to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:07 | 17.06.2013

Κοινωνία

Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων Verdi: Αντιδημοκρατική απόφαση το λουκέτο στην ΕΡΤ - Δημιουργείται προηγούμενο στην Ευρώπη

Καταπέλτης για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί η διακήρυξη που εξέδωσε για το λουκέτο στη Δημόσια Ραδιοφωνία Τηλεόραση η ομοσπονδία των γερμανικών συνδικάτων Verdi, η μεγαλύτερη ίσως στον κόσμο με 2.500.000 μέλη.


Η ομοσπονδία απευθύνει επείγουσα έκκληση στον Έλληνα Πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απόφαση ενώ παράλληλα καλεί και την ελληνική Βουλή να μην προχωρήσει στην επικύρωση της. Αίτημα απευθύνει και προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην επιτρέψουν την καταστροφή της γνώμης και της πολυφωνίας στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι η απόφαση Σαμαρά αναιρεί το ίδιο το Συμβούλιο της Ε.Ε. που έχει χαρακτηρίσει ήδη στο πλαίσιο της συνθήκης του Μάαστριχτ, την ύπαρξη της ανεξάρτητης δημόσιας τηλεόρασης ως θεμελιώδους σημασίας για τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες.

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Αθήνα 17 Ιουνίου 2013

Για μια ραδιοτηλεόραση ανεξάρτητη από το κράτος

στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Η διάλυση της ΕΡΤ από τον κ.Σαμαρά

πλήττει την ελευθερία της γνώμης και την πολυφωνία.

Από το έδαφος της Αθήνας, την πατρίδα της δημοκρατίας, απευθύνουμε επείγουσα έκκληση στον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση του για τη διάλυση της δημόσιας τηλεόρασης στην Ελλάδα.

Καλούμε το ελληνικό κοινοβούλιο να μην επικυρώσει αυτή την απόφαση.

Απαιτούμε από τους ηγέτες της ΕΕ να μην επιτρέψουν την καταστροφή της ελευθερίας της γνώμης και της πολυφωνίας. Το Συμβούλιο της ΕΕ έχει χαρακτηρίσει ήδη στο πλαίσιο της Συνθήκης του Μάαστριχτ την ύπαρξη της ανεξαρτητης δημόσιας τηλεόρασης ως θεμελιώδους σημασίας για τις ευρωπαϊκές Δημοκρατίες. Η απόφαση Σαμαρά αναιρεί αυτή την παραδοχή.

Η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν έχει να κάνει με την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί μια αντιδημοκρατική και αυταρχική ενέργεια σε σύμπνοια με τους νεοφιλελεύθερους κύκλους, οι οποίοι και θέλουν να δημιουργήσουν ένα „προηγούμενο“ στην Ευρώπη. Επιδιώκουν δηλαδή την καταστροφή της ισορροπίας, που υπάρχει στην Ευρώπη με το δυαδικό σύστημα ραδιοτηλεόρασης, μεταξύ εμπορικής και δημόσιας τηλεόρασης, προς όφελος των ιδιωτικών επιχειρήσεων του τομέα της Ενημέρωσης.

Η ΕΡΤ εδώ και χρόνια δεν δημιουργεί χρέη. Αντιθέτως: η δημόσια τηλεόραση κατάφερε τα τελευταία χρόνια να έχει κέρδη, παρά την αξιοποίηση του ανταποδοτικού τέλους από την κυβέρνηση για σκοπούς ξένους με αυτή. Από τα 4,24 ευρώ που πληρώνει κάθε νοικοκυριό κάθε μήνα το 25% χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων ενέργειας. Το 1,5% χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του κινηματογράφου ενώ 40 εκατομύρια πήγαν απευθείας στον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρόκειται για μια παραπλάνηση των πολιτών η οποία εμπόδισε την ΕΡΤ να βελτίωσει την ποιότητα παραγωγής και εκπομπής των προγραμμάτων της.

Η ΕΡΤ συντηρεί 3 κανάλια πλήρους προγράμματος, ένα κανάλι υψηλής ευκρίνειας καθώς και ένα δορυφορικό κανάλι για τους απόδημους Ελληνες, όπως επίσης σειρά ραδιοφωνικών σταθμών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Συντηρεί περίπου 6000 αναμεταδότες με στόχο την πλήρη κάλυψη της επικράτειας. Συγκρινόμενη διεθνώς αυτή η λειτουργία είναι απολύτως οικονομική. Το κλείσιμό της αποδεικνύεται έτσι ως μια πράξη βίαιου αυταρχισμού, που έχει στόχο να συγκαλύψει κυβερνητικά λάθη και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων από την συντηρητική κυβέρνηση Σαμαρά.

Η ΕΡΤ χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές των τηλεθεατών και ακροατών της και όχι από κρατικά κονδύλια και γι αυτό ανήκει στην ελληνική κοινωνία. Η ΕΡΤ συνεπώς οφείλει να λογοδοτεί στην κοινωνία κι όχι στην κυβέρνηση. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην ΕΡΤ θα πρέπει να συμβούν χωρίς κρατικές παρεμβάσεις και με τη συμμετοχή της διοίκησής της, των κοινωνικών ομάδων και των εργαζόμενων και όχι από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Με την κατάργηση της ΕΡΤ από την κυβέρνηση Σαμαρά δεν παραβιάζεται μόνο η ραδιοτηλεοπτική ελευθερία στην Ελλάδα, αφού παράλληλα διακόπηκε η εκπομπή του σήματος της Deutsche Welle, του BBC και του CNN. Ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση παρενέβη με αυτό τον τρόπο και στην ραδιοτηλεοπτική ελευθερία τρίτων χωρών. Ζητούμε από τις κυβερνήσεις των θιγείσων χωρών να πιέσουν για τον άμεσο τερματισμό αυτής της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς. Ιδιαίτερα η Γερμανία και η Βρετανία φέρουν μια ιδαίτερη ευθύνη για την Ευρώπη. Δε μπορούν να υπηρετούν μόνο τις τράπεζες, θα πρέπει να προασπίσουν και τη δημοκρατία.

Με την αντιδημοκρατική απόφαση για τη διάλυσή της ΕΡΤ ο κ.Σαμαράς χαρίζει πρόγραμμα, δικαιώματα μεταδόσεων και συχνότητες σε εμπορικές επιχειρήσεις σε βάρος της ελευθεροτυπίας και της πολυφωνίας.

Η εξαγγελθείσα ανασύσταση ενός μικρού δημόσιου σταθμού έχει χαρακτήρα άλλοθι. Θα ήταν μια δημόσια ραδιοτηλεόραση χωρίς δυνατότητες για ένα ποιοτικό πρόγραμμα, χωρίς δικαιώματα και αυτονομία συχνοτήτων και απολύτως εξαρτημένη από κέντρα πολιτικών αποφάσεων. Ηδη έχει υφαρπαγεί από την ΕΡΤ η τεχνική της ανεξαρτησία καθώς μια ιδιωτική επιχείρηση διαχειρίζεται και μοιράζει τις συχνότητες.

Τασσόμαστε υπέρ μιας ανεξάρτητης από το κράτος ραδιοτηλεόρασης, ως θεμέλιο του δυαδικού συστήματος ραδιοτηλεόρασης σε Ελλάδα και Ευρώπη

ΠΟΣΠΕΡΤ

ΠΟΕΣΥ

Ομοσπονδία Συνδικάτων Τομέα Υπηρεσιών Γερμανίας, ver.di, Βερολίνο

Παγκόσμιος και Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Συνδικάτων Τύπου, UNI –MEI und EURO-MEI, Βρυξέλλες

Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IJF), Βρυξέλλες

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)