to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:27 | 24.09.2022

Πολιτική

Ομολογία Σταϊκούρα ότι οι συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ποτέ τα αναδρομικά τους

«Η ομολογία εξαπάτησης και κλοπής των συνταξιούχων από τη ΝΔ σε 47 δευτερόλεπτα, δια στόματος του κ. Σταϊκούρα» τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου


Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η κοινή παρουσία του Χρήστου Σταϊκούρα και της Έφης Αχτσιόγλου στο πλατό τηλεοπτικής εκπομπής, καθώς ο υπουργός Οικονομικών ομολόγησε την μεγάλη απάτη της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε βάρος των συνταξιούχων.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να δώσει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, δηλώνοντας ότι δεν έχει «αυταπάτες». «Η ομολογία εξαπάτησης και κλοπής των συνταξιούχων από τη ΝΔ σε 47 δευτερόλεπτα, δια στόματος του κ. Σταϊκούρα» σχολίασε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και παρέθεσε το σχετικό απόσπασμα.

Συγκεκριμένα, ο διάλογος ήταν ο εξής:

Έφη Αχτσιόγλου: Εμείς θα επιστρέψουμε αυτό που δικαιούνται οι συνταξιούχοι και το οποίο περίκοψε η δικιά σας κυβέρνηση το 2012 και δεν επέστρεψε ποτέ. Εσείς μάλλον δηλώνετε ότι δεν θα επιστραφούν ποτέ στους συνταξιούχους τα αναδρομικά τους.

Χρήστος Σταϊκούρας: Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες.

Έφη Αχτσιόγλου: Δεν θα επιστραφούν δηλαδή ποτέ τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Χρήστος Σταϊκούρας: Εμείς είπαμε ότι θα επιστραφούν τα αναδρομικά; Είδατε στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. βλέπε ΔΕΘ) να λέμε για τα αναδρομικά; Στους συνταξιούχους και στους Έλληνες πολίτες είμαστε ειλικρινείς, ψεύτες δεν είμαστε. Εμείς ψέματα δεν λέμε και δεν έχουμε αυταπάτες.

Έφη Αχτσιόγλου: Ψηφίσατε την 13η σύνταξη; Είπατε ότι θα διατηρηθεί; Την κόψατε όταν ήρθατε στην κυβέρνηση; Και μου λέτε ότι είστε ειλικρινείς απέναντι στους συνταξιούχους;

Τεκμηριωμένη κριτική σε όλα τα μέτωπα από την Έφη Αχτσιόγλου

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταθέτει ένα πρόγραμμα σαφές, κοστολογημένο και κρυστάλλινο. Έχει χαμένους, μιλήσαμε για αύξηση του φόρου στα υψηλά μερίσματα, μιλήσαμε για πραγματική φορολόγηση υπερκερδών σειράς τομέων της ενέργειας. Έχει και κερδισμένους, τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, που μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες από την κρίση που περνάμε σήμερα», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στην εκπομπή “Meeting Point” του “Newsbomb.gr”, απαντώντας στις αιτιάσεις του υπουργού περί κόστους της τάξης των 25,5 δις. ευρώ.

Η διάψευση για το κόστος

Μάλιστα η Έφη Αχτσιόγλου επεξήγησε το πού οφείλεται αυτή η ψευδής υπερκοστολόγηση. Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το ότι ο κ. Σταϊκούρας περιλαμβάνει στον υπολογισμό του τη συνέχιση του μηχανισμού επιδοτήσεων, ο οποίος κοστίζει 12 δις. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπει την κατάργησή του, με την ταυτόχρονη εισαγωγή πλαφόν στο ποσοστό κέρδους των παρόχων ενέργειας και αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μιλάει για πλαφόν στην τιμή και στο ποσοστό κέρδους και για αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο. Δεν μπορεί οι επιχειρήσεις ενέργειας να μην έχουν κανέναν επιχειρηματικό κίνδυνο και να μεταβιβάζουν το 99% των διακυμάνσεωντων τιμών στον καταναλωτή», σημείωσε η ίδια.

Τα υπερκέρδη

«Η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα λειτουργεί με στρεβλό και ολιγοπωλιακό τρόπο, με αισχροκέρδεια την οποία η κυβέρνηση επιδοτεί. Ο μηχανισμός που θέσπισε, μετά από έναν χρόνο, δεν είναι μηχανισμός πλαφόν, αφήνει τεράστιο περιθώριο κέρδους στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας, οι οποίες εξακολουθούν να σωρεύουν υπερκέρδη», πρόσθεσε, με τον υπουργό Οικονομικών να μην έχει ένα πειστικό επιχείρημα.

Παράλληλα, η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε ότι ένα άλλο αίτιο της ψευδούς υπερκοστολόγησης από την κυβέρνηση είναι η φορολόγηση των υπερκερδών. Όπως τόνισε, η αξιματική αντιπολίτευση έχει υπολογίσει το συγκεκριμένο ποσό στα 4,1 δις. ευρώ, αναφορικά με τα έως τώρα υπερκέρδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το ποσό που θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό (δημοσιονομικό κόστος) για τις επιδτοήσεις το 2022 φτάνει τα 4,2 δις. ευρώ.

Τα υπέρογκα φορολογικά έσοδα και η ακρίβεια

Από εκεί και πέρα, ο ΥΠΟΙΚ επικαλέστηκε δημοσιονομικούς λόγους για τη μη λήψη επιπλέον μέτρων, ενώ απέδωσε την υπέρβαση της είσπραξη των φορολογικών εσόδων στην ανάπτυξη. Σε αυτό το σημείο ήρθε η απάντηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία επισήμανε ότι «7 δισ. είναι αυξημένα τα φορολογικά έσοδα στο 8μηνο του2022, αυτά είναι χρήματα που πλήρωσαν οι πολίτες σε φόρους, δεν έπεσαν από τον ουρανό, για να προσθέσει ότι «Τα έσοδα από ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή είναι πάνω κατά 60% και από ΦΠΑ στα τρόφιμα κατά 25%, δεν τα έχει φέρει η ανάπτυξη που είναι στο 7%, τα έχει φέρει η ακρίβεια που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην χτυπήσει».

Και παράλληλα, τόνισε, «μιλάμε για παρέμβαση σε κρίσιμους έμμεσους φόρους, με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα», τονίζοντας ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κοστολογείται στα 5,6 δις. ευρώ, σχεδόν όσο και της κυβέρνησης. Σε μια αποστροφή η Ε. Αχτσιόγλου είπε προς τον υπουργό Οικονομικών ότι η «κυβέρνηση απαντά κατευθείαν για το κόστος, συνεπάγεται ότι θεωρεί ότι είναι καλά τα μέτρα που προτείνουμε».

«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στην ακρίβεια

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σταϊκούρα ανέβασε το κόστος των μέτρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα 25,5 δις. ευρώ, λόγω του ότι ο ΣΥΡΙΖΑΣ-ΠΣ ψήφισε το μέτρο της εισφοράς αλληλεγγύης, με την βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντά ότι «Κάθε ευρώ που καταλήγει στις τσέπες του πολίτη το υπερψηφίζουμε»

Αναφορικά με την ακρίβεια, η βουλετης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι στην 1η θέση σε επίπεδο Ευρώπης σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό πληθωρισμό στις επιχιερήσεις και 3η στα νοικουριά, κάτι το οποίο δεν αντέκρουσε ο κ. Σταϊκούρας.

Η κριτική της Κομισιόν στο σχέδιο της κυβέρνησης

Όταν ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην ακρίβεια ως ένα διεθνές φαινόμενο, η Ε. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι το φαινόνενο πασρουσιάζει «Ακραίες εκφάνσεις στην Ελλάδα.», όπου απαντώνται «Πολύ έντονα φαινόμενα αισχροκέρδειας», για να προσθέσει ότι οι επιδοτήσεις τροφοδοτούν το πρόβλημα. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «Η ίδια η ΕΕ σχολίασε τον μηχανισμό (σ.σ. της κυβέρνησης) στο ρεύμα ως μη αποδεκτό»επιτρέπει ολιγοπωλιακές λογικές.

Η ΔΕΗ

Ερωτώμενη για το ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, Η Ε. Αχτσιόγλου είπε ότι είναι αναγκαία προκειμένου να ασκηθεί «μια πιο παρεμβατική κοινωνική πολιτική», σημειώνοντας ότι από τότε που ιδιωτικοποιήθηκε εν μέσω ενεργειακής κρίσης πρωτοστατεί στην άνοδο των τιμών.

Εκλεπτυσμένη ειρωνεία

Καταλήγοντας, η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως ακούγοντας οι πολίτες τον κ. Σταϊκούρα θα θεωρούν ότι «Σχεδόν υπερβάλουν που ζορίζονται», για να αναφέρει ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος φτώχειας και έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)