to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:00 | 03.07.2019

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Η στρατηγική συμπόρευση της Αριστεράς με την Οικολογία πρέπει να πάρει σάρκα και οστά σε παγκόσμια κλίμακα (βίντεο)

Την εκλογική συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας με τους Οικολόγους Πράσινους, ανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή εκδήλωση με τους Οικολόγους Πράσινους, με αφορμή την κοινή κάθοδο στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.


Την εκλογική συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας με τους Οικολόγους Πράσινους, ανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή εκδήλωση με τους Οικολόγους Πράσινους, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με αφορμή την κοινή κάθοδο στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η συμπόρευση της Αριστεράς με την Οικολογία δεν είναι μια τακτικού τύπου συμμαχία», αλλά «μια στρατηγικού χαρακτήρα συμπόρευση που πρέπει να πάρει σάρκα και οστά σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο».

Τόνισε ότι η συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με το οικολογικό κίνημα και στην Ελλάδα με τους Οικολόγους Πράσινους είναι μια στρατηγική επιλογή «που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε και στην Ευρώπη. Γιατί αγωνιζόμαστε στην Ευρώπη για έναν νέο προοδευτικό πόλο από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, την Αριστερά και τους Πράσινους». Επισήμανε δε τη συνάντηση που είχε στο περιθώριο της Συνόδου με την Σκα Κέλερ.

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι θεωρία, αλλά η νέα πραγματικότητα - η υπέρμετρη ανάπτυξη, η αλόγιστη σπατάλη των φυσικών πόρων καταστρέφει το περιβάλλον

«Ρητορική αστοχία» χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας το γεγονός ότι μιλούσαν για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όχι για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων Πρασίνων. Κι αυτό, όπως είπε, γιατί η συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους υπήρχε και σε κυβερνητικό επίπεδο, καθώς δύο στελέχη τους ήταν υπουργοί.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι για να φτάσουμε σήμερα εδώ, η Αριστερά να συμπορεύεται με την Οικολογία και τους Οικολόγους Πράσινους, υπήρξαν σημαντικοί άνθρωποι και σύντροφοι τα χνάρια των οποίων ακολουθούμε, αναφερόμενος στον Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε εισέλθει σε μία διαφορετική περίοδο και στην Ευρώπη και στον κόσμο, όπου οι προκλήσεις για το περιβάλλον είναι συνεχώς και πιο έντονες, ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι θεωρία, αλλά η νέα πραγματικότητα, ότι η υπέρμετρη ανάπτυξη, η αλόγιστη σπατάλη των φυσικών πόρων καταστρέφει το περιβάλλον και εντείνει το πρόβλημα αντί να το μειώνει», είπε. Σημείωσε ότι «ήρθε επιτέλους η ώρα να παλέψουμε για να λύσουμε την αιτία του προβλήματος», που όπως είπε, «είναι η ανάγκη των αγορών για ολοένα και περισσότερη ανάπτυξη - μια ανάπτυξη χωρίς όρους και χωρίς όρια, όπως αυτή που σήμερα ευαγγελίζονται οι πολιτικοί μας αντίπαλοι».

Να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης αν θέλει πιστοληπτική γραμμή στήριξης, δηλ. νέο μνημόνιο

«Οι χώρες τις Ευρώπης, η μία μετά την άλλη, αποφασίζουν να εισέλθουν σε κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης -στην Ελλάδα η συζήτηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής λείπει από την ατζέντα της προγραμματικής αντιπαράθεσης», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε επίσης: «Καλά, εδώ λείπει συνολικά η προγραμματική αντιπαράθεση με ευθύνη των πολιτικών αντιπάλων μας [....] Θέλουν να μας γυρίσουν πίσω, απαξιώνουν και αγνοούν το πρόβλημα», για να συμπληρώσει ότι «εμείς αντιθέτως πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα, τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια, να προχωρήσουμε μπροστά με σχέδιο για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

Στο ρητορικό ερώτημα που έθεσε για το αν είναι βέβαιο ότι τα μνημόνια τελείωσαν, σχολίασε ότι αν την επομένη των εκλογών έχουμε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι απολύτως βέβαιο. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι αφήνουν ανοικτή την κερκόπορτα να γυρίσουμε πίσω, παραπέμποντας σε πρωινές δηλώσεις του υποψηφίου της ΝΔ, κ. Παπαδημητρίου. «Μας είπε σήμερα ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να πάρει αυτά τα λεφτά (σ.σ. από το μαξιλάρι της ρευστότητας) για να τα δώσει στις τράπεζες και ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να οδηγηθεί η χώρα σε γραμμή προληπτικής στήριξης, κάτι που εμείς αποφύγαμε με μάχη όταν επέμενε ο κ. Στουρνάρας», είπε. «Το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων αρχίζει να αποκαλύπτεται σιγά σιγά», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει νέο μνημόνιο.

«Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει: Είναι το σχέδιό του αυτό; Να οδηγήσει τη χώρα σε πιστοληπτική γραμμή; Αν είναι αυτό, πρέπει να το πει στον λαό. Αν δεν είναι αυτό, πρέπει με καθαρό τρόπο να διαψεύσει τον κ. Παπαδημητρίου». Αν δεν δώσει απάντηση, εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι το δεδομένο και ο λαός πρέπει να το ξέρει πολύ καλά ότι το σχέδιο είναι το 4ο μνημόνιο.

«Αριστερά, Οικολόγοι, προοδευτικοί πολίτες πηγαίνουμε μαζί για να βάλουμε φρένο σε αυτά τα σχέδια -και θα βάλουμε φρένο», υπογράμμισε.

Χωρίς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η χώρα θα εγκλωβίζεται διαρκώς σε ένα ξεπερασμένο μοντέλο παραγωγής

«Χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς φιλόδοξους στόχους και επένδυση για την ενεργειακή αποδοτικότητα, χωρίς μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, χωρίς νέα θεσμικά και λειτουργικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η χώρα θα εγκλωβίζεται διαρκώς σε ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που έχει ήδη ξεπεραστεί παγκοσμίως, και που οδήγησε στην κρίση και τη χρεοκοπία το 2009».

Αυτό είπε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε πως «αυτό το παλιό μοντέλο, εκτός από ξεπερασμένο, είναι και επικίνδυνο για την οικονομία, για την εργασία, για την ποιότητα ζωής και περιβάλλοντος και τελικά για την πρόοδο όλων».

Να αναλάβουμε όλοι μαζί από τις 8 Ιουλίου τη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

«Είμαστε έτοιμοι να πάμε μπροστά όλοι μαζί ενώνοντας δυνάμεις», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι «γι' αυτό λέμε σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες: να ένας παραπάνω λόγος για να είμαστε όλοι εκεί στις 7 Ιουλίου, για να προστατεύσουμε όχι μόνο την πορεία της χώρας προς τα εμπρός, αλλά και το περιβάλλον, το φυσικό πλούτο της πατρίδας μας και για να αναλάβουμε όλοι μαζί από τις 8 Ιουλίου τη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης ΟΗΕ 2030 και η Συμφωνία των Παρισίων αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής μας στρατηγικής

«Οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης ΟΗΕ 2030 και η Συμφωνία των Παρισίων, με προσαρμογή στο στόχο για τον 1,5 βαθμό Κελσίου, αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής μας στρατηγικής», είπε ο Αλ. Τσίπρας στην κοινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγων Πρασίνων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια - 32% παραγωγή ΑΠΕ και 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2030.

Στους στόχους για την επόμενη μέρα, είπε μεταξύ άλλων ότι θα προχωρήσουν 13 περιφερειακά σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έως το 2020, ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα αναλάβει την αρμοδιότητα παρακολούθησης και συντονισμού της Βιώσιμης Ανάπτυξης, με βάση του στόχους του ΟΗΕ για το 2030 και ότι θα δοθεί στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής γνωμοδοτικός χαρακτήρας για όλες τις νομοθετικές διατάξεις που αφορούν το περιβάλλον.

Θέλω να ευχαριστήσω τους προλαλήσαντες για όλα όσα είπανε. Να χαιρετήσω όλους και όλες, όσες  βρίσκεστε σήμερα, εδώ, σε μια περίεργη διάταξη, σ’  αυτήν εδώ την αίθουσα, αλλά  με πολύ ωραίο φόντο από πίσω, το ομορφότερο φόντο που θα μπορούσε να έχει κανείς απευθύνοντας  μια πολιτική ομιλία οπουδήποτε στον πλανήτη. Είμαστε τυχεροί που βρισκόμαστε σ’  αυτό το σημείο του κόσμου, ένα ευλογημένο σημείο, όχι μόνο για την ιστορία του, αλλά και για το φυσικό του περιβάλλον.
Κι είμαστε εδώ, σήμερα, για να αναγγείλουμε σημαντικές ειδήσεις. Η πρώτη, σημαντικότερη είδηση, που μας γεμίζει αισιοδοξία, είναι η ανακοίνωση αυτής της εκλογικής συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, την Προοδευτική Συμμαχία και τους Οικολόγους Πράσινους.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ένα αυτοτελές πολιτικό σχήμα εδώ και πολλά χρόνια στον τόπο, βασικό όχημα της πολιτικής Οικολογίας, με μια αυτόνομη και διακριτή πορεία όλα τα προηγούμενα χρόνια, συμπορεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, την Προοδευτική Συμμαχία, με την Αριστερά. Και πιστεύω ότι αυτή η συμπόρευση της Αριστεράς με την Οικολογία, δεν είναι μια συγκυριακή συμπόρευση, δεν είναι μια τακτικού τύπου συμμαχία. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι μια στρατηγικού χαρακτήρα συμπόρευση που πρέπει να πάρει σάρκα και οστά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην  Ευρώπη. Εγώ θα έλεγα και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα προηγούμενα χρόνια βρεθήκαμε μαζί. Ίσως και από δική μας αδυναμία, όποτε μιλούσαμε για την κυβέρνηση, μιλούσαμε για κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. στην αρχή. Δεν μιλούσαμε για κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛ. και των Οικολόγων Πρασίνων. Διότι αυτή ήταν η πραγματικότητα. Κι αυτό ήταν μία αστοχία ρητορική, την οποία οφείλουμε να διορθώσουμε, διότι είχαμε δύο μέλη των Οικολόγων Πρασίνων, μέσα απ’  αυτή τη συμμαχία που κάναμε και στις προηγούμενες εκλογές, στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, οι οποίοι βρέθηκαν και σε κυβερνητικές θέσεις.

Δημιουργούμε νέες, σύγχρονες υποδομές έργων περιβάλλοντος και αποβλήτων, ύψους 2,5 δις ευρώ, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, καλύπτοντας έτσι χρόνιες ελλείψεις στη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, που έχουν διασύρει παγκοσμίως και επιβαρύνει οικονομικά τη χώρα μας. Στηρίζουμε με κατάλληλα εργαλεία την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε Περιφέρειας της χώρας, δίνοντας εργαλεία και κίνητρα στην αυτοδιοίκηση και στους πολίτες.  Μέσα από το Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ως το 2030, επιλέγουμε ανταγωνιστικούς τομείς προτεραιότητας με υψηλές επενδύσεις για την επόμενη δεκαετία, στους τομείς των ΑΠΕ, στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, στην ηλεκτροκίνηση, στη βιοοικονομία.  Και να μην ξεχάσω να πω ήδη η χώρα μας βρίσκεται στην 9η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Άρα ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς τα μπρος. Χρειάζεται όμως να κάνουμε πολύ περισσότερο και πολύ γρηγορότερα βήματα.

1. Το πρώτο, ότι η χώρα μας έχει πλέον δασικούς χάρτες.  Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε αυτό. Μια χώρα που θα έπρεπε να έχει δασικούς χάρτες, τουλάχιστον μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έπρεπε να έρθει μια κυβέρνηση της Αριστεράς και των Οικολόγων για να αποκτήσει επιτέλους δασικούς χάρτες. Αυτοί οι σωστοί και αποτελεσματικοί τεχνοκράτες που μας κυβερνούσαν τόσα χρόνια, ούτε αυτό δεν είχαν φροντίσει να γίνει στη χώρα,  Και οι άριστοι, πάνω απ’  όλα. Έχουμε πλέον αναρτημένους δασικούς χάρτες. Όχι ακόμα για το σύνολο, αλλά για την πλειοψηφία της επικράτειας. Και προχωρήσαμε σε ρυθμίσεις ώστε η ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών να δημιουργούν αγροτικό εισόδημα χωρίς να θίγεται το δασικό ισοζύγιο.
2. Το δεύτερο σημαντικό βήμα. Η χώρα έχει για πρώτη φορά στην ιστορία της Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, με στόχο την αειφόρο διαχείριση και την προστασία τους και βεβαίως την αύξηση της συνεισφοράς τους στο ΑΕΠ της χώρας.
3. Το τρίτο σημαντικό βήμα. Ολοκληρώσαμε τον εθνικό κατάλογο περιοχών Natura 2000

Θέλουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα την επόμενη τετραετία. Και θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί στην προοδευτική μας συμμαχία με τους Οικολόγους Πράσινους.

Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να πω ότι αυτή είναι η μάχη του μέλλοντος που αποφασίζουμε σήμερα να δώσουμε μαζί, είναι η μάχη του μέλλοντος, και είναι η πολιτική σύγκρουση του μέλλοντος. Μια πολιτική σύγκρουση, τόσο σε επίπεδο Ελλάδας όσο και σε επίπεδο Ευρώπης, και σε επίπεδο κόσμου. Δείτε ποια είναι η αντιμετώπιση, ποια είναι η γραμμή, ποια είναι η στάση που κρατούν οι συντηρητικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο. Από τις ΗΠΑ, το σχέδιο Τραμπ, το οποίο είναι ένα σχέδιο για ανάπτυξη δίχως καμία έγνοια για το περιβάλλον, έως και τη μάχη που δίνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τη σύγκρουση που είχαμε στην προηγούμενη σύνοδο Κορυφής με τις συντηρητικές δυνάμεις, τις χώρες του Βίζεγκραντ για το εάν θα υιοθετήσουμε επιπλέον του σχεδίου των στόχων της συμφωνίας των Παρισίων για τον 1,5 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2030, ένα φιλόδοξο σχέδιο ως το 2050. Και ήταν από τις λίγες φορές που δεν υπήρξε καμία απόφαση, καμία συμφωνία. Υπήρξε αδιέξοδο.
Αυτή λοιπόν τη μεγάλη μάχη θέλουμε να την δώσουμε οι προοδευτικές δυνάμεις του πλανήτη, της Ευρώπης και της Ελλάδας μαζί. Οικολογικό κίνημα, πολιτική οικολογία, ριζοσπαστική ανανεωτική Αριστερά, δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις και αριστερή Σοσιαλδημοκρατία, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την μάχη του μέλλοντος, την μάχη των επόμενων γενεών. Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές. Στα παιδιά μας. Είμαστε έτοιμοι να πάμε μπροστά, όλοι μαζ,ί ενώνοντας δυνάμεις, γι αυτό λέμε σε όλους και σε όλες, σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες, ότι, να ένας παραπάνω λόγος, στις 7 Ιουλίου να είμαστε όλοι εκεί. Να είμαστε στις κάλπες για να προστατέψουμε όχι μόνο τη χώρα, όχι μόνο την πορεία της χώρας προς τα εμπρός, την κοινωνία, τους εργαζόμενους, την δημοκρατία, αλλά να προστατέψουμε και το περιβάλλον. Να προστατέψουμε τον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας. Και να αναλάβουμε όλοι μαζί από τις 8 του Ιούλη την μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Πιστεύω βαθιά ότι μπορούμε να ζήσουμε σε μια Ελλάδα δίκαιη, σε μια Ελλάδα βιώσιμη, σε μια Ελλάδα πράσινη, υιοθετώντας ένα μεγάλο μέρος της πράσινης ατζέντας, του οικολογικού κινήματος και βεβαίως προωθώντας αυτή τη σημαντική συνεργασία που σήμερα ανακοινώνουμε, τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους. Σας ευχαριστώ θερμά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)