to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:30 | 03.05.2019

Πολιτική

Μήνυμα νίκης από τα Χανιά για το δίκιο των πολλών (βίντεο)

"Ηχηρό μήνυμα νίκης και αναγέννησης της πατρίδας μας", έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τα Χανιά και την Κρήτη των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων


"Ηχηρό μήνυμα νίκης και αναγέννησης της πατρίδας μας", έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τα Χανιά και την Κρήτη των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων, έναν τόπο συνυφασμένο με τη διαρκή μάχη για τη συλλογική πρόοδο, τον τόπο του Ελευθέριου Βενιζέλου και των μεγάλων αγωνιστών της εθνικής αντίστασης, αλλά και τον τόπο του Ελ Γκρέκο και των Ξυλούρηδων, όπως είπε μιλώντας στο κλειστό Γυμναστήριο του Εθνικού Σταδίου Χανίων. 

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνέχισε την Παρασκευή την περιοδεία του στην Κρήτη.

Διαβάστε σχετικά: 

Είναι μικρά πλέον αυτά τα γήπεδα για να χωρέσουν τον εθουσιασμό για τον αγώνα που έχουμε μπροστά μας, σχολίασε ο κ. Τσίπρας μιλώντας για την προσέλευση του κόσμου στην αποψινή εκδήλωση. 

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η ετυμηγορία του λαού είναι πολύ πιο βαριά εναντίον εκείνων που πορεύονται με θράσος και αλαζονεία, που "δεν είχαν τη στοιχειώδη εντιμότητα και ευθύτητα να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους", για το βάρος μιας τεράστιας κρίσης που σήκωσε ο λαός. 

"Αυτοί που για δεκαετίες συμπεριφέρθηκαν ως σαν να τους άνηκε η χώρα, βρέθηκαν το 2015 τρεις φορές μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία και με την ψήφο του βρέθηκαν στο περιθώριο της πολιτικής ιστορίας. Και αυτό ήταν τελικά το μεγάλο, το αποφασιστικό βήμα για να σηκώσει ξανά η χώρα ανάστημα παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες στις οποίες βρέθηκε", είπε.

Ο τροχός της Ιστορίας έχει αλλάξει φορά

"Εμείς, δεν πήραμε το τιμόνι της χώρας γιατί μας το χάρισαν οι ισχυροί ή μας το κληρονόμησαν οι ξακουστοί πρόγονοι μας. Εμάς μας έφερε στη θέση αυτή η συλλογική δύναμη των Ελλήνων και των Ελληνίδων που μας εμπιστεύτηκε, για να κάνουμε πράξη τα δίκια του λαού", είπε ο Αλ. Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι οι ανάγκες του λαού είναι η μοναδική έγνοια με την οποία εργάζεται η κυβέρνηση επί τέσσερα χρόνια. 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δέχτηκαν σκληρό πόλεμο τόσο από αυτούς στο εξωτερικό, "αλλά και αυτούς στο εσωτερικό που δεν χώνεψαν ποτέ την πολιτική τους ήττα και επέλεξαν το φανατισμό, το ψέμα, το διχασμό για να υπονομεύσουν όχι το έργο της κυβέρνησης, αλλά την ίδια την ανάκαμψη της χώρας". Όμως, τόνισε, "δε λυγίσαμε, δεν ερωτευτήκαμε ξαφνικά την καταστροφική συνταγή των μνημονίων, κάναμε ένα αναγκαστικό δύσκολο συμβιβασμό το καλοκαίρι του ‘15, με μοναδικό ορίζοντα την υπέρβαση του, το τέλος των μνημονίων, την έξοδο της χώρας από το καθοδικό σπιράλ της ύφεσης και της λιτότητας". Σήμερα, είπε, αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί δεν παραδώσαμε τα όπλα, γιατί μείναμε για το δίκιο των πολλών, γιατί τον Αύγουστο του 2018 βγάλαμε την Ελλάδα από τα μνημόνια. 

"Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε μαγαζί, σε κάθε επιχείρηση. Όμως, γνωρίζω και γνωρίζετε, ότι πλέον ο τροχός της ιστορίας έχει αλλάξει φορά", υπογράμμισε, αναφέροντας ότι η οικονομία ανακάμπτει, οι αδικίες της κρίσης σταδιακά αποκαθίστανται και πως "όσο συνεχίζεται η σταθερή πορεία ανάκαμψης, τόσο θα επιταχύνεται και η απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολλούς σε αυτό τον τόπο".

Η πραγματικότητα θα κρίνει τις εκλογές, όχι η προπαγάνδα και η λάσπη

"Ο καθένας και η καθεμιά γνωρίζει στη ζωή και στην τσέπη του, τι βίωσε ως το 2014 και τι βιώνει σήμερα", είπε ο Αλ. Τσίπρας. Σημείωσε ότι "όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα αυτό που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές που έρχονται τον Οκτώβρη είναι η οικονομία, δηλαδή το κριτήριο της ίδιας της πραγματικότητας, όχι της προπαγάνδας, όχι της λάσπης και της δολοφονίας χαρακτήρων που επιχειρεί ο τερατώδης μηχανισμός του ψέματος και της παραπληροφόρησης που έχει στήσει το παλιό καθεστώς απέναντι μας".

Είπε ότι "η υπερσυσώρευση τόσων  μέσων ενημέρωσης στην υπηρεσία μιας μόνο παράταξης είναι κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα". Δίνουμε μάχη υπερασπιζόμενοι την αλήθεια, με επιχειρήματα, από τη μια είναι τα όπλα μαζικής διαστρέβλωσης που ανήκουν στα χέρια μερικών οικογενειών ολιγαρχών και από την άλλη όμως υπάρχουν οι αλήθειες των πολλών". 

"Ό,τι κι αν λένε, ο λαός μας γνωρίζει. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα απ' όλους", "η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που έβαλε τέλος στα μνημόνια, είναι η εμπιστοσύνη ενός λαού στη δύναμη του", είπε.

Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τα Χανιά

Στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τα Χανιά αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας. 

Ειδικότερα, είπε ότι: 

- Το διάστημα 2015-2019 εγκρίθηκαν στο ΕΣΠΑ νέα έργα 93 εκατ. ευρώ, δηλαδή διατέθηκαν σχεδόν διπλάσια κονδύλια από τα 54 εκατ. ευρώ που είχαν διατεθεί μεταξύ 2010-2014. 

-Από το 2015 μέχρι σήμερα εγκρίθηκαν νέα έργα εθνικού ΠΔΕ π/υ 64 εκατ. ευρώ, χρήματα με τα οποία γίνονται μελέτες και έργα  κατασκευής και αναβάθμισης κτηρίων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, αντιπλημμυρικά έργα, έργα οδοποιίας, αποκαταστάσεις από φυσικές καταστροφές. 

-Με το πρόγραμμα  Φιλόδημος του ΥΠΕΣ χρηματοδοτούνται έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, αγροτικής  Οδοποιίας και αντιπλημμυρικά, συνολικού ύψους 31,5 εκατ. ευρώ. 

-Για τη στήριξη των κτηνοτρόφων λόγω των ζημιών από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα θα διατεθούν άμεσα 2 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. 

- Παραχωρείται το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου από το Υπ. Εθνικής 'Αμυνας στον Δήμο Χανίων, με κονδύλι 1,4 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ. 

- Προχώρησε η έγκριση της Περιβαλλοντικής Μελέτης του Ελαφονησίου, που εκκρεμούσε σχεδόν 10 χρόνια 

- Υλοποιείται ο Βιολογικός Καθαρισμός της Παλαιόχωρας, ξεπερνώντας εμπόδια που καθυστερούσαν το έργο 26 χρόνια. 

- Δρομολογείται η αποκατάσταση του κτιρίου των "Ιταλικών Στρατώνων" μετά την πυρκαγιά: έχουν δεσμευτεί 6 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το υπουργείο Πολιτισμού ξεκινά άμεσα τη μελέτη. 

-Διασφαλίζεται η Συντήρηση-αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς: 5 εκατ. ευρώ είναι δεσμευμένα στο ΠΔΕ και περιμένουν τον δήμο να ξεκινήσει τις διαδικασίες. 

- Από τα Χανιά θα περάσει και η Ηλεκτρική Διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, με τα δύο υποβρύχια καλώδια που θα ενώνουν τα Χανιά με την Πελοπόννησο και το Ηράκλειο με την Αττική και θα προσφέρουν επιτέλους οριστική λύση στο ενεργειακό πρόβλημα του νησιού.

-Αναφέρθηκε επιπλέον στην παρέμβαση που γίνεται στην Κρήτη στον τομέα της Παιδείας και της Έρευνας, όπου με τον τελευταίο νόμο του Υπουργείου Παιδείας ολοκληρώθηκε ο νέος χάρτης της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα, στον οποίο κομβικό ρόλο παίζει η Κρήτη η οποία αποκτά τρίτο Πανεπιστήμιο, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Έχουμε τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και θα υπερασπιστούμε το δίκιο μας και στο Αιγαίο και στην Κύπρο

Μήνυμα σύνεσης, συνεργασίας αλλά και αποφασιστικότητας, έστειλε προς τους γείτονες μας ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για το στρατηγικό έργο του East Med.

Σημείωσε ότι "η ενέργεια οφείλει να είναι γέφυρα ειρήνης, διαλόγου και συνανάπτυξης στην περιοχή μας" και πως και οι γείτονές μας πρέπει να καταλάβουν ότι το μέλλον πρέπει να είναι ειρηνικό, πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι και για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ταυτόχρονα με το μήνυμα σύνεσης και συνεργασίας στέλνει και "μήνυμα αποφασιστικότητας σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τους καουμπόιδες στην περιοχή". Υπογράμμισε ότι "το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο οφείλει να γίνεται απ' όλους σεβαστό και θα γίνεται από όλους σεβαστό, γιατί εμείς είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε και θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όποιον τρόπο χρειαστεί, είτε μόνοι μας είτε με τους συμμάχους μας". "Έχουμε τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και θα υπερασπιστούμε το δίκιο μας και στο Αιγαίο και στην Κύπρο", τόνισε.

Η Κρήτη θα δώσει τον παλμό και θα δώσει το σύνθημα της νίκης για τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου

"Απέναντι σε αυτούς που παλεύουν για τη συλλογική πρόοδο και την κοινωνική προκοπή, υπάρχει το παλιό καθεστώς που θέλει να διατηρήσει τα προνόμιά του", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Μιλώντας για το κάλεσμα της προοδευτικής συμμαχίας που απηύθυνε ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, σημείωσε ότι η ανταπόκριση των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών ξεπερνά τις προσδοκίες και πως η Κρήτη θα δώσει τον παλμό και θα δώσει το σύνθημα της νίκης για τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.

Ο πρωθυπουργός είπε πως πάει πολύ να θέλει το "παλιό πολιτικό καθεστώς να παρουσιαστεί ως το καινούριο που ζητά μια ευκαιρία να κυβερνήσει τον τόπο, λες και τα προηγούμενα χρόνια κυβερνούσαν άλλοι. "Ο ελληνικός λαός έχει νωπές τις μνήμες και γνωρίζει καλά ποιες πολιτικές οικογένειες διαχειρίστηκαν τις τύχες μας για δεκαετίες, ποιοι και ποιες πολιτικές οικογένειες έγιναν ζάπλουτοι από τη πολιτική, χωρίς να έχουν κάνει άλλη δουλειά στη ζωή τους και κυρίως ποιες ιδέες και ποιες ιδεοληψίες κουβαλάνε". Σχολίασε ότι δεν μπορούν να κρύψουν τι θα σήμαινε για τον τόπο η επιστροφή τους, προσθέτοντας ότι θα επρόκειτο για πισωγύρισμα και στο οικονομικό και στο κοινωνικό επίπεδο.

Ουδείς σε αυτό το τόπο κατάφερε να δοξαστεί κρυπτόμενος και όσο και αν προσπαθήσει ο κ. Μητσοτάκης το πικρό ποτήρι δε θα το αποφύγει

Επιτιθέμενος στον κ. Μητσοτάκη, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι "υπόσχεται να σαρώσει τα κοινωνικά επιδόματα και του ξέφυγε ότι θέλει να καταργήσει και το δώρο των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα". 

Σχολίασε ότι τα λέει αυτά ο κ. Μητσοτάκης "γιατί τα πιστεύει, γιατί ο ίδιος δε μπορεί να φανταστεί τι σημαίνει δώρο Χριστουγέννων ή ένα επίδομα που θεωρεί πενιχρό". "Δε μπορεί να φανταστεί ο γόνος που μεγάλωσε και έζησε στα μεγάλα σαλόνια και που διαχειρίζεται τα εκατομμύρια των οφσορ οικογενειακών επιχειρήσεων τι σημαίνει για κάποιον να παίρνει 150 ευρώ το μήνα επίδομα για το νοίκι του. Αυτό το 150άρι το θεωρεί ανώφελο και το χαρακτηρίζει πριμοδότηση της φτώχειας", είπε, για να σχολιάσει: "Λες και υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν από επιλογή να είναι φτωχοί και με το επίδομα τους καλομαθαίνουμε να συνεχίσουν να είναι". 

Τον κατηγόρησε ότι πιστεύει βαθιά "ως ακραία νεοφιλελεύθερος ότι η στήριξη των ευάλωτων, των αδυνάμων είναι όχι απλά περιττό έξοδο, αλλά ηθικά λάθος" και πως "επειδή περισσεύει η υποκρισία, την ίδια στιγμή που υποστηρίζει ένα ακραίο αντικοινωνικό πρόγραμμα, εμφανίζεται και ως ο τιμητής των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ". Τον κατηγόρησε ότι υπερασπίζεται την άποψη ότι όλα τα θετικά μέτρα που θέσπισε για πρώτη φορά η παρούσα κυβέρνηση αποτελούν δώρα και χάρες. Τον κατηγόρησε ότι υπερασπίζεται το ασφαλιστικό Πινοσέτ και πως ισχυρίζεται ότι οι εργαζόμενοι σε ντελίβερι που για πρώτη φορά η δική μας κυβέρνηση προστατεύει, δεν αναγκάζονται αλλά θέλουν να δουλεύουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη". 

Τον κατηγόρησε τελικά ότι "έχει ένα πρόγραμμα τόσο κοινωνικά αποκρουστικό όσο και αυτό του ΔΝΤ. Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθεί με κάθε τρόπο να το κρατήσει σχετικά μακριά από τα φώτα της προβολής και που αποφεύγει όπως το διάολο το λιβάνι μια εφ όλης της ύλης τηλεοπτική αναμέτρηση. 

Ο κ. Τσίπρας είπε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι "ουδείς σε αυτό το τόπο κατάφερε να δοξαστεί κρυπτόμενος και όσο και αν προσπαθήσει το πικρό ποτήρι δε θα το αποφύγει". Σχολίασε πως "δεν είναι υπερβολή να πω ότι ακόμα και ο κόσμος της ΝΔ καταλαβαίνουν ότι έχουν έναν αρχηγό που αποτελεί το αδύνατο σημείο της παράταξής τους στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν στην εξουσία". 

"Όσο κι αν έχουν τους μιντιάρχες να τους καλύπτουν, τους κουμπάρους και τους παρακούμπαρους της διαπλοκής, το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον", σημείωσε.

Έχουμε μάθει να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζουμε στις κάλπες και θα επαληθευτεί για άλλη μια φορά

"Εμείς, οι Έλληνες αποδείξαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια στην πράξη το όραμα μας για μια άλλη Ευρώπη" και "έχουμε απέναντι μας αυτούς που υβρίζουν και συκοφαντούν τους λαούς που αγωνίζονται για το δίκιο τους, όπως ο κ. Βέμπερ", είπε ο Αλ. Τσίπρας. 

Τόνισε ότι όπως έδειξαν οι ισπανικές εκλογές, ο Νότος πρωτοπορεί και οι δυνάμεις της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας είναι ακόμα εδώ και μπορούν να κερδίζουν εκλογικές αναμετρήσεις. Τον πρώτο λόγο για το μέλλον του τόπου και της Ευρώπης πρέπει και θα τον έχουν οι νέοι άνθρωποι, τόνισε. 

Μιλώντας για τους νέους, είπε ότι εκείνοι θα κάνουν τη μεγάλη "έκπληξη" στις 26 Μαΐου, "γιατί έχουμε μάθει να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζουμε στις κάλπες και θα επαληθευτεί για άλλη μια φορά".

Έρχεται η "Εβδομάδα των Παθών" για τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά εβδομάδα της ανάσας για τους πολλούς

"Η επόμενη εβδομάδα θα είναι η ‘Εβδομάδα των Παθών' μεταχρονολογημένα για τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά η εβδομάδα της ανάσας, της ελπίδας για τους πολλούς", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Είπε ειδικότερα ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του λένε ότι η κυβέρνηση θα μειώσει τους φόρους δίνοντας ως αντάλλαγμα "μεταρρυθμίσεις" εννοώντας, όπως είπε, όσα ήθελε να επιβάλει το ΔΝΤ και η κυβέρνηση απέκρουσε, δηλαδή περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, κατάργηση των επιδομάτων και του κοινωνικού κράτους. 

Προανήγγειλε ότι "εμείς -και αυτό είναι το τελειωτικό χτύπημα - θα έρθουμε τις επόμενες μέρες όχι για να μοιράσουμε υποσχέσεις που ‘θα' κάνουμε, αλλά για να πούμε στον λαό ότι είμαστε σε θέση να μειώσουμε τους φόρους, να προχωρήσουμε σε ελαφρύνσεις, όχι με αντάλλαγμα φρικαλέες μεταρρυθμίσεις αλλά έχοντας ήδη πετύχει και αξιοποιήσει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, γιατί όσα πετύχαμε αυτά τα χρόνια είναι το μεγάλο μας όπλο". 

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι γι' αυτόν τον λόγο τώρα μπορεί η κυβέρνηση αυτή την απόδοση της οικονομίας να τη μοιράσει με δικαιοσύνη στον λαό. "Δεν ερχόμαστε για να πούμε ‘θα', αλλά ερχόμαστε -και πολύ σύντομα θα το διαπιστώσετε - για να πούμε ‘εδώ και τώρα είμαστε σε θέση με σχέδιο και με ασφάλεια να προχωρήσουμε σε ελαφρύνσεις για τους πιο αδύναμους, γι' αυτούς που σήκωσαν στις πλάτες τους το βαρύ φορτίο για την έξοδο από την κρίση". 

Είπε ότι "όλα θα έρθουν στην ώρα τους και η επόμενη εβδομάδα θα είναι η ‘Εβδομάδα των Παθών' μεταχρονολογημένα για τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά η εβδομάδα της ανάσας, της ελπίδας για τους πολλούς, για τους ανθρώπους του μόχθου, γι' αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη".

Αναλυτικά η ομιλία του Αλ. Τσίπρα:

Φίλες και φίλοι,

πολίτες των Χανίων, είναι μικρό αυτό το γήπεδο, είναι μικρά τα κλειστά γήπεδα πια για να χωρέσουν τον παλμό, την αποφασιστικότητα, το πείσμα που νιώθουμε όλοι σας και όλοι μας, σε αυτόν τον αγώνα που ανοίγεται μπροστά μας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την υποδοχή σας, εδώ, στην Κρήτη των μεγάλων δημοκρατικών παραδόσεων, στην Κρήτη των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων. Στον τόπο των σπουδαίων ανθρώπων αλλά και των σπουδαίων αξιών.

Ένα τόπο που η ίδια του η ιστορία είναι συνυφασμένη με τη διαρκή μάχη για τη συλλογική πρόοδο. Από τους αγώνες για τη δημοκρατία και την ελευθερία, μέχρι τη βαριά παράδοση στις τέχνες, τον πολιτισμό, την επιστήμη.

Εδώ λοιπόν, από τον τόπο του Ελευθέριου Βενιζέλου και των μεγάλων αγωνιστών της εθνικής αντίστασης, αλλά και από τον τόπο του Ελ Γκρέκο και των Ξυλούρηδων, στέλνουμε σήμερα εδώ, από τα Χανιά, ένα ισχυρό μήνυμα νίκης, ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας, ένα ισχυρό μήνυμα αναγέννησης της πατρίδας μας.

Φίλες και φίλοι, πολίτες των Χανίων, ανταμώνουμε ξανά μετά από πολλά χρόνια που είχα να βρεθώ μπροστά σας σε μια προεκλογική συγκέντρωση. Είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά από 4 χρόνια. Και επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια μικρή αναδρομή. Διότι περάσαμε πράγματι από χίλια μύρια κύματα για να φτάσουμε ως εδώ. Ο λαός μας σήκωσε το βάρος μιας τεράστιας κρίσης. Μιας κρίσης την οποία αυτοί που την προκάλεσαν, δεν είχαν τη στοιχειώδη εντιμότητα και ευθύτητα να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους.

Όμως ξέρετε, στις δημοκρατίες, την ευθύνη την αποδίδει τελικά ο λαός. Και ειδικά σε αυτούς που πορεύονται με θράσος και αλαζονεία, η ετυμηγορία του εναντίον τους είναι πάντα πολύ πιο βαριά. Έτσι συνέβη και στην πατρίδα μας. Αυτοί που για δεκαετίες συμπεριφέρθηκαν σαν να ήταν οι μόνιμοι και νόμιμοι ιδιοκτήτες της εξουσίας, σαν η χώρα τούτη να τους ανήκε, βρέθηκαν το 2015 τρεις φορές μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία, στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού, και βρέθηκαν με την ψήφο του ελληνικού λαού και τον Γενάρη του 2015 και τον Σεπτέμβρη του 2015 στο περιθώριο της πολιτικής ιστορίας. Και αυτό ήταν τελικά το μεγάλο, το αποφασιστικό βήμα για να μπορέσει η χώρα, παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες τις οποίες βρέθηκε -διότι τη χώρα μας τη χτύπησε με πρωτοφανή τρόπο η παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομική κρίση-, αυτό ήταν τελικά το μεγάλο, το αποφασιστικό βήμα για να μπορέσει η χώρα να σηκώσει ξανά ανάστημα και κεφάλι.

Πρώτα απ’ όλα, για να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπρέπεια. Και να βρει ξανά τη δύναμη να οραματιστεί ένα καλύτερο μέλλον. Μέσα από δυσκολίες, θυσίες, αλλά βρίσκοντας τον τρόπο να επουλώσει τις πληγές της. Η φωνή του ελληνικού λαού ακούστηκε δυνατά σε όλη την Ευρώπη. Έγινε παράδειγμα αντίστασης και δικαιοσύνης. Γιατί με τους αγώνες και την ψήφο του ξήλωσε ένα καθεστώς φαύλο και διεφθαρμένο, ανοίγοντας το δρόμο στην ελπίδα και την προοπτική.

Εμείς, φίλες και φίλοι, δεν πήραμε το τιμόνι της χώρας γιατί μας το χάρισαν οι ισχυροί ή μας το κληρονόμησαν οι ξακουστοί πρόγονοί μας. Εμάς μας έφερε στη θέση αυτή η συλλογική δύναμη του λαού μας. Η συλλογική πίστη και αποφασιστικότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων που μας εμπιστεύτηκαν, για να κάνουμε πράξη τα δίκια του ελληνικού λαού.

Για τέσσερα χρόνια, κάθε μέρα εργαζόμαστε με μοναδική έγνοια το λαό και τις ανάγκες του. Με μοναδική έγνοια την αξιοπρέπεια των πολλών και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Γνωρίζω βεβαίως, και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι όλα αυτά τα χρόνια δεχτήκαμε σκληρό πόλεμο. Τόσο από αυτούς στο εξωτερικό, που θεωρούν ότι το δίκιο και οι ανάγκες ενός λαού είναι περιττές πολυτέλειες μπροστά στον ιερό σκοπό της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, όσο όμως και στο εσωτερικό, από αυτούς που δεν χώνεψαν ποτέ την πολιτική τους ήττα και επέλεξαν το φανατισμό, το ψέμα, τον διχασμό, για να υπονομεύσουν όχι το έργο της κυβέρνησης, αλλά για να υπονομεύσουν την ίδια την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και της χώρας.

Όμως, παρά τον σκληρό αυτό πόλεμο, παρά αυτό το δύσβατο μονοπάτι που είχαμε να διανύσουμε όλοι μαζί, δε λυγίσαμε. Δεν το βάλαμε κάτω. Δεν ερωτευτήκαμε εμείς ξαφνικά την καταστροφική συνταγή των μνημονίων. Κάναμε έναν αναγκαστικό συμβιβασμό, δύσκολο συμβιβασμό, το καλοκαίρι του 2015, με μοναδικό όμως ορίζοντα την υπέρβαση των μνημονίων, την υπέρβαση του ίδιου αυτού του συμβιβασμού, την έξοδο της χώρας από το καθοδικό σπιράλ της ύφεσης και της λιτότητας.

Και σήμερα, 4 χρόνια μετά, αισθανόμαστε δικαιωμένοι, γιατί δεν παραδώσαμε τα όπλα, αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί μείναμε για να παλέψουμε για το δίκιο των πολλών, αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί πήραμε δύσκολες αποφάσεις, αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί τον Αύγουστο του 2018, βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια.

Δεν θέλω να ισχυριστώ ενώπιόν σας ότι τελειώσαμε και με όλες τις αρνητικές συνέπειες αυτής της μεγάλης και πρωτοφανούς περιπέτειας στην οποία βρέθηκε η χώρα για 8 ολόκληρα χρόνια, δεν έκλεισαν οι πληγές. Δεν στέκομαι σήμερα μπροστά σας για να σας παρουσιάσω μια εικονική πραγματικότητα. Δεν το έκανα ποτέ, και δεν θα το κάνω ούτε τώρα. Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε μαγαζί, σε κάθε επιχείρηση. Όμως, γνωρίζω, και γνωρίζετε κι εσείς καλά, ότι πλέον ο τροχός της ιστορίας έχει αλλάξει φορά. Πλέον η πατρίδα βρίσκει το βηματισμό της. Η οικονομία ανακάμπτει, οι αδικίες της κρίσης, πολλές και πολυεπίπεδες, σταδιακά αποκαθίστανται. Και όσο συνεχίζεται η σταθερή πορεία ανάκαμψης, τόσο θα επιταχύνεται και η απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολλούς σε αυτό τον τόπο, που είναι το πρώτο και καθοριστικό μέλημα αυτής της κυβέρνησης, γιατί ποτέ δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε από ποιους βρεθήκαμε εδώ, με ποιανού την στήριξη, ποιους εκπροσωπούμε, για ποιών το δίκιο παλεύουμε.

Πλέον, φίλες και φίλοι, όλοι οι πολίτες αυτού του τόπου, ασφαλισμένοι και μη, έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Η ανεργία μειώθηκε σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 2014 έως σήμερα. 400.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν. Βεβαίως χάθηκαν 1.000.000 θέσεις εργασίας την περίοδο της καταστροφικής 4ετίας 2010 – 2014. Όμως σιγά σιγά επουλώνουμε τις πληγές, τις μεγάλες κοινωνικές πληγές που άφησε η κρίση.

Η ανάκαμψη της οικονομίας, έχει έρθει πλέον η ώρα να γίνει και ανάκαμψη της κοινωνίας. Ο κατώτατος μισθός, ενώ μειώθηκε κατά 22% σε μια μόνο μέρα κατά της διάρκεια της διακυβέρνησης του κ. Σαμάρα, εμείς καταφέραμε αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια να τον αυξήσουμε κατά 11% και να καταργήσουμε παράλληλα την ρατσιστική διάταξη του υποκατώτατου για τους νέους. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις επανήλθαν την πρώτη κιόλας ημέρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Στην ΔΕΘ, τον Σεπτέμβρη του 2018, ήταν η πρώτη χρονιά που είχαμε το δημοσιονομικό περιθώριο να ανακοινώσουμε για πρώτη φορά μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, μέτρα επέκτασης δημοσιονομικής περίπου 1 δις ευρώ. Και ταυτόχρονα να προαναγγείλουμε, κάτι το οποίο κανείς ίσως από αυτούς που μας κατηγορούν δεν πίστευαν, αλλά έγινε πράξη, την μη περικοπή των συντάξεων που είχε επιβάλει το ΔΝΤ στην χώρα μας ως τιμωρία απέναντι στους συνταξιούχους.

Όλα τα μέτρα που ανακοινώσαμε στην ΔΕΘ έγιναν πράξη. Υλοποιήθηκαν αυτό το εξάμηνο. Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 50% για τις χαμηλότερες περιουσίες και κατά 30% μεσοσταθμικά για την επόμενη διετία. Αλλά δεν είναι μόνο τα αμιγώς οικονομικά μέτρα. Είναι και η εικόνα σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς, όπως η Παιδεία και η Υγεία. Παρά το γεγονός ότι περάσαμε από μεγάλες δυσκολίες, καταφέραμε αυτή την τετραετία να ορθοποδήσουν τα σχολεία μας. Τα σχολεία έχουν πλέον επαρκές προσωπικό και βιβλία, όχι ελλείψεις και φωτοτυπίες.

Η δημόσια υγεία που κατέρρευσε μέσα σε πέντε χρόνια από το 2010, στέκεται ξανά στα πόδια της και με 19.000 προσλήψεις προσωπικού για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού. Ενώ βεβαίως δεν υπάρχει πια το 5ευρω εισιτήριο του κ. Άδωνη Γεωργιάδη που ανταγωνίζονταν με τους τροϊκανούς, ενώ υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση για 1,5 εκατομμύριο ανασφάλιστους.

Από 780 εκατομμύρια ευρώ που ήταν οι δημόσιες δαπάνες για την Πρόνοια όταν αναλάβαμε, παρά το ότι βρεθήκαμε σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης, καταφέραμε να αυξήσουμε το ποσό στα 3 δις ευρώ, κι αυτά τα λεφτά πηγαίνουν υπέρ των αδυνάμων, και έπιασαν τόπο γιατί σταμάτησε η συνεχιζόμενη εξαθλίωση εκατομμυρίων συμπολιτών μας.

Επίσης, η άνοδος και η ανάκαμψη της οικονομίας, έδωσε την δυνατότητα, όχι μόνο να σταματήσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και να ξαναγυρίσει η οικονομία σε έναν ενάρετο κύκλο, αλλά έδωσε την δυνατότητα μιας δημοσιονομικής υπεραπόδοσης η οποία δεν πήγε στράφι. Διανεμήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια σε όσους είχαν πραγματικά ανάγκη.

Φίλες και φίλοι, θα μπορούσα να μιλάω ασταμάτητα γι αυτά τα οποία γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, αλλά βεβαίως το τελευταίο διάστημα λίγο ακούγονται και γι αυτό θεώρησα σκόπιμο να κάνω κάποια αναφορά. Δηλαδή στις μεγάλες κατακτήσεις, στις μεγάλες επιτυχίες, οικονομικές, δημοσιονομικές, αλλά και κοινωνικές αυτής της κυβέρνησης, παρά τις μεγάλες δυσκολίες μέσα στις οποίες πορεύτηκε.

Δεν θέλω όμως να πω περισσότερα για όλα αυτά, γιατί ξέρω ότι ο καθένας και η καθεμιά γνωρίζει στη ζωή και στην τσέπη του, τι βίωσε από το 2010 έως το 2014 και ποιες είναι οι συνθήκες οι οποίες βιώνει σήμερα, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν και είναι μπροστά μας και είμαστε εδώ να συνεχίσουμε τον αγώνα για να τις υπερβούμε.

Πιστεύω όμως, ότι όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα, αυτό το οποίο θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της εκλογικής μάχης και των ευρωπαϊκών εκλογών, κυρίως όμως των εθνικών εκλογών που έρχονται στο τέλος της 4ετίας, τον ερχόμενο Οκτώβρη, αυτό που θα κρίνει την εκλογική μάχη είναι η οικονομία, δηλαδή αυτό το οποίο ο καθένας και η καθεμιά από εμάς γνωρίζουμε καλύτερα από τον κάθε άλλο που προσπαθεί να μας πείσει. Και είναι το κριτήριο της ίδιας της πραγματικότητας.

Όχι της προπαγάνδας, της λάσπης και της δολοφονίας χαρακτήρων που επιχειρεί ο τερατώδης μηχανισμός του ψέματος και της παραπληροφόρησης που έχει στήσει το παλιό καθεστώς απέναντι μας. Kαι το λέω αυτό γιατί η υπερσυσσώρευση τόσων μέσων ενημέρωσης στην υπηρεσία μιας μόνο παράταξης είναι κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα από την μεταπολίτευση και μετά.

Εμείς, όμως, φίλες και φίλοι, δίνουμε μια μάχη υπερασπιζόμενοι την αλήθεια, δίνουμε μια μάχη με επιχειρήματα, από την μια μεριά υπάρχουν τα όπλα της μαζικής διαστρέβλωσης που ανήκουν σε ορισμένες οικογένειες ολιγαρχών. Από την άλλη μεριά όμως, υπάρχουν οι αλήθειες των πολλών. Και σε αυτές τις αλήθειες βασίζουμε εμείς την μάχη που δίνουμε.

Ό,τι και αν ανακαλύπτουν προκειμένου να φτιάχνουν ειδήσεις. Ό,τι και να ανακαλύπτουν για να δημιουργούν επικαιρότητα κατ’ εντολή των επικοινωνιακών κλιμακίων της αντιπολίτευσης. Ό,τι κι αν λένε, όσα κι αν λένε, ο λαός γνωρίζει. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από όλους. Και γι αυτό σήμερα εγώ στέκομαι απέναντί σας. Στέκομαι μπροστά σας με αίσθημα ευθύνης και με παρρησία. Γιατί πιστεύω βαθιά ότι η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που ξεπέρασε τις δυσκολίες και έβαλε τέλος στα μνημόνια είναι η εμπιστοσύνη ενός λαού στην ίδια την δική του δύναμη. Και αυτή η δύναμη είναι αστείρευτη, αυτή η δύναμη μας έβγαλε από τις δυσκολίες, αυτή η δύναμη μας έβγαλε από την κρίση και τα μνημόνια, αυτή θα είναι και η δύναμη που θα επουλώσει τις πληγές τις κρίσης και θα δώσει μια νέα συλλογική ώθηση στη νέα δημιουργική εποχή της πατρίδας μας.

Και μιας και αναφέρθηκα φίλες και φίλοι, στα πραγματικά γεγονότα που γκρεμίζουν το οικοδόμημα της προπαγάνδας και του ψέματος, επιτρέψτε μου να πω και όσα κάναμε για τον τόπο σας, εδώ στα Χανιά.

Το χρονικό διάστημα 2015 -2019 εγκρίθηκαν στο ΕΣΠΑ νέα έργα ύψους 93 εκατ. ευρώ, δηλαδή διατέθηκαν σχεδόν διπλάσια κονδύλια από τα 54 εκατ. ευρώ που είχαν διατεθεί μεταξύ 2010-2014. Από το 2015 μέχρι σήμερα εγκρίθηκαν νέα έργα εθνικού ΠΔΕ π/υ 64 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσό πάνω από διπλάσιο από το αντίστοιχο ποσό της τετραετίας 2010-2014. Με αυτά τα χρήματα γίνονται μελέτες και έργα κατασκευής και αναβάθμισης κτηρίων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, αντιπλημμυρικά έργα, έργα οδοποιίας, αποκαταστάσεις από φυσικές καταστροφές. Και με το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του ΥΠΕΣ χρηματοδοτούνται έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας και αντιπλημμυρικά, συνολικού ύψους 31,5 εκατ. ευρώ.

Για τη στήριξη των κτηνοτρόφων λόγω των ζημιών από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα θα διατεθούν άμεσα 2 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Πέραν, όμως, των χρηματοδοτήσεων, που για τα Χανιά, για τον νομό σας, είναι πραγματικά μια αχτίδα φωτός μετά από πολλά χρόνια σκοτεινιάς, πέρα από τις χρηματοδοτήσεις, προχωρήσαμε και σε μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα:

- H παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου από το Υπ. Εθνικής Άμυνας στον Δήμο Χανίων, με κονδύλι σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ. Μια διαδικασία που με τον υπουργό εδώ υπολογίζουμε μέσα στον επόμενο χρόνο να έχει ολοκληρωθεί.

- Προχώρησε επιτέλους η έγκριση της Περιβαλλοντικής Μελέτης του Ελαφονησίου, που εκκρεμούσε για πάνω από 10 χρόνια.

- Υλοποιείται ο Βιολογικός Καθαρισμός της Παλαιόχωρας, ξεπερνώντας εμπόδια που καθυστερούσαν το έργο 26 ολόκληρα χρόνια.

- Δρομολογούμε την αποκατάσταση του κτιρίου των «Ιταλικών Στρατώνων» μετά την πυρκαγιά: έχουν δεσμευτεί 6 εκατ. ευρώ στο ΠΔΕ και το υπουργείο Πολιτισμού ξεκινά άμεσα τη μελέτη.

- Διασφαλίζουμε την Συντήρηση-αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς: 5 εκατ. ευρώ είναι δεσμευμένα στο ΠΔΕ και περιμένουν τον δήμο να ξεκινήσει τις διαδικασίες.

- Από τα Χανιά, επίσης, για να μιλήσουμε και τα μεγάλα έργα, τα έργα πνοής, θα περάσει και η Ηλεκτρική Διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, με τα δύο υποβρύχια καλώδια που θα ενώνουν τα Χανιά με την Πελοπόννησο και το Ηράκλειο με την Αττική και θα προσφέρουν επιτέλους οριστική λύση στο ενεργειακό πρόβλημα του νησιού. Και μαζί με το Χωροταξικό Πλαίσιο για την Περιφέρεια της Κρήτης είναι δύο θεμελιώδη βήματα του ΥΠΕΝ για τον ουσιαστική αναβάθμιση του νησιού.

Και επιτρέψτε μου, στο σημείο αυτό, να αναφερθώ ξεχωριστά στην μεγάλη παρέμβαση που γίνεται στην Κρήτη στον τομέα της Παιδείας και της Έρευνας. Με τον τελευταίο νόμο του Υπουργείου Παιδείας ολοκληρώθηκε ο νέος χάρτης της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα. Σε αυτόν κομβικό ρόλο παίζει η Κρήτη η οποία αποκτά τρίτο Πανεπιστήμιο, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για την έναρξη των συζητήσεων για ένα μεγάλο και ισχυρό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Μαζί με την συνολική μας προσπάθεια για την ανάπτυξη της Κρήτης, αναβαθμίζουμε και τον γεωστρατηγικό και ενεργειακό ρόλο του νησιού. Προωθούμε τις εξορύξεις στην Κρήτη για την αξιοποίηση των πηγών ενέργειας, προωθούμε το μεγάλο στρατηγικό σχέδιο του αγωγού EastMed που συνδέει τις ενεργειακές πηγές της Ν.Α. Μεσογείου με την Κύπρο και την Κρήτη, φέρνοντας το φυσικό αέριο της Ν.Α. Μεσογείου στην Ευρώπη.

Και βεβαίως ξανά και ξανά και εδώ από τα Χανιά θα στείλω ξανά το μήνυμα στους γείτονές μας. Η ενέργεια οφείλει να είναι γέφυρα ειρήνης, διαλόγου και συνανάπτυξης στην περιοχή μας. Και οφείλουμε, έχοντας έγνοια για το μέλλον αυτού του τόπου, πρέπει να είναι μέλλον ειρηνικό. Και οι γείτονές μας πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Να κάτσουν στο τραπέζι και για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Αλλά, ταυτόχρονα με αυτό το μήνυμα σύνεσης και συνεργασίας θέλω να στείλω κι ένα μήνυμα αποφασιστικότητας. Ένα μήνυμα αποφασιστικότητας σε όσους νομίζουν ότι μπορεί να κάνουν τους καουμπόηδες στην περιοχή. Το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλει να γίνεται απ’ όλους σεβαστό και θα γίνεται απ’ όλους σεβαστό, διότι εμείς είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όποιον τρόπο κι αν χρειαστεί, είτε μόνοι μας, είτε με τους συμμάχους μας. Έχουμε τη δύναμη, έχουμε την αποφασιστικότητα και θα υπερασπιστούμε το δίκιο μας. Και στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Φίλες και φίλοι, πολίτες των Χανίων

Όπως πάντα στην ιστορία αυτού του τόπου, σε μια ιστορία που το νησί σας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως πάντα λοιπόν στην ιστορία αυτού του τόπου, απέναντι σε αυτούς που παλεύουν για τη συλλογική πρόοδο και την κοινωνική προκοπή, υπάρχει η συντήρηση, υπάρχει το παλιό καθεστώς, που θέλει να διατηρήσει τα προνόμια του.

Θέλω σήμερα εδώ, όπως και χθες, σε μια πολύ ζεστή και ανθρώπινη συγκέντρωση στο Χουδέτσι, να αναφερθώ ιδιαίτερα στις δημοκρατικές παραδόσεις και στον προοδευτικό κόσμο της Κρήτης. Έναν προοδευτικό κόσμο που σε όλες τις κρίσιμες μάχες από τη μεταπολίτευση και μετά, και κυρίως από το 1981 και μετά έδινε τη νίκη, πάντοτε τη νίκη, στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.

Και θέλω να πω ότι σε αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές όλοι μαζί βάζουμε ένα στοίχημα. Να ξεπεράσουμε τις περιχαρακώσεις μας, να ξεπεράσουμε τα όριά μας. Γι αυτό και απευθύναμε ένα κάλεσμα, πλατύ κάλεσμα, ενωτικό κάλεσμα, σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, διότι η μάχη που έχουμε να δώσουμε για την Ευρώπη των λαών είναι μια κρίσιμη μάχη. Αλλά και η μάχη που έχουμε να δώσουμε για να μη γυρίσει πίσω η χώρα, είναι επίσης μια κρίσιμη μάχη.

Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βλέπω ότι σ’ αυτό το προσκλητήριο η ανταπόκριση των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών είναι πολύ μεγάλη, είναι ενεργή, είναι μεγαλύτερη από τις προσδοκίες μας.

Και ξεκινώντας αυτή τη μεγάλη μάχη από την Κρήτη των μεγάλων δημοκρατικών παραδόσεων, μπορώ να πω με σιγουριά, όπως συνέβαινε πάντοτε σ’ αυτό το νησί, έτσι και τώρα, εσείς θα δώσετε τον παλμό, εσείς θα δώσετε το μήνυμα της νίκης, εσείς θα φέρετε τη νίκη για τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.

Οι συντηρητικές δυνάμεις και το παλιό καθεστώς προσπαθούν, όχι να διεκδικήσουν, όπως λένε, πολιτική αλλαγή, αυτό αν θέλετε είναι αστείο, αλλά αυτό το οποίο επιδιώκουν είναι την παλινόρθωση ενός καθεστώτος που μας οδήγησε στην κρίση και στην χρεοκοπία.

Αυτό που πάει πολύ όμως είναι να θέλουν ενώπιόν μας να παρουσιαστούν ως το καινούργιο που ζητά μια ευκαιρία για να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο. Λες και τα προηγούμενα χρόνια κυβερνούσαν άλλοι και όχι οι ίδιες πολιτικές οικογένειες, τα ί δια τζάκια, οι ίδιες δυναστείες που λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν τη χώρα.

Και ο ελληνικός λαός κι εσείς εδώ οι Χανιώτες κι οι Κρητικοί έχετε και νωπή τη μνήμη και γνωρίζετε καλά πρόσωπα και πράγματα.

Γνωρίζετε ποιοι είναι αυτοί και ποιες οικογένειες διαχειρίστηκαν τις τύχες μας για δεκαετίες.

Γνωρίζετε ποιοι είναι αυτοί και ποιες πολιτικές οικογένειες έγιναν ζάπλουτοι από την πολιτική, χωρίς να έχουν κάνει καμία άλλη δουλειά στη ζωή τους.

Και κυρίως γνωρίζετε ποιες είναι οι ιδέες και ποιες οι ιδεοληψίες που κουβαλάνε.

Ζητάνε να επανέλθουν στην εξουσία αμετανόητοι για τη συμφορά που έφεραν στο τόπο την καταστροφική τετραετία από το 10-14.

Μόνο που δεν μπορούν να κρύψουν ένα πράγμα. Δεν μπορούν να κρύψουν τι θα σημάνει για τον τόπο η επιστροφή τους.

Διότι, αν ποτέ συνέβαινε, δεν θα συμβεί, ακριβώς επειδή γνωρίζετε, κι εσείς δεν θα αφήσετε να συμβεί, αλλά αν ποτέ συνέβαινε, θα ήταν ένα μεγάλο πισωγύρισμα. Ένα μεγάλο πισωγύρισμα για τον τόπο που μετά από πολύ κόπο και πολλές θυσίες μπήκε στον δρόμο της ανάκαμψης.

‘Ένα μεγάλο πισωγύρισμα για την οικονομία, που κάποιοι μας έλεγαν και προφήτευαν ένα χρόνο πριν, έξι μήνες πριν, που μας έλεγαν ότι, όχι μόνο δεν θα βγείτε από τα μνημόνια, αλλά θα έχετε πιστοληπτική γραμμή, στήριξη δηλαδή και καλυμμένα μνημόνια για άλλη μία τετραετία. Κι όταν ακόμα βγήκαμε από τα μνημόνια, μας έλεγαν ότι λέμε ψέματα, ακριβώς επειδή δεν θα υπάρξει η περικοπή των συντάξεων. Κι όταν κι αυτό το καταφέραμε, μας έλεγαν, δεν θα βγείτε ποτέ στις αγορές. Και δείτε τώρα τα επιτόκια. Το χαμηλότερο, το πιο φτηνό επιτόκιο που είχε ποτέ η χώρα από το 1997 και μετά. Κι αυτό είναι μια κατάκτηση του ελληνικού λαού και δεν θα την αφήσουμε να γυρίσει πίσω.

Όμως το πισωγύρισμα δεν θα ήταν μονάχα, αν το αφήνατε, που δεν θα το αφήσετε να συμβεί, μονάχα στην οικονομία, Κυρίως θα πρόκειται για πισωγύρισμα στον τομέα της κοινωνίας, στο κοινωνικό επίπεδο.

Υπόσχεται η αξιωματική αντιπολίτευση να σαρώσει, αν εκλεγεί, τα κοινωνικά επιδόματα. Και του ξέφυγε σε μια ομιλία του κ. Μητσοτάκη και είπε και την αλήθεια, ότι θέλει να καταργήσει και το δώρο των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα.

Και αναρωτιέται κανείς, γιατί τα λέει αυτά;

Η απάντηση είναι ότι τα λέει αυτά γιατί τα πιστεύει βαθιά.

Γιατί ο ίδιος δεν μπορεί να φανταστεί τι αξία έχει και τι σημαίνει για κάποιον που έχει έναν χαμηλό μισθό το δώρο Χριστουγέννων ή ένα επίδομα που ο ίδιος το θεωρεί πενιχρό.

Τα λέει αυτά γιατί, ως γόνος που μεγάλωσε και έζησε στα μεγάλα σαλόνια, και που έμαθε να διαχειρίζεται τα εκατομμύρια των οφσορ οικογενειακών επιχειρήσεων, δεν ξέρει τι σημαίνει για κάποιον που έχει ένα χαμηλό εισόδημα να παίρνει ένα επίδομα των 100,150 ευρώ το μήνα για να πληρώνει το νοίκι του, όπως τώρα 220 χιλιάδες νοικοκυριά παίρνουν αυτό το επίδομα για να μπορέσουν από καλύτερες θέσεις να τα βγάλουν πέρα.

Αυτό το κατοστάρικο, αυτό το 150άρι το θεωρεί ανώφελο και το χαρακτηρίζει πριμοδότηση της φτώχειας.

Λες και υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν από επιλογή να είναι φτωχοί και με το επίδομα τους καλομαθαίνουμε να συνεχίζουν να ζουν στη φτώχεια.

Αλλά, φίλες και φίλοι, αυτές τις ανοησίες τις πιστεύει βαθιά.

Πιστεύει βαθιά ως ακραία νεοφιλελεύθερος ότι η στήριξη των ευάλωτων, των αδυνάμων είναι όχι απλά περιττό έξοδο, αλλά, προσέξτε, είναι ηθικά λάθος.

Γιατί πιστεύει σε μια κοινωνία άκρατου ανταγωνισμού.

Σε μια κοινωνία ζούγκλα, στην οποία θα μπορούν να επιβιώσουν μονάχα οι ισχυροί.

Όχι μια κοινωνία ισότητας στην οποία η εργασία του καθενός θα πρέπει να αμείβεται σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Και φυσικά, επειδή περισσεύει η υποκρισία, την ίδια στιγμή που υποστηρίζει ένα ακραίο αντικοινωνικό πρόγραμμα, εμφανίζεται και ως ο τιμητής των δικαιωμάτων των συνανθρώπων μας με αναπηρίες.

Όταν υπερασπίζεται την άποψη ότι όλα τα θετικά μέτρα που θέσπισε για πρώτη φορά η δική μας κυβέρνηση αποτελούν, λέει, δώρα και χάρες.

Φτάνει μάλιστα στο σημείο να υπερασπίζεται ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο είχε εφαρμοστεί μονάχα κάτω από την σκληρή μπότα του ΔΝΤ ή σε χώρες του τρίτου κόσμου, όπως για παράδειγμα, οι ίδιοι το βαφτίσανε, ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ που, αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει στον ασφαλιστικό Καιάδα εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους

Ενώ ισχυρίστηκε τις προάλλες και μάλιστα την ημέρα της μνήμης και της τιμής των αγώνων του εργατικού κινήματος, την Πρωτομαγιά, ότι οι εργαζόμενοι σε ντελίβερι που για πρώτη φορά η δική μας κυβέρνηση προστατεύει, δεν αναγκάζονται αλλά θέλουν να δουλεύουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

Με δυο λόγια, πολίτες των Χανίων ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. έχει ένα πρόγραμμα τόσο κοινωνικά αποκρουστικό όσο και αυτό του ΔΝΤ που εφήρμοσε για πέντε χρόνια και επιχείρησε για άλλα τόσα να εφαρμόσει στη χώρα μας.

Κι αυτός είναι και ο λόγος που επιχειρεί αυτό το πρόγραμμα, όσο μπορεί, να το κρατήσει σχετικά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Κι αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που αποφεύγει σα το διάολο το λιβάνι μια εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική αναμέτρηση.

Με το που βγαίνει βέβαια στην τηλεόραση, γυρνάει ο κόσμος κανάλι. Αλλά εγώ του είπα τη λύση. Να βγει εκείνη τη μέρα που θα είμαι κι εγώ στο στούντιο. Είναι ο μόνος τρόπος να αποκτήσει μια τηλεθέαση που θα αξίζει σε κάποιον που δηλώνει ότι διεκδικεί να κυβερνήσει τον τόπο.

Και δεν τον πειράζει που χρεώνεται την ηττοπάθεια και τη φυγομαχία.

Του αρκεί που θα γλιτώσει την πολιτική συντριβή να αντιπαρατεθεί με επιχειρήματα. Να αντιπαρατεθεί με επιχειρήματα σε όσα εμείς καταφέραμε, σε όσα βρήκαμε απ’ αυτούς, και κυρίως σε όσα προτείνει για την επόμενη μέρα. Γιατί αυτή τη συντριβή δεν θα την αντέξει.

Εγώ όμως θέλω να επαναλάβω. Ο φόβος φυλάει τα έρμα, λέει μια παροιμία. Αλλά, κοιτάξτε. Θέλω να επαναλάβω κάτι που είπα και χθες. Κανείς δεν κατάφερε σε αυτόν τον τόπο να δοξαστεί κρυπτόμενος. Όσο και αν προσπαθήσει, το πικρό ποτήρι δεν θα το αποφύγει.

Και δεν είμαστε μόνο εμείς που το λέμε αυτό. Τούτες τις μέρες ανάπνευσα τον αέρα που αναπνέει ο καθημερινός κόσμος. Βρέθηκα με ανθρώπους, μίλησα μαζί τους και νομίζω ότι δεν είναι υπερβολή να το πω αυτό. Ακόμα και ο κόσμος της ΝΔ, αυτοί οι οποίοι παραδοσιακά βρίσκονται σ’ αυτόν τον πολιτικό χώρο, καταλαβαίνουν ότι έχουν έναν αρχηγό που αποτελεί το αδύνατο σημείο της παράταξής τους στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν ξανά την εξουσία.

Γιατί, ξέρετε κάτι; Όσο κι αν έχει κανείς στρατιές επικοινωνιολόγων, στρατιές στρατευμένων δημοσκόπων, οι αδυναμίες δεν κρύβονται. Και η μεγαλύτερη αδυναμία απ’ όλες είναι το πρόγραμμά του. Είναι αυτό το ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα.

Όσο λοιπόν κι αν έχουν τους μιντιάρχες να τους στηρίζουν, όσο κι αν έχουν τους κουμπάρους και τους παρακούμπαρους της ολιγαρχίας και της διαπλοκής, όσο κι αν έχουν μέσα που κάνουν το άσπρο μαύρο, το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον.

Θα αναμετρηθούμε με τις ιδέες μας. Θα αναμετρηθούμε με το έργο μας. Θα αναμετρηθούμε με τις προτάσεις μας. Θα αναμετρηθούμε με τις αξίες μας. Θα αναμετρηθούμε με την εντιμότητά μας. Μπροστά στο λαό. Αυτός είναι ο τελικός κριτής, αυτός είναι που θα κρίνει το ποιος θα κυβερνάει αυτόν τον τόπο.

Φίλες και φίλοι,

Η εκλογική αυτή αναμέτρηση, ας μην ξεχνάμε, δεν αφορά μονάχα, δεν καθορίσει μονάχα το πολιτικό πλαίσιο μέχρι τις εθνικές εκλογές κι άρα για αυτό είναι κρίσιμη, αλλά είναι και μια κρίσιμη ευρωπαϊκή αναμέτρηση.

Σε τρείς εβδομάδες, η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα θα βρεθούν μπροστά σε ιστορικά διλήμματα.

Η κυριαρχία της Ευρώπης της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, της λιτότητας και των ανισοτήτων, έγινε το υπόστρωμα δυστυχώς, για την άνοδο ενός εφιάλτη, της ακροδεξιάς και του φανατισμού.

Η Ευρώπη των μεγάλων αξιών, των μεγάλων κατακτήσεων και της προόδου, άφησε τη θέση της στην Ευρώπη των κερδών, των τραπεζών, των τεχνοκρατών.

Εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε πολύ καλά το πρόσωπο αυτής της Ευρώπης. Στο πετσί μας το ζήσαμε για 8 χρόνια.

Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε για να το αλλάξουμε. Υπερασπιστήκαμε αξίες και ιδανικά που αποτελούν θεμελιώδεις αξίες και ιδανικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γίναμε η φωνή της συλλογικής αξιοπρέπειας των λαών της Ευρώπης απέναντι στην τιμωρητική λιτότητα. Γίναμε η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στους κυνηγημένους των πολέμων, των εμφύλιων συρράξεων και του θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Γίναμε το παράδειγμα της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας με τις χώρες των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Εμείς, οι Έλληνες αποδείξαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια στην πράξη το όραμα μας για μια άλλη Ευρώπη.

Και σε αυτές τις ευρωεκλογές καλούμαστε να συνεχίσουμε να είμαστε στην πρωτοπορία της μάχης των αξιών, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου που δίνουν μπροστάρηδες αυτόν τον αγώνα. Μαζί με τις δυνάμεις της αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας που υπερασπίζονται αυτές τις δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης.

Και, βεβαίως, απέναντί μας έχουμε αυτούς που υβρίζουν και συκοφαντούν τους λαούς, που υβρίζουν και συκοφαντούν αυτούς που αγωνίζονται για ιδανικά, για κοινωνική δικαιοσύνη. Όπως για παράδειγμα τον στενό φίλο του κ. Μητσοτάκη που θέλει να πάρει και την θέση του κ. Γιούνκερ, τον Βαυαρό και μισέλληνα πολιτικό, τον κ. Βέμπερ, που ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Το ερώτημα είναι: Θα αφήσουμε την Ευρώπη στις δυνάμεις του φόβου και του διχασμού; Θα κλείσουμε το μάτι σε αυτούς που ήθελαν να διώξουν τη χώρα μας από το ευρώ; Θα δώσουμε ψήφο στήριξης και ανοχής στους υβριστές του λαού μας; Θα δώσουμε ανοχή σε όσες αβαντάρουν την ακροδεξιά και τον ρατσισμό στην Ευρώπη;

Η Ελλάδα με τις δικές της μικρές δυνάμεις, αλλά και με τα δικά της πεπραγμένα δείχνει το δρόμο για μια άλλη Ευρώπη, για την Ευρώπη της συλλογικής προόδου. Και το όραμα αυτής της Ευρώπης είναι ενεργό.

Ας μην βιαστούν κάποιοι να προκαταλάβουν ότι το βράδυ της Κυριακής της 26ης του Μάη η Ευρώπη θα βαφτεί με χρώμα μαύρο ή βαθύ μπλε. Διότι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία έδειξε ότι ο Νότος πρωτοπορεί. Έδειξε ότι οι δυνάμεις της αλληλεγγύης, οι δυνάμεις της δημοκρατίας είναι ακόμη εδώ και μπορούν να κερδίζουν εκλογικές αναμετρήσεις.

Δώσαμε σκληρές μάχες και σκληρά πλήγματα σ’ αυτό το κατεστημένο. Το ότι είμαστε ακόμα εδώ, συνεχίζουμε με το κεφάλι ψηλά, παλεύουμε, πηγαίνουμε για μια νέα νίκη στις ευρωπαϊκές εκλογές, είναι η καλύτερη απάντηση σ’ αυτό το κατεστημένο.

Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας, φίλες και φίλοι, είναι μάχες δύσκολες αλλά και όμορφες μαζί. Δεν αφορούν στενά τον κομματικό ανταγωνισμό. Αλλά αφορούν το μέλλον των επόμενων γενιών. Γι’ αυτό θέλω να επαναλάβω κάτι που λέω σε κάθε συγκέντρωση, και θα το πω ξανά και σήμερα. Τον πρώτο λόγο σήμερα για το μέλλον του τόπου και το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να τον έχουν, και θα τον έχουν, οι νέοι άνθρωποι, οι νέες και οι νέοι. Αυτοί που μας έφεραν σε θέσεις εξουσίας κι αυτοί που θα δώσουν πάλι την απάντηση για να ανακοπεί η ακροδεξιά, ο ρατσισμός, ο φασισμός και η μισαλλοδοξία στην Ευρώπη.

Και απέναντι στις νέες και τους νέους, τους 17ρηδες και τις 17ρες που για πρώτη φορά θα πάνε στην κάλπη με τη δική μας επιλογή και τη δική μας νομοθετική παρέμβαση, στους νέους που μπορεί να είναι μέχρι 20 χρονών και θα πάνε για πρώτη φορά στην κάλπη, γιατί έχουν να γίνουν 4 χρόνια εκλογές, αλλά και όσους αισθάνονται βαθιά νέοι μέσα στην ψυχή τους κι ας είναι μεγαλύτεροι –και βλέπω πολλούς ασπρομάλληδες που αισθάνονται πολύ νέοι, θέλω να πω ένα πράγμα.

Τις νέες και τους νέους δεν χρειάζεται να τους νουθετούμε, ούτε να πιστεύουμε ότι είναι μια χαμένη γενιά. Οι νέες και οι νέοι σήμερα έχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες και γνώσεις απ’ όσες είχαμε εμείς στην ηλικία τους.

Όσοι λένε λοιπόν ότι είναι χαμένη γενιά κάνουν λάθος. Είναι λάθος να στοχοποιούν ιδιαίτερα μια γενιά που έζησε την αβεβαιότητα, ότι θα είναι η πρώτη γενιά που θα ζήσει μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με την προοπτική να έχει χειρότερο μέλλον από τις προηγούμενες γενικές. Η γενιά που της πήραν τα δικαιώματα για να δουλεύει ανασφάλιστη. Μαύρα και αδήλωτα, 12ωρα. Που την ώθησαν στη μετανάστευση στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης. Που της στέρησαν το δικαίωμα στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, στον ελεύθερο χρόνο, στα όνειρα, στον έρωτα.

Αυτή τη γενιά εμείς πρέπει να την εμπιστευτούμε και θα την εμπιστευτούμε.

Έχω λοιπόν εμπιστοσύνη στους νέους ανθρώπους, και πιστεύω ότι αυτοί είναι που για άλλη μια φορά θα κάνουν την μεγάλη έκπληξη το βράδυ της 26ης του Μάη. Έκπληξη όχι με βάση τις προσλαμβάνουσες τις δικές μας, όταν κυκλοφορούμε στον κόσμο. Έκπληξη σε σχέση με τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Αλλά έχουμε μάθει να χάνουμε σ’ αυτές και να κερδίζουμε στις κάλπες. Για άλλη μια φορά αυτό θα επαληθευτεί.


 

Θέλω λοιπόν, φίλες και φίλοι, να σας πω, αν έχω ακόμα πέντε λεπτά να σας μιλήσω, θέλω να σας πω ότι πηγαίνουμε σε αυτή την αναμέτρηση με αποφασιστικότητα, με αισιοδοξία. Εγώ προσωπικά μετά από τρεις μέρες στην Κρήτη και με τις μπαταρίες γεμάτες ενέργεια, γιατί αυτός ο τόπος με γεμίζει με ενέργεια, κάθε φορά που έρχεται η κρίση του λαού, γεμίζω με ενέργεια, δύναμη και αποφασιστικότητα.

Γιατί εμείς δεν έχουμε άλλους να μας στηρίζουν παρά μονάχα τον απλό λαό, τους πολλούς που μας δίνουν δύναμη, μας δίνουν ενέργεια, μας γεμίζουν αποφασιστικότητα.

Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θα βυσσοδομήσουν το επόμενο διάστημα. Θα προσπαθήσουν να δηλητηριάσουν τις ψυχές των ανθρώπων. Θα προσπαθήσουν να φέρουν στην επικαιρότητα ό,τι πιο σκοτεινό υπάρχει για να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Δεν μπορούν όμως να κερδίσουν. Υπάρχει η μνήμη, η σύγκριση και η κρίση που ανήκει στην πλειοψηφία των πολιτών είτε ανήκουν στη δεξιά, είτε στην αριστερά. Και κυρίως υπάρχει και κάτι ακόμα. Η πλατιά τούτη τη φορά συσπείρωση των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων στην Προοδευτική Συμμαχία.

Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, πέρα από το μεγάλο τους πάθος να ξαναγυρίσουν σε θέσεις εξουσίας για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο, μας λένε το μόνο ίσως αφήγημα και επιχείρημα που τους έμεινε. Το μόνο. Μας λένε τι; ‘Ότι αυτοί, λέει, θα μειώσουν τους φόρους, δίνοντας ως αντάλλαγμα στους εταίρους μας μεταρρυθμίσεις. Τι εννοούν λέγοντας μεταρρυθμίσεις; Λέγοντας μεταρρυθμίσεις εννοούν όσα ήθελε να επιβάλει το ΔΝΤ και εμείς αποκρούσαμε. Δηλαδή περικοπές στις συντάξεις, περικοπές στους μισθούς, κατάργηση των επιδομάτων, δηλαδή κατάργηση του κοινωνικού κράτους.

Εμείς από την πλευρά μας –κι αυτό είναι και το τελειωτικό χτύπημα- θα έρθουμε τις επόμενες μέρες, όχι για να μοιράσουμε υποσχέσεις που θα κάνουμε, αλλά για να πούμε στον ελληνικό λαό ότι είμαστε σε θέση να μειώσουμε τους φόρους, ότι είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε ελαφρύνσεις, όχι με αντάλλαγμα φρικαλέες μεταρρυθμίσεις, αλλά έχοντας ήδη πετύχει και έχοντας ήδη αξιοποιήσει τις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Διότι όλα όσα πετύχαμε αυτά τα χρόνια είναι το μεγάλο μας όπλο. Πετύχαμε να εξισορροπήσουμε τα δημόσια οικονομικά, πετύχαμε να σταματήσουμε τη ρεμούλα και τη διαπλοκή. Γι αυτό και έχουμε αυτά τα πλεονάσματα, γι αυτό και έχουμε την απόδοση της οικονομίας, γι αυτό και μπορούμε να την μοιράσουμε με δικαιοσύνη στον ελληνικό λαό.

Δεν ερχόμαστε εμείς για να πούμε «θα». Ερχόμαστε, και πολύ σύντομα θα το διαπιστώσετε, για να πούμε: εδώ και τώρα είμαστε σε θέση, με σχέδιο και με ασφάλεια, να προχωρήσουμε σε ελαφρύνσεις για τους πιο αδύναμους, γι αυτούς που σήκωσαν στις πλάτες τους το βαρύ φορτίο για την έξοδο από την κρίση.

Δεν θα πω πολλά, διότι αν πω πολλά θα προκαταλάβω τις εξελίξεις. Όλα θα ‘ρθουν στην ώρα τους. Κι η επόμενη εβδομάδα θα είναι η εβδομάδα των παθών μεταχρονολογημένα για τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά θα είναι η εβδομάδα της ανάσας, της προσδοκίας, της ελπίδας για τους πολλούς, για τους ανθρώπους του μόχθου, γι αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη.

Πολίτες των Χανίων, στον τόπο σας γεννήθηκαν οι μεγάλες ιδέες, για μια Ελλάδα σύγχρονη, δίκαιη, με ανοιχτούς ορίζοντες στον κόσμο. Από εδώ, λοιπόν, από την πατρίδα του ανθρώπου που με την πορεία και το έργο του, το σύγχρονο ελληνικό κράτος σημαδεύτηκε, μεγαλούργησε, πολλαπλασιάστηκε, τον άνθρωπο που η παλιά Ελλάδα στοχοποίησε με μένος, βυθίζοντας -γιατί η Ιστορία δεν πρέπει να είναι φυλακή, πρέπει να είναι σχολείο, να μαθαίνουμε από την Ιστορία-, τον άνθρωπο που η παλιά Ελλάδα στοχοποίησε με μένος, βυθίζοντας την πατρίδα στον εθνικό διχασμό.

Από τα Χανιά λοιπόν, από την πατρίδα του Ελευθέριου Βενιζέλου, από τα Χανιά της δημοκρατίας και του πολιτισμού, η φωνή της προοδευτικής Ελλάδας ακούστηκε, από τη σημερινή σας πολύ μεγάλη συγκέντρωση, ακούστηκε απ’ άκρο σ’ άκρο.

Και απόψε, πιστεύω όλοι μαζί, όσοι είμαστε μέσα σε αυτό το γήπεδο, και άλλοι πολλοί που δεν μπόρεσαν να μπουν και έμειναν στην πόρτα και κουράστηκαν και πήγαν να δουν από την τηλεόραση την συγκέντρωσή μας, πιστεύω ότι όλοι μαζί στείλαμε ένα μήνυμα ενότητας και αγώνα, αλλά και μήνυμα νίκης για τις μεγάλες μάχες που έρχονται.

Η περηφάνια και η αποφασιστικότητα που είδα αυτές τις μέρες στα πρόσωπα όλων των Κρητικών που συνάντησα στον τόπο σας, είναι το ισχυρότερο υπερόπλο μας για το μεγάλο αγώνα, για το δίκιο των πολλών στην πατρίδα μας. Το πιο ισχυρό όπλο απ’ όλα είναι η δύναμη αυτού του λαού, είναι η δύναμή του να μη γυρίζει πίσω. Ενός λαού που βρίσκει ξανά ελπίδα και προοπτική. Ενός λαού που όπως λέει και ο ποιητής «ποτέ δε βολεύεται με λιγότερο ουρανό».

Να ‘στε καλά, καλή δύναμη

Και αυτή η νίκη θα είναι δική σας, θα είναι της Κρήτης, θα είναι των Χανίων. Σας ευχαριστώ θερμά γι αυτό το τριήμερο, όπου βρέθηκα στην Κρήτη κατάλαβα πως σκέφτεται και πόσο πεισμωμένος και αποφασισμένος είναι ο δημοκρατικός κόσμος. Καλή δύναμη, καλούς αγώνες, και αυτή η νίκη θα είναι δική σας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)