to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:24 | 08.12.2021

Διεθνή

«Όμικρον»: Αισιόδοξα μηνύματα ΠΟΥ – ECDC για εμβόλια και συμπτώματα

Ήπια τα κρούσματα στην Ευρώπη, τα εμβόλια φαίνεται να την περιορίζουν


Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιτελείς τόσο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) όσο και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον και την αντιμετώπισή του από τα εμβόλια, διακρίνοντας βάσει των πρώτων στοιχείων ότι δεν πρόκειται για ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Σε δήλωσή του την Τετάρτη το ECDC αναφέρει πως μέχρι στιγμής όλα τα κρούσματα του Όμικρον στην Ευρώπη, για τα οποία υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ήταν είτε ήπια είτε εντελώς ασυμπτωματικά.

Τονίζει πάντως ότι θα πρέπει τα στατιστικά να παρακολουθούνται και να εκτιμώνται προσεκτικά.

O ΠΟΥ για εμβόλια και νόσηση

Δεν υπάρχει «κανένας λόγος να αμφιβάλλουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν» τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον από τις σοβαρές μορφές της covid-19, εκτίμησε από πλευράς του ο Μάικλ Ράιαν, ο επικεφαλής της διεύθυνσης αντιμετώπισης επειγόντων στον ΠΟΥ.

«Έχουμε πολύ αποτελεσματικά εμβόλια που έχουν αποδείξει την επάρκειά τους απέναντι σε όλες τις παραλλαγές μέχρι τώρα, όσον αφορά τη σοβαρότητα της ασθένειας και την ανάγκη νοσηλείας», είπε ο δρ Ράιαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο» με την Όμικρον, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι είμαστε ακόμη στην αρχή των μελετών γι’ αυτήν την παραλλαγή που εντοπίστηκε στις 24 Νοεμβρίου και έχει καταγραφεί μέχρι τώρα σε περίπου 40 χώρες.

«Η γενική συμπεριφορά που παρατηρούμε μέχρι σήμερα δεν δείχνει καμία αύξηση της σοβαρότητας. Στην πραγματικότητα σε κάποιες περιοχές του νότιου τμήματος της Αφρικής αναφέρονται πιο ήπια συμπτώματα», πρόσθεσε ο γιατρός, απηχώντας τις δηλώσεις και του Αμερικανού επιδημιολόγου Άντονι Φάουτσι.

«Βρισκόμαστε στην αρχή και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο που αναλύουμε» αυτά τα δεδομένα, προειδοποίησε ωστόσο ο Ράιαν, φροντίζοντας να υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι οι επιστήμονες μόλις έχουν αρχίσει να εξετάζουν το νέο παραλλαγμένο στέλεχος.

Η εμφάνιση του Όμικρον προκάλεσε κάποιον πανικό, κυρίως στην Ευρώπη, η οποία είναι αντιμέτωπη με ένα πέμπτο κύμα της covid-19 λόγω του στελέχους Δέλτα.

Η καλύτερη προστασία

Ο Ιρλανδός επιδημιολόγος εκτίμησε ότι οι πρώτες πληροφορίες από το νότιο τμήμα της Αφρικής «δείχνουν ότι το εμβόλιο μοιάζει να διατηρεί την προστασία που προσφέρει». Ωστόσο παραδέχθηκε ότι τα εμβόλια ενδέχεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι του Όμικρον, λόγω των πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζει στην πρωτεΐνη – ακίδα του.

Όμως «είναι πολύ απίθανο» το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος να διαφεύγει εντελώς από την προστασία των εμβολίων. «Τα προκαταρκτικά στοιχεία που διαθέτουμε από το νότιο τμήμα της Αφρικής δεν δείχνουν ότι υπάρχει απώλεια της αποτελεσματικότητας σε καταστροφικό ποσοστό», τόνισε, επισημαίνοντας: «Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο αυτή τη στιγμή».

«Το καλύτερο όπλο που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή είναι το εμβόλιο», υπογράμμισε. «Όταν εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος, έχει την τάση να είναι πιο μεταδοτικό διότι ανταγωνίζεται με τα προηγούμενα στελέχη», εξήγησε ο Ράιαν.

Εξάλλου το Όμικρον ενδέχεται να υπερισχύσει του Δέλτα, το οποίο ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των μολύνσεων Covid-19 από τα τέλη του 2020 όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία.

Οι κανόνες είναι οι ίδιοι

Όμως είναι πιθανό το Όμικρον να εξαπλώνεται τόσο γρήγορα στο νότιο τμήμα της Αφρικής διότι εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι εκεί δεν έχει διαδοθεί ιδιαίτερα το Δέλτα, εκτίμησε ο Ράιαν.

Επίσης τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το νέο στέλεχος μπορεί να μολύνει πιο εύκολα τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν προσβληθεί στο παρελθόν από covid-19.

«Υπάρχουν δεδομένα σύμφωνα με τα οποία οι επαναμολύνσεις είναι πιο συχνές με το Όμικρον σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα ή τα προηγούμενα παραλλαγμένα στελέχη», εξήγησε ο γιατρός, τονίζοντας ότι τα εμβόλια έχουν δημιουργηθεί για να προστατεύουν από τις σοβαρές μορφές της νόσου και όχι απαραίτητα από τις πιο ήπιες. «Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι αν μπορεί κάποιος να επαναμολυνθεί με το Όμικρον, αλλά αν οι νέες μολύνσεις είναι περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές», υπογράμμισε.

Και κυρίως ο Ράιαν επέμεινε στην ανάγκη να συνεχίσουν να τηρούνται τα βασικά μέτρα προστασίας: η χρήση μάσκας, ο αερισμός των χώρων, η κοινωνική αποστασιοποίηση. «Ο ιός δεν άλλαξε φύση», προειδοποίησε, «οι κανόνες του παιχνιδιού μένουν οι ίδιοι» (πηγές: The Spectator, Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ).

«Τα αντισώματα είναι 40 φορές λιγότερο αποτελεσματικά»

Tα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον από τη Νότια Αφρική, τα οποία δημοσιεύτηκαν νωρίτερα, παρουσίασε σε εκτενή ανάρτηση του ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ (8/12/21), τόνισε ότι «τα δεδομένα αποδεικνύουν αυτό που φοβόμασταν, ότι δηλαδή το νέο στέλεχος είναι πολύ πιο ικανό στο να διαφεύγει της προσοχής των αντισωμάτων που ήδη έχουμε χτίσει είτε από εμβολιασμό είτε από φυσική νόσηση. Τα αντισώματα είναι 40 φορές λιγότερο αποτελεσματικά».

Σύμφωνα με τον κ. Πρασσά, αυτή τη στιγμή κανένα στέλεχος, μεταξύ των οποίων και το Όμικρον, δεν μπορεί να σβήσει με τη μία και τις τρεις γραμμές άμυνας.

Η ανάρτηση Πρασσά στα social media:

Πριν λίγες ώρες είχαμε τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα για την νέα μετάλλαξη (όμικρον). Τι μας είπαν; Η ανοσία δεν είναι άσπρο-μαύρο, δηλαδή έχεις ή δεν έχεις ανοσία. Η ανοσία είναι μια σειρά από αλληλεπικαλυπτόμενες γραμμές άμυνας έναντι σε ένα παθογόνο. Απλοϊκά μπορούμε να το φανταστούμε σαν τις τρεις γραμμές εθνικής άμυνας:

  • την αεροπορία (αντισώματα),

  • το ναυτικό (αναμνηστικά β κύτταρα) και

  • το πεζικό (τα κύτταρα εξολοθρευτές).

Η αεροπορία (αντισώματα) είναι κατά βάση υπεύθυνη για να μην μπουκάρει το παθογόνο- εχθρός στο σώμα μας, ενώ τα αλλά δυο είναι για να μειώνουν την ζημιά που μπορεί να μας κάνει ο εχθρός αν καταφέρει να μπει μέσα μας (δηλ. αν μας μολύνει). Με αυτά κατά νου ας δούμε τι μας λένε τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα από την όμικρον:

1. Η όμικρον δείχνει πολύ αποτελεσματική στο να σπάει την αμυντική γραμμή αεροπορίας σε διπλοεμβολιασμένους (και πιθανότατα σε προηγούμενα νοσούντες μη εμβολιασμένους). Έτσι η προστασία έναντι πιθανής *μόλυνσης* σε αυτούς θα είναι πολύ μειωμένη. Πόσο μειωμένη; 40 φορές κάτω (πολύ είναι αυτό). Αυτοί δηλαδή φαίνεται (με σχετική ασφάλεια πλέον) ότι θα μολύνονται πολύ πιο εύκολα από την όμικρον. Αλλά! Αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι η προστασία έναντι *βαριάς νόσησης* εξασθενεί εξίσου. Ευτυχώς έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι το ναυτικό και το πεζικό κρατάνε γερά και θα συνεχίσουν να χαρίζουν ισχυρότατη προστασία έναντι βαριάς νόσησης μετά από πιθανή (επανα)μόλυνση. Το αν θα χάσουν και αυτές οι γραμμές κατιτίς θα το δούμε προσεχώς. Αλλά φαίνεται ότι κρατάνε συνολικά γερά.

2. Όσοι έχουν νοσήσει και μετά έκαναν δυο δόσεις εμβολίου δείχνουν ότι ακόμη και η αεροπορία τους κρατάει γερά. Πιθανότατα αυτό να οφείλεται στο ότι έχουν δείξει τρεις φορές τον εχθρό στο στρατηγείο. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν το ίδιο να ισχύει και για τις τρίτες δόσεις (αναμνηστικές), που ξέρουμε ότι ενισχύουν τα εξουδετερωτικά μας αντισώματα κατά 40 περίπου φορές (μία ή άλλη). Κάνουμε λοιπόν τις αναμνηστικές και περιμένουμε την όμικρον σε πλήρη ετοιμότητα και με τις τρεις αμυντικές γραμμές μας έτοιμες.

Αυτά από τα νέα δεδομένα.

«Καλά για τις άμυνες μας. Για το αν τελικά έχει αδυνατίσει ο εχθρός δεν μάθαμε τίποτα;» Όχι. Δεν ξέρουμε ακόμη τίποτα. Έχουμε κάποιες πρώιμες ενθαρρυντικές επιδημιολογικές ενδείξεις για να πούμε με κάποια ασφάλεια ότι δεν δείχνει να έχει γίνει χειρότερος. Αλλά δεν μπορούμε με τίποτα να πούμε ΑΝ και ΠΟΣΟ εγγενώς ασθενέστερος μπορεί να έγινε. Η παρατήρηση ότι δεν δίνει πολλές βαριές νοσηλείες για την ώρα (αν και οι νοσηλείες στην Ν. Αφρική έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν) μπορεί πιθανότατα να σημαίνει ότι η προηγούμενη έκθεση στον ιό (ή στο εμβόλιο) μειώνει πάρα πολύ την πιθανότητα βαριάς νοσηλείας για πολύ καιρό (ειδικά σε νεότερους ηλικιακά πληθυσμούς). Επιβεβαιώνοντας αυτό που λέγαμε πάντα ότι: η πρώτη επαφή με τον ιό είναι και η πιο επικίνδυνη, επειδή θα μας βρει ανοσολογικά παρθένους.

Γι αυτό και αν πρέπει κάποιοι να αγχωθούν με τα τελευταία νέα είναι όσοι είναι ανεμβολίαστοι (κάθε ηλικίας). Να τρέξουν άρον άρον να εμβολιαστούν. Οι υπόλοιποι κάνουμε αναμνηστικές και περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα χωρίς πανικό (και χωρίς εννοείτε να τσιμπάμε στον αβάσιμο ενθουσιασμό). Και επικεντρωνόμαστε στην τεράστια μάχη που δίνουμε τώρα με τον δέλτα.

Δυστυχώς το συνολικό αποτύπωμα του νέου στελέχους στα συστήματα υγείας μας είναι πολυπαραγοντικό και έτσι είναι δύσκολο ακόμη να υπολογιστεί. Είναι λογικό πολλοί να θέλουν να πιαστούν από κάποιες φαινομενικά αισιόδοξες υποπαραμέτρους της συνολικής εξίσωσης για να νιώσουν καλύτερα, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι νωρίς για να ξέρουμε πως θα επηρεάσει συνολικά ο ερχομός του όμικρον την συνολική πορεία διαχείρισης της πανδημίας στην χωρά μας και στον πλανήτη. Γι’ αυτό και για την ώρα παίζουν όλες οι πιθανές αναγνώσεις.

Η επιστήμη όμως είναι από πάνω του. Υπάρχει πλήρης κινητοποίηση και τα εργαλεία μας αποδεικνύονται εξαιρετικά (αν και δυστυχώς δεν τα χρησιμοποιούμε επαρκώς). Αν χρειαστεί θα ενημερωθούν κατάλληλα γρήγορα.

Σε όλη αυτή τη μακριά πορεία η επιστήμη θα παραμείνει η ασφαλέστερη πυξίδα μας. Για την ώρα όμως πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη να σπάσει μια μέρα νωρίτερα το φονικό δελτο-κύμα που μας χτυπάει τώρα. Σηκώνουμε τις ασπίδες μας και άμυνα. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα τους.

ΥΓ. Εντωμεταξύ, οι γνωστοί τσαρλατάνοι που φώναζαν πρόσφατα ότι τα εμβόλια φταίνε για τον ερχομό επικίνδυνων μεταλλάξεων όπως (τότε θεωρούσαν) την όμικρον, σήμερα είναι οι ίδιοι που πανηγυρίζουν ότι η όμικρον είναι η λύση στην πανδημία. Προφανώς τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν ισχύει. Όπως δεν ισχύει ότι ένας τέτοιος ιός έχει καμία εξελικτική καούρα να γίνει ελαφρύτερος (όπως λένε). Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν δηλαδή. Και δυστυχώς υπάρχει κόσμος που τους παίρνει ακόμη στα σοβαρά.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)