to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:11 | 04.04.2017

Διεθνή

«Ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει»: Στρατηγική η συμμαχία με την Αριστερά, δηλώνει ο Αντόνιο Κόστα

«Εάν γίνουν εκλογές μετά το τέλος της θητείας (αυτής) της Βουλής, κι εάν το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Αριστερό Μπλοκ και οι Πράσινοι θέλουν να ανανεώσουμε τη συμφωνία, αυτό θα ήταν χρήσιμο (...) Αυτή η αλλαγή έχει βελτιώσει την ποιότητα της δημοκρατίας μας», σημειώνει ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας αποκλείοντας το ενδεχόμενο καταφυγής στις κάλπες


Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εξήρε, σύμφωνα με το Reuters, την κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών, που διαθέτει τη στήριξη των κομμάτων της πορτογαλικής αριστεράς στη Βουλή, και έκρινε ότι θα ήταν χρήσιμο να παραμείνει σε ισχύ η συμφωνία αυτή και πέραν των εκλογών του 2019, ακόμη κι αν το κόμμα του εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio Renascenca σήμερα, ο Κόστα απέκλεισε το ενδεχόμενο καταφυγής στις κάλπες παρά την άνοδο του ποσοστού του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις και έκρινε πως η συμμαχία «είναι μια καλή λύση, με ή χωρίς απόλυτη πλειοψηφία» για το κόμμα του.

Η Πορτογαλία αποτελεί εξαίρεση στην Ευρώπη, στην οποία η Aριστερά έχει έλθει αντιμέτωπη με μεγάλες δυσκολίες όπου διατηρεί την εξουσία. Η κυβέρνηση αυξάνει τους μισθούς και βλέπει τη δημοτικότητά της να αυξάνεται, παρότι ταυτόχρονα επιτυγχάνει το χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα των τελευταίων δεκαετιών (διαβάστε σχετικά τη συνέντευξη της Μαρίζα Ματίας στο left.gr).

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν το ποσοστό υποστήριξης προς τους Σοσιαλιστές του Κόστα να έχει αυξηθεί στο 42%, 10 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από εκείνο που κατέγραψε στις εκλογές του 2015 και κοντά σε ένα επίπεδο που θα του έδινε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή εάν στήνονταν κάλπες στη χώρα σήμερα.

«Νομίζω πως δεν πρέπει να γίνουν εκλογές τώρα. Αντιθέτως, η χώρα χρειάζεται σταθερότητα κι όλοι θα πρέπει να εργαστούμε μαζί για να ολοκληρώσουμε τη θητεία του κοινοβουλίου με ομαλότητα και με ηρεμία», δήλωσε ο Κόστα.

«Εάν γίνουν εκλογές μετά το τέλος της θητείας (αυτής) της Βουλής, κι εάν το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Αριστερό Μπλοκ και οι Πράσινοι θέλουν να ανανεώσουμε τη συμφωνία, αυτό θα ήταν χρήσιμο (...) Αυτή η αλλαγή έχει βελτιώσει την ποιότητα της δημοκρατίας μας».

Πάντως ο Κόστα υπενθύμισε πως τα τέσσερα κόμματα έχουν ακόμη μεγάλες διαφορές, πράγμα που εμποδίζει τη συγκρότηση μιας συμμαχίας προεκλογικά, ενώ πρόσθεσε πως βλέπει λιγοστές πιθανότητες η αριστερά να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

«Είμαστε μια χαρά έτσι. Δεν αλλάζεις μια ομάδα που κερδίζει», είπε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Στη χώρα της Ιβηρικής θα διεξαχθούν δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο.

Ο Κόστα δήλωσε επίσης ότι ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του Μάριου Σεντένου, ο οποίος πιστώνεται ότι βρήκε τρόπους να ακυρώσει πολλά από τα μέτρα λιτότητας της προηγούμενης κυβέρνησης ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε το χαμηλότερο δημόσιο έλλειμμα των τελευταίων 40 και πλέον ετών, έχει βολιδοσκοπηθεί για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Κόστα δεν διευκρίνισε ποιος έχει προσεγγίσει τον Σεντένου. Ωστόσο τόνισε πως θα προτιμούσε ο υπουργός του να παραμείνει επικεντρωμένος στην Πορτογαλία.

«Ασφαλώς θα γινόταν ένας εξαίρετος πρόεδρος του Eurogroup (...) Αλλά, αν και η Πορτογαλία συνεχίζει να διαπραγματεύεται διάφορα θέματα με το Eurogroup, αυτή δεν είναι η προτεραιότητα για εμάς. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τον Μάριου Σεντένου υπουργό» Οικονομικών της Πορτογαλίας, πρόσθεσε.

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προεδρεύει των συνόδων του συμβουλίου των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, προκάλεσε την οργή πολλών νοτιοευρωπαίων των περασμένο μήνα, ειδικά στην Πορτογαλία, κάνοντας το απαράδεκτο σχόλιο πως οι νότιοι «σπαταλούν τα χρήματά τους σε αλκοόλ και στις γυναίκες», με αποτέλεσμα να μειωθούν οι πιθανότητες να παραμείνει στο αξίωμα. Η θητεία του ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο, σχολιάζει με νόημα το Reuters. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)