to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ομολογία παταγώδους αποτυχίας του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Ο πρωθυπουργός έκανε την Πέμπτη 25/6 «έκκληση» στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, την ώρα που, σύμφωνα με την «Καθημερινή», κατά τις πρώτες δέκα μέρες εφαρμογής του προγράμματος, έχουν υποβάλει αίτηση λίγο περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις για τη μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας των 33.100 εργαζομένων τους


Το κυβερνητικό πρόγραμμα μείωσης μισθών και ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας, με πρόσχημα την ανάγκη διατήρησης των θέσεων εργασίας, φαίνεται ότι αποδεικνύεται «μια τρύπα στο νερό», δεδομένου ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» (25/6/20), έχουν υποβάλει μέχρι τώρα αίτηση λίγο περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις για τη μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας των 33.100 εργαζομένων τους.

Αν και τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα, η μικρή συμμετοχή στο πρόγραμμα τεκμηριώνεται από την αγωνιώδη έκκληση Μητσοτάκη στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το οποίο προβλέπει μείωση μισθών τουλάχιστον κατά 20%» για όσους/ες δεν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

«Είναι μια προσωρινή παρέμβαση στην αγορά εργασίας που σας επιτρέπει να έχετε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αναδιάταξη του προσωπικού σας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν θα έχουν μείωση των απολαβών τους και με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να κρατήσουμε ζωντανές θέσεις εργασίας, θα ανοίξουν ξενοδοχεία τα οποία, υπό άλλες συνθήκες και χωρίς αυτά τα πρόσθετα κίνητρα, θα παρέμεναν κλειστά» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός το μεσημέρι της Πέμπτης 25/6 (διαβάστε περισσότερα) μιλώντας στην 28η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη έγιναν με φόντο την απόγνωση που εκφράζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, στη σκιά του θλιβερού περιστατικού στη Ρόδο, όπου ένα παιδί 9 ετών λιποθύμησε από την πείνα μέσα σε έναν φούρνο, περιμένοντας τη μητέρα του, άνεργη ξενοδοχοϋπάλληλο, να αγοράσει έστω ψωμί.

Εξετάζουν νέο «λίφτινγκ» ή περιορισμό του προγράμματος!

Οι επιχειρήσεις εμφανίζονται απρόθυμες να αξιοποιήσουν το πλαίσιο αυτό παρότι, λίγο πριν από την έναρξη του προγράμματος, η κυβέρνηση προχώρησε σε εμβαλωματική παρέμβαση προκειμένου να προσελκύσει τους εργοδότες, προβλέποντας ότι έως και τις 31 Ιουλίου το Δημόσιο θα καλύπτει όχι μόνο το 60% του πραγματικού μισθού κάθε εργαζομένου για το διάστημα που δεν εργάζεται, αλλά και το 60% των εργοδοτικών εισφορών για την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η κάλυψη μέρους των εργοδοτικών εισφορών να επεκταθεί και τους επόμενους μήνες, καθώς συνολικά το πρόγραμμα θα «τρέχει» έως τις 15 Οκτωβρίου. Παράλληλα, δεν αποκλείουν διορθωτικές παρεμβάσεις ανά κλάδο ή γεωγραφική περιφέρεια, ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων. 

Στο συρτάρι, βέβαια, επισημαίνει το ίδιο ρεπορτάζ, υπάρχει και το σχέδιο περιορισμού του προγράμματος, με βάση και τη μειωμένη ζήτηση, «ώστε τα χρήματα που έχουν προϋπολογισθεί να διατεθούν σε αυτό, ήτοι περίπου 1 δισ. ευρώ, να διοχετευθούν τελικά σε άλλες δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων, που θα βοηθήσουν και στη διάσωση των θέσεων, όπως είναι η πραγματική μείωση του μη μισθολογικού κόστους». Χρήματα τα οποία, άλλωστε, δεν έχουν ακόμη εξασφαλιστεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE και βάσει του σχεδιασμού θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό έως ότου «ξεκλειδώσει» η κοινοτική χρηματοδότηση.

Πώς υπονομεύεται το πρόγραμμα

Την ίδια στιγμή, με βάση τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τη ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία MARC, μία στις τρεις (33,9%) επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους το επόμενο διάστημα, 2 στις 10 επιχειρήσεις (21,1%) δήλωσαν πως είναι πολύ πιθανό το προσωπικό τους να μειωθεί το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόλις το 5% δήλωσε πως θα προχωρήσει σε προσλήψεις (διαβάστε αναλυτικά).

Τούτων δοθέντων, δεν είναι τυχαίο που διαπιστώνεται καθημερινά η μεγάλη απροθυμία αρκετών επιχειρήσεων να ενταχθούν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Ένας ακόμη βασικός λόγος, όπως έχει αναδείξει αναλυτικά η «Αυγή», είναι ότι, ο Γιάννης Βρούτσης διατηρεί σε ισχύ το πλαίσιο «ευελιξίας» που είναι πολύ ελκυστικότερο -και φθηνότερο- για αρκετούς εργοδότες.

Συγκεκριμένα, ενώ κατήργησε ρητά την ιδιότυπη εκ περιτροπής εργασία του άρθρου 9 της από 20.3.2020 ΠΝΠ, διατήρησε τη δυνατότητα οι εργοδότες να κάνουν χρήση παλαιότερης διάταξης (εκ περιτροπής εργασία) και συγκεκριμένα του Ν. 3846/2010.

Αποτέλεσμα, αρκετές επιχειρήσεις, μετρώντας το κόστος, μισθολογικό και μη μισθολογικό, να καταφεύγουν στην παλαιότερη διάταξη της εκ περιτροπής εργασίας, με δυνατότητα αυτή να επεκτείνεται για εννέα μήνες (!) και να μην μπαίνουν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», την ελληνική εκδοχή του προγράμματος SURE, που στηρίζει σε έναν -χαμηλό έστω- βαθμό και τις αποδοχές των εργαζομένων.

Έτσι αρκετοί εργαζόμενοι (συνήθως πρώτα απολύονται και μετά επαναπροσλαμβάνονται) καλούνται να εργαστούν μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα. Κι αυτό αφορά τη μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων. Με αποτέλεσμα οι μισθοί των εργαζομένων να μειώνονται πολύ περισσότερο από το 20% (σε σχέση με όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα) και να κατρακυλάνε ακόμα και στα 400 ή και στα 200 ευρώ τον μήνα.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση, που επικρίνει το πρόγραμμα Βρούτση διότι οδηγεί σε οριζόντια μείωση μισθών κατά 20% χωρίς να προστατεύει τις θέσεις εργασίας (καθώς δεν απαγορεύονται οι απολύσεις στην επιχείρηση που κάνει χρήση του μέτρου), επιμένει στην πρόταση της να καλύπτει το κράτος το 100% των εισφορών και το 40% του μισθού και ο εργοδότης να πληρώνει το υπόλοιπο 60% του μισθού, με παράλληλη δέσμευση να μην υπάρχει απόλυση και η ρήτρα αυτή να έχει μετενέργεια για ένα εξάμηνο. Με αυτό το μοντέλο, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η επιχείρηση είναι πολύ πιο ευνοημένη, σε σχέση με αυτό που εφαρμόζει η κυβέρνηση και ο εργαζόμενος δεν χάνει τίποτα καθώς προστατεύονται οι θέσεις και οι σχέσεις εργασίας.

«Το σχήμα αυτό είναι απλό και εφικτό και το να μην το εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι εμμονή και ιδεοληψία», ανέφερε την Τετάρτη 24/6 η Έφη Αχτσιόγλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επίσης καταθέσει με το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» μια αναλυτική πρόταση για «εισόδημα έκτακτης ανάγκης» τους επόμενους μήνες, ώστε να προστατευτεί μεγάλο μέρος των ανθρώπων που δεν θα βρουν δουλειά ή δεν θα έχουν εισόδημα: ζητάει συγκεκριμένα να δίνονται 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί - η συνολική δαπάνη φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ για 4 εκατ. ανθρώπους, δηλαδή για 1,9 εκατ. νοικοκυριά, άνεργους επιδοτούμενους και μη, εργαζόμενους με εργόσημο, μπλοκάκι, εποχικούς, αγρότες, ΑΜΕΑ, καλλιτέχνες, αλλά και πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Εξασφάλιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για αυτούς που δεν θα βρουν δουλειά ζητάει μέσω των δηλώσεων του στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)