to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:12 | 09.03.2020

Πολιτική

Ομολόγησε ότι δεν βγαίνουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, επέμεινε στα περί «ασύμμετρης απειλής» για τους πρόσφυγες (βίντεο)

Μία ωμή παραδοχή ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για το 2020 δεν θα επιτευχθούν, καθώς και την επιβεβαίωση της σκληρής στάσης στο προσφυγικό, η οποία δίνει κάλυψη στην εμφυλιοπολεμική ρητορική στελεχών της κυβέρνησης και της ΝΔ, περιελάμβανε η ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ


«Είναι ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι διαφορετικό από ό,τι προβλέπαμε. Και οι δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν σε άλλη συγκυρία, ενδεχομένως να μην μπορούν να επιτευχθούν. Αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία όλοι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και αυτή τη φορά πρέπει δημοσιονομικά και οικονομικά να αντιδράσουμε γρήγορα προκειμένου να μην αφήσουμε αυτή την οικονομική κρίση να μας θυμίσει παλιές κακές εποχές»: αυτό, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, την Δευτέρα 9/3/20.

Προέβη δηλαδή σε μία παραδοχή της αποτυχίας επίτευξης των στόχων που ο ίδιος έχει θέσει για το 2020 και μάλιστα λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ που έδειξαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε το δ' τρίμηνο του 2019 στο 1%, από 2,8% το β' τρίμηνο, στοιχεία που «γκρέμισαν» το βασικό προεκλογικό του αφήγημα για ανάπτυξη 4%.

(δείτε το σχετικό απόσπασμα στο 10:44' του βίντεο)

Παρά την ομολογία αποτυχίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε τροχιά ανάπτυξης», τονίζοντας επίσης ότι το αφήγημα στις ελληνογερμανικές σχέσεις αλλάζει, «με τη σχέση πιστωτή-δανειολήπτη να αντικαθίσταται από την σχέση ισότιμων εταίρων, η οποία μπορεί να δημιουργήσει επενδύσεις προς όφελος και των δύο χωρών».

Αναφερόμενος επίσης στις «επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα», ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι πλέον ανοιχτή σε επενδύσεις και διαθέτει την ικανότητα να αντιμετωπίζει τυχόν δυστοκίες» και ανέφερε μια σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων, «μεταξύ των οποίων οι αλλαγές στο Σύνταγμα και η διακυβέρνηση από μια μονοκομματική κυβέρνηση η οποία έχει τη βούληση και την ικανότητα να λαμβάνει αποφάσεις».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ο Μητσοτάκης φεύγει από τη Μέρκελ μόνο με ευχολόγια»

«Ασύμμετρη απειλή»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επέμεινε στη ρητορική της «ασύμμετρης απειλής» συνεχίζοντας την επικίνδυνη επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης, τακτική που είχε ως αποκορύφωμα τον χαρακτηρισμό «Δούρειο Ίππο» του Ερντογάν που απέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αποδείξαμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την εθνική και την ευρωπαϊκή κυριαρχία», δήλωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκηςκαι ευχαρίστησε την Ευρώπη, αλλά και πολλά κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, για την έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης τους σε αυτή την συγκυρία. 

   Αναφερόμενος στην αποψινή συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να γίνει η αρχή για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει έμπρακτη αλλαγή στη στάση της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, «αποπειράται να καταστήσει παράνομους εισβολείς δεκάδες χιλιάδες μετανάστες για δικά της συμφέροντα, παραβιάζοντας με ωμό τρόπο τα σύνορα μας».

   Αν ο κ. Ερντογάν επιθυμεί να αναθεωρηθεί η Κοινή Δήλωση την οποία ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη, σημείωσε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να αποσύρει τους απελπισμένους που συγκέντρωσε στον Έβρο, να δεχθεί πίσω όσους παράνομους έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα, να εξετάσει βελτιώσεις στην Κοινή Δήλωση, π.χ. με κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την FRONTEX και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των διακινητών και να δεχτεί επιστροφές παράνομων μεταναστών όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από την ενδοχώρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)