to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:28 | 01.07.2019

Πολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας από το Ηράκλειο: Ο ελληνικός λαός δεν είπε ακόμη την τελευταία του λέξη (βίντεο)

«Έχουμε μπροστά μας την πιο κρίσιμη εβδομάδα. Την τελική ευθεία. Δεν κυνηγάμε ανεμόμυλους. Η ανατροπή θα έρθει εφόσον ο καθένας & η καθεμία από μας φέρει στην κάλπη άλλον έναν άνθρωπο που θέλει να ζήσει καλύτερα σε αυτό τον τόπο», το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα από την κατάμεστη πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου Κρήτης, στη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία


Ξεκινώντας την ομιλία του, το βράδυ της Δευτέρας 1/7 στην κατάμεστη πλατεία Ελευθερία του Ηρακλείου Κρήτης, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε εισαγωγικά: «Ήμουνα περίεργος να δω αν μπορούσε η παρουσία σου να είναι ακόμη πιο δυνατή από την αντίστοιχη του περασμένου Μάη. Δεν το περίμενα ότι αυτό μπορούσε να συμβεί κατακαλόκαιρο. Κι όμως σήμερα βλέπω στα πρόσωπά σας την αποφασιστικότητα και το πείσμα, τώρα είστε πιο πεισμωμένοι να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω». Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί είναι που θα φέρουν τη νίκη πίσω, θα ανοίξουν το δρόμο.

«Δεν μας ορίζουν τη μοίρα οι επιθυμίες αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα»

Κάποιοι βιάζονται, παρατήρησε ο πρωθυπουργός, «να προδικάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα πριν ο λαός πάει στη κάλπη. Γιατί αυτή η κάλπη βγάζει κυβέρνηση όχι ευρωβουλευτές. Και αυτή η κάλπη το πρωί της επόμενης Κυριακής, όπως και κάθε κάλπη, θα είναι άδεια. Και θα γεμίσει από τη δική σας βούληση, τη δική σας αποφασιστικότητα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Για να προσθέσει, «οι πολιτικοί μας αντίπαλοι και τα ΜΜΕ που τους στηρίζουν, έχουν επιβάλει σιωπητήριο στην προγραμματική συζήτηση. Παραθέτουν μονάχα όμορφα σλόγκαν και ανώδυνες ατάκες. Και κρύβουν τα όσα σχεδιάζουν για το μέλλον του τόπου».

Προσπαθούν δε, να πείσουν ότι όλα είναι προδιαγεγραμμένα. Όμως, «εμείς ορίζουμε το μέλλον μας. Δεν μας ορίζουν τη μοίρα οι επιθυμίες αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα».

«Κανένας μόνος του στην κάλπη»

«Η ελπίδα, η προοπτική θα νικήσει την αλαζονεία και την έπαρση», προέβλεψε ο Αλ. Τσίπρας, που συμπλήρωσε: «Έχουμε μπροστά μας την πιο κρίσιμη εβδομάδα. Είμαστε στην τελική ευθεία» και «λέμε ότι η ανατροπή θα έρθει εφόσον ο καθένας και η καθεμία από μας, καταφέρει να πείσει μόνο άλλον έναν να έρθει στη κάλπη. 'Αλλον έναν άνθρωπο που θέλει να ζήσει καλύτερα σε αυτό τον τόπο».

Το σύνθημα σήμερα είναι, «κανένας μόνος του στην κάλπη», είπε ο πρωθυπουργός. «Κανένας χωρίς να του εξηγήσουμε ποιο το κρίσιμα δίλημμα που διακυβεύεται για τη ζωή μας την επόμενη μέρα».

«Βέβαιη η μεγαλύτερη πολιτική - εκλογική ανατροπή, αν όλοι σκεφτούμε τη ζωή μας»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ζήτησε να γίνει κατανοητό σε όλους ότι την επόμενη Κυριακή δεν έχει σημασία αν κάποιος βρέθηκε προηγουμένως σε αριστερή, δεξιά ή κεντρώα κάλπη. «Σημασία έχει τι θα ξημερώσει για εμάς και τη πατρίδα μας», υπογράμμισε προσθέτοντας:

«Για αυτό θα πάμε στη κάλπη έχοντας στο νου: Πρώτα τη ζωή μας. Πρώτα το μέλλον των παιδιών μας. Πρώτα την πατρίδα μας.

Αν όλοι σκεφτούμε έτσι, τότε, ναι, η μεγαλύτερη πολιτική και εκλογική ανατροπή μετά τη Μεταπολίτευση είναι βέβαιη», σημείωσε χειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός.

«Μπορούν να προσφέρουν προοπτική αυτοί που έστησαν εθνική σκευωρία στο Μακεδονικό, παίζοντας με τα εθνικά μας θέματα για να μας διχάσουν;»

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε αν μπορούν να δώσουν προοπτική «οι άνθρωποι που μας χρεοκόπησαν και μας λεηλάτησαν. Και που αργότερα αποπειράθηκαν να μας διχάσουν. Και να μας χωρίσουν σε προδότες και εθνικόφρονες. Αυτοί που λεηλάτησαν τα δημόσια ταμεία και μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Αυτοί που έστησαν πάνω στο ψέμα και την υποκρισία μια απίστευτη εθνική σκευωρία στο Μακεδονικό παίζοντας με τα εθνικά μας θέματα για να μας διχάσουν.

Μπορούν αυτοί να προσφέρουν ασφάλεια και ευημερία;».

«Η Ελλάδα ανήκει στον ελληνικό λαό, όχι σε τρεις οικογένειες»

Αναφερόμενος στους προκατόχους του, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να θυμηθούν οι πολίτες:

«Πώς βρέθηκε η χώρα στο χείλος του γκρεμού ;

Ο ένας παρέδωσε 24 δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα το 2009.

Ο άλλος έφερε το ΔΝΤ. Ο επόμενος ήταν διορισμένος τραπεζίτης.

Και ο τελευταίος έφτασε την ανεργία το 28% και γέμισε με λουκέτα όλη την αγορά, ενώ έφτιαξε το σχέδιο της παρένθεσης».

Και όλοι αυτοί που έχουν βαριά, όπως είπε, ευθύνη, «έριξαν τη χώρα στο γκρεμό και τώρα που εμείς τη βγάλαμε στο ξέφωτο, είναι εκεί και περιμένουν. Και ζητάνε πίσω τη χώρα. Μας λένε ότι είναι ιδιοκτησία τους η χώρα, ότι είναι κληρονομικό τους δικαίωμα. Ότι η Ελλάδα ανήκει σε τρεις μεγάλες οικογένειες. Τελεία.

Και μας ζητάνε να ζητήσουμε συγνώμη που παραφερθήκαμε και μας πέρασε από το μυαλό ότι η Ελλάδα δεν ανήκει σε αυτούς, ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, τον κυρίαρχο ελληνικό λαό, τους μη προνομιούχους».

«Η Ελλάδα πιο δυνατή και ισχυρή παρά ποτέ»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε την Ελλάδα ως πιο δυνατή και πιο ισχυρή από ποτέ στη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε, η Ελλάδα σήμερα προχωρά στην αξιοποίηση των πιθανών κοιτασμάτων του φυσικού αερίου, νότια της Κρήτης. Με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε την άδεια από κανέναν. Γιατί κανείς δε μπορεί πια να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

«Από την εποχή του Ελ. Βενιζέλου, αυτή η παράταξη έβαλε πάντα μπροστά την πατρίδα»

Από το νησί του Ελευθέριου Βενιζέλου, όπως ο ίδιος επεσήμανε, ο Αλ. Τσίπρας έδωσε τη δική του απάντηση για το Μακεδονικό: «Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Προοδευτική Συμμαχία, ως κορμός και συνεχιστές της Δημοκρατικής παράταξης του τόπου, όλοι εμείς βάλαμε μπροστά το συμφέρον της πατρίδας και όχι του κόμματος. Για να βρούμε λύση σε μια χρόνια διένεξη με τους Βόρειους γείτονές μας. Και ναι, είμαστε περήφανοι, γιατί πάντα στην ιστορία της Ελλάδας μας, από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου ως σήμερα, όποτε αυτή η παράταξη κλήθηκε να διαχειριστεί εθνικά θέματα, έβαλε πάντοτε μπροστά τη πατρίδα και το συμφέρον του τόπου, το πατριωτικό συμφέρον. Έκανε την Ελλάδα ισχυρότερη, μεγαλύτερη δυνατότερη -έτσι και σήμερα»

«Στον "αέρα" συντάξεις και αποταμιεύσεις, με το σχέδιο της ΝΔ για το ασφαλιστικό»

Μία από τις βασικότερες πτυχές της ομιλίας Τσίπρα ήταν το σχέδιο της ΝΔ για το ασφαλιστικό.

Αφού, εισαγωγικά, έκανε λόγο για «τσουνάμι απορρυθμίσεων, και όχι κύμα μεταρρυθμίσεων», βασικότερο των οποίων είναι το ασφαλιστικό, τόνισε:

«Στο πρόγραμμα (σ.σ. της ΝΔ) που μοιράζουν, δεν είδα ούτε μία γραμμή για το τι θα κάνουν στο ασφαλιστικό. Ούτε μία. Ξέρετε, εμείς το 2015 παραλάβαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα έτοιμο να καταρρεύσει. Οι αναλογιστικές μελέτες έλεγαν ότι δεν φτάνουμε ως το 2020».

Παρόλα αυτά η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να σώσει τις συντάξεις, να σταματήσει τον κατήφορο των περικοπών και άρχισε να δίνει αυξήσεις, το δώρο Πάσχα εν είδει μόνιμης 13ης σύνταξης».

«Τώρα αυτοί τι θέλουν να κάνουν (σ.σ. οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Τσίπρα); Θέλουν, λέει, να ξανανοίξουν το ασφαλιστικό. Το ερώτημα είναι γιατί;

Γιατί -όπως κατήγγειλε- ήδη έχουν ντιλάρει με μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να ξεπουλήσουν την επικουρική ασφάλιση. Έχουν ήδη συμφωνήσει να δώσουν δισ. σε ιδιώτες, προκειμένου να διαχειριστούν όπως παλιά, τζογάροντας στο χρηματιστήριο, στα δομημένα ομόλογα και να αφήσουν τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων, 1 εκατ. 250 χιλ. χωρίς επικουρική σύνταξη».

Και στη συνέχεια περιέγραψε λεπτομερώς πώς θα μπορεί να προκληθεί «μαύρη τρύπα» στο ασφαλιστικό, και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για χιλιάδες συνταξιούχους.

Όμως, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, «αν γίνει αυτό που έγινε στη χώρα μας με την «Ασπίς Πρόνοια», αν γίνει αυτό που έγινε στις ΗΠΑ το 2008 και σκάσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, ποιος θα πληρώσει τις αποταμιεύσεις των ανθρώπων, τις συντάξεις των συνταξιούχων;

Αυτό είναι το σχέδιό τους και θα το λέμε μέχρι να πάμε στην κάλπη» είπε και απευθυνόμενος προς τους συνταξιούχους τους ζήτησε να μην αφήσουν κανέναν να παίξει με τις ζωές και τις συντάξεις τους.

Δημοκρατικέ λαέ του Ηρακλείου, ήμουνα πολύ περίεργος να δω αν η παρουσία σου σήμερα εδώ θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από την συγκλονιστική παρουσία του περασμένου Μάη. Δεν το περίμενα, αλήθεια σας το λέω, ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στο κατακαλόκαιρο, μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, αλλά εσείς, εμείς, είμαστε εδώ και δίνουμε μήνυμα ελπίδας, αποφασιστικότητας. Μήνυμα νίκης. Ήμουνα περίεργος να δω αν η συγκέντρωσή μας, σήμερα, θα είναι μεγαλύτερη. Και τώρα που σας ανταμώνω ξανά, δεν βλέπω απλά ότι η συγκέντρωσή μας είναι μεγαλύτερη. Βλέπω στα πρόσωπά σας, στα βλέμματά σας, την αποφασιστικότητα και το πείσμα. Τώρα είμαστε πιο πεισμωμένοι από ποτέ να μην αφήσουμε την Ελλάδα και το μέλλον να γυρίσει πίσω. Και όχι μόνο εσείς θα ξαναφέρετε τη νίκη σε όλη τη Κρήτη, αλλά εσείς θα ανοίξετε τον δρόμο για τη μεγάλη ανατροπή σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, όμως, και τα ΜΜΕ που τους στηρίζουν, έχουν επιβάλει σιωπητήριο στην προγραμματική συζήτηση. Παραθέτουν μονάχα σλόγκαν και ανώδυνες ατάκες και προσπαθούν να κρύψουν όσα σχεδιάζουν για την επόμενη μέρα του τόπου. Προσπαθούν να πείσουν ότι το όλα έχουν κριθεί. Ότι είναι προδιαγεγραμμένο οι Έλληνες γυρίσουν πίσω. Εμείς τους απαντάμε: Δεν είναι τίποτα προδιαγεγραμμένο. Εμείς ορίζουμε το μέλλον μας. Δεν μας ορίζουν τη μοίρα οι επιθυμίες αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα. Και η ελπίδα, η προοπτική θα νικήσει την αλαζονεία και την έπαρση.

Το σύνθημά μας, αυτές τις πέντε τελευταίες ημέρες, είναι κανένας μόνος του στην κάλπη. Κανένας χωρίς να του εξηγήσουμε, να του μιλήσουμε, να του πούμε ποιο είναι το κρίσιμο δίλημμα  που διακυβεύεται για τη ζωή μας την επόμενη μέρα. Να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας ότι δεν δίνουμε μια μάχη για το κόμμα μας αλλά για τη ζωή μας. Ότι η Ελλάδα αξίζει και οι Έλληνες δικαιούνται ένα καλύτερο μέλλον. Δεν μας αξίζει να περάσουμε ξανά την ίδια δοκιμασία που ζήσαμε σε αυτόν τον τόπο μέχρι τον Γενάρη του 2015. Δεν μας αξίζει να γυρίσουμε πίσω στην εποχή, που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε, όπου ο καθένας μόνος του θα παλεύει να επιβιώσει, και όποιος αντέξει. Να εξηγήσουμε σε όλους, ότι την επόμενη Κυριακή δεν έχει σημασία αν βρέθηκαν στον παρελθόν στις κάλπες της αριστεράς, της δεξιάς ή του κέντρου. Σημασία έχει τι θα ξημερώσει για εμάς και την πατρίδα μας.

Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει την ερχόμενη Κυριακή ποιος θέλει να τον κυβερνά και ποιοι θέλει να τον κυβερνάνε, και όσοι έχουν ήδη προτρέξει στους ράφτες να ράψουν κυβερνητικά κοστούμια να έχουν στο νου τους ότι μπορεί τα κυβερνητικά κοστούμια να μείνουν στις κρεμάστρες, γιατί ο ελληνικός λαός ακόμα δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.

Και θέλω να σας ρωτήσω, και να ρωτήσουμε όλοι μας τους συμπολίτες μας: Αλήθεια, μπορούν όλα αυτά, την ασφάλεια στην καθημερινότητα, την ασφάλεια στον εργαζόμενο, στον νέο, στην Ελληνίδα μάνα, στον οικογενειάρχη, μπορούν να την εγγυηθούν οι άνθρωποι που χρεοκόπησαν και λεηλάτησαν την πατρίδα μας; Αυτοί που αργότερα αποπειράθηκαν να μας διχάσουν και να μας χωρίσουν σε προδότες και εθνικόφρονες; Αυτοί που λεηλατήσανε τα δημόσια ταμεία και μας οδήγησαν στη χρεοκοπία; Αυτοί που έστησαν πάνω στο ψέμα και την υποκρισία μια απίστευτη εθνική σκευωρία με το Μακεδονικό, παίζοντας με  τα εθνικά μας θέματα, για να μας διχάσουν; Μπορούν αυτοί να φέρουν πίσω την ασφάλεια και την ευημερία;

Σήμερα όμως, όλοι όσοι φέρουν ευθύνη για αυτά που τραβήξαμε, για όσα πέρασε ο ελληνικός λαός, βρίσκονται εκεί για να μας κουνάνε το δάχτυλο. Για να θυμηθούμε, όμως, πώς αλήθεια βρέθηκε αυτή η χώρα στο χείλος του γκρεμού; Ο ένας παρέδωσε 24 δις ευρώ πρωτογενές έλλειμμα το 2009. Ο άλλος έφερε το ΔΝΤ. Ο επόμενος ήταν ένας διορισμένος τραπεζίτης. Και ο τελευταίος έφτασε την ανεργία το 28% και γέμισε λουκέτα όλη την αγορά και έφτιαξε το σχέδιο της παρένθεσης για να χρεοκοπήσει η χώρα και αυτός δήθεν να ξαναγυρίσει.

Η Κρήτη ήταν πάντα μπροστά στον αγώνα για τις μεγάλες προοδευτικές και δημοκρατικές αλλαγές στον τόπο, και να το ξέρετε αυτό, ό,τι και να γίνει στην Ελλάδα, η Κρήτη θα είναι πάντα μπροστά. Την Κρήτη δεν θα μας την πάρει κανείς. Στην Κρήτη θα είμαστε μπροστά και θα δίνουμε το μήνυμα της νίκης σε ολόκληρη την Ελλάδα, να τους πάρουμε τις θέσεις που τους ανήκουν. Μας λένε όμως, φίλες και φίλοι, ότι πρέπει εμείς να τους ζητήσουμε συγνώμη, γιατί; Γιατί διανοηθήκαμε να πάρουμε θέσεις εξουσίας που τους ανήκανε, λέει, πάππο προς πάππο.

Μας άφησαν μια χώρα με 400 δις χρέος. Και άδεια ταμεία να μη μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τους μισθούς ούτε τις συντάξεις. Δεν μπορεί κανείς και καμιά να τα ξεχάσει αυτά. Και σήμερα έχουμε πάνω από 35 δις στα δημόσια ταμεία. Και σήμερα έχουμε το φθηνότερο επιτόκιο δανεισμού που είχαμε ποτέ.

Εμείς, όμως, θα μιλήσουμε για άλλη μια φορά τη γλώσσα της αλήθειας. Θα μιλήσουμε για το σχέδιό μας. Το σχέδιο μας, είναι η Ελλάδα που προχωρά μπροστά. Μια Ελλάδα που στηρίζεται ξανά στις δικές της δυνάμεις της. Αυτοδύναμη, κυρίαρχη, ελεύθερη και δημιουργική. Ναι, θέλουμε και μπορούμε, μια Ελλάδα με περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Και δε ξεχνάμε ότι την καταστροφική πενταετία 2010-2015, 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας έχασαν τις δουλειά τους, όταν ήταν στην κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς. Ούτε ξεχνάμε ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες, εμείς δημιουργήσαμε 400.000 νέες  δουλειές. Ούτε μπορεί κανείς να ξεχάσει ότι αυτοί έριξαν τον κατώτατο μισθό σε μια νύκτα, 22% και εμείς πριν από 4 μήνες τον ανεβάσαμε κατά 11%. Και δώσαμε τη δυνατότητα σε 250.000 εργαζόμενους να έχουν καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες, γιατί από την επόμενη του τέλους των μνημονίων, επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Θέλουμε επίσης μια Ελλάδα της ανάπτυξης για όλους. Όχι της ανάπτυξης για τους επιτήδειους και τους κολλητούς.

Εμείς, από την άλλη πλευρά, έχουμε σχέδιο για αυτό που λέμε δίκαιη ανάπτυξη. Δηλαδή μια ανάπτυξη για όλους, και όχι μόνο για τους εκλεχτούς. Και έχουμε αποδείξει ότι το μπορούμε. Πήραμε μια οικονομία κατεστραμμένη και σήμερα είμαστε σε 9ο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης. Οι ξένες επενδύσεις, οι εξαγωγές, η βιομηχανία, η οικοδομή, ο τουρισμός καταγράφουν εξαιρετικές επιδόσεις. Αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί.

Αλλά θέλουμε και μια χώρα ισχυρή και ασφαλή, με ενισχυμένες συμμαχίες στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μια Ελλάδα που δεν θα απειλείται από κανέναν. Και που δεν θα δέχεται λεονταρισμούς, και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Τόσο για λογαριασμό της, όσο και για λογαριασμό των αδερφών μας στην Κύπρο.

Με τη ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, που αποκαθιστά την ιστορία μας. Την ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας.  Και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό. Όσο κι αν προσπάθησαν οι πατριδοκάπηλοι να μας διχάσουν, μας δικαιώνει σήμερα η αλήθεια, μας δικαιώνει η πραγματικότητα. Γιατί σήμερα είναι τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη που επιτηρούν τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας και όχι τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη. Σκεφτείτε ποιοι ήταν εκεί πριν λίγους μήνες. Αυτοί που σήμερα μας προκαλούν στην Κύπρο και στο Αιγαίο, αυτοί που παίζουν παιχνίδια με τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής μας.

Γιατί το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Σήμερα αποδεικνύεται ποιοι ήταν οι  υποκριτές και οι πατριδοκάπηλοι. Αυτοί που είχαν συμφωνήσει εδώ και 14 χρόνια και είχαν παραδώσει με τον πιο επίσημο τρόπο το όνομα Μακεδονία στους γείτονες, χωρίς κανέναν προσδιορισμό, χωρίς κανέναν όρο για την αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας. Αυτό αποδεικνύεται σήμερα από όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με επιστολές στους πλανητάρχες και στους μεγάλους ηγέτες. Μακεδονία σκέτο θα την έλεγαν στο εσωτερικό και Μακεδονία –Σκόπια στο εξωτερικό.

Εγώ, όμως, πολίτες του Ηρακλείου σήμερα εδώ από το νησί του Ελευθέριου Βενιζέλου θέλω να τους δώσω μία απάντηση: Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Προοδευτική Συμμαχία, ως κορμός και συνεχιστές της  μεγάλης παράδοσης, της Δημοκρατικής παράταξης του τόπου, όλοι εμείς βάλαμε μπροστά το συμφέρον της πατρίδας και όχι του κόμματος, για να βρούμε λύση σε μια χρόνια διένεξη με τους Βόρειους γείτονές μας. Και είμαστε περήφανοι. Είμαστε περήφανοι γιατί πάντα στην ιστορία της Ελλάδας μας, από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου ως σήμερα, όποτε αυτή η παράταξη κλήθηκε να διαχειριστεί εθνικά θέματα, έβαλε πάντοτε μπροστά την πατρίδα και το συμφέρον του τόπου, το πατριωτικό συμφέρον. Και έκανε πάντοτε την Ελλάδα ισχυρότερη, μεγαλύτερη, δυνατότερη. Έτσι και εμείς, κάναμε την Ελλάδα ισχυρότερη, μεγαλύτερη, δυνατότερη και είμαστε περήφανη γι’ αυτό.

Φοβάται  να αναμετρηθεί μαζί μου επίσης, γιατί γνωρίζει ότι θα είναι πολύ αμήχανος μπροστά μου στο κρίσιμο ερώτημα: «Και τι θα γενούμε χωρίς Βαρβάρους;». Τι θα γεννούμε τώρα που εμείς το διώξαμε το άλλοθί τους, που εμείς από τη χώρα το ΔΝΤ και δεν υπάρχει εδώ για να επιβάλλει το πρόγραμμα της Ν.Δ; Αλλά, θα αναγκαστεί να απαντήσει και τι θα γεννούμε τώρα και χωρίς βαρβάρους, αλλά και χωρίς Βαυαρούς. Διότι έρχομαι απευθείας από τις Βρυξέλλες, εκεί που δώσαμε μάχη όλοι οι σοσιαλιστές προοδευτικοί ηγέτες και αποτρέψαμε την εκλογή του ανθέλληνα Βέμπερ, του φίλου του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ευρώπης.

Πίσω από τα συνθήματά τους κρύβεται η αλήθεια. Ο λαός δεν ξεχνά, και ο λαός έχει επίγνωση, ποιοι ήταν αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση και ποιοι ήταν αυτοί που με εντιμότητα, με θάρρος, οδήγησαν τη χώρα σε ξέφωτο, οδήγησαν τη χώρα σε δρόμους προοπτικής. Και, ναι, ο λαός δεν ξεχνά Βενιζέλο, Σαμαρά, και δεν ξεχνά ποια είναι η δεξιά εκείνη που σήμερα ντύνεται με την προβιά και παριστάνει το πρόβατο. Αλλά είναι λύκος με γαμψά νύχια, γιατί θέλει να έρθει ξανά για να λεηλατήσει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και τις μεγάλες κατακτήσεις του λαού μας.

Αλλά, επιτρέψτε μου λίγο να παραμείνω στις προγραμματικές αλήθειες. Λένε λιγότερους φόρους, αλλά εννοούν στην πραγματικότητα λιγότερο κοινωνικό κράτος, κατάργηση των επιδομάτων κοινωνικής στήριξης, διάλυση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος ασφάλισης, διάλυση ξανά του ΕΣΥ. Λένε καλύτερες δουλειές, αλλά εννοούν δουλειές χωρίς δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό. Γιατί θεωρούν ξεπερασμένο το 8ωρο και καινοτομία την 7ημερη εργασία. Λένε ισχυρή ανάπτυξη, αλλά εννοούν ανάπτυξη για τους ισχυρούς και μια χώρα η οποία θα ξαναγυρίσει στις δύσκολες στιγμές για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Το κύμα των μεταρρυθμίσεων στην πραγματικότητα θα είναι ένα τσουνάμι απορρυθμίσεων. Με κυριότερη, εξ’ αυτών των μεταρρυθμίσεων – απορρυθμίσεων, αυτήν που ετοιμάζουν για το ασφαλιστικό. Στο πρόγραμμά τους, λοιπόν, δεν είδα να έχουν ούτε μια γραμμή για το ασφαλιστικό. Ούτε μία. Γιατί άραγε; Τι είναι αυτό που κρύβουν από τον ελληνικό λαό;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)