to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:43 | 11.02.2020

Κοινωνία

Το ομολογεί μέχρι και το liberal.gr: Η κυβέρνηση διαλύει το ΣΕΠΕ, τα ωράρια ξαναγίνονται λάστιχο

«Σήμερα λόγω την ανύπαρκτων ελέγχων, τα ωράρια έχουν επιστρέψει στα προηγούμενα ανεξέλεγκτα επίπεδα, οι αμοιβές για την επιπλέον απασχόληση είναι απούσες με αποτέλεσμα οι νέοι εργαζόμενοι να αισθάνονται αδικημένοι και απροστάτευτοι»...


Δεν το λέει η Αχτσιόγλου και ο Κορφιάτης, αλλά ο Κωνσταντίνος Χαροκόπος, αρθρογράφος στο liberal.gr και οικονομικός αναλυτής, «με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών» και υπεράνω πάσης υποψίας για.. φιλοσυριζαϊσμό. Άλλωστε, ο ίδιος ο αρθρογράφος στην αρχή του κειμένου του δηλώνει την «ιδιαίτερη έκπληξή» του διότι «νέοι με λαμπρές σπουδές, με όνειρα και προσδοκίες, που βρίσκονται στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής τους καριέρας στον ιδιωτικό τομέα, πιστεύουν στις αρχές της οικονομικής ελευθερίας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και που πίστεψαν στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας»... «αναπολούν τις ημέρες της υπουργίας της Έφης Αχτσιόγλου». «Είναι κάτι που μου φάνηκε ιδιαίτερα παράδοξο, για νέους που έχουν ικανή συγκρότηση, ορθάνοιχτα μυαλά και φιλοδοξίες», ξεκαθαρίζει ο κ. Χαροκόπος που αναγκάστηκε να ψάξει τους λόγους αυτής της «περίεργης» αναπόλησης.

Σύμφωνα με όσα ανακάλυψε, «πέρσι τέτοια εποχή το εργασιακό περιβάλλον, όσον αφορά στο θέμα των ωραρίων ήταν τελείως διαφορετικό». Διότι, τονίζει ο ίδιος, «Μετά από σειρά καταγγελιών των εργαζομένων, οι επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), πραγματοποιούσαν πραγματικές επιδρομές σε επιχειρήσεις που δεν τηρούσαν τα ωράρια των εργαζομένων και τους υποχρέωναν να εργάζονται μέχρι και 10 και 12 ώρες χωρίς υπερωρίες. Έτσι, οι επιθεωρητές, εισέβαλαν κυριολεκτικά στις επιχειρήσεις από την είσοδο των κτιρίων, έχοντας εξασφαλίσει πρόσβαση και στις παράπλευρες εξόδους, από τις οποίες οι διοικήσεις των εταιριών, ματαίως προσπαθούσαν να φυγαδεύσουν τους εργαζόμενους. Τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί ήταν σημαντικότατα και ο βαθμός συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, ήταν ιδιαίτερα μεγάλος. Έτσι μετά τη λήξη του ωραρίου, με σχολαστική επιμέλεια άδειαζαν όλα τα κτίρια»!

Αντίθετα, «σήμερα λόγω την ανύπαρκτων ελέγχων, τα ωράρια έχουν επιστρέψει στα προηγούμενα ανεξέλεγκτα επίπεδα, οι αμοιβές για την επιπλέον απασχόληση είναι απούσες με αποτέλεσμα οι νέοι εργαζόμενοι να αισθάνονται αδικημένοι και απροστάτευτοι», με αποτέλεσμα ακόμα και ένας νεοφιλελεύθερος αρθρογράφος να αναρωτιέται: «Τι κάνει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας σήμερα;».

Iδού και το χαρακτηριστικό απόσπασμα διότι είναι, πράγματι, δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι το liberal.gr στηλιτεύει τη διάλυση του ΣΕΠΕ:

Ψάχνοντας ακόμα περισσότερο, ο κ. Χαροκόπος συμπεραίνει ότι «είναι αδύνατον να καταγγείλει κάποιος το τι γίνεται στις 8 το βράδυ στον χώρο που εργάζεται, όταν το 15512 είναι κατεβασμένο από τις 3 το μεσημέρι. Το ίδιο δύσκολο είναι να μπει ο εργαζόμενος στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ και να συμπληρώσει την φόρμα καταγγελίας, την ώρα που βρίσκεται στον χώρο εργασίας του».

Όπως καταλήγει το άρθρο, «είναι λυπηρό, αυτοί οι νέοι άνθρωποι, με τους οποίους θα κτιστεί το αύριο της χώρας, να συνδυάζουν  έστω και ασυναίσθητα στο μυαλό τους, την οικονομική ελευθερία με την εργοδοτική ασυδοσία, έτσι όπως την βιώνουν». «Άραγε βρίσκεται ακόμα εν ζωή το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας; Και αν ναι, τι κάνει μπροστά σε αυτό το πάρτι αυθαιρεσίας;», επαναλαμβάνει το ερώτημα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιβεβαιώνοντας όσα έχουμε γράψει όλο αυτό το διάστημα για την πλήρη απαξίωση του ΣΕΠΕ.

Μάλιστα, την ανάλυση του κ. Χαροκόπου συμμερίζεται η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, αρθρογράφος και η ίδια στο φιλοκυβερνητικό liberal.gr που κάθε άλλο παρά αριστερή δεν τη λες. Αλλά νοιάζεται όπως με σαφήνεια δηλώνει, «για την επιτυχία του Μητσοτάκη»:

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)