to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:45 | 15.01.2020

Κοινωνία

OME - OTE: Χιλιοειπωμένα όσα λέει ο κ. Τσαμάζ, στόχος μας να επανέλθει η ηρεμία στην εταιρεία

«Η πλευρά των εργαζομένων προσέρχεται στην αυριανή (16/01/2020) συνάντηση για διαπραγμάτευση ΣΣΕ με στόχο να επανέλθει η ηρεμία στην εταιρεία, η οποία είχε διασαλευτεί μετά τις άστοχες κινήσεις της διοίκησης», τονίζει η ΟΜΕ - ΟΤΕ απαντώντας σε δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου του του Ομίλου ΟΤΕ


Η ΟΜΕ - ΟΤΕ, που την Τετάρτη συναντήθηκε με τον Αλ. Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, απάντησε σε χθεσινές δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ, Μιχ. Τσαμάζ, ο οποίος μίλησε «για μέλλον της εταιρείας μας».

«Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΟΤΕ παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις δηλώσεις του Διευθύνοντος  Συμβούλου, ο οποίος προσπάθησε να μιλήσει για το μέλλον της εταιρείας, για το πώς είμαστε σήμερα, πώς φτάσαμε ως εδώ. Για το τι πρέπει να αλλάξουμε και τι σημαίνει για τους εργαζόμενους του Ομίλου ΟΤΕ», ανέφερε η ΟΜΕ - ΟΤΕ σημειώνοντας αναλυτικά:

Δυστυχώς δεν κόμισε γλαύκας, καθώς όλα όσα ανέφερε είναι  χιλιοειπωμένα και δεν προσέθεσε κανένα νέο στοιχείο στο δημόσιο διάλογο. Οφείλουμε όμως να καυτηριάσουμε τη φράση ότι όλα όσα κατάφερε η εταιρεία στα χρόνια της κρίσης  δεν ήταν προϊόν  διαπραγμάτευσης με τα σωματεία.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά:

  • Μεταξύ 2012 και 2019 τα λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων, αποσβέσεων και απομειώσεων (EBIDTA) αυξήθηκαν κατά 88%. Επίσης, μετά το 2016 τα προαναφερθέντα κέρδη αυξάνονται 6% κατά μέσο όρο, ανά έτος.

  • Μεταξύ 2012 και 2019 το συνολικό μισθολογικό κόστος, στο οποίο περιλαμβάνονται οι αποδοχές και τα επιδόματα του προσωπικού, τα κόστη σχετιζόμενα με το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης και οι πόροι για τον λογαριασμό νεότητας, μειώθηκαν κατά 55%.

  • Το μισθολογικό κόστος ως ποσοστό επί των εσόδων μειώθηκε μεταξύ 2012 και 2019 κατά 56%. Ειδικά, το 2018 αντιστοιχούσε στο 15,6% των εσόδων, όταν το 2012 το μισθολογικό κόστος ήταν ίσο με το 31,8% των εσόδων.

Όλα αυτά προέκυψαν ακριβώς επειδή εταιρεία και ΟΜΕ-ΟΤΕ υπέγραφαν ΣΣΕ με αίσθημα ευθύνης. Αλήθεια αναρωτιόμαστε ποια είναι η οικονομική συνεισφορά των μελών της Διοίκησης στην βιωσιμότητα της εταιρείας αυτή την οκταετία;

Επειδή κάποιοι χλευάζουν τον παλιό ΟΤΕ, αυτός, κύριοι, με τα όποια παλιά του προβλήματα και τις δυσλειτουργίες αναπτύχθηκε από την Αρμενία μέχρι την Αλβανία, καθιστώντας τον έτσι την μεγαλύτερη εταιρεία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αλήθεια δεν είναι ότι με δική σας αποκλειστικά ευθύνη μας γυρίσατε στην εποχή του ’80, όπου χρειάζεται μέσο για μια νέα σύνδεση ή αποκατάσταση μιας βλάβης;

Το 24/48 μέρες, κύριοι της Διοίκησης, είναι αποκλειστικά και πάλι δικό σας επίτευγμα.

Η πλευρά των εργαζομένων προσέρχεται στην αυριανή 16/01/2020 συνάντηση για διαπραγμάτευση ΣΣΕ με στόχο να επανέλθει η ηρεμία στην εταιρεία, η οποία είχε  διασαλευτεί μετά τις άστοχες κινήσεις της διοίκησης.

  • H υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στον Όμιλο ΟΤΕ τριετούς διάρκειας με διασφάλιση από απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους
  • Πραγματικές αυξήσεις για όλους θα είναι το επιστέγασμα της προσπάθειας Διοίκησης και εργαζομένων για την κοινή πορεία στο μέλλον.

Εάν δεν εισακουστούν από τη Διοίκηση τα αιτήματά μας, ο αγώνας που κάναμε μέχρι τώρα δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή. Δεν σταματάμε αν δεν δικαιωθούμε.

Τέλος, επειδή πολλά ακούστηκαν για την στάση μας, δεν μας αγγίζουν ανακοινώσεις και δημοσιεύματα καθώς εμείς  ρητά δηλώσαμε ότι καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου και αν προέρχεται, είτε από εξωθεσμικούς παράγοντες με κουκούλες, είτε από καλοπληρωμένα διευθυντικά στελέχη που μηνύουν εργαζόμενους, είτε από πληρωμένους κονδυλοφόρους. Σας καλούμε, κύριοι της Διοίκησης, να πράξετε το ίδιο.»

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Αρβανίτης: «Κόλαφος» στον ΟΤΕ από τον νέο Επίτροπο Εργασίας για τις πρακτικές του απέναντι στους εργαζόμενους (βίντεο)

Παραθέτουμε επίσης το μήνυμα του κ. Τσαμάζ (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ):

   «Ακούγονται πολλά για τις αλλαγές που θα έρθουν στην εταιρεία μας. Πάντα σας μιλούσα ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Θέλω λοιπόν και τώρα να ενημερωθείτε από εμένα. Γιατί το μέλλον της εταιρείας μας, μας αφορά όλους, άμεσα», ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Τσαμάζ.

   Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή, ο επικεφαλής του ΟΤΕ σημείωσε πως, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι σήμερα κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα και αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της χώρας. Μία υγιής εταιρεία που μπορεί να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των ενδιαφερόμενων μερών: πελατών, κοινωνίας, εργαζομένων, μετόχων. «Κατά τη διάρκεια της κρίσης λάβαμε τολμηρές αποφάσεις και αλλάξαμε σχεδόν τα πάντα στον Όμιλο. Δουλέψαμε 10 χρόνια, όλοι μαζί» είπε, και ξεχώρισε τρία πράγματα στην πορεία αυτής της δεκαετίας: τις επενδύσεις 4,7 δισ. ευρώ μέσα στην κρίση, τη δραστική μείωση του δανεισμού κατά 80% και τον εξορθολογισμό του κόστους με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, με το κόστος των εθελουσιών να ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο εξ' ολοκλήρου από τα κέρδη του Ομίλου.

   Όμως, η ανάγκη για αλλαγή παραμένει ως προϋπόθεση επιβίωσης και ανάπτυξης. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΟΤΕ, «οι προκλήσεις είναι παγκόσμιες και επιβάλλονται από την εξέλιξη της τεχνολογίας. Το disruption, δηλαδή οι ανατροπές στην αγορά, μπορούν να αλλάξουν ριζικά ολόκληρους κλάδους (…) Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να μείνουμε απαθείς μπροστά στην επικείμενη αλλαγή. Οι εταιρείες που κράτησαν μια τέτοια στάση, δεν κατάφεραν να επιβιώσουν. Έχουμε δύο επιλογές: ή να είμαστε πρωτοπόροι των αλλαγών ή να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Διαλέγουμε το πρώτο. (…) Για να παραμείνουμε βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί, θα πρέπει για άλλη μία φορά να αλλάξουμε. Να γίνουμε πιο ευέλικτοι, να μειώσουμε το κόστος μας και να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων για τον Όμιλο. Η αλλαγή δεν πρέπει να μας φοβίζει! Το έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν και το έχουμε κάνει αποδεδειγμένα εξαιρετικά επιτυχημένα».

   Ο κ. Τσαμάζ ξεκαθάρισε ότι ο συνολικός σχεδιασμός για τον εκσυγχρονισμό του ΟΤΕ την επόμενη δεκαετία είναι ακόμη σε εξέλιξη, σημείωσε ωστόσο ότι η εταιρεία μελετά το ενδεχόμενο οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση και την επαφή με τον πελάτη (τεχνικοί πεδίου, call centers, καταστήματα) να λειτουργήσουν ως 100% θυγατρικές εταιρείες. Όπως αναφέρει στο μήνυμά του, λειτουργώντας ως θυγατρικές εταιρείες θα κερδίσουν μεγαλύτερη ευελιξία, ανεξαρτησία και αυτονομία εντός του Ομίλου ΟΤΕ, θα εστιάσουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη, θα μπορούν να αναπτύξουν και να προσφέρουν νέες υπηρεσίες και να πωλούν τις υπηρεσίες τους σε τρίτους, φέρνοντας έσοδα στον Όμιλο και συμβάλλοντας στη μείωση του λειτουργικού κόστους. Οι αλλαγές αυτές θα δώσουν τη δυνατότητα στην εταιρεία να προσλάβει και να αναπτύξει εργαζομένους σε σημαντικές ειδικότητες της νέας εποχής, ενώ και οι κεντρικές υπηρεσίες θα μπορούν να λειτουργούν πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά.

   Εξηγώντας τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τους εργαζομένους, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους εργαζομένους, καθώς όλοι παραμένουν μέλη της μεγάλης οικογένειας του ΟΤΕ, ότι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία, ευελιξία και αποτελεσματικότητα στην εργασία, ότι οι ρόλοι τους θα αναβαθμιστούν, ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και ότι θα ανοιχτούν νέες αναπτυξιακές προοπτικές για το προσωπικό. Ειδικά η νέα γενιά του Ομίλου ΟΤΕ θα έχει τη δυνατότητα να εξελίσσεται, εκτός από επαγγελματικά, και μισθολογικά στα πρότυπα μιας σύγχρονης εταιρείας.

   Κλείνοντας το μήνυμά του, ο επικεφαλής του ΟΤΕ, είπε: «Ο ΟΤΕ κατάφερε να διατηρήσει την εργασιακή ειρήνη την τελευταία δεκαετία, εν μέσω συνεχόμενων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια των γιορτών βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή απεργία διάρκειας τριών εβδομάδων, που ταλαιπώρησε τους πελάτες μας και επηρέασε το επίπεδο των υπηρεσιών μας, ζημιώνοντας την εικόνα μας και τους εργαζομένους. Αντιμετωπίσαμε πρωτοφανείς πρακτικές συκοφαντίας, ψεύδους, απειλών σε προσωπικό επίπεδο, με αποκορύφωμα την άνανδρη επίθεση στην οικογενειακή μου κατοικία. Είναι επίσης πρωτοφανές ότι η ηγεσία της ΟΜΕ ΟΤΕ δεν καταδίκασε την επίθεση αυτή με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο. Η διοίκηση του ΟΤΕ πάντα επιδιώκει τον διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Σε καμία όμως περίπτωση ο ΟΤΕ δεν θα επιστρέψει σε καθεστώς οργανισμού δημοσίου με νοοτροπίες παρελθόντος! (…) Είμαστε μία σύγχρονη ιδιωτική εταιρεία τεχνολογίας και τέτοια θα παραμείνουμε!».

   Και κατέληξε: «Είναι προς όφελος όλων, να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες αλλαγές και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με συνεργασία και εμπιστοσύνη. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Με πίστη, πάθος, δέσμευση και με όχημα την τεχνολογία, θα συνεχίσουμε όλοι μαζί να φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους. Το μέλλον της εταιρείας εξαρτάται από όλους μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)