to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:10 | 17.09.2015

Πολιτική

Ομολογία Μιχαλολιάκου: «Η Χρυσή Αυγή αποδέχεται την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα» (ενημέρωση)

Κυνική ομολογία ενοχής από τον υπόδικο αρχηγό της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα ακριβώς δύο χρόνια πριν, στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι. «Ο Μιχαλολιάκος αποδέχτηκε σήμερα την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης», τονίζουν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής. Προσπάθεια διάψευσης, με «διευκρινιστική» δήλωση, λίγες ώρες μετά, από τον αρχηγό της νεοναζιστικής συμμορίας


«Σε ό,τι αφορά την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα στο Κερατσίνι, την αναλαμβάνουμε»: με αυτή τη φράση, μιλώντας σήμερα στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Real FM (εδώ όλο το ηχητικό), ο υπόδικος αρχηγός της Χρυσής Αυγής παραδέχεται επί της ουσίας την ύπαρξη οργανωμένης ομάδας κρούσης των χρυσαυγιτών, σε αντίθεση με τον πρώτο καιρό μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα που η νεοναζιστική συμμορία προσπαθούσε να κρατήσει αποστάσεις.

Ο αρχηγός της Χρ. Αυγής προσθέτει αμέσως μετά: «όσο για την ποινική ευθύνη, δεν υπάρχει» (!!), γιατί - σύμφωνα με το σκεπτικό του που απευθύνεται προφανώς μόνο σε χαμηλής νοημοσύνης υποστηρικτές του - «τότε γιατί δεν υπήρχε ποινική ευθύνη για τη δολοφονία Τεμπονέρα ή του Λαμπράκη» (!!).

«Είναι σωστό», καταλήγει προσπαθώντας να καμουφλάρει ό,τι προηγουμένως αποκάλυψε, «να καταδικάζεται ένα κόμμα επειδή ένα μέλος του, ένας οπαδός του προέβη σε μια καταδικαστέα πράξη;». 

Ο Ν. Χατζηνικολάου αρκείται να πει ένα ευχαριστώ και να καλημερίσει τον νεοναζί συνομιλητή του, ενώ στο σχετικό ρεπορτάζ του real.gr δεν αναφέρεται τίποτα για τα παραπάνω.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα (ακριβώς στο 26ο δευτερόλεπτο):

Προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα

Μετά την πρωινή «ανάληψη ευθύνης» από τη Χρυσή Αυγή για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που έκανε ο ίδιος ο Ν. Μιχαλολιάκος μιλώντας στον Real Fm, τώρα - και μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος πρώτα από το left.gr - ο αρχηγός των νεοναζί κάνει πανικόβλητος «διευκρινιστική δήλωση»: 

Οι διευκρινίσεις του Ν. Μιχαλολιάκου ανέβηκαν στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής πριν από λίγο (λίγο πριν τις 3 μ.μ.), και σε αυτές επιδίδεται σε ένα ακόμα αντι-αριστερό παραλήρημα και κατόπιν προσπαθεί να διαψεύσει και να μπαλώσει την πρωινή παραδοχή, λέγοντας πως «από τη δήλωση [στον Real FM] προκύπτει ότι η έννοια πολιτική ευθύνη αποδίδεται στο γεγονός ότι ήταν οπαδός και φίλος του κόμματος ο δράστης, κατά την ίδια έννοια που υπάρχουν πολιτικές ευθύνες σε εγκλήματα και άλλα βαριά αδικήματα όχι απλώς οπαδών και φίλων, αλλά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της αριστεράς» (αναλυτικά εδώ)

 
 

Η δήλωση συνηγόρων πολιτικής αγωγής

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής για την υπόθεση των Αιγύπτιων ψαράδων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Τάκης Ζωτος, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης, Κώστας Σκαρμέας, προέβησαν σημερα στην ακόλουθη δήλωση:

“Στα πλαίσια της απέλπιδας προσπάθειας των νεοναζί να υποδυθούν ότι έχουν “αλλάξει” και έχουν κάνει την “αυτοκριτική” τους, ο Φύρερ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος σε σημερινή του συνέντευξη ομολόγησε την πολιτική ευθύνη της οργάνωσης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Με τον τρόπο αυτό, ο Μιχαλολιάκος αποδέχτηκε την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Αυτή είναι και εξαρχής η θέση της πολιτικής αγωγής για όλες τις δολοφονικές επιθέσεις των μελών της Χρυσης Αυγής, είτε στον Παύλο Φύσσα είτε στους Αιγύπτιους ψαράδες, είτε στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ είτε σε εκατοντάδες άλλα θύματα της φασιστικής βίας: η ευθύνη ανήκει στην οργάνωση και όχι σε κάποιους υποτιθέμενα “θερμόαιμους” οπαδούς. Μόνο που στην περίπτωση μιας οργάνωσης σαν τη Χρυσή Αυγή, με οργανωμένα παραστρατιωτικά σώματα – “ταγματα εφόδου”, η πολιτική ευθύνη της ηγεσίας ταυτίζεται απόλυτα και με την ποινική ευθύνη: αυτή είναι η καρδιά του κατηγορητηρίου με το οποίο δικάζεται ολόκληρη η ηγεσία της ναζιστικής συμμορίας για “διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης”. Και αυτή την ποινική ευθύνη ομολόγησε σήμερα ο Μιχαλολιάκος, που στο παρελθόν θυμίζουμε ότι αρνιόταν κάθε σχέση της Χρυσης Αυγής με τον Ρουπακιά.

Ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, κάνουμε – και εν όψει των εκλογών – κάλεσμα απονομιμοποίησης της ναζιστικής σπείρας που έχει μασκαρευτεί σε δήθεν “νόμιμο πολιτικό κόμμα”. Αυτή η απονομιμοποίηση που πρέπει να επιβληθεί πρώτα και κύρια στην ίδια την κοινωνία, στις γειτονιές, στους χώρους των εργαζόμενων και της νεολαίας, παλεύουμε να επισφραγιστεί με την καταδίκη των ηγετικών στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής στην ίδια τη δίκη που είναι σε εξέλιξη”.

ΣΥΡΙΖΑ: Προκαλεί οργή η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας Φύσσα 

«Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον αρχηγό της ΧΑ, Νίκο Μιχαλολιάκο, μία μέρα πριν τη μαύρη επέτειο της δολοφονίας του, εξοργίζει κάθε δημοκρατικό πολίτη που αγωνίζεται και επιθυμεί ένα κράτος δικαίου. Η ρητορική του μίσους, τα τάγματα εφόδου, οπλισμένα από την κοινωνική απελπισία που έχει σκορπίσει η κρίση, εκμεταλλεύονται το ανθρώπινο δράμα προκειμένου να επεκταθούν» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα 2 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα.

Διαβάστε επίσης:

Μια υπενθύμιση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Ευ. Μεϊμαράκη: Ποιος προσέδωσε στη Χρυσή Αυγή τον ρόλο του «θεσμικού» συνομιλητή; (βίντεο)

Ν.Δ.: Ανατριχιάσαμε...

Η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει «προκλητική» την ομολογία τού επικεφαλής της Χρυσής Αυγής και σημειώνει: 

«Ανατριχιάσαμε από την ξεδιάντροπη δήλωση ανάληψης ευθύνης για το θάνατο του Παύλου Φύσσα από τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για μια προκλητική ομολογία που γίνεται μέσα στην προεκλογική περίοδο με στόχο να τρομοκρατήσει πολίτες και κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο δεν τρομοκρατείται, αλλά χαλυβδώνεται η δημοκρατική της συνείδηση. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μαχόμαστε κατά του φασισμού και της βίας, όποια μορφή και αν έχουν. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας γίνεται με πράξεις και διαρκή επαγρύπνηση. Επιβεβαιώνεται, επιπλέον, ότι η ψήφος τιμωρίας που ενισχύει τα κόμματα των άκρων, βλάπτει τη δημοκρατία. Ας το αναλογιστούν αυτό, οι πολίτες που επιθυμούν η Ελλάδα να πάει μπροστά με συνεργασία, συναίνεση και σταθερότητα».

ΑΝΕΛ: Απύθμενη θρασυδειλία της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χ.Α.

«Η μισή "ανάληψη" της ευθύνης - πολιτική μόνον, αλλά όχι και ποινική - από τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο για την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, και μάλιστα με καθυστέρηση δύο χρόνων, αποκαλύπτει την απύθμενη θρασυδειλία και το απεχθές πρόσωπο της νεοναζιστικής οργάνωσης. Ταυτόχρονα αναδεικνύει τον κυνισμό των καθαρά προεκλογικών σκοπιμοτήτων της προκλητικής ομολογίας».

Τα παραπάνω ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σχολιάζοντας τη δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος είπε πως η Χρυσή Αυγή αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία στο Κερατσίνι, με την έννοια ότι ο δράστης ήταν οπαδός και φίλος του κόμματος, πρόσθεσε όμως ότι ποινική ευθύνη δεν υπάρχει.

«Μέχρι πρότινος επιχειρούσαν να εμφανιστούν αθώοι του αίματος. Στη συνείδηση του ελληνικού λαού έχουν όμως καταδικαστεί. Και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί στις εκλογές της Κυριακής» κατέληξε η κ. Χρυσοβελώνη.

Το Ποτάμι τονίζει:

Μετά τη σημερινή απροκάλυπτη ομολογία ουδείς δικαιούται να πει ότι παραπλανήθηκε. Κάθε ψήφος στη Χρυσή Αυγή είναι επιβράβευση των εγκληματικών πράξεών της. Το καθήκον όλων είναι να αγωνισθούν ώστε την Κυριακή να μη δοθεί η δυνατότητα στον αρχηγό μιας εγκληματικής συμμορίας, να διεκδικήσει την τρίτη διερευνητική εντολή.

ΠΑΣΟΚ: Οι νεοναζί υπερασπίζονται με θράσος την εγκληματική πολιτική τους

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, στον απόηχο της δήλωσης Μιχαλολιάκου, βρίσκει την ευκαιρία να ζητήσει την ψήφο των πολιτών για να γίνει το ίδιο τρίτη δύναμη.

Στην ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει ότι «μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι δήθεν δεν ήξεραν τίποτε, ότι δεν είχαν ευθύνη. Τώρα με θράσος, οι νεοναζιστές υπερασπίζονται την εγκληματική πολιτική τους, επιχειρώντας μόνο να γλιτώσουν τις ποινικές συνέπειες».

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να απαντήσουν στην πρόκληση.Να κλείσουν τον δρόμο στην συμμορία των δολοφόνων» σημειώνει το ΠΑΣΟΚ και καταλήγει «Ζητούμε με την ψήφο τους οι πολίτες να αναδείξουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη τρίτη δύναμη. Να μας δώσουν την τρίτη εντολή!».

Λαϊκή Ενότητα: Ομολογία-σοκ ενοχής από τον Ν. Μιχαλολιάκο

«Εμβρόντητοι ακούσαμε σήμερα τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αρχηγός κόμματος αναλαμβάνει την ευθύνη για μια δολοφονία! Η ομολογία αυτή αναδεικνύει αυτό ακριβώς που επίμονα λέει το αντιφασιστικό και δημοκρατικό κίνημα: ότι η δολοφονία Φύσσα δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτέλεσμα της φασιστικής ιδεολογίας, συγκρότησης και πρακτικής της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Αυτό δεν καθιστά μόνο επιτακτική την ανάγκη να καταδικαστεί η ηγεσία αυτής της οργάνωσης για την εγκληματική της δράση. Πάνω από όλα απαιτεί να κλιμακώσουμε τον αγώνα ενάντια και στα μνημόνια και στο φασισμό. Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να μαυρίσουν στις εκλογές όχι μόνο τα μνημονιακά κόμματα αλλά και τη φασιστική Χρυσή Αυγή, που όταν δεν επιτίθεται σε αγωνιστές και πρόσφυγες, λειτουργεί σαν μπράβος των εργοδοτών και των εφοπλιστών. Όλες και όλοι στις μαζικές αντιφασιστικές συγκεντρώσεις αύριο σε όλη την Ελλάδα στη μνήμη του Παύλου Φύσσα».

 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ρίχνει τη χαριστική βολή

Σε υψηλούς τόνους είναι και η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην οποία τονίζεται ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος «Χωρίς να ντρέπεται, με την επίγνωση του δολοφόνου που ρίχνει τη χαριστική βολή».

«Τη μέρα που κλείνουν δύο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου, ο υπόδικος αρχηγός της Χρυσής Αυγής ομολογεί την ωμή αλήθεια: ότι πρόκειται για μια ναζιστική συμμορία δολοφόνων με ομάδες κρούσης» αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τονίζεται ότι «Την αλήθεια που ξέρουμε όσοι και όσες είμαστε στο δρόμο, στο κίνημα και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων. Την αλήθεια που έκαναν ότι δεν ήξεραν η αστυνομία, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, οι μεγαλοδημοσιογράφοι που προμόταραν τους δολοφόνους, οι δικαστικές αρχές και όλες οι... ανήξερες κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών. Την ωμή αλήθεια που δεν ήθελε να προφέρει ούτε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι το έγκλημα στο Κερατσίνι».

«Το τι είναι η Χρυσή Αυγή είναι προφανές: πιστοί υπηρέτες του κεφαλαίου, της εργοδοσίας, των μνημονιακών πολιτικών και του ίδιου του συστήματος. Υπάκουα σκυλιά που στέκονται προσοχή στους ντόπιους και ξένους επιχειρηματίες, βιομηχάνους και εφοπλιστές αλλά επιτίθενται βίαια, δολοφονικά και ύπουλα στους εργαζόμενους, του άνεργους, τους μετανάστες, τους αγωνιστές και την αριστερά. Είναι θρασύδειλοι που αναπτύσσουν την εγκληματική τους δράση επειδή βρίσκουν την ανοχή της αστυνομίας -αυτής της αστυνομίας που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα «εκδημοκράτιζε», όπως θα έσκιζε και τα μνημόνια!- του κράτους και του παρακράτους και τις πλάτες των ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο "έγκριτος" δημοσιογράφος κος Ν. Χατζηνικολάου δεν αντέδρασε καν στο άκουσμα της κυνικής ομολογίας!» σημειώνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Καταλήγοντας αναφέρεται ότι «Αλλά ξέρουμε να τους αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά κι όπως τους πρέπει.Ό,τι και να κάνει το σύστημα, το αντιφασιστικό κίνημα χέρι - χέρι με το λαϊκό, εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα με τους αγώνες του, με την οικοδόμηση ενός πανίσχυρου αγωνιστικού μετώπου ρήξης, με την κοινή δράση των μαχόμενων δυνάμεων της αριστεράς, θα συντρίψει τους φασίστες, θα αντιμετωπίσει την κρατική και παρακρατική βία, θα ανατρέψει το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ και το σύστημα της εκμετάλλευσης, όλα αυτά που γεννάνε και ενισχύουν διαρκώς τη φτώχεια, την καταπίεση, τον φασισμό».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)