to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:35 | 20.04.2019

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας από την Πάτρα: Με την Ευρώπη των πολλών απέναντι στην Ευρώπη των ελίτ (βίντεο)

Ψήφος στη ΝΔ σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στον Βέμπερ, για να αναλάβει πρόεδρος στη θέση του Γιούνκερ. Και ψήφος στο Βέμπερ σημαίνει ψήφος στη μετάλλαξη της δημοκρατικής Ευρώπης σε μια Ευρώπη αυταρχική, σε μια Ευρώπη ρατσιστική. Από την άλλη μεριά υπάρχει η Ευρώπη της αλληλεγγύης, της συνευθύνης, η Ευρώπη των λαών. Η Ευρώπη των κοινωνικών δικαιωμάτων, της ισότητας, η Ευρώπη που αναλαμβάνει δράση για την προστασία του περιβάλλοντος» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αντιπαραβάλλοντας τους δύο πόλους μέσα στην Ευρώπη κατά την ομιλία του στο κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο Απόλλωνα στην Πάτρα


«Είναι χαρά μου να είμαι στην Πάτρα του Νίκου Τεμπονέρα. Τους αφήνουμε να γεμίζουν τα τηλεοπτικά τους στούντιο με σκουπίδια. Εμάς μας αρκεί που γεμίζουμε γήπεδα στο Γαλάτσι, στην Καλαμάτα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στο κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο Απόλλωνα στην Πάτρα.

«Περάσαμε δύσκολες στιγμές, αλλά σήμερα, μετά από τόσες μεγάλες δυσκολίες η χώρα πέρασε αυτό το δύσκολο κάβο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Πριν 4 χρόνια παραλάβαμε μια χώρα με 4 εκατομμύρια πολίτες κάτω από τα όρια της φτώχειας, με 1,5 εκατομμύριο ανέργους, με άδεια ταμεία και με απώλεια 25% του ΑΕΠ της. Νοσοκομεία που μας έκλειναν τις πόρτες με εντολή Σαμαρά. Νοσοκομεία με πέντε ευρώ εισιτήριο με εντολή Γεωργιάδη» σημείωσε ο πρωθυπουργός: «Αυτή τη χώρα άφησαν πίσω τους οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, που ναρκοθέτησαν το μονοπάτι της εξόδου, με το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης και σε κάθε στροφή της διαπραγμάτευσης, έπαιρναν προκλητικά το μέρος των πιστωτών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργόςστο κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο Απόλλωνα στην Πάτρα.

(Περισσότερες φωτογραφίες εδώ)

Ο Μητσοτάκης και οι συνεργάτες τους δεν επιδιώκουν μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, αλλά μια μεγάλη αλλαγή πολιτικής

Έχουν το θράσος σήμερα να μιλάνε αυτοί για πολιτική αλλαγή. Μην γελιέστε όμως: Ο Μητσοτάκης και οι συνεργάτες τους δεν επιδιώκουν μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Αλλά μια μεγάλη αλλαγή πολιτικής» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Θέλουν να αλλάξουν τον προορισμό, τους παραλήπτες, την κατεύθυνση, τον κοινωνικό προσανατολισμό, θέλουν πισωγύρισμα. θέλουν επιστροφή στο χθες» σημειωσε και πρόσθεσε: Ας το καταλάβει καλά πίσω δεν γυρίζουμε, ποτέ ξανά».

Αντιμετωπίσαμε τη γενικευμένη ανθρωπιστική κρίση. Διαθέσαμε 3 δισεκ. σε πολιτικές κοινωνικής προστασίας. Στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, στα προγράμματα για την ανθρωπιστική κρίση, την πολιτική για το παιδί και την παιδική φτώχεια, στα σχολικά γεύματα. Ανασυγκροτήσαμε το κοινωνικό κράτος από τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τα μνημόνια» είπε ο πρωθυπουργός.

«Ανοίξαμε ξανά τις πόρτες των νοσοκομείων σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες, εκείνους που είχε αποκλείσει το παλιό σύστημα» τόνισε ο ΑΛ. Τσίπρας, χειροκροτούμενος από τους συγκεντρωθέντες.

Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω σε αυτούς που την λεηλάτησαν και την χρεοκόπησαν
«Βάλαμε τέλος στο αίσχος της εργασιακής ζούγκλας. Επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με σκληρές προσπάθειες, καταπολεμήσαμε την αδήλωτη εργασία, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 Ευρώ, καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους, μια ρατσιστική διάκριση. Με σύγκρουση, όχι μόνο με τους δανειστές αλλά και στο εσωτερικό με τους εργοδότες, με τον ΣΕΒ. Δημιουργώντας πάνω από 350.000 νέες θέσεις εργασίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αλλάξει τη δική μας πολιτική μεροληψίας υπέρ των πολλών, με μια πολιτική μεροληψίας υπέρ των ελίτ. Υπέρ των «αρίστων», των offshore, των κουμπάρων και των φίλων. Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω σε αυτούς που την λεηλάτησαν και την χρεοκόπησαν.

Ο κ. Μητσοτάκης πάλεψε σκληρά, για να μην έρθει η πραγματική αλλαγή του τέλους των μνημονίων

Ο κ. Μητσοτάκης και η αντιπολίτευση, που μιλά σήμερα και για αλλαγή, πάλεψε σκληρά, για να μην έρθει η πραγματική αλλαγή του τέλους των μνημονίων στις 21 Αυγούστου του 2018. Πάλεψαν σκληρά για να μην έρθει η μέρα που η Ελλάδα θα βρισκόταν εκτός μνημονίων» σημείωσε.

«Σε κάθε στροφή, προπαγάνδιζε την καταστροφή και την κατάρρευση. Μία ήταν ο κόφτης, μια η πιστοληπτική γραμμή, το τέταρτο μνημόνιο, μια οι περικοπές στις συντάξεις, που τις είχαν δεδομένες. Και μια ο αποκλεισμός από τις αγορές» τόνισε ο μεταξύ άλλων πρωθυπουργός.

Όπως έστηναν ποδοσφαιρικούς αγώνες για το στοίχημα, ήθελαν να στήσουν και το κλίμα προς τις εθνικές εκλογές

«Φαίνεται να αγχώνονται πολύ. Και όσο πλησιάζουν οι εκλογές, επιστρατεύουν κάθε μέσο. Προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια εικονική πραγματικότητα σε σχέση με τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Από στημένες ειδήσεις, στημένες δημοσκοπήσεις, στημένα πρωτοσέλιδα, στημένους δήθεν Μακεδονομάχους στη Βόρεια Ελλάδα. Άλλωστε οι ολιγάρχες που τους στηρίζουν έχουν μια ειδικότητα στα στημένα. Όπως έστηναν ποδοσφαιρικούς αγώνες για το στοίχημα, ήθελαν να στήσουν και το κλίμα προς τις εθνικές εκλογές» δήλωσε.

«Δεν τους κάναμε τη χάρη και έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν και να αγχώνονται γιατί βλέπουν, ότι στις 26 Μάη θα πέσουν μέσα στη παγίδα που οι ίδιοι έστησαν. Γιατί ξέρουν, ότι από το 2015 έχουμε μάθει να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζουμε στην κάλπη» είπε.

Για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκές εκλογές, οι πολίτες δεν θα έχουν διάθεση να τιμωρήσουν τη κυβέρνηση, αλλά να τιμωρήσουν την αντιπολίτευση

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καταρρίψει την εικονική πραγματικότητα που έστησαν. Θα είναι κόλαφος για το επικοινωνιακό επιτελείο του κου Μητσοτάκη και για το πλαστό του αφήγημα. Και θα είναι κόλαφος, γιατί, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκές εκλογές, οι πολίτες δεν θα έχουν διάθεση να τιμωρήσουν τη κυβέρνηση, αλλά να τιμωρήσουν την αντιπολίτευση» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Να τους τιμωρήσουν για την επιμονή τους να υπερασπίζονται τη παραγραφή των μεγάλων σκανδάλων και να αρνούνται τη κάθαρση και τη δικαιοσύνη» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Έβγαλαν από τη κουρτίνα που κρυβόταν τον ολιγάρχη χρηματοδότη τους

«Έβγαλαν προχθές, από πίσω από τη κουρτίνα που κρυβόταν, τον ολιγάρχη χρηματοδότη τους, να εξαπολύσει επίθεση λάσπης σε μένα και στην κυβέρνηση. Και τι μας είπε ο υπόδικος για κακουργήματα και διωκόμενος για εμπορεία ναρκωτικών -να μην το ξεχνάμε αυτό-» ρώτησε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Τι μας είπε, ότι αν κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές, θα μας πάει, λέει, φυλακή. Κι εγώ, μόλις τον άκουσα, τρόμαξα τόσο πολύ που κρύφτηκα από το φόβο μου. Θέλω λοιπόν σήμερα, από δω, από τη Πάτρα, να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Μαρινάκη, που αποφάσισε να βγει από το σκοτάδι, που κατοικούσε τόσο καιρό, στο φως» είπε ο πρωθυπουργός.

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ζητάνε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, για συγκυβερνήσουν με τον κο Μαρινάκη και να τον αθωώσουν
Να τον ευχαριστήσω θερμά, που επαναλαμβάνει τις ίδιες απειλές και τις ίδιες σχεδόν συκοφαντίες, που έχουν ήδη εξαπολύσει εναντίον μας οι πολιτικοί μας αντίπαλοι» πρόσθεσε.

«ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δε ζητάνε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ μόνο για να επιστρέψουν αυτοί στην εξουσία. Ζητάνε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, για συγκυβερνήσουν με τον κο Μαρινάκη. Ζητάνε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, για να αθωώσουν τον κο Μαρινάκη από τις δεκάδες υποθέσεις που έχει ανοιχτές στη δικαιοσύνη. Ζητάνε την εξουσία, για να αθωώσουν όσους εμπλέκονται στο άθλιο σκάνδαλο της Νοβάρτις» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Ζητάνε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, για να αθωώσουν τους ενόχους και να δικάσουν τους καθαρούς. Για αυτό και ο ελληνικός λαός δεν θα τους κάνει ποτέ τη χάρη. Δεν υπάρχει ούτε συγχωροχάρτι, ούτε παραγραφή σε όσους λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν τη χώρα και το λαό μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε σταυροδρόμι. Και είναι σαφές, ότι ο ένας δρόμος είναι ο δρόμος της παλινόρθωσης της δεξιάς και της ακροδεξιάς, και ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της προόδου, ο προοδευτικός δρόμος» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο διακύβευμα των ευρωεκλογών.

«Οι οπαδοί της ακραίας λιτότητας πάνε πλέον χέρι-χέρι με τους μισαλλόδοξους εθνικιστές και ρατσιστές. Η περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων σφιχταγκαλιάζεται με την περιστολή ατομικών ελευθεριών» συμπλήρωσε.

Ψήφος στη ΝΔ σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στον Βέμπερ, ψήφος στη μετάλλαξη της δημοκρατικής Ευρώπης σε μια αυταρχική και ρατσιστική Ευρώπη

«Η ΝΔ ακολουθεί το βηματισμό του Όρμπαν, του Κουρτς, του εθνικισμού, πάει πλέον χέρι-χέρι με την κοινωνική ισοπέδωση, θέλει να οικοδομήσει, όχι την Ευρώπη όπως εμείς θέλουμε αλλά την Ευρώπη των ολιγαρχών πάνω στα συντρίμμια της εργασίας» τόνισε.

Ψήφος στη ΝΔ σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στον Βέμπερ, για να αναλάβει πρόεδρος στη θέση του Γιούνκερ. Και ψήφος στο Βέμπερ σημαίνει ψήφος στη μετάλλαξη της δημοκρατικής Ευρώπης σε μια Ευρώπη αυταρχική, σε μια Ευρώπη ρατσιστική» δήλωσε.

«Από την άλλη μεριά υπάρχει η Ευρώπη της αλληλεγγύης, της συνευθύνης, η Ευρώπη των λαών. Η Ευρώπη των κοινωνικών δικαιωμάτων, της ισότητας, η Ευρώπη που αναλαμβάνει δράση για την προστασία του περιβάλλοντος » συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας αντιπαραβάλλοντας τους δυο πόλους μέσα στην Ευρώπη.

Βάλαμε φρένο στα σχέδια παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας σε ιδιωτικά συμφέροντα - Διπλασιάσαμε το ΕΣΠΑ για τον νομό Αχαΐας

«Όπλο μας σε αυτές τις εκλογικές μάχες, που έχουμε μπροστά μας, είναι το δείγμα γραφής και τα πεπραγμένα μας. Και εσείς, οι πολίτες της Πάτρας, τα ξέρετε καλά αυτά τα πεπραγμένα. Ξέρετε ότι εδώ, στην Πάτρα, βάλαμε φρένο σε όσους σχεδίαζαν την παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου σε ιδιωτικά συμφέροντα και ολοκληρώσαμε την παραχώρηση στο Δήμο» είπε ο πρωθυπουργός.

«Και ελπίζω ότι η νέα δημοτική αρχή - και όλοι εδώ ευχόμαστε ο επόμενος Δήμαρχος να είναι ο Γιώργος Ρώρος, θα αξιοποιήσει αυτή τη νέα δυνατότητα που της δίνουμε. Και ξέρετε καλά, ότι το ενδιαφέρον μας για τη Δυτική Ελλάδα, την Αχαΐα, την Πάτρα, αποδείχτηκε σε κάθε πτυχή του κυβερνητικού έργου. Γιατί εμείς διπλασιάσαμε το ΕΣΠΑ για τον Νομό Αχαΐας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Οι δεσμεύσεις μας για την Αχαΐα γίνονται πράξη

«Την Τετάρτη 17 Απριλίου έγινε το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο του τρένου από Κιάτο μέχρι Αίγιο. Είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για να φτάσει το τρένο στην Πάτρα, υπογειοποιημένο σε ολόκληρο τον αστικό ιστό της πόλης. Η υπογειοποίηση θα συνεχιστεί και στο ιστορικό κέντρο της πόλης, απελευθερώνοντας την επαφή με το θαλάσσιο μέτωπο. Από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος» χρηματοδοτούμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 120 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου, για τη δημιουργία ενός πολιτιστικού, κοινωνικού και διοικητικού κέντρου» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τα έργα που υλοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή και αφορουν όλους τους τομείς της δραστηριότητας του νομού.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια προσωπική του δέσμευση στο περιφερειακο συνέδριο: «Ιδρύουμε την τέταρτη Νομική Σχολή της Χώρας εδώ στην Πάτρα, αλλά και το πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο. Για να γίνει η Πάτρα ακόμη μεγαλύτερο κέντρο γνώσης, επιστήμης και καινοτομίας» είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν θα μας κάνουν μαθήματα πατριωτισμού αυτοί που έβαλαν τη χώρα στο γύψο με αποτέλεσμα να χαθεί η μισή Κύπρος

«Δεν είναι πατριωτισμός να κρατάς την ελληνική σημαία με τη σβάστικα στο χέρι του Χρυσαυγίτη», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «σαν αύριο, πριν 52 χρόνια κάποιοι άλλοι «πατριώτες» έβαλαν τη χώρα στο γύψο με αποτέλεσμα να χαθεί η μισή Κύπρος. Δεν θα μας κάνουν αυτοί λοιπόν μαθήματα πατριωτισμού» τόνισε μεταξύ άλλων.

«Αυτή είναι η Ελλάδα του αύριο και εκεί θέλουμε να πάμε. Και τα διλήμματα της κάλπης σε Ελλάδα και Ευρώπη έχουν τεθεί. Και έχουν τεθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν.

«Το ένα πρόγραμμα, είναι η πλέον ξεκάθαρη αποτύπωση του πιο σκληρού και πιο εκδικητικού νεοφιλελευθερισμού. Και οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν» είπε και ρώτησε: Ο ελληνικός λαός θα έχει να επιλέξει «ένα ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, που οι ίδιοι το ονόμασαν έτσι ή ένα δίκαιο και βιώσιμο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα; Την κατάρρευση των μισθών και την εργασιακή απορρύθμιση ή την αύξηση των μισθών και την προστασία της εργασίας;

«Με δυο λόγια, θα κληθούν να διαλέξουν την Ελλάδα των ελίτ ή την Ελλάδα των πολλών. Αυτό είναι το ερώτημα στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, και στις εθνικές εκλογές, που θα έρθουν το φθινόπωρο».

«Επειδή υπάρχουν και νεότεροι εδώ μέσα να πούμε το σύνθημα ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Βενιζέλος- Σαμαράς» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στα σύνθημα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημάνει δεξιά».

Η συμμετοχή των νέων στις εκλογές είναι μήνυμα αντίστασης στο πισωγύρισμα

Για τους νέους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός είπε: «ξέρουμε, ότι, με τη συμμετοχή τους, θα δώσουν μήνυμα αντίστασης στο πισωγύρισμα, θα δώσουν μήνυμα δημοκρατίας και προόδου. Θα φωνάξουν με όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της Ελλάδας πώς δεν γυρίζουμε πίσω, έχουμε τη δύναμη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης» και συμπλήρωσε: «με αυτή τη δύναμη, τη δική τους δύναμη, τη δική σας δύναμη, είμαστε ανίκητοι. Θα νικήσουμε».

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα στην Πάτρα:

Δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες της Πάτρας, είναι μεγάλη η χαρά μου, να βρίσκομαι απόψε ξανά μαζί σας, να βρίσκομαι απόψε ξανά στην Πάτρα των δημοκρατικών αγώνων, να βρίσκομαι ξανά στην Πάτρα της μεγάλης δημοκρατικής παράδοσης και των νεολαιίστικων αγώνων, στην Πάτρα του Νίκου Τεμπονέρα, στην Πάτρα που πάντοτε βρισκόταν μπροστά στον αγώνα για την πρόοδο και την κοινωνική δικαιοσύνη. 

Σήμερα η παρουσία σας εδώ και η συγκέντρωσή μας, δίνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, ένα μήνυμα ελπίδας, ένα μήνυμα αισιοδοξίας.

Τους αφήνουμε να γεμίζουν τα δεκάδες πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τους με κηλίδες και με λάσπη. Τα τηλεοπτικά τους στούντιο με σκουπίδια και με ψεύτικες ειδήσεις. Εμάς μας αρκεί που γεμίζουμε στάδια, γεμίζουμε γήπεδα, στο Γαλάτσι, στην Καλαμάτα, στον Πειραιά, στην Πάτρα, αλλά πιο πολύ που γεμίζουμε ξανά τις καρδιές των ανθρώπων με ελπίδα και αισιοδοξία ότι η χώρα θα προχωρήσει μπροστά, ότι η μεγάλη προσπάθεια για να κινήσουμε την ρόδα της προόδου θα συνεχιστεί και ότι η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω. Και σήμερα νομίζω ότι η δική σας παρουσία δίνει  αυτό το μήνυμα.

Η δημοκρατική Πάτρα στέλνει ξανά μήνυμα νίκης, αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας.

Πολίτες της Πάτρας, πριν από τέσσερα σχεδόν χρόνια αναλάβαμε την ευθύνη στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής ιστορίας, να βγάλουμε τη χώρα από τη βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας, με μοναδικό γνώμονα και λαϊκή εντολή να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια. Να προστατέψουμε τους πολλούς και να αλλάξουμε την χώρα.

Περάσαμε δύσκολες στιγμές. Τις πιο κρίσιμες από την μεταπολίτευση και μετά. Σφίξαμε τα δόντια κι ενώσαμε δυνάμεις σε δύσκολες στιγμές για την πατρίδα. Και σήμερα, μετά από τόσες μεγάλες δυσκολίες, μπορούμε να πούμε πια με βεβαιότητα ότι η χώρα πέρασε αυτό τον δύσκολο κάβο, η οικονομία ανέκαμψε, η πατρίδα συνολικά βρίσκεται πια σε ένα ξέφωτο.

Και αυτό, χάρη στη δική σας στήριξη. Τη δική σας εμπιστοσύνη. Τη δική σας επιμονή. Η Ελλάδα του σήμερα δεν είναι πια η Ελλάδα της χρεοκοπίας. Χάρη στη δική σας επιμονή, η Ελλάδα του σήμερα δεν είναι πια η Ελλάδα των μνημονίων. Η Ελλάδα του σήμερα δεν είναι πια η Ελλάδα του ΔΝΤ, όπου κάνουν κουμάντο οι τεχνοκράτες και όχι οι εκλεγμένες κυβερνήσεις.

Πριν από 4 σχεδόν χρόνια, παραλάβαμε μια χώρα με 4 και πλέον εκατομμύρια πολιτών στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας. Παραλάβαμε μια χώρα με 1,5 εκατομμύριο ανέργους, μια κοινωνία διαλυμένη μετά από 5 χρόνια επιβλητικής λιτότητας, με συνολικά μέτρα λιτότητας πάνω από 65 δις ευρώ. Με άδεια τα δημόσια ταμεία. Μια χώρα με λιγότερα σχολεία, που δεν άνοιγαν στην ώρα τους, χωρίς δασκάλους, χωρίς βιβλία. Με νοσοκομεία διαλυμένα, χωρίς προσωπικό, χωρίς γιατρούς, χωρίς υποδομές και με είσοδο 5 ευρώ για τον κάθε ασθενή. Παραλάβαμε νοσοκομεία κλειστά για τους ανασφάλιστους, τους άνεργους και τους χιλιάδες απολυμένους των μνημονίων.

Αυτή τη χώρα άφηναν πίσω τους 4 χρόνια πριν ο κ. Σαμαρά και ο κ. Βενιζέλος, που αμέσως μετά είχαν φροντίσει να ναρκοθετήσουν το μονοπάτι της εξόδου, με το περιβόητο σχέδιο της αριστερής παρένθεσης και σε κάθε στροφή της δύσκολης διαπραγμάτευσης, έπαιρναν προκλητικά το μέρος των πιστωτών.

Αυτή τη χώρα μας παρέδωσαν και αυτόν τον εφιάλτη επιθυμούν να ξαναφέρουν στη χώρα όσοι περιφρόνησαν και συνεχίζουν να περιφρονούν τον λαό μας. Παρόλα αυτά κάποιοι έχουν το θράσος σήμερα να μιλάνε για πολιτική αλλαγή. Έχουν το θράσος αυτοί που χρεοκόπησαν και λεηλάτησαν τη χώρα, να ζητάν την ψήφο του ελληνικού λαού στο όνομα της πολιτικής αλλαγής.

Αυτό όμως που προσδοκούν δεν είναι κάποια πολιτική αλλαγή, αλλά η παλινόρθωση του χθες. Δεν γελιόμαστε όμως. Ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, δεν επιδιώκουν μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, αλλά μια μεγάλη αλλαγή πολιτικής.

Θέλουν να αλλάξουν τη δική μας πολιτική μεροληψίας υπέρ των πολλών. Θέλουν να αλλάξουν τη δική μας πολιτική μεροληψίας υπέρ των κοινωνικά αδύναμων και ασθενέστερων. Και θέλουν να εφαρμόσουν μια πολιτική μεροληψίας υπέρ των λίγων, των εκλεκτών, της ελίτ. Υπέρ των «αρίστων» της επιχειρηματικότητας, των οφσόρ και της μεγάλης φοροδιαφυγής. Υπέρ των κουμπάρων και των φίλων της οικογενείας, που κρύβονται πίσω από την κουρτίνα. Θέλουν να αλλάξουν τον προορισμό, τους παραλήπτες, την κατεύθυνση, τον κοινωνικό προσανατολισμό, τον ταξικό προσανατολισμό. Δεν θέλουν αλλαγή, θέλουν πισωγύρισμα. Θέλουν επιστροφή στο χθες, να μας γυρίσουν πίσω.

Αλλά το μήνυμα που παίρνουμε τούτες τις μέρες που ξεκινάμε τον μεγάλο αγώνα για τις ευρωπαϊκές εκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, το μήνυμα που παίρνουμε από τους απλούς και καθημερινούς πολίτες είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει καμιά διάθεση να γυρίσουμε πίσω.

Ποτέ ξανά πίσω, στην Ελλάδα της χρεοκοπίας, της λεηλασίας, της μιζέριας, των μνημονίων και του ΔΝΤ. Η μεγάλη, η ιστορική πολιτική αλλαγή έχει γίνει πράξη από το Γενάρη του 2015. Έγινε και δεν ξεγίνεται. Ο λαός. ήρθε το 2015 στο προσκήνιο, για να μείνει οριστικά στο προσκήνιο. Θα είναι εδώ, πάντοτε οδηγός στις μεγάλες δημοκρατικές κατακτήσεις για την πατρίδα και το μέλλον αυτού του τόπου.

Γιατί σήμερα, φίλες και φίλοι, πολίτες της Πάτρας και της Αχαϊας, όλοι μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν πού ήμασταν πριν και πού είμαστε σήμερα. Και μέσα από ποιες δυσκολίες περάσαμε. Πού ήταν και ποια ήταν η Ελλάδα το 2015 και πού είναι και ποιά είναι η Ελλάδα του 2019.

Γιατί όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε, όχι μόνο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, προφανώς αυτός ήταν ο πρώτος στόχος, αλλά το μεγαλύτερο επίτευγμα για εμάς, ήταν ότι καταφέραμε να τελειώσουμε τα προγράμματα προσαρμογής, κρατώντας την κοινωνία όρθια, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και με ένα μεγάλο κοινωνικό έργο που δίνει πνοή και προοπτική στο σήμερα και στο αύριο του τόπου.

Γιατί όλα αυτά τα χρόνια, μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, εκεί όπου τρεις κυβερνήσεις απέτυχαν και δεν καταφέρανε να έχουν θετικούς δημοσιονομικούς δείκτες, εμείς, όχι μονάχα καταφέραμε αυτό, αλλά κυρίως, και αυτό είναι το σημαντικότερο, για το οποίο αισθανόμαστε περήφανοι, αντιμετωπίσαμε τη γενικευμένη ανθρωπιστική κρίση.  Διαθέσαμε πάνω από 3 δις σε πολιτικές κοινωνικής προστασίας. Στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, στα προγράμματα για την ανθρωπιστική κρίση, την πολιτική για το παιδί και την παιδική φτώχεια, στα σχολικά γεύματα. Εκεί όπου οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έδιναν δεκάρα ακόμα και στα χρόνια της ανάπτυξης.

Ανασυγκροτήσαμε το κοινωνικό κράτος από τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τα μνημόνια. Στελεχώσαμε τα δημόσια νοσοκομεία με πάνω από 18.000 νέους γιατρούς και νοσηλευτές, 18.000 προσωπικό δηλαδή, ενώ αναμένονται άλλες 15.000 προσλήψεις μέχρι την επόμενη τετραετία. Προχωρήσαμε στη πολύ συμβολική και μνημειώδη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά, κυρίως, ανοίξαμε ξανά τις κλειστές πόρτες των δημόσιων νοσοκομείων για τα 2,5 εκατομμύρια των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Για πάνω από 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες που δεν είχαν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ναι, εμείς, σε χρόνια μνημονιακής σκληρής επιτήρησης καταφέραμε να τις ανοίξουμε. Ανοίξαμε τις πόρτες σε εκείνους που το παλιό καθεστώς είχε αφαιρέσει το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή. Προχωρήσαμε στην παροχή επιδόματος ενοικίου για πάνω από 220 χιλιάδες νοικοκυριά, για πάνω από 600 χιλιάδες συμπολίτες μας. Μονιμοποιήσαμε και αναβαθμίσαμε τον θεσμό «Βοήθεια στο σπίτι», για τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας.

Στηρίξαμε τη δημόσια εκπαίδευση και στελεχώσαμε με το απαραίτητο προσωπικό τα δημόσια σχολεία που ανοίγουν πια στην ώρα τους, που έχουν πλέον βιβλία τον Σεπτέμβρη και όχι φωτοτυπίες μέχρι τον Δεκέμβρη. Αναβαθμίσαμε την ειδική αγωγή με χιλιάδες εκπαιδευτικούς, με μόνιμο προσωπικό, γιατί κανένα παιδί δεν είναι παιδί ενός κατώτερου θεού. Όλα τα παιδιά μας έχουν τα ίδια δικαιώματα πρόσβασης στο αγαθό της γνώσης.

Προχωρήσαμε με θάρρος στη μεγάλη μεταρρύθμιση για τη βιωσιμότητα και τη δικαιοσύνη του ασφαλιστικού συστήματος, παρά το ότι λοιδορηθήκαμε γι αυτό. Κάναμε, όμως, το ασφαλιστικό μας σύστημα πλεονασματικό από ελλειμματικό. Εκεί που είχαμε ελλείμματα 1 δις το χρόνο έχουμε πάνω από 900 εκατ. πλεόνασμα στο ασφαλιστικό μας σύστημα.  Και έτσι, καταφέραμε να ακυρώσουμε προς μεγάλη απογοήτευση  των αντιπάλων μας και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη, την περιβόητη περικοπή των συντάξεων που είχε επιβάλλει το ΔΝΤ και θα ξεκινούσε από 1/1/2019. Και πλέον, αυτοί οι συνταξιούχοι, αντί να δουν μειώσεις στις συντάξεις τους, πάνω από 600.000 συνταξιούχοι είδαν μικρές αλλά σημαντικές αυξήσεις.

Βάλαμε, επίσης, τέλος στο αίσχος αυτό της εργασιακής ζούγκλας, στο αίσχος της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, επαναφέροντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με σκληρή μάχη, και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με το ΔΝΤ. Καταπολεμήσαμε την αδήλωτη εργασία, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 Ευρώ, 11% αύξηση, εκεί που αυτοί μέσα σε μια νύχτα τον είχαν μειώσει 33%. Καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους, μια ρατσιστική διάκριση ανάμεσα σε νέους και μεγαλύτερους εργαζόμενους. Κι όλα αυτά να ξέρετε, ιδίως τα εργασιακά, όχι μονάχα σε σύγκρουση με τους θεσμούς, την τρόικα δηλαδή, τους δανειστές και τους εταίρους, αλλά με σύγκρουση σκληρή μάλιστα με τους εργοδότες, με το ΣΕΒ, με όλους αυτούς οι οποίοι για χάρη τους γινόντουσαν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, οι σκληρές, οι νεοφιλελεύθερες και τα επέδιδαν στην τρόικα. 

 Και το σημαντικότερο είναι ότι καταφέραμε εκεί που είχαμε 850.000 χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας την πρώτη τετραετία, στην δική μας τετραετία να έχουμε 350.000 νέες θέσεις εργασίας, μειώνοντας την ανεργία κοντά στις 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Όχι, πολίτες της Πάτρας, δεν ισχυρίζομαι ότι όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι τέλεια, ότι ζούμε στον παράδεισο, ότι βγήκαμε από την κρίση. Ισχυρίζομαι όμως ότι κάναμε πολλά και ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα, να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω. Δεν πρέπει να πισωγυρίσει η χώρα στις μαύρες μέρες, στην μαύρη μιζέρια των μνημονίων και της παρακμής.

Και ισχυρίζομαι ότι όλα αυτά έγιναν ενώ καταφέραμε να βγούμε οριστικά από αυτόν τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και να μπούμε σε έναν νέο, θετικό, ενάρετο οικονομικό κύκλο, για τρίτη, τέταρτη φέτος χρονιά, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και με μια οριστική, βιώσιμη λύση για το χρέος, ενώ ταυτόχρονα, πετύχαμε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ και στον τουρισμό και στις άμεσες ξένες επενδύσεις, και τα χαμηλότερα ιστορικά ποσοστά σε ότι αφορά την πρόσβασή μας στις αγορές, τα χαμηλότερα ποσοστά στο ελληνικό ομόλογο.

Όλα αυτά, όμως, φίλες και φίλοι της Πάτρας και της Αχαϊας, δεν θα σας πω ότι είναι κατορθώματα του Τσίπρα, της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά είναι κατορθώματα του ελληνικού λαού. Όλα αυτά είναι κατορθώματα δικά σας. Όλα αυτά είναι κατορθώματα της Ελλάδας. Της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, που πίστεψε, που επέμεινε, που μας εμπιστεύτηκε.

Το ότι η Ελλάδα δεν είναι πια στα μνημόνια, το ότι η Ελλάδα έδιωξε πια το ΔΝΤ, δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωμα. Είναι κατόρθωμα όλου του ελληνικού λαού. Είναι μια μεγάλη επιτυχία, ένας σταθμός ιστορικός για τον ελληνικό λαό.

Όμως θέλω να σας μιλήσω με απόλυτη ειλικρίνεια. Παρ’ ότι όλα αυτά είναι κατορθώματα όλων των ελλήνων, δεν έβαλαν όλοι πλάτη στις κρίσιμες στιγμές για να τα πετύχουμε αυτά. Κάποιοι μάλιστα τα υπονόμευσαν, κάποιοι πάλεψαν σκληρά για να τα εμποδίσουν. Ο κ. Μητσοτάκης και η αντιπολίτευση, που μιλά σήμερα και για αλλαγή, πάλεψε σκληρά, για να μην έρθει η πραγματική μεγάλη πολιτική αλλαγή στον τόπο, που ήταν η αλλαγή του τέλους των μνημονίων, και συντελέστηκε τυπικά στις 21 Αυγούστου του 2018. Πάλεψαν σκληρά για να υπονομεύσουν αυτή την προοπτική, για να μην έρθει ποτέ αυτή η ώρα.

Τόσο ο ίδιος, όσο και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός που τον περιβάλλει, σε κάθε στροφή, προπαγάνδιζε την καταστροφή και την κατάρρευση. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Να θυμηθεί τον περιβόητο κόφτη; Να θυμηθεί τις προβλέψεις ότι δεν θα βγούμε ποτέ από τα μνημόνια αλλά θα υπήρχε μια πιστοληπτική γραμμή, δηλαδή, ένα καλυμμένο μνημόνιο; Να θυμηθεί τις προβλέψεις για το τέταρτο μνημόνιο και τη βεβαιότητα ότι είναι εδώ το τέταρτο μνημόνιο; Να θυμηθεί κανείς την βεβαιότητα και τις προβλέψεις για την περικοπή των συντάξεων; Να θυμηθεί κανείς και την πρόσφατη βεβαιότητα, μετά την 21η Αυγούστου του 2018, ότι το τέταρτο μνημόνιο είναι εδώ γιατί δεν θα έχουμε ποτέ πρόσβαση στις αγορές;

Τέσσερα ολόκληρα χρόνια δεν έκαναν άλλη δουλειά, παρά να προπαγανδίζουν την καταστροφή και την αποτυχία της Ελλάδας. Και σήμερα, αφού το μόνο που είδαν να αποτυγχάνει είναι οι προβλέψεις και οι μύχιοι πόθοι τους, φαίνεται, αντί να χαίρονται που περάσαμε αυτόν τον δύσκολο κάβο και ανοίγεται μπροστά μας δρόμος, φαίνεται να αγχώνονται. Φαίνεται να είναι αγχωμένοι και πανικοβλημένοι. Και όσο πλησιάζουν οι εκλογές, επιστρατεύουν κάθε μέσο. Προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια εικονική πραγματικότητα σε σχέση με τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία. Από στημένες ειδήσεις και στημένες εκδηλώσεις αποδοκιμασίας από δήθεν Μακεδονομάχους, μέχρι στημένες δημοσκοπήσεις και στημένα πρωτοσέλιδα. Άλλωστε οι ολιγάρχες που τους στηρίζουν έχουν μια ειδικότητα, μια ειδική σχέση με τα στημένα. Όπως έστηναν ποδοσφαιρικούς αγώνες για το στοίχημα, ήθελαν να στήσουν και το κλίμα προς τις εθνικές εκλογές.

Αλλά δεν του κάναμε τη χάρη, διότι η μεγάλη τους ελπίδα ήταν, ότι θα πάμε νωρίτερα από τις ευρωπαϊκές εκλογές, στις εθνικές κάλπες. Ώστε αυτές να στηθούν σε κλίμα εικονικής πραγματικότητας. Τώρα λοιπόν που δε τους κάναμε τη χάρη, έχουν, όπως σας είπα πριν, αρχίσει να δυσανασχετούν και να αγχώνονται.

Γιατί όμως; Γιατί βλέπουν, ότι στις 26 Μάη θα πέσουν μέσα στη παγίδα που οι ίδιοι έστησαν. Γιατί ξέρουν, και το ξέρουν πάρα πολύ καλά αυτό, ότι από το 2015 έχουμε μάθει να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις και να τους κερδίζουμε στις κάλπες. Και μια και δυο και τρεις και όσες χρειαστεί φορές.

Έτσι, λοιπόν, κινδυνεύουν να πέσουν τώρα, μέσα στην παγίδα που έστησαν. Και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καταρρίψει την εικονική πραγματικότητα που έστησαν. Θα είναι κόλαφος για το επικοινωνιακό επιτελείο του κου Μητσοτάκη και για το πλαστό του αφήγημα. Και θα είναι κόλαφος, γιατί, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκές εκλογές, οι πολίτες δε θα έχουν διάθεση να τιμωρήσουν τη κυβέρνηση, αλλά να τιμωρήσουν την αντιπολίτευση.

Να τους τιμωρήσουν για τις ψεύτικες προβλέψεις. Για τη διαρκή καταστροφολογία. Για την ταύτισή τους με το ΔΝΤ, στην προσπάθειά τους να περικοπούν οι συντάξεις. Για την ταύτισή τους με τον ανθέλληνα Βέμπερ, οπαδό του Σόιμπλε που ήθελε το Grexit. Για τη καιροσκοπική και ψηφοθηρική τους στάση σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα, όπως το Μακεδονικό. Για την ταύτισή τους με τα πιο σκοτεινά και πιο λούμπεν συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας. Αλλά και να τους τιμωρήσουν και για την επιμονή τους να υπερασπίζονται τη παραγραφή των μεγάλων σκανδάλων και να αρνούνται τη κάθαρση και την απόδοση δικαιοσύνης.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν προβλέπω, και κρατήστε το, ότι αυτές θα είναι πολύ περίεργες ευρωπαϊκές εκλογές. Διότι για πρώτη φορά στη χώρα αλλά και σε  πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε μια ευρωπαϊκή κάλπη, ο λαός δεν έχει να τιμωρήσει μια κυβέρνηση, γιατί η κυβέρνηση πέρασε τις μεγάλες δυσκολίες και έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά έχει να τιμωρήσει μια αντιπολίτευση, που δεν έβαλε πλάτη, που διαρκώς υπονόμευε αυτή την προσπάθεια, και που διαρκώς επιθυμεί να υπονομεύσει το μέλλον αυτής της χώρας.

Βέβαια, αυτό το διαισθάνονται και οι ίδιοι. Και ακριβώς επειδή το διαισθάνονται και οι ίδιοι, έβγαλαν προχθές από πίσω από τη κουρτίνα που κρυβόταν, τον ολιγάρχη χρηματοδότη τους, να εξαπολύσει επίθεση λάσπης σε μένα και στην κυβέρνηση. Και τι μας είπε ο υπόδικος για κακουργήματα και διωκόμενος για εμπορία ναρκωτικών, μη το ξεχνάμε αυτό; Διότι σε αυτό τον τόπο, προσέξτε, ακόμα και ο χαρακτηρισμός των προσώπων, έχει μια ταξικότητα. Όταν έχουμε κάποιον φτωχοδιάβολο, τον χαρακτηρίζουμε ένοχο πριν ακόμα αποφανθεί η δικαιοσύνη, όταν όμως έχουμε κάποιον ο οποίος είναι μεγάλο κεφάλι, του λέμε «πρόεδρε, τι έχετε να μας πείτε;». Αυτή είναι η πραγματικότητα. Βγήκε, λοιπόν, προχθές να μας πει τι; Να μας πει ότι αν κερδίσει η ΝΔ τις εθνικές εκλογές, θα μας πάει, λέει, φυλακή εμάς. Κι εγώ, μόλις τον άκουσα, τρόμαξα τόσο πολύ που κρύφτηκα από το φόβο μου.

Θέλω λοιπόν σήμερα, από δω, από τη Πάτρα, να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Μαρινάκη, που αποφάσισε να βγει από το σκοτάδι, που κατοικούσε τόσον καιρό, στο φως. Να τον ευχαριστήσω θερμά, που αναλαμβάνει αυτός ρόλο για λογαριασμό του κ. Μητσοτάκη. Να τον ευχαριστήσω θερμά, που επαναλαμβάνει τις ίδιες απειλές και τις ίδιες σχεδόν συκοφαντίες, που έχουν ήδη εξαπολύσει εναντίον μας οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Και να τον ευχαριστήσω, για έναν και μοναδικό λόγο, γιατί έτσι όλα γίνονται καθαρά και ξάστερα.

Η ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δε ζητάνε, φίλες και φίλοι, την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ μόνο για να επιστρέψουν αυτοί στην εξουσία. Ζητάνε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, για συγκυβερνήσουν με τον κ. Μαρινάκη. Ζητάνε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, για να αθωώσουν τον κ. Μαρινάκη από τις δεκάδες υποθέσεις που έχει ανοιχτές στη δικαιοσύνη. Ζητάνε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, για να αθωώσουν όσους εμπλέκονται στο άθλιο σκάνδαλο της Νοβάρτις. Ζητάνε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, για να βάλουν στο αρχείο το μεγάλο πάρτι του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ζητάνε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, για να μη πληρώσουν μια, από τα δανεικά και αγύριστα θαλασσοδάνειά τους, τα 200 και 200, 400 εκατομμύρια που στέρησαν από τον ελληνικό λαό.  Ζητάνε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, για να αθωώσουν τους ενόχους και να δικάσουν τους εντίμους, για να αθωώσουν τους βρώμικους και να καταδικάσουν τους καθαρούς.

Ε λοιπόν, ο ελληνικός λαός δε θα τους κάνει ποτέ τη χάρη. Ο ελληνικός λαός, στον οποίο τώρα αποκαλύπτονται, δε θα τους κάνει τη χάρη. Δεν θα γυρίσουν ξανά τη χώρα αυτή πίσω. Και να το ξέρουνε, ούτε συγχωροχάρτι, ούτε παραγραφή σε όσους λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν τη χώρα  και το λαό μας.

Όμως φίλες και  φίλοι

Η μάχη της 26ης του Μάη,  παρότι θα έχει έντονα χαρακτηριστικά εθνικής πολιτικής αντιπαράθεσης, μην ξεχνάμε ότι δεν αφορά μονάχα την Ελλάδα.

Είναι μια μάχη ευρωπαϊκών εκλογών και αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Και εξ’ αυτού του λόγου αφορά και την Ελλάδα.

Διότι βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη που ακούει ακόμη την ηχώ της κρίσης.

Βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη που βρίσκεται σήμερα σε σταυροδρόμι.

Και είναι σαφές ότι ένας δρόμος στο σταυροδρόμι είναι ο δρόμος της παλινόρθωσης της δεξιάς, και της ακροδεξιάς μάλιστα, και ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της προόδου, της δημοκρατίας, ο προοδευτικός δρόμος.

 Και βεβαίως βλέπουμε, ότι δυστυχώς στο συντηρητικό στρατόπεδο στην Ευρώπη, κουμάντο πλέον κάνει όλο και περισσότερο η ακροδεξιά.

Διότι οι οπαδοί της ακραίας λιτότητας πάνε πλέον χέρι-χέρι με τους  μισαλλόδοξους εθνικιστές, ρατσιστές, τους φασίστες πολλές φορές, δεν το κρύβουν.

Η περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων επίσης σφιχταγκαλιάζεται με την περιστολή ατομικών ελευθεριών. Όπου ανέβηκαν στην Ευρώπη κυβερνήσεις της άκρας δεξιάς απέδειξαν ότι κάθε άλλο παρά αντισυστημικές είναι. Διότι η οικονομική πολιτική που ακολούθησαν ήταν οικονομική πολιτική που εξυπηρετούσε με τον χειρότερο τρόπο τα συμφέροντα των λίγων ενάντια στα συμφέροντα των πολλών. Καταργώντας το 8ωρο, θεσπίζοντας ασυδοσία στις απολύσεις και φυσικά κυνηγώντας τους πιο αδύναμους, επαναφέροντας ρατσιστικά στερεότυπα, όλα αυτά τα οποία τα βλέπουμε καθημερινά να αναπαράγονται σε όλη την Ευρώπη.

Βεβαίως, εμάς, εδώ, αυτό το σφιχταγκάλιασμα της συντηρητικής παράταξης με την άκρα δεξιά δεν κάνει εντύπωση, διότι, τα τελευταία χρόνια το είδαμε να παίρνει σάρκα και οστά στο κόμμα της Ν.Δ., μια παράταξη που, παρά την ιδεολογική και πολιτική μας αντίθεση, έχει προσφέρει στον τόπο και βεβαίως είχε μια δημοκρατική παράδοση. Αλλά βλέπουμε σ’  αυτό το κόμμα υπαρχηγοί-καθοδηγητές να γίνονται άνθρωποι που προέρχονται από την ακραία δεξιά, τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και άλλα κομματίδια του ακραίου δεξιού χώρου.

Η ΝΔ λοιπόν ακολουθεί το βηματισμό του Όρμπαν, του Κουρτς, του εθνικισμού, πάει πλέον χέρι-χέρι με αυτό που εμείς ονομάζουμε κοινωνική ισοπέδωση.

Θέλει να οικοδομήσει αυτή η αντίληψη στην Ευρώπη, όχι την Ευρώπη των λαών που εμείς επιδιώκουμε, αλλά την Ευρώπη των ολιγαρχών, πάνω στα συντρίμμια της εργασίας.  Δηλαδή μια Ευρώπη μίζερη, των εθνικών αναδιπλώσεων, μια Ευρώπη του μίσους, των κλειστών συνόρων, του ρατσισμού.

Και κυρίως το πρόσωπο που συμβολίζει, ας μου επιτραπεί, αυτό το πάντρεμα ανάμεσα στην παραδοσιακή, τη λαϊκή δεξιά και   την άκρα δεξιά στην Ευρώπη είναι ποιο; Είναι το πρόσωπο του υποψηφίου για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν, δηλαδή τη θέση του κ. Γιούνκερ, από την πλευρά του ΕΛΚ, που δεν είναι άλλος από τον ανθέλληνα Βαυαρό πολιτικό, κ. Βέμπερ,

Τον οπαδό του κ. Σόιμπλε,

Εκείνου που ήθελε να πετάξει την Ελλάδα από το ευρώ.

Εκείνου που μας περιφρονούσε τις κρίσιμες στιγμές της διαπραγμάτευσης

Εκείνου που ήθελε να τιμωρήσει τους Έλληνες που σήκωσαν κεφάλι.

 Και δεν θα ξεχάσω την περιφρόνησή του. Έχω βρεθεί αντιμέτωπος με πολιτικούς που διαφωνώ, που έχουμε άλλες απόψεις, που ανήκουμε σε άλλα κόμματα, αλλά δεν θα ξεχάσω εκείνη τη μέρα που βρέθηκα στο Στρασβούργο, στη συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ήταν όλοι οι αρχηγοί των πολιτικών παρατάξεων και άκουγαν αυτά που τους έλεγα, ενώ ο ίδιος επιδεικτικά είχε κατεβάσει τα ακουστικά του για να μην μεταφράζεται η ομιλία μου. Δεν ήθελε να ακούσει τι είχε να πει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αυτόν τον άνθρωπο λοιπόν έχει πάρει αγκαζέ ο κ. Μητσοτάκης

Αυτόν που μας απειλούσε εκείνες τις δύσκολες ώρες

Δεν θα ξεμπερδέψουν με την αριστερά, δεν θα ξεμπερδέψουν με την προοδευτική παράταξη, τη δημοκρατική παράταξη αυτού του τόπου, που είχαν οδηγό στις μεγάλες προσπάθειες για πρόοδο και αλλαγή.

Εμείς λοιπόν σήμερα ξέρουμε καλά, πολίτες της Πάτρας και της Αχαΐας, ότι  σ’  αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές ψήφος στην Ελλάδα στη Ν.Δ. σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στον κ. Βέμπερ, για να αναλάβει πρόεδρος στη θέση του Γιούνκερ.

Και άρα σημαίνει ψήφος σε μια Ευρώπη αυταρχική, σημαίνει ψήφος στη μετάλλαξη της δημοκρατικής Ευρώπης, σε μια Ευρώπη που θα κλείνει την πόρτα στον κατατρεγμένο, σε μια Ευρώπη ρατσιστική, αλλά και σε μια Ευρώπη βαθιά νεοφιλελεύθερη, με περισσότερη λιτότητα, με λιγότερες κοινωνικές δαπάνες, με λιγότερους κοινοτικούς πόρους για τους αγρότες, την υγεία, την παιδεία, για τις δημόσιες υποδομές.

Να λοιπόν γιατί οι ευρωπαϊκές εκλογές δεν είναι απλά μια καταγραφή συσχετισμών. Οι ευρωπαϊκές εκλογές καθορίζουν το μέλλον μας. Διότι οι συσχετισμοί στο Ε.Κ. διαμορφώνουν τους όρους εκείνους και τις πολιτικές οι οποίες θα ακολουθήσουν.

Από την μια πλευρά λοιπόν έχουμε αυτήν που εκπροσωπεί η υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ , που στηρίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Από την άλλη μεριά υπάρχει τι; Εμείς λέμε ότι από την άλλη μεριά  υπάρχει η Ευρώπη της αλληλεγγύης, της συνευθύνης, η Ευρώπη των λαών.

Η Ευρώπη των κοινωνικών δικαιωμάτων, της ισότητας, η Ευρώπη που αναλαμβάνει δράση για την προστασία του περιβάλλοντος, που αναλαμβάνει δράστη για την κλιματική αλλαγή. Οι νέες και οι νέες που βγαίνουν κάθε Σαββατοκύριακο και διαδηλώνουν για την μεγάλη αυτή απειλή της κλιματικής αλλαγής.

Είναι λοιπόν οι δυνάμεις της προόδου, οι δυνάμεις της αριστεράς, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας αλλά και της οικολογίας που οφείλουν να συμπαραταχθούν και να αντιμετωπίσουν αυτή την προοπτική μιας Ευρώπης που θα μεταλλαχθεί και που θα γίνει ακόμα πιο αποκρουστική για τους λαούς της.

Αυτή είναι λοιπόν  η δική μας Ευρώπη. Είναι η Ευρώπη των πολλών απέναντι στην Ευρώπη των ελίτ.

Είναι η Ευρώπη της εργασίας, των ανθρώπων του μόχθου, που αναμετράται σήμερα με την Ευρώπη  των τεχνοκρατών, των εθνικιστών.

Και θα δώσουμε ένα αποφασιστικό μήνυμα και μάχη για να κερδίσει αυτή η Ευρώπη. Και η συμβολή της Ελλάδας στο αποτέλεσμα θα είναι σημαντικό, όπως και η συμβολή της Ισπανίας, όπως και η συμβολή της Πορτογαλίας, όπως και η συμβολή της Μεγάλης Βρετανίας που κι εκεί θα γίνουν εκλογές και είναι μεγάλες ελπίδες της αριστεράς όπου θα είναι πρώτες δυνάμεις σε όλες αυτές τις χώρες, οι δυνάμεις της προόδου.

            Όμως στις 26 του Μάη θα έχουμε μπροστά μας και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δημοτικές και περιφερειακές, και κοινοτικές για πρώτη φορά, όπου θα εκλέξουμε περίπου  στο 80% των εκλογικών μας τμημάτων κοινοτάρχες.

Και είναι πράγματι η αυτοδιοίκηση ο πυρήνας της δημοκρατίας και δεν πρέπει να απαξιωθεί.

Εμείς σ’  αυτή την προσπάθεια πηγαίνουμε μπροστά στηρίζοντας άξιους και έντιμους ανθρώπους, έχοντας ήδη φέρει μια μεγάλη μεταρρύθμιση στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας με την αλλαγή του εκλογικού νόμου που δίνει μια κατεύθυνση συνεργασίας και συνεννόησης στους δήμους αλλά και στις περιφέρειες, μια μεγάλη δημοκρατική τομή. Αλλά πηγαίνουμε και με όπλο τα πεπραγμένα μας, τα δείγματα γραφής μας.

Και εσείς, πολίτες της Πάτρας, αυτά τα πεπραγμένα τα ξέρετε καλά. Ξέρετε τι έχουμε κάνει για αυτόν τον τόπο, όπως βεβαίως και για όλη την Ελλάδα.  Ξέρετε ότι εδώ, στην Πάτρα, βάλαμε φρένο σε όσους σχεδίαζαν την παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου σε ιδιωτικά συμφέροντα και ολοκληρώσαμε την παραχώρηση στον Δήμο Πατρέων. Και σήμερα η Πάτρα έχει την μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσει το θαλάσσιο μέτωπό της, για να αλλάξει την εικόνα της πόλης, να αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών και των επισκεπτών, να αποκτήσει δηλαδή η πόλη αυτή αυτό που της αξίζει και που τόσα χρόνια η γραφειοκρατία αλλά και τα συμφέροντα της στερούσαν.

Και ελπίζω ότι η νέα δημοτική αρχή - και όλοι εδώ ευχόμαστε ο επόμενος δήμαρχός της ο Γιώργος ο Ρώρος θα αξιοποιήσει αυτή τη νέα δυνατότητα που της δίνουμε και δεν θα αφήσει για πολύ καιρό ακόμα κάγκελα στην παραλία, να μην μπορούν οι πολίτες να βρεθούν στο θαλάσσιο μέτωπο.

Και ξέρετε καλά, ότι το ενδιαφέρον μας για τη Δυτική Ελλάδα, την Αχαΐα, την Πάτρα, αποδείχτηκε σε κάθε πτυχή του κυβερνητικού έργου. 

Γιατί εμείς διπλασιάσαμε το ΕΣΠΑ για τον Νομό Αχαΐας.

Από 180 εκατ. την περίοδο 2010-2014, φτάσαμε στα 348 για την περίοδο 2015-2018. Και από αυτά τα 348, τα 260 εκ. δόθηκαν στο Δήμο της Πάτρας, για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ψαθόπυργος – Μποζαϊτικα, για το νέο λιμάνι, που αναβαθμίζει το ρόλο της Πάτρας στη Μεσόγειο με την ολοκλήρωση των λιμενικών υποδομών, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε εντάξει στο εμπορικό τμήμα του Λιμανιού το Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών, εμποδίζοντας την ανάπτυξη όλης της περιοχής. Αλλά βεβαίως και στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας. Για τα κτήρια ανώτατων πανεπιστημιακών σχολών, σχολείων, του πρώην Αρσακείου Πατρών, την ενεργειακή αναβάθμιση του Παν/κου Νοσοκομείου Πατρών, την αναβάθμιση του κεντρικού κτιρίου του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, του Αγίου Ανδρέα. Αλλά και με την αύξηση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Την τετραετία 2010-2014 εγκρίθηκαν έργα ύψους 88 εκατομμυρίων. Από το 2015 μέχρι σήμερα, εγκρίθηκαν έργα εθνικού ΠΔΕ 133 εκατ. ευρώ ( δηλαδή αύξηση κατά 51%).  Με το πρόγραμμα «Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ» ενισχύσαμε 62 επιχειρήσεις στη Δυτική Ελλάδα με 33 εκ ευρώ για δράσεις καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Και βεβαίως η Πάτρα, με την μεγάλη ευκαιρία που έχει, τη διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών αγώνων τον ερχόμενο Αύγουστο, θα μετατραπεί σε αθλητικό κέντρο όλης της Μεσογείου, ενώ τα έργα υποδομής θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για τους νέους, τη νέα γενιά αυτής της πόλης, Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάπλαση του αθλητικού κέντρου της Αγυιάς,  ένα αίτημα των πολιτών της περιοχής γίνεται  πράξη, η αναβάθμιση του Παμπελοποννησιακού Αθλητικού Κέντρου Πάτρας,  με παρεμβάσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις συνολικού ύψους 1,5 εκατ., αλλά  και με την αποπληρωμή των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ του χρέους των προηγούμενων διοικήσεων.  Επίσης, έχει εκκινήσει και ολοκληρώνεται σταδιακά η διαδικασία για την κατασκευή του κορυφαίου έργου υποδομής για την ευρύτερη περιοχή.  Του δρόμου Πάτρας- Πύργου. Προχθές υπογράφηκαν δύο συμβάσεις και χθες άλλες δύο. Η εγκατάσταση και η εκκίνηση της υλοποίησης του έργου θα γίνει μεθαύριο τη Μεγάλη Δευτέρα. Στις επτά διαγωνιστικές διαδικασίες έχουμε τρεις εταιρείες να παίρνουν από δύο έργα. Άρα, έχουμε και μεγάλη διασπορά στους αναδόχους, σε αντίθεση με όσα, κατά καιρούς, είχαν βγει στη δημοσιότητα. Ακόμα, την προηγούμενη Τετάρτη, στις  17 Απριλίου έγινε το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο του τρένου από Κιάτο μέχρι Αίγιο. Είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για να φτάσει το τρένο μέχρι την Πάτρα, και θα φτάσει υπογειοποιημένο σε ολόκληρο τον αστικό ιστό της πόλης. Η υπογειοποίηση θα συνεχιστεί, μελλοντικέ δήμαρχε, και στο ιστορικό κέντρο της πόλης, απελευθερώνοντας την επαφή με το θαλάσσιο μέτωπο.

Αυτό είναι το όραμά μας για την Πάτρα.

Επίσης από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος», να μην το ξεχάσω, γιατί μου έκανε υπόμνηση ο Αλέξης ο Χαρίτσης. Θα το πω λοιπόν. Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτούμε με 120 εκατ. ευρώ  την αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου, για τη δημιουργία ενός πολιτιστικού, κοινωνικού και διοικητικού κέντρου. Ενώ δεσμευόμαστε για την παραχώρηση στο δήμο Ριγανόκαμπου της έκτασης για το Ανατολικό Πάρκο της Πάτρας, που θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τη ζωή στην πόλη και την καθημερινότητα των πολιτών. Άλλο ένα αίτημα λοιπόν που γίνεται πράξη. Ενώ επίσης χρηματοδοτούμε με 20 εκ. από το ΠΔΕ έργα βελτίωσης και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου στα Καλάβρυτα. Ήταν μια δέσμευση που έδωσα όταν είχα πάει πριν από δύο μήνες εκεί. Και, τέλος,  μια δέσμευση δική μου προσωπικά στο Περιφερειακό Συνέδριο για τη Δυτική Ελλάδα, ιδρύουμε την τέταρτη Νομική Σχολή της Χώρας εδώ στην Πάτρα, αλλά και το πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο. Για να γίνει η Πάτρα ακόμη μεγαλύτερο κέντρο γνώσης, επιστήμης και καινοτομίας.

Πολίτες της Πάτρας και της Αχαΐας,

Τα πεπραγμένα μας, τα δίκαια που έγιναν πράξη είναι τα όπλα μας σ’  αυτή την εκλογική μάχη. Τα επιχειρήματα είναι τα όπλα μας σ’  αυτή την εκλογική μάχη. Διότι οι αντίπαλοι δεν μιλούν με επιχειρήματα. Μιλούν με συνθήματα, πολλές φορές με ιαχές. Όπως κατά την κρίσιμη περίοδο όπου βάλθηκαν να μας αποδείξουν ότι πατριωτισμός είναι να κρατάς την ελληνική σημαία δίπλα στο χέρι με τη σβάστικα του χρυσαυγίτη.

Όχι φίλες και φίλοι, δεν είναι αυτό πατριωτισμός. Πατριωτισμός είναι να προχωράει μπροστά η χώρα. Να σηκώνεις την κοινωνία μπροστά και ψηλά. Δεν είναι πατριωτισμός να μέμφεσαι και να μισείς τους διπλανούς λαούς.

Και δεν είναι πατριωτισμός να παριστάνεις τον μακεδονομάχο και τον πατριώτη, όταν επί τόσα χρόνια άφησες αυτή τη χώρα χωρίς δυνατότητες,  αναξιοποίητες δυνατότητες, τόσο εντός της χώρας όσο και στο διεθνές περιβάλλον.

Και τα λέω τούτα γιατί σαν αύριο πριν από 52 χρόνια, 21η Απριλίου του ΄67, από κάποιους άλλους πατριώτες τότε και εθνικόφρονες η  χώρα μπήκε στον γύψο και στο μαύρο σκοτάδι και το αποτέλεσμα αυτού του γύψου ήταν ότι ξεπουλήθηκε η μισή Κύπρος.

Ε λοιπόν δεν θα κάνουν αυτοί σε εμάς διδάγματα και μαθήματα πατριωτισμού.

Εμείς θα πορευτούμε με σχέδιο, με όραμα και με όπλο τα πεπραγμένα μας, με στόχο μια καλύτερη Ελλάδα, την Ελλάδα του αύριο.

       Την Ελλάδα της προκοπής, της δουλειάς, της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας.

Αυτή είναι η Ελλάδα του αύριο και εκεί θέλουμε να πάμε.

Και τα  διλήμματα της κάλπης είναι καθαρά, ξάστερα.

Και έχουν τεθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.

Και έχουν τεθεί, διότι και το πρόγραμμα των αντιπάλων μας μας βοηθάει να τεθούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.

Διότι στις 26 του Μάη οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν.

Από τη μια ένα πρόγραμμα που θέλει να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή, να συνεχιστεί η στελέχωση του κοινωνικού κράτους.

Και από την άλλη ένα πρόγραμμα που θέλει απολύσεις και επιστροφή στο μνημονιακό 1/5, για κάθε 5 αποχωρήσεις, 1 πρόσληψη, ενώ εμείς καταφέραμε να φτάσουμε στο 1/1.

Οι πολίτες θα έχουν να επιλέξουν, από τη μια μεριά ένα πρόγραμμα που είτε λέει ξεκάθαρα, είτε υπονοεί την φοροασυλία του μεγάλου πλούτου και βεβαίως, από την άλλη, ένα σχέδιο για την σταδιακή ελάφρυνση των βαρών τώρα που η χώρα μπορεί, αλλά με ασφάλεια, πιάνοντας τους δημοσιονομικούς στόχους, για να μην ξαναγυρίσουμε στα χρόνια των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας.

Από τη μια μεριά θα έχει να επιλέξει ένα πρόγραμμα για την κοινωνική ασφάλιση που οι ίδιοι ονόμασαν σχέδιο Πινοσέτ,  και από την άλλη ένα δίκαιο και βιώσιμο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

Από τη μια μεριά θα έχει ο ελληνικός λαός να επιλέξει την κατάρρευση των μισθών και την εργασιακή απορρύθμιση και από την άλλη την σταδιακή αύξηση των μισθών και την προστασία της εργασίας.

Με δυο λόγια, φίλες και φίλοι, πολίτες της Πάτρας, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σε δύο Ελλάδες, την Ελλάδα των πολλών από τη μία,  την Ελλάδα των ελίτ από την άλλη.

Αυτό είναι το κεντρικό δίλημμα, αυτό είναι το  κεντρικό ερώτημα, αυτό είναι το κεντρικό διακύβευμα στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, και στις εθνικές εκλογές, που θα έρθουν στην ώρα τους, το ερχόμενο φθινόπωρο, τον Οκτώβρη  του 2019.

(Απάντηση σε σύνθημα): Επειδή είμαστε και νεώτεροι εδώ μέσα σ’  αυτή την αίθουσα και ίσως και 17ρηδες που ψηφίζουν, ας πούμε καλύτερα ότι δεν ξεχνά Βενιζέλο, Σαμαρά, αυτούς που κυβέρνησαν τα τέσσερα χρόνια της μνημονιακής λεηλασίας, που χρεοκόπησαν τη χώρα, που μείωσαν την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Ναι, αυτούς δεν τους ξεχνά. Κι αν θα τιμωρήσει κάποιους, θα είναι αυτούς, και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία.

Πολίτες της Πάτρας,

Εμείς έχουμε την  αυτοπεποίθηση, την αποφασιστικότητα αλλά και τη δύναμη να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω. Έχουμε τη δύναμη να συνεχίσουμε αυτό τον δρόμο της ανάκαμψης και της προόδου.

              Μαζί με τους εργαζόμενους, με τους ανθρώπους του μόχθου, τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, δίπλα στους απόμαχους της ζωής, αλλά κυρίως με τις νέες και τους  νέους, τους 17άρηδες, τους 18άρηδες και τους 20άρηδες, αυτούς που μας έδωσαν τη νίκη στις προηγούμενες  εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και τους νέους αυτούς που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά τώρα.

Εμείς απέναντι στη νέα γενιά  έχουμε εμπιστοσύνη. Σας έχουμε εμπιστοσύνη να σηκώσετε την Ελλάδα στους δικούς σας τους ώμους, να πάρετε για πρώτη φορά το μέλλον στα δικά σας τα χέρια

Είμαστε δίπλα σας, θα σας ακούσουμε, είμαστε δίπλα σας να σας καταλάβουμε, να σας εμπιστευόμαστε. Δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θέλουμε να σας καθοδηγήσουμε. Θέλουμε εσείς να μας καθοδηγήσετε στη μεγάλη προσπάθεια για την ανάκαμψη, για την πρόοδο, για τη δημοκρατία, για το αύριο αυτού του τόπου.

Και ξέρουμε  ότι η δική τους  συμμετοχή θα είναι αυτή που θα κρίνει τα εκλογικά αποτελέσματα, και των ευρωπαϊκών και των κρίσιμων  εθνικών εκλογών. Η δική τους συμμετοχή. Κάποιοι θέλουν την αποχή τους.

Εμείς λοιπόν τους λέμε. Πηγαίνετε στις κάλπες να ψηφίσετε. Μην αφήσετε αυτό το όπλο από τα δικά σας χέρια για να το πάρουν άλλοι και να το αξιοποιήσουν όπως θέλουν αυτοί. Και δώστε μήνυμα συμμετοχής, δώστε μήνυμα παρέμβασης στα κοινά. Δώστε μήνυμα αντίστασης. Δώστε μήνυμα δημοκρατίας και προόδου.

Και είμαστε βέβαιοι ότι η μεγάλη πλειοψηφία της νέας γενιάς θα συμπαραταχθεί με τον προοδευτικό κόσμο, τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους, αυτούς που θα συνεχίσουν τη μεγάλη πορεία του τόπου προς τα μπρος.

Και το μήνυμα της ευρωπαϊκής κάλπης αλλά και το αποτέλεσμα της εθνικής θα είναι ένα.

Δεν γυρίζουμε πίσω.

Έχουμε τη δύναμη. Τη δύναμη της ανθρωπιάς, τη δύναμη της αλληλεγγύης, τη δύναμη της διεκδίκησης

Και με αυτή τη δύναμη,  τη δική σας δύναμη, θα είμαστε ανίκητοι.

Τώρα βγαίνουμε μπροστά. Και είμαστε χαρούμενοι γιατί οι εκλογές είναι το πανηγύρι της δημοκρατίας, είναι η γιορτή της δημοκρατίας. Και αισθανόμαστε σαν το ψάρι μέσα στο νερό  όταν βρισκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους. Παίρνουμε δύναμη από σας. Δίνουμε δύναμη στους αδύναμους.

Και θα νικήσουμε


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)