to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:18 | 20.05.2013

Πολιτική

Ομιλία του Αλ. Τσίπρα σε συνταξιούχους: Είμαστε η εναλλακτική πρόταση

Η ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, στη συγκέντρωση των συνταξιούχων σήμερα, Δευτέρα 20/5.


Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Στέκομαι με σεβασμό απέναντι στη γενιά σας. Στα πρόσωπά σας βλέπω όλες τις μεγάλες στιγμές και όλους τους μεγάλους αγώνες των τελευταίων πενήντα χρόνων. Είστε οι γενιές που κράτησαν όρθια τη δημοκρατία και την αριστερά. Είναι τιμή για μένα και τις νεότερες γενιές που σας έχουμε δίπλα μας στους μεγάλους αγώνες των τελευταίων χρόνων.

Είστε η κοινωνική ομάδα που ένοιωσε περισσότερο από όλες τη βαρβαρότητα των μνημονίων και την υποταγή των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά στις ορέξεις των δανειστών – τοκογλύφων.

Όμως παρά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δεχτήκατε στο βιοτικό επίπεδο, παρά τις δραματικές μειώσεις στο εισόδημά σας, αποδείξατε πως είστε συνταξιούχοι μόνο γιατί τερματίσατε τον εργασιακό σας βίο.

Δεν αποστρατευτήκατε, ούτε συνταξιοδοτηθήκατε από τους μεγάλους αγώνες για την δημοκρατία και την δικαιοσύνη. Ξέρω πως δεν θα εγκαταλείψετε ποτέ την μάχη για μία δίκαιη κοινωνία, για μία Ελλάδα προοδευτική, για μία κυβέρνηση της αριστεράς.

Είστε η γενιά της προσφοράς για αυτό και στους μεγάλους αγώνες ενάντια στο μνημόνιο, αγωνιστήκατε πρώτα για τις νεότερες γενιές και μετά για τον εαυτό σας. Παλέψατε για τα παιδιά και τα εγγόνια σας και όχι μόνο για εσάς. Οι αγώνες αυτοί δε χάθηκαν. Χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν γίνονται.

Βρισκόμαστε, όμως, σε μια δύσκολη στροφή. Η γενιά σας έχει ξαναζήσει δυσκολίες και ξέρει. Δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω. Με πείσμα και αλληλεγγύη, θα καταφέρουμε να ξανασηκώσουμε την ελπίδα και να κερδίσουμε τη μεγάλη Μάγχη για να ξανακερδίσουμε την πατρίδα μας. Να ξαναπατήσει ο λαός μας στα πόδια του, στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις. Να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα έξω από τα μνημόνια της καταστροφής. Να οικοδομήσουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης και δικαιοσύνης.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Θαρρώ πως είναι η ώρα να στήσουμε ένα δίκτυο, ένα πυλώνα αλληλεγγύης και δράσης στο χώρο των συνταξιούχων. Πρέπει εμείς να πρωτοστατήσουμε στην συγκρότηση μιας πανελλαδικής δομής, όπου θα στηρίζει με όλους τους τρόπους τον συνταξιούχο και θα κάνει αποδοτικότερη τη δουλειά μας και σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Γιατί είναι αδιανόητη η συμπεριφορά των κυβερνώντων απέναντι στους συνταξιούχους.

  

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Μπροστά στην κοινωνική κατεδάφιση και την ανθρωπιστική κρίση, ήρθε η ώρα της μεγάλης κοινωνικής και ριζοσπαστικής αντεπίθεσης.

Έχουν αποτύχει σε όλες τις προβλέψεις τους. Η εσωτερική και εξωτερική τρόικα και ο μηχανισμός της προπαγάνδας τους προσπαθεί να μας πείσει ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα.

Μας λένε ανερυθρίαστα ότι βγαίνουμε από την κρίση την ώρα που όλη η Ευρώπη μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην κρίση. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι αλλάζει το κλίμα γιατί ξεκινάνε το πρόγραμμα της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου που ονομάζουν πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Δεν λένε, όμως, ότι το ξεπούλημα, η αλλαγή τίτλων ιδιοκτησίας κερδοφόρων οργανισμών, δε συνιστά επενδύσεις. Δεν πρόκειται να φέρει ανάπτυξη ούτε νέες θέσεις εργασίας. Προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα ευφορίας από την πτώση των σπρεντς. Μας κρύβουν, όμως, ότι πρόκειται περί ανούσιου παιχνιδιού εντυπώσεων, αφού η ελληνική οικονομία είναι εδώ και τρία χρόνια εκτός αγορών και δε προβλέπεται σύντομα να επιστρέψει. Παιχνίδια εντυπώσεων που στήνουν οι οίκοι αξιολόγησης, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ταυτόχρονα και σύμβουλοι των αποκρατικοποιήσεων. Δηλαδή ταυτόχρονα αξιολογητές της ελληνικής οικονομίας και μεσίτες της λεηλασίας του ελληνικού δημόσιου πλούτου.

Παρουσιάζουν, επίσης, ως μεγάλη επιτυχία την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μια ανακεφαλαιοποίηση που θα έπρεπε να είχε γίνει αμέσως μετά το PSI, αλλά ακόμα την περιμένουμε και όσο την περιμένουμε, τόσο θα αυξάνεται το αναγκαίο κεφάλαιο, αφού η ύφεση διαρκώς διευρύνει το μέγεθος των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

Δεν μας λένε, όμως, ότι καμία ανακεφαλαιοποίηση δε θα εξυγιάνει το τραπεζικό σύστημα αν δε συνοδευτεί με ένα πρόγραμμα διαγραφής χρεών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Δεν μας λένε δηλαδή ότι όσο θα διατηρούν τα κόκκινα δάνεια, δεν πρόκειται ούτε η αγορά να ανασάνει, αλλά ούτε και οι τράπεζες να εξυγιανθούν.

Παρουσιάζουν, τέλος, με λογιστικά τεχνάσματα οικονομικό πλεόνασμα την ώρα που εκτοξεύεται τον κοινωνικό έλλειμμα, την ώρα που εξαθλιώνεται η κοινωνία.

Πανηγύρισαν πάλι οι αναιδείς κυβερνώντες και τα κανάλια τους για τη διπλή δόση που έλαβε η χώρα. Γύρω στα 7 δις ευρώ. Κανένας κυβερνητικός εταίρος, όμως, κανένα κανάλι εξαπάτησης δεν λέει πως σήμερα από αυτά τα χρήματα, περίπου τα 6 δις πήγαν για την αποπληρωμή ομολόγου που έλεγε. Δεν μπήκαν καν στο ταμείο του κράτους τα χρήματα αυτά. Πήγαν κατευθείαν στην τσέπη των δανειστών μας.

Η χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια πήρε δάνεια 201 δις ευρώ από την τρόικα. Το 85% από αυτά τα χρήματα πήγε στους δανειστές και τις τράπεζες.Κατά τα άλλα, τρομοκρατούν και εκβιάζουν τον κόσμο ότι με τις δόσεις πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. Όλες οι δόσεις- σε συντριπτικό ποσοστό- πάνε στην αποπληρωμή του χρέους. Δηλαδή, πάνε σε ένα χρέος που δεν είναι βιώσιμο. Πάνε σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Πάνε στα γεράκια των αγορών, στους οικονομικούς δολοφόνους.

Το ίδιο και για τα χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις. Αυτά τα λίγα χρήματα που θα πάρουν πάνε στον ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του χρέους. Δηλαδή, πάλι σε ένα βαρέλι δίχως πάτο και το χειρότερο, αφήνοντας τη χώρα χωρίς δημόσιο πλούτο, χωρίς κανένα εργαλείο για να ανακάμψει μελλοντικά.

 

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά επενδύει στον κοινωνικό αυτοματισμό, στην κοινωνική κόπωση, στο δόγμα του σοκ και σε επικίνδυνα παιχνίδια με την ακροδεξιά.Κυβερνάνε με τις πλάτες της τρόικας, με τα χατίρια που της κάνουν, για να μην γίνει στον τόπο η μεγάλη κοινωνική ανατροπή.

Κυβερνούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με προληπτικές επιστρατεύσεις, με απαξίωση της Βουλής και καταπάτηση των μισών άρθρων του Συντάγματος.

Πιστεύουν ότι κοίμισαν την κοινωνία. Κοιμούνται, όμως, οι ίδιοι τον ύπνο του δικαίου. Τους υπενθυμίζουμε ότι το ίδιο πίστευαν και το 2011 και ξαφνικά είδαν μπροστά τους τις πλατείες. Το ίδιο πίστευαν όταν άδειασαν οι πλατείες και ξαφνικά είδαν μπροστά τους τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου. Το ίδιο πιστεύουν και τώρα, αλλά θα βρεθούν μπροστά σε μία μεγάλη κοινωνική αντεπίθεση, αφού η κοινωνία πια δεν πρόκειται να ανεχτεί νέα ψέματα, νέα μέτρα, νέα κοροϊδία.

Χρέος δικό μας είναι να μπούμε μπροστά στους νέους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες. Να σταματήσει η ταπείνωση και η εξαθλίωση του λαού μας.

Χρέος δικό μας είναι να απαντάμε στον κόσμο που ρωτά καλοπροαίρετα- και όχι στους κυβερνητικούς εταίρους και τους χορηγούς επικοινωνίας τους- τι θα κάνουμε.

Πρώτα απ’ όλα για τα ασφαλιστικά ταμεία και τις συντάξεις. Η λεηλασία των ταμείων είναι διαχρονική. Μπορεί από το 2009 σε δέκα πράξεις να συντελέστηκε οικονομική γενοκτονία και διάλυση των ταμείων, το κακό όμως ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν. Και στόχο είχε την μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας από δημόσιο -αναδιανεμητικό σε ιδιωτικό- κεφαλαιοποιητικό.

Και αφού διέλυσαν το ασφαλιστικό σύστημα, σήμερα οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι, όχι μόνο καμώνονται πως θέλουν να μας σώσουν, αλλά δηλώνουν και πως θα τα καταφέρουν.

Καιρός είναι να πούμε στο κόσμο την αλήθεια. Και να του τη πούμε εμείς, στόμα το στόμα, σπίτι το σπίτι, γιατί από τα ΜΜΕ μνημονιακά φερέφωνα, δεν θα την ακούσει την αλήθεια.

Με το δημόσιο πλούτο ξεπουλημένο, με 2 εκατ. άνεργους, με ύφεση και «συνταγματοποιημένη» λιτότητα, ούτε ασφαλιστικά ταμεία θα υπάρχουν, ούτε πρόνοια, ούτε υγεία και παιδεία.

Αλλά ουδόλως τους απασχολεί ο άνθρωπος, τους απασχολούν αριθμοί και ποσοστά. Τους απασχολεί αν θα μείνουν στην εξουσία λίγο παραπάνω.

Εδώ κατάφεραν μετά το χρηματιστήριο, μετά τα δομημένα ομόλογα, να βαυκαλίζονται ότι με το PSI έσωσαν την χώρα, την ώρα που και το χρέος της μεγάλωσαν, και λήστεψαν το 53% των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης. Σε μία νύχτα λήστεψαν 13 δις ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εμείς καθημερινά καταθέτουμε τις προτάσεις μας, δεν είμαστε απλά το πολιτικό υποκείμενο που πρωτοστατεί μόνο στις κοινωνικές αντιστάσεις, είμαστε η εναλλακτική πρόταση.

Στη διαχρονική λεηλασία των ταμείων, στη μαύρη εργασία, στην εισφοροδιαφυγή απαντάμε:

- Θεσμοθέτηση νέων δημόσιων πόρων για την κοινωνική ασφάλιση, οι οποίοι δεν θα επιβαρύνουν τα χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα.

-Κοινωνική ρήτρα στα δημόσια έργα: Ποσοστό επί της αξίας του αναλαμβανόμενου έργου με το οποίο θα επιβαρύνεται ο εργολήπτης σε κάθε περίπτωση συμβάσεων παραχώρησης δημοσίων έργων και συμβάσεων κρατικών προμηθειών.

-Κοινωνική ρήτρα επί της δημόσιας ακίνητης περιουσίας: Ποσοστό υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης των εκάστοτε αναπροσαρμογών της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και εκτάσεων γης του δημοσίου.

- Εισφορά επί του συνόλου των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω των πάσης φύσεως -δημοσίων, ιδιωτικών ή συνεταιριστικών- πιστωτικών ιδρυμάτων. Η εισφορά αυτή θα επιβαρύνει αποκλειστικώς τα πιστωτικά ιδρύματα και θα περιορίζεται σ’ ένα μικρό ποσοστό επί της αξίας των συναλλαγών.

-Εισφορά στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Η εισφορά αυτή θα πρέπει να επιβαρύνει αμφοτέρους τους συναλλασσόμενους. Έχει σκεφτεί κανείς αυτές τις ημέρες με το «χρηματιστηριακό ράλι» τι έσοδα θα είχαμε για τα ασφαλιστικά ταμεία;

-Ειδικός φόρος υπέρ του ασφαλιστικού αποθεματικού στις δαπάνες συμμετοχής σε τυχερά παιγνίδια, λαχεία, λόττο, προπό, καζίνο, στην ίδια επίσης λογική μετακίνησης από το εισόδημα στις δαπάνες. Ο φόρος αυτός θα επιβαρύνει, κατ’ αρχήν, τον απλώς συμμετέχοντα στις δραστηριότητες αυτές.

-Πρόσθετος φόρος που θα επιβαρύνει με το ίδιο ποσοστό και τις επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα φορολογηθούν με βάση όχι τον τζίρο αλλά τα κέρδη τους ,με μεγαλύτερο, βέβαια, συντελεστή. Δείτε, όμως, τι επέλεξε η κυβέρνηση, ο ΟΠΑΠ χαρίστηκε στους φίλους και κολλητούς του κ. Σαμαρά, αντί να αποτελεί εργαλείο σωτηρίας για τα αποθεματικά των ταμείων.

-Έκτακτη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων περιλαμβανομένων και των Τραπεζών.

- Τμήμα των εσόδων του δημοσίου από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

-Αξιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την αύξηση των εσόδων του.

- Ακύρωση των πρόσφατων μειώσεων των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

-«Φρένο» στις μειώσεις των συντάξεων, κύριων και επικουρικών και σταδιακή αποκατάσταση τους με βάση τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας ξεκινώντας πρώτα απ' όλα από τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αυτές είναι μερικές μόνο προτάσεις ενός εναλλακτικού δρόμου που αρνούνται να δουν όσοι έχουν σκοπό να εκχωρήσουν στην ιδιωτική σφαίρα ότι υπάρχει ή υπήρχε υπό δημόσιο έλεγχο.

Αυτές είναι μερικές μόνο προτάσεις που με σχέδιο αποκρύπτουν ή κατασυκοφαντούν οι χορηγοί επικοινωνίας της εξουσίας.

Ας γίνουμε όλοι και όλες κοινωνοί αυτών των προτάσεων, ας τις μεταφέρουμε σε όλο τον κόσμο, ειδικά στους απόμαχους, τους συνταξιούχους και τους μακροχρόνια άνεργους.

 

 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)