μπορεί να επαναγοράσει και να αποκτήσει το ακίνητο έναντι τιμήματος επαναγοράς.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση υπό το Νόμο Κατσέλη, συνεχίζουν κανονικά την εκδίκαση της υπόθεσης τους. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι εκκρεμείς υποθέσεις εντός του 2021, μέσω μια ηλεκτρονικής πλατφόρμας επαναπροσδιορισμού των αιτήσεων.

Μερικές χαρακτηριστικές τοποθετήσεις

Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου, εκ μέρους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο οποίος ανέφερε πως προκύπτουν πάρα πολλά ερωτήματα, για το κατά πόσο στηρίζονται, τελικά, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και οι επαγγελματίες που βιώνουν μια τρομερή πίεση. «Θεωρούμε αδιανόητο καταρχήν να εξαιρούνται οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και να χάνουν το σπίτι τους», συμπλήρωσε.

Ο Γιώργος Σταματόγιαννης, εκ μέρους της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, τόνισε πως τα βασικότερα χαρακτηριστικά αυτού του νομοθετήματος είναι ότι ρευστοποιείται το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας, ότι μετατρέπεται ένα μέρος του ετήσιου εισοδήματος σε πτωχευτική περιουσία που στην πράξη σημαίνει άρση του ακατάσχετου είτε μισθών είτε συντάξεων. «Αυτό είναι πρωτοφανές, γιατί στα 150 χρόνια λειτουργίας του Πτωχευτικού Νόμου ποτέ δεν κατασχόταν ο μισθός ή η σύνταξη», είπε και συμπλήρωσε πως «τα κριτήρια ένταξης, αυτά τα εισοδηματικά, ακίνητης περιουσίας είναι περισσότερο περιορισμένα από τον 4605, όπου εντάχθηκαν μόλις 5.000 οφειλέτες και έτσι με αυτό τον τρόπο γίνεται αντιληπτό ότι καθίσταται ακόμα πιο περιορισμένη έως και μη περιεχομένη η προστασία της πρώτης κατοικίας, βλέπε ευάλωτο οφειλέτη».

Ο Ευάγγελος Κρητικός της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Δανειοληπτών - Καταναλωτών - Πολιτών, ανέφερε κατά την τοποθέτησή του πως μία τράπεζα ή ένα Fund μπορεί να οδηγήσει τον οφειλέτη σε πτώχευση, αν δεν εξυπηρετεί κανονικά τις δόσεις του για ένα εξάμηνο. Αν κάποιος, λοιπόν, δε μπορεί να πληρώσει το στεγαστικό του δάνειο επί ένα εξάμηνο, επειδή, για παράδειγμα, τέθηκε σε εκ περιτροπής εργασία με τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, έχασε το μισό εισόδημα του, θα μπορεί να τεθεί σε διαδικασία πτώχευσης από τους δανειστές του.

Διατύπωσε τον φόβο ότι μπορεί να υπάρξει μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πτωχεύσεων. Άλλωστε, οι περισσότερες διατάξεις του νέου Πτωχευτικού Κώδικα αποσκοπούν στην απλοποίηση και στην επιτάχυνση της διαδικασίας της πτώχευσης προς όφελος φυσικά του ισχυρότερου συμβαλλόμενου μέρους, που είναι οι τράπεζες και τα Funds. Διαμέσου του Πτωχευτικού, αλλά και τις προτεραιότητες που δίνει στις προνομιούχες απαιτήσεις, ο Ευ. Κρητικός προέβλεψε μια έμμεση χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων, καθώς επίσης, του δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων και φυσικά, των μικρότερων πιστωτών, προμηθευτών και λοιπά, προς όφελος των τραπεζών και των Funds.

Ο Γεώργιος Καββαθάς από τη ΓΣΕΒΕΕ, τόνισε πως οδηγούμαστε ουσιαστικά σε μέτρα που θα χάσουν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, βεβαίως, τις περιουσίες τους, χωρίς να αναδιαρθρώνεται πραγματικά η οικονομία, όπως έχει άμεση ανάγκη.

«εδώ μιλάμε για μία ακόμα επιπλέον επιβάρυνση των επιχειρήσεων στην προσωπική περιουσία και στην τελευταία καταφυγή που είναι για τον κάθε πολίτη ανεξάρτητα από το επαγγέλματα το οποίο ασκεί που είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, για την οποία δεν παίρνετε ουσιαστικά στο σχέδιο νόμο κανένα μέτρο προστασίας».

Με βάση τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ στο νέο καθεστώς fust track πτωχευτικών διαδικασιών δυνητικά βάσει τζίρου εντάσσεται το 81% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η ένταξη στην πτωχευτική περιουσία της πρώτης κατοικίας παραβιάζει το Σύνταγμα που την προστατεύει. Η υπαγωγή στην πτωχευτική περιουσία κάθε ακινήτου ιδιοκτησίας του οφειλέτη, ακόμη και όποιου έχει ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη

Οι τράπεζες έρχονται για άλλη μια φορά σε προνομιακή θέση, όταν τοποθετούνται πρώτες στη σειρά από τη διανομή του εκπλειστηριάσματος εις βάρος εργατικών αμοιβών ή άλλων προϋποθέσεων.

Ο Βίκτορας Τσιαφούτης του ΕΚΠΟΙΖΩ, ανέφερε πως με την εξίσωση των φυσικών προσώπων, των μικροεμπόρων, των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ανέργων και τα λοιπά με τις επιχειρήσεις, τις μικρές, μεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, έχουμε ένα μεγάλο πλήγμα

Σημείωσε πως πλέον θα έχουμε τράπεζες οι οποίες θα μπορούν να ζητούν την πτώχευση μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων, δημοσίων υπαλλήλων και τα λοιπά και, μάλιστα, οι οφειλέτες αυτοί όχι μόνο θα υπόκεινται στα έξοδα και στην ψυχοφθόρα και δαπανηρή διαδικασία της πτώχευσης.

Ενώ παρατήρησε πως στο νομοσχέδιο αυτό δεν υφίσταται προστασία της κύριας κατοικίας

Ο Δημήτρης Βιτάλης της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής σημείωσε πως πρακτικά γίνεται ένας εμμέσως εκβιασμός, γιατί οδηγεί όλο αυτόν τον κόσμο, όλη αυτή την πληθώρα επαγγελματιών σε πλειστηριασμούς, προχωρά σε ρευστοποίηση της περιουσίας, αλλά και στη δέσμευση μέρους του ετήσιου εισοδήματός τους, καθιερώνει την πτώχευση μικρού αντικειμένου που αναφέρεται στις δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις μικρής οικονομικής δραστηριότητας.

«Όσο για την δεύτερη ευκαιρία, κατά τη γνώμη μας, μάλλον, μοιάζει σε ομηρία. Ιδιαίτερα, αν διαβάσει κάποιος τα άρθρα 92 για την πτωχευτική περιουσία. Αφού με αυτό το άρθρο προβλέπεται ακόμη και κατάσχεση του εισοδήματος του αυτοαπασχολούμενου και του μικρού επαγγελματία που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, αφήνοντάς τον με ψίχουλα, αν κάποιος δει τα ποσά, τα οποία προβλέπονται».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)