to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:56 | 23.06.2019

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Όλοι μαζί θα πάμε ενωμένοι μπροστά για την επόμενη μέρα (βίντεο)

«Όλοι μαζί γυρίσαμε τον τροχό της ιστορίας τον περασμένο Αύγουστο, όλοι μαζί βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, όλοι μαζί κάναμε ξανά την Ελλάδα δυνατή. Όλοι μαζί θα πάμε ενωμένοι μπροστά για την επόμενη μέρα» το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα από τη Φλώρινα.


Από την ακριτική Φλώρινα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον κατηγόρησε ότι όπως με τη Συμφωνία των Πρεσπών έτσι και τώρα υποκρίνεται και προσπαθεί να κρύψει το πραγματικό του σχέδιο, «που είναι να γυρίσει την Ελλάδα πίσω στις μαύρες μέρες των Μνημονίων, του ΔΝΤ και του κ. Σαμαρά, γι' αυτό και αποφεύγει τον διάλογο μαζί του στην τηλεόραση».

Απευθυνόμενος στα «περήφανα γηρατειά», ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΖΑ έδωσε το δώρο Πάσχα με τη μορφή 13ης σύνταξης και σκοπεύει να τη μονιμοποιήσει και να τη διπλασιάσει, ενώ ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να την καταργήσει. Όσον αφορά το ενδιαφέρον της ΝΔ για τη μεσαία τάξη, παρατήρησε πως αυτοί που τη λεηλάτησαν εμφανίζονται τώρα ως σωτήρες της και σχολίασε: «Ο Λύκος τρίχα αλλάζει, το χούι δεν το αλλάζει. Ο λύκος δεν γίνεται αρνί όσες προβιές κι αν φορέσει».

Από τη Φλώρινα, σε μικρή απόσταση από τις Πρέσπες, όπου πριν από ένα χρόνο υπογράφτηκε η ομώνυμη Συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στην περιοχή και είπε ότι η Ελλάδα γίνεται «φάρος της φιλίας και της ενότητας των βαλκανικών λαών». «Με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών αποκαθίσταται η ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας και τελειώνουμε με τον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό» επισήμανε.


Αναφέρθηκε στη φωτογραφία του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ με τον αρχηγό του ελληνικού ΓΕΣ αντιστράτηγο Καμπά στη γειτονική χώρα που κάποιοι, όπως είπε, προσπάθησαν να κρύψουν και ξιφούλκισε κατά των μακεδονομάχων υπερπατριωτών, λέγοντας: «Θυμήθηκα τους αλαλάζοντες εθνικιστές που καλούσαν το στρατό μας να πάει στα Σκόπια να πολεμήσει. Ε, λοιπόν, όταν αυτοί οι υπερπατριώτες του γλυκού νερού που έβαζαν φούμο στα πρόσωπα τους για να σκορπίσουν μίσος και προπαγάνδα θα υπερασπίζονται τα πάτρια εδάφη κάνοντας βουτιές στη Χαλκιδική και ανεβάζοντας πύρινα post εθνικής επαγρύπνησης στο facebook ενάντια στου προδότες, ο ελληνικός στρατός θα είναι στη Βόρεια Μακεδονία όχι όμως για να πολεμήσει κάποιον αόρατο εχθρό, αλλά για να εγγυηθεί την ασφάλεια μιας φίλης γειτονικής χώρας».

Για τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι «ξέχασε μέσα σε ένα βράδυ την εθνική γραμμή» για το Μακεδονικό και τη θέση της ΝΔ για να ψαρέψει ψήφους σε θολά νερά και σημείωσε: «Πού πήγαν σήμερα οι μακεδονομάχοι υπερπατριώτες; Οταν τα τουρκικά γεωτρύπανα επιχειρούν στην Κυπριακή ΑΟΖ πού είναι κρυμμένοι οι Μακεδόνες υπερπατριώτες; Μας κατηγορούν που συγκαλούμε το ΚΥΣΕΑ Κυριακή, παραμονή του Αγίου Πνεύματος και τους ενοχλούμε από τις διακοπές τους στις παραλίες».


Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε σε όσους το 2015 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και στις ευρωεκλογές απογοητευμένοι δεν πήγαν να ψηφίσουν ή προτίμησαν μικρότερα κόμματα και τους είπε πως το μήνυμα των ευρωπαϊκών εκλογών ήταν ηχηρό και το έλαβε. Ομως αν υπάρχει μια πολιτική δύναμη που δημιούργησε την προσδοκία και μπορεί να τη δημιουργήσει και πάλι, αυτή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, υπογράμμισε.


Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος ενθουσιάστηκε από το πλήθος και τον παλμό των συγκεντρωμένων στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας και αφού τέλειωσε την ομιλία του πήρε και πάλι τον λόγο για να πει: «Πριν έρθω εδώ στη Φλώρινα είχα κι εγώ αμφιβολίες. Ομως τώρα πια δεν έχω. Και όμως γυρίζει».

Πολίτες της Φλώρινας, είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μου για τη θερμή αυτή υποδοχή. Η παρουσία σας σήμερα εδώ, στην Φλώρινα, στην Μακεδονία μας, στην κεντρική σας πλατεία, η πολυπληθής σας παρουσία, σηματοδοτεί ότι ο αγώνας που έχουμε να δώσουμε μπροστά μας, είναι ένας αγώνας που θα τον κερδίσουμε. Θα τον κερδίσει ο λαός, θα τον κερδίσει η δημοκρατία.
Κάποιοι έχουν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα πριν μιλήσει ο ελληνικός λαός. Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι προεξοφλούν την κρίση και την στάση του λαού. Γιατί είναι άλλες οι συνθήκες και άλλο το διακύβευμα που έχουμε μπροστά μας. Είναι άλλο το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται ενώπιων των Ελληνίδων και των Ελλήνων στις 7 του Ιούλη. Το κρίσιμο ερώτημα τούτη τη φορά δεν είναι να στείλουμε μήνυμα δυσαρέσκειας, δεν είναι να στείλουμε εκπροσώπους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το κρίσιμο ερώτημα μπροστά από την κάλπη για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στις 7 του Ιούλη, είναι εάν θέλουν η χώρα να προχωρήσει μπροστά, να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί ή να γυρίσουμε πίσω στις μαύρες μέρες της λιτότητας, να γυρίσουμε πίσω στα χρόνια του ΔΝΤ και του κ. Σαμαρά και ο καθένας να είναι μόνος του απέναντι στην κρίση.
Εδώ, λοιπόν, στην Φλώρινα, στην Μακεδονία μας, στο σταυροδρόμι της ιστορίας και της παράδοσης των βαλκανικών λαών, εδώ, στα βόρεια σύνορα μιας πατρίδας που ενώνει, πρωταγωνιστεί και γίνεται ξανά δυνατή. Της πατρίδας που ποτέ δεν δείλιασε να προχωρήσει μπροστά. Διότι ποτέ ξέρετε σε αυτόν εδώ τον τόπο δεν κερδίσαμε από τον διχασμό. Μόνο έχασε ο ελληνικός λαός και η πατρίδα μας από τον διχασμό. Και ο λαός μας πληγώθηκε βαθιά. Οι μόνοι που κέρδισαν, όταν ο λαός μας διχάστηκε, ήταν οι πατριδοκάπηλοι. Αυτοί που έχτισαν πολιτικές καριέρες πάνω στο ψέμα και τον φανατισμό. Εμείς όμως, ήρθαμε για να ενώσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και όχι να τους διχάσουμε. Και μαζί να χτίσουμε μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Όχι μόνο κρατώντας τις μεγάλες αξίες που μας κληρονομεί η βαριά μας ιστορία, αλλά γράφοντας νέες περήφανες σελίδες στο σήμερα. Στο σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου που οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε για να είναι ελπιδοφόρο.

Δεν θέλουμε όμως μόνο περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Θέλουμε επίσης μια Ελλάδα της ανάπτυξης για όλους. Από τα εφτά χρόνια ύφεσης ως το 2014, είμαστε σήμερα στο τέταρτο συνεχόμενο έτος όπου η χώρα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις καταγράφουν ρεκόρ δεκαετίας. Οι εξαγωγές, η βιομηχανία, η οικοδομή, ο τουρισμός ανεβαίνουν κάθε χρόνο. Θα με ρωτήσει όμως κανείς: Είσαστε ικανοποιημένοι με όλα αυτά; Όχι λέμε εμείς. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Έχουμε δρόμο αλλά έχουμε και σχέδιο. Το ζήτημα όμως είναι να μην ανακοπεί αυτός ο δρόμος. Το ζήτημα όμως είναι να μη γυρίσουμε προς τα πίσω. Να μην κάνουμε αναστροφή, να μη γυρίσουμε πίσω στις μαύρες μέρες, στα μαύρα χρόνια. Και αυτή είναι η απόφαση που θα πάρει ο Ελληνικός λαός και μόνο.
Εμείς έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να πετύχουμε, να συνεχίσουμε τη προσπάθεια με ακόμα πιο γοργά βήματα προς τα εμπρός. Να επενδύσουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. Να επενδύσουμε στο επιστημονικό μας δυναμικό και την καινοτομία, με επενδύσεις 15 δις τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Να φτάσουν οι εξαγωγές στο 50% του ΑΕΠ και να διπλασιάσουμε τις ΑΞΕ μέσα στην επόμενη πενταετία. Να συνεχίσουμε την επένδυση στην πράσινη οικονομία, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, εκεί όπου η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 9η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Θέλουμε όμως και μια Ελλάδα που παρέχει ασφάλεια σε κάθε πολίτη. Με καθολική πρόσβαση όλων σε καλά δημόσια νοσοκομεία και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Με καλά σχολεία, ποιοτικά σχολεία που θα ξεκινάνε από την πρώτη μέρα με καθηγητές και με βιβλία και όχι στη μέση της χρονιάς. Με ισχυρή κοινωνική αλληλεγγύη που δεν αφήνει κανένα συμπολίτη μας στο περιθώριο. Με ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Μια κοινωνία που δε χτίζεται στον ανταγωνισμό και την επιβίωση του πιο δυνατού. Μια κοινωνία που εξασφαλίζει τη δικαιοσύνη και την κοινή αφετηρία για όλους ώστε να αναπτύξουν τις δικές τους ξεχωριστές δυνατότητες.
Φίλες και φίλοι, όλα αυτά εναπόκεινται στην κρίση του Ελληνικού λαού.  Εμείς θέλουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή. Με ένα κράτος δίπλα στον πολίτη. Με πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών στο δημόσιο και όχι ένα τέρας γραφειοκρατίας, ρουσφετιών και δυσπραγίας. Με ένα Σύνταγμα που θα προωθεί τη λαϊκή συμμετοχή. Που θα προστατεύει τα δημόσια αγαθά. Που θα βάζει τέλος στα προνόμια των Υπουργών και των επαγγελματιών της πολιτικής.
Θέλουμε μια Ελλάδα στην Ευρώπη και τον Κόσμο του 21ου αιώνα. Μια χώρα που θα πρωταγωνιστεί στα μεγάλα διεθνή projects στην ενέργεια, στο εμπόριο, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό. Που θα δίνει το παράδειγμα της υπεράσπισης των πανανθρώπινων αξιών με τη στάση της στο διεθνές στερέωμα, όπως κάναμε με την προσφυγική κρίση. Μια χώρα που θα χτίζει συμμαχίες και θα ενισχύει διαρκώς το ρόλο της στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Θέλουμε μια Ελλάδα η οποία θα είναι ισχυρή και περήφανη ξανά και δεν θα απειλείται από κανέναν. Και δεν θα δέχεται λεονταρισμούς, ούτε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από κανέναν, τόσο για λογαριασμό της, όσο και για τους αδερφούς μας στην Κύπρο.
Θέλουμε μια Ελλάδα που θα γίνεται ο φάρος της φιλίας, της ειρήνης, της συνεργασίας και της ενότητας των λαών στα Βαλκάνια. Και θέλω σε αυτό το σημείο εδώ από την Φλώρινα να αναφερθώ σε μια συμφωνία που τόσο λοιδορήθηκε, να  αναφερθώ στην ιστορική Συμφωνία που γεννήθηκε εδώ στα μέρη σας, στις ιστορικές Πρέσπες. Μια Συμφωνία που αποκαθιστά την ιστορία μας. Την ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό.
Μια Συμφωνία που φέρνει πιο κοντά δυο λαούς που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Δυο λαούς που πρέπει να ζήσουν ειρηνικά και αδελφωμένα στο κοινό τους μονοπάτι προς την πρόοδο, την προκοπή και την ειρήνη.  Αυτό το ιστορικό βήμα, φίλες και φίλοι, δικαιώνει χιλιάδες συμπατριώτες μας από τα μέρη σας, που για δεκαετίες ο παραλογισμός του εθνικισμού τους ρήμαξε κυριολεκτικά τη ζωή.
Και θέλω σε αυτό το σημείο να πω, ότι έβλεπα χθες κάποιες φωτογραφίες που τα περισσότερα ΜΜΕ προσπάθησαν να αποκρύψουν. Ήταν ο Βορειομακεδόνας Πρωθυπουργός, ο Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον αντιστράτηγο Καμπά, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Στρατού μας, σε στρατόπεδο της Βόρειας Μακεδονίας, και θυμήθηκα τους αλαλάζοντες εθνικιστές που καλούσαν το Στρατό μας να πάει στα Σκόπια να πολεμήσει. Ε, λοιπόν, όταν αυτοί οι υπερπατριώτες του γλυκού νερού, που έβαζαν φούμο στα πρόσωπα τους για να σκορπίσουν μίσος και προπαγάνδα,  θα υπερασπίζονται τα πάτρια εδάφη κάνοντας βουτιές στη Χαλκιδική και ανεβάζοντας πύρινα post εθνικής επαγρύπνησης στο Facebook ενάντια στους προδότες, ο Ελληνικός Στρατός θα είναι στη γειτονική χώρα όχι όμως για να πολεμήσει κάποιον αόρατο εχθρό αλλά για να εγγυηθεί την ασφάλεια μιας φίλης γειτονικής χώρας. Και ο Ελληνικός Στρατός θα είναι εκεί και τα Ελληνικά αεροσκάφη της Π.Α., τα F16 θα επιτηρούν τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ξέχασε σε ένα βράδυ την εθνική γραμμή αλλά και τη θέση του κόμματός του, της ΝΔ, μόνο και μόνο για να ψαρέψει κάποιους ψήφους στα θολά νερά. Και προτίμησε σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα, αντί όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να είναι ενωμένοι μπροστά στην εθνική γραμμή που δίνει πόντους στην εθνική μας προσπάθεια, στην ανάδειξη του κύρους και του ρόλου της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα, προτίμησε ανεύθυνα να μιλά  περί προδοσίας και περί προδοτικής συμφωνίας και να διχάζει τον ελληνικό λαό.

Και σήμερα, που πάλι η χώρα μας περνά μια στιγμή όπου χρειάζεται να είναι όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες ενωμένοι, που πράγματι περνά μια στιγμή με την πραγματική γείτονα που την απειλεί και όχι τους βόρειους γείτονες, με τον γείτονα τον απρόβλεπτο στα ανατολικά, αναρωτιέμαι πού πήγαν αλήθεια όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες που τότε μας κατηγορούσαν; Πού πήγαν αυτοί οι υπερπατριώτες όταν τα Τουρκικά γεωτρύπανα επιχειρούν στη Κυπριακή ΑΟΖ, πού είναι κρυμμένοι αυτοί οι Μακεδονομάχοι υπερπατριώτες, να υπερασπιστούν τα εθνικά μας δίκαια;

Και όσο για την δήθεν προδοτική συμφωνία, τι μας λένε τώρα αυτοί που την πολέμησαν όσο κανένας άλλος; Ότι αν εκλεγούν στις 7 του Ιούλη, από την επόμενη μέρα το μόνο που θα κάνουν είναι να την προσέχουν για να τηρηθεί κατά γράμμα. Πάνε οι μειοδοσίες, πάνε τα βέτο στην Ε.Ε., πάνε οι κραυγές, τα ξεχάσανε όλα. Και το κύριο ερώτημα που έχω να τους απευθύνω είναι, μα καλά αφού είναι τόσο προδοτική αυτή η συμφωνία, τι σας αφορά αν θα τηρείται κατά γράμμα μια δήθεν προδοτική συμφωνία;

Όμως, φίλες και φίλοι, πολίτες της Φλώρινας, στην πολιτική όπως και στη ζωή, τα κόλπα κάποια στιγμή πληρώνονται. Και ο λαός έχει και τη γνώση και την αντίληψη να κρίνει ανάμεσα στη συνέπεια και στον πατριωτισμό και στην ασυνέπεια και τον τυχοδιωκτισμό.

Θυμάται ο ελληνικός λαός, ποιοι είναι αυτοί που έφεραν τους φόρους. Ποιοι ήταν αυτοί που βύθισαν την κοινωνία στην απόγνωση. Ποιοι ήταν αυτοί που λεηλάτησαν την μεσαία τάξη. Έγδαραν την μεσαία τάξη και τώρα εμφανίζονται ως δήθεν λυτρωτές της. Όμως, ακόμα κα αυτό το αφήγημα περί μείωσης της φορολογίας, είναι ένα αφήγημα που τις τελευταίες μέρες πνίγηκε και αυτό στα θολά νερά της επικοινωνιακής ρητορικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και έχω να κάνω δύο κρίσιμα ερωτήματα. Πρώτον, γιατί χρειάζεται άραγε να δελεάσει τους Ευρωπαίους εταίρους για να ρίξουν τα πλεονάσματα το 2020; Τα πλεονάσματα εμείς, με το σχέδιο που καταθέσαμε και προφανώς δεν έχει απορριφθεί, ίσα – ίσα που οι κριτικές που ακούσαμε από τους εταίρους μας ήταν θετικές κριτικές, με την κατάθεση 5,5 δις από την ρευστότητα που σήμερα έχουν τα δημόσια ταμεία που έχουν πάνω από 30 δις ρευστότητα, όταν τα παραλάβαμε άδεια. Δεν υπήρχε σάλιο για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, μη γελιέστε, θα είναι Αρμαγεδδώνας κοινωνικός, θα είναι περικοπές στις δαπάνες, στις συντάξεις, στους μισθούς, στα επιδόματα. Θα είναι απολύσεις. Και αυτό δεν είναι ούτε προσπάθεια να κινδυνολογήσω, ούτε προσπάθεια να τρομοκρατήσω. Είναι απλά η κοινή λογική, είναι οι κοινός νους.
Αυτά που κάνανε επί κυβερνήσεως Σαμαρά, 2012,13,14, αυτά θέλουν να ξανακάνουν, αν ο ελληνικός λαός του δώσει την εντολή να επανέλθουν σε θέσεις διακυβέρνησης. Νομίζουν ότι ο ελληνικός λαός έχει μνήμη χρυσόψαρου. Ο ελληνικός λαός, όμως, δεν ξεχνά ποιοι μας κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, ποιο μας έριξαν στην κοινωνική λεηλασία και την απόγνωση. Και ούτε παραγνωρίζει ποιο είναι το σχέδιό τους, αν ο ελληνικός λαός τους δώσει τη δυνατότητα να ξαναγυρίσουν.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι αλλαγές στην εργασία, κυρίως λόγω της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της εκτεταμένης χρήσης της τεχνολογίας, είναι το υπόβαθρο πάνω στο οποίο πρέπει να ενταθεί η εργασιακή εκμετάλλευση που περιορίζει την ανταγωνιστικότητα. Αυτή είναι η αντίληψή τους και είναι ο ορισμός του δογματισμού. Γιατί το σύγχρονο και καινοτόμο στις νέες συνθήκες είναι να μπορείς να εκμεταλλευτείς πράγματι αυτές τις μεγάλες αλλαγές, αλλά προς όφελος της παραγωγικότητας. Και παραγωγικός εργαζόμενος είναι ο εργαζόμενος που αμείβεται καλά, είναι ο εργαζόμενος που αμείβεται στην ώρα του. Είναι αυτός που ξέρει ότι θα δουλεύει 8ωρο. Είναι αυτός που ξέρει ότι έχει σταθερή σχέση εργασίας. Είναι αυτός που μπορεί να αναπτύξει τις ικανότητές του σε ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας. Δεν είναι παραγωγικός αυτός που δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ, από ήλιο σε ήλιο, μένει απλήρωτος και αυτός που ξυπνάει κάθε πρωί με το φόβο της απόλυσης.

Όμως, πολίτες της Φλώρινας, αυτό το σχέδιο είναι ακόμα πιο επικίνδυνο από όσο ακούγεται. Γιατί έχει ως μία προϋπόθεση, ξέρετε, έχει ως μία προϋπόθεση, δεν είναι απλά να συνεχίσουμε εκεί που το άφησε ο κ. Σαμαράς, αλλά είναι και να καταστρέψουν όσα με πολύ κόπο, με πολλές θυσίες, με μεγάλες δυσκολίες καταφέραμε, αυτή την δύσκολη τετραετία, και ιδίως τα χρόνια που δίναμε τη μάχη για να βγάλουμε από πάνω μας το ζυγό, για να αφαιρέσουμε τη θηλιά των μνημονίων από το λαιμό του ελληνικού λαού.
Και τι ακριβώς θέλουν να ξηλώσουν; Θέλουν να ξηλώσουν τα επιδόματα, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το επίδομα στέγασης, το επίδομα ενοικίου, το οικογενειακό επίδομα, τα επιδόματα της ανεργίας, τα επιδόματα για ΑμεΑ.

Θέλουν να προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, σε συμβασιούχους αλλά και εμμέσως σε μη συμβασιούχους. Διότι έχουν σχέδιο, ενώ εμείς καταφέραμε τη μία πρόσληψη για κάθε έναν που αποχωρεί με σύνταξη, αυτοί θέλουν τη μία πρόσληψη για κάθε πέντε που θα αποχωρούν με σύνταξη. Τι σημαίνει αυτό με δυο λόγια; Σημαίνει ότι για κάθε 5 δασκάλες που θα φεύγουν από τα σχολεία μας με σύνταξη και δασκάλους, θα προσλαμβάνουν μόνον έναν. Για κάθε 5 γιατρούς που θα φεύγουν, θα προσλαμβάνουν μόνο έναν.

Είναι λοιπόν ευθύνη μας, πηγαίνοντας στην κρίσιμη επιλογή της 7ης Ιουλίου να σκεφτούμε, να σκεφτούμε πολύ πριν πάμε στην κάλπη και να δράσουμε με τον νου και με την καρδιά. Και κυρίως είναι ευθύνη μας αυτό το πισωγύρισμα να μην το επιτρέψουμε για μας, για τα παιδιά μας, για τους ηλικιωμένους γονείς μας, για την ίδια μας τη ζωή/

Όμως ξέρουν πολύ καλά, ότι αν υπάρχει μια πολιτική δύναμη στη χώρα η οποία γέννησε και μπορεί να ξαναγεννήσει την προσδοκία, αν υπάρχει μια πολιτική δύναμη στη χώρα που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για  ένα άλμα προς τα μπρος, αν υπάρχει μια πολιτική δύναμη στη χώρα που πάλεψε με εντιμότητα για να βγούμε από τα δύσκολα χρόνια της επιτροπείας, αυτή η δύναμη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική του Συμμαχία.

Όλα αυτά τα χρόνια λοιπόν φίλες και φίλοι αγωνιστήκαμε για να σπείρουμε έναν σπόρο για μια  καλύτερη Ελλάδα, έξω από τα μνημόνια, με αλληλεγγύη, δικαιοσύνη και πάνω απ’  όλα με αξιοπρέπεια.
Μην τους αφήσετε λοιπόν να ξεριζώσουν τον σπόρο αυτό, τώρα που περιμένουμε να ανθίσει. Μην τους αφήσουμε να ξεριζώσουν την σπορά για μια νέα καλύτερη Ελλάδα, για μια ελπίδα για όλους, με δικαιοσύνη στο αύριο.
Στεκόμαστε λοιπόν σήμερα απέναντί σας, και μπροστά σας, στέκομαι απέναντί σας και μπροστά σας, κουβαλώντας και την περηφάνια ενός ολόκληρου κόσμου, προοδευτικού, δημοκρατικού, την περηφάνια της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης  στον τόπο μας, που σε κάθε στιγμή της ιστορίας, σε δίσεκτα χρόνια, έδινε το παρών για να γυρίσει ο ήλιος πάνω από την πατρίδα μας.
Μπορεί να μην τα καταφέραμε όλα καλά.
Αλλά ποτέ, ποτέ επαναλαμβάνω, ποτέ, ούτε μια στιγμή, δεν ξεχάσαμε ποιοι είμαστε, ποιους εκπροσωπούμε και ποιους έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε.
Εκπροσωπούμε λοιπόν την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, εκπροσωπούμε αυτούς που κάποτε ονομάστηκαν μη προνομιούχοι ‘Έλληνες, εκπροσωπούμε τους πολλούς και τις πολλές, τους μεσαίους και τους αδύναμους. Αυτούς ήρθαμε να εκπροσωπήσουμε.
Φέραμε ξανά  προοπτική για έναν ολόκληρο λαό. Κάναμε και λάθη. Αλλά η μάχη είναι μπροστά μας. Θα τη δώσουμε με αυτοπεποίθηση. Θα τη δώσουμε με αυταπάρνηση. Γιατί ξέρουμε να δίνουμε μάχες και ξέρουμε να τις νικάμε.
Όταν δίναμε τη μάχη με τους δανειστές, τους εκβιασμούς στις πιέσεις εκείνες, μας έλεγαν πάλι δεν έχετε καμιά ελπίδα να γλυτώσετε.  Δώσαμε τη μάχη, επιβιώσαμε, βγάλαμε την Ελλάδα έξω από τον γκρεμό της επιτροπείας και των μνημονίων.
Και τώρα λοιπόν θα δώσουμε αυτή τη μάχη με πείσμα κι όπως μόνο εμείς γνωρίζουμε να δίνουμε. Για να πείσουμε και τον τελευταίο Έλληνα, την τελευταία Ελληνίδα ότι η χώρα, η Ελλάδα πρέπει να πάει μπροστά. Και οι Έλληνες πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά. Όλοι μαζί μπροστά. Να μην γυρίσουμε πίσω.
Τώρα είμαστε πιο έμπειροι, πιο δυνατοί, πιο υποψιασμένοι, πιο αποφασισμένοι.  Και έχουμε μάθει και από τα λάθη μας. Και τώρα ζητάμε από τον ελληνικό λαό θα πει κάποιος τη δεύτερη ευκαιρία. Εγώ θα σας πω την πρώτη να αποδείξουμε πώς θα κυβερνήσουμε χωρίς μνημόνια και τρόικα πάνω από το κεφάλι μας. Την πρώτη ευκαιρία για να δείξουμε πώς η Αριστερά μπορεί να κυβερνά αν δεν έχει τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη.
Σκέφτομαι ότι υπήρξαν στο παρελθόν κυβερνήσεις και πρωθυπουργοί που βρέθηκαν στην ευχάριστη θέση να μοιράζουν δεξιά και αριστερά παροχές, επιδόματα, πελατειακό κράτος, προσλήψεις, ρουσφέτια, διευθετήσεις. Αυτή είναι μια εύκολη δουλειά. Εμείς βρεθήκαμε στη θέση της διακυβέρνησης στην πιο δύσκολη στιγμή στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση και μετά. Και αποδείξαμε ότι διαχειριστήκαμε με δικαιοσύνη τις δυσκολίες και τα βάρη. Κι ότι τα καταφέραμε. Ξέρετε πόσο εύκολο θα ήταν για μένα, αντί να έχω να διαχειριστώ με δικαιοσύνη τις δυσκολίες, αντί να έχω μπροστά μου τον τιτάνιο αγώνα να περικόψω σπατάλες, να περικόψω τη διαφθορά, να περικόψω τη διαπλοκή κι έτσι να μπορέσουμε να φτάσουμε σε πλεονάσματα, να είχα την ευχάριστη όπως κάποιοι προκάτοχοι που άφησαν το 2009 με 24 δις πρωτογενές έλλειμμα και οδηγηθήκαμε στα μνημόνια και στην επιτροπεία

Και εδώ από την Φλώρινα, από μια πόλη που οι κάτοικοί της έχουν μάθει να ζουν με τις δυσκολίες, δυσκολίες που έχουν να κάνουν είτε με τη σκληρή ιστορία αυτού του τόπου αλλά και με τις κλιματολογικές συνθήκες, δυσκολίες που είναι στην καθημερινότητα  και ξέρετε πώς να τις αντιμετωπίζετε, σας καλώ για άλλη μια φορά, εσείς εδώ να δώσετε μπροστάρηδες τον αγώνα για να περάσουμε όλοι μαζί τις δυσκολίες, να ανατρέψουμε τα προγνωστικά και να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα εποχή, ενώνοντας δυνάμεις για το μέλλον της πατρίδας μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)