to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:35 | 05.04.2021

Οικονομία

Ο Δημ. Παπαδημούλης ζητά ελληνικό παρατηρητήριο για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης στα πρότυπα αυτού που μόλις ενέκρινε το ΕΚ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκρότησε 27μελή Ομάδα Εργασίας για την αξιολόγηση και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και την υλοποίηση των 27 Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης – Συμμετέχει ο Δ. Παπαδημούλης


Η Ομάδα Εργασίας σε τακτικό διάλογο με την Κομισιόν, θα ασκεί με πλήρη διαφάνεια κοινοβουλευτικό έλεγχο και θα αξιολογεί την εκπλήρωση των στόχων των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης, που θα υποβληθούν από τα 27 κράτη μέλη

Συστάθηκε ήδη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ομάδα Εργασίας για τον έλεγχο εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (“RRF”), συνολικού ύψους 672,5 δισ. ευρώ. Μεταξύ των 27 τακτικών της μελών, είναι ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG), Δημήτρης Παπαδημούλης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON), Irene Tinagli, και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG), Jan Overtveldt.

Σκοπός της Ομάδας Εργασίας είναι ο έλεγχος εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την Κομισιόν και τα 27 κράτη μέλη. Η Ομάδα Εργασίας θα είναι αρμόδια για τον ανά δίμηνο θεσμικό διάλογο μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση του Μηχανισμού. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ομάδας Εργασίας, είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των κρατών μελών και η αξιολόγησή τους, η εκπλήρωση των οροσήμων και των στόχων των Εθνικών Σχεδίων, οι διαδικασίες πληρωμής των κονδυλίων καθώς και αναστολής ή/και τερματισμού καταβολής τους.

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

«Για να πιάσουν τόπο υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, οι σημαντικοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας απαιτούνται: Εθνικά Σχέδια με ευρύτερη πολιτική και κοινωνική διαβούλευση, χρηστή διαχείριση και διαρκής αξιολόγηση. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση της αναγκαίας συνεννόησης και της απαιτούμενης διαφάνειας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε διάλογο με την Κομισιόν, θα ασκήσει στο ακέραιο τον θεσμικό του ρόλο. Θεωρώ απαραίτητο η ελληνική Βουλή να συγκροτήσει αντίστοιχη Επιτροπή για την κοινοβουλευτική εποπτεία της εφαρμογής του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης».

Υπενθυμίζεται πως όλα τα κράτη μέλη έχουν υποχρέωση να καταθέσουν έως τα τέλη Απριλίου τα εθνικά τους σχέδια στην Κομισιόν για την σχετική αξιολόγηση και έγκριση. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Ομάδα Εργασίας μπορεί επίσης να καλεί προς ακρόαση εκπροσώπους της Κομισιόν και εμπειρογνώμονες, να επεξεργάζεται κείμενα εργασίας και να συντάσσει ετήσιες εκθέσεις και ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Η Ομάδας Εργασίας του ΕΚ αποτελείται από 27 μέλη από όλες τις Πολιτικές Ομάδες (7 μέλη από το ΕΛΚ, 5 μέλη από τους Σοσιαλιστές, 4 μέλη από το Renew, 3 μέλη από το ID, 3 μέλη από τους Πράσινους, 2 μέλη από το ECR, 2 μέλη από την Αριστερά και 1 μέλος από τους μη εγγεγραμμένους). Τα μέλη προέρχονται κυρίως από την Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) και την Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON), ενώ εκπροσωπούνται και οι Επιτροπές Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL), Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI), Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) και Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)