to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:21 | 27.09.2021

Πολιτική

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ σε ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ: Το ξεπούλημα της περιουσίας του λαού συνεχίζεται

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με απώλεια της πλειοψηφίας από το Δημόσιο, αποτελεί πλέον «κόκκινη γραμμή» για τους εργαζομένους της ΔΕΗ και για την κοινωνία. Δεν πρόκειται για πώληση του 17% της ΔΕΗ αλλά για «εκχώρησή του», τονίζει η ΟΜ ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΜ ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ του ΣΥΡΙΖΑ  - ΠΣ:

Δεν  πρόλαβαν να περάσουν λίγες μέρες από την απόφαση για το ξεπούλημα του 49% του ΔΕΔΔΗΕ με το απαράδεκτα χαμηλό τίμημα των 1,3 δις ευρώ, που αν τελικά συντελεστεί θα αποτελέσει έγκλημα κατά της ΔΕΗ και της κοινωνίας, με μια  “ξαφνική” ανακοίνωση την προηγούμενη Πέμπτη το απόγευμα οι διοικήσεις της ΔΕΗ, του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) και του ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση,  ανακοίνωσαν την αύξηση κατά 750 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.

Και η είδηση ίσως να είχε μόνο οικονομικό ενδιαφέρον αν δεν υπήρχε μια σημαντική «λεπτομέρεια». Η αύξηση σκοπεύουν να γίνει με κατάργηση του δικαιώματος συμμετοχής των παλιών μετόχων. Με απεμπόληση δηλαδή του δικαιώματος του Δημοσίου να διατηρήσει την πλειοψηφία του 51%.  Έτσι το ΤΑΙΠΕΔ 17% και το Υπερταμείο 34% (σύνολο 51%), δεν θα εισφέρουν τα κεφάλαια που τους αναλογούν και κατά συνέπεια το Δημόσιο θα χάσει την πλειοψηφία, ενώ θα συρρικνωθεί και το ποσοστό των μικρομετόχων, ιδιωτών και θεσμικών.

Και αυτό έγινε χωρίς κανένα διάλογο, καμία διαβούλευση, όπως και η αντίστοιχη ανακοίνωση του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο του 2019 στον ΟΗΕ για τον τερματισμό της λιγνιτικής παραγωγής έως το 2028. Προφανώς το “deal” έκλεισε πολύ πρόσφατα και η κυβέρνηση βιάζεται να τελειώσει τα συμβόλαια που ανέλαβε.

Έτσι το τοπίο στην ενέργεια διαμορφώνεται παρόμοιο με εκείνο των τραπεζών, και δεν θα διακρίνεται πλέον για τον κοινωνικό και αναπτυξιακό του ρόλο. Ωστόσο η ηλεκτρική ενέργεια είναι τεράστιας σημασίας κοινωνικό αγαθό για να αφεθεί εξ ολοκλήρου στην κερδοσκοπία.                                                                                                                                         Για την πλειονότητα των Ελλήνων το θέμα είναι όχι μόνο οικονομικό, αλλά και εθνικό και κυρίως θέμα επιβίωσης.                                                                                                                           

Επιβίωσης, γιατί σε μια περίοδο που οι τιμές στο ρεύμα και στο αέριο εκτινάσσονται σε τεράστια ύψη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδίδει ένα εργαλείο αποφασιστικής παρέμβασης και άσκησης κοινωνικής πολιτικής στην αγορά σε ιδιώτες ουσιαστικά χωρίς αντάλλαγμα.                                                                                                                                             

Εθνικό, διότι το πλέον πιθανό είναι η ΔΕΗ να περάσει σε «ξένα χέρια» και η μεγαλύτερη εθνική βιομηχανία να αφελληνιστεί, με σοβαρά θέματα να εγείρονται ακόμη και για την εθνική ασφάλεια.

Οικονομικό, γιατί οι παραγωγικές υποδομές τής ΔΕΗ είναι ανεκτίμητες και με μεγάλες αναπτυξιακές  προοπτικές.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με απώλεια της πλειοψηφίας από το Δημόσιο, αποτελεί πλέον «κόκκινη γραμμή» για τους εργαζομένους της ΔΕΗ και για την κοινωνία. Δεν πρόκειται για πώληση του 17% της ΔΕΗ αλλά για «εκχώρησή του», επιλογή που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους, καθώς όλα αυτά γίνονται σε μία περίοδο βαθύτατης ενεργειακής κρίσης, όπου το μέσο νοικοκυριό βλέπει τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και αναρωτιέται αν θα μπορέσει να αντέξει.                                                                      

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τις διαρκείς ανατιμήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανταγωνισμό για την μείωση των τιμών που όχι μόνο δεν τον ασκεί σήμερα, αλλά πλέον δεν θα έχει καμία δυνατότητα να τον ασκήσει και στο μέλλον αφού το Δημόσιο  χάνει την πλειοψηφία και σίγουρα θα χάσει και την  διοίκηση της εταιρείας όπως έγινε στα ΕΛΠΕ.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ για 4,5 χρόνια, τη σκληρή περίοδο των μνημονίων, σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ζητούνταν 4 «πράγματα»: την πώληση του 17% της ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, και της ΔΕΠΑ Υποδομών, αλλά κατάφερε να τα κρατήσει όλα. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να έχει την πίεση της τρόικα, χωρίς να έχει τα μνημόνια, τα δίνει όλα.

Το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και η μεθοδευμένη με ύπουλο τρόπο απώλεια του πλειοψηφικού πακέτου του δημοσίου στη ΔΕΗ μέσω της παραίτησης από την αγορά μετοχών από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, είναι  και από επιχειρηματική άποψη λαθεμένες και καταστροφικές. Είναι δυνατόν όταν η κατασκευή ενός μόνο εργοστασίου της ΔΕΗ κοστίζει μερικά δισεκατομμύρια, να παραχωρείται η πλειοψηφία για 750 εκατομμύρια;

Ισχυρίζονται ότι έχουν ανάγκη τα 750εκ€ για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Μα το να βρεθούν από την αγορά με ένα μικρό επιτόκιο κάτω του 3% είναι πολύ εύκολο σήμερα ιδίως για τα έργα ΑΠΕ ή ας επενδύσει ο ΕΦΚΑ συμμετέχοντας στην αύξηση του ΜΚ.

Πρέπει  η ΔΕΗ να παραμείνει Δημόσια για να μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική προς όφελος των πολλών, για αναπτυξιακούς εθνικούς λόγους, για λόγους χειραγώγησης της κερδοσκοπίας στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, για την εθνική διαχείριση των δικτύων, αφού με την απώλεια της πλειοψηφίας στη ΔΕΗ χάνεται αυτόματα και η πλειοψηφία στο ΔΕΔΔΗΕ.

Αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι και για τους εργαζομένους οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης θα είναι τραγικές για αυτούς και τις οικογένειές τους. Γνωρίσαν ήδη από τον Σεπτέμβριο 2019 την τροποποίηση εις βάρος τους στο εταιρικό τιμολόγιο που απολάμβαναν, βλέπουν τι σημαίνει golden-boys που απομυζούν τεράστια ποσά ενώ γι’ αυτούς περικόπτεται ακόμη και το τροφείο μόλις οι αποδοχές τους πλησιάσουν στο άδικο πλαφόν (για τους ΓΔ και οι ΒΟΚΑΡΧΕΣ  με τις εκατοσταριές χιλιάδες αποδοχών, το τροφείο εξακολουθεί να ισχύει!). Θα βιώσουν όμως σύντομα εάν καταφέρουν να ιδιωτικοποιήσουν την επιχείρηση πολύ χειρότερα: εντατικοποίηση της δουλειάς, κατάργηση του ΚΚΠ, μεγέθυνση των αδικιών και βέβαια σίγουρες απολύσεις κατά το δοκούν του ιδιώτη. Τα παπαγαλάκια διαδίδουν ψέματα, ότι δήθεν θα καταργηθεί το πλαφόν και ότι θα δοθούν πίσω τα δώρα. Προσπαθούν να εκμαυλίσουν  συνειδήσεις. Ας διορθώσουν τις αδικίες τώρα με νόμο όπως το έκαναν για τους κολλητούς τους χρυσοπληρωμένους.

Καλούμε το ΔΣ της ΔΕΗ να μην προχωρήσει στις όποιες οριστικές και τελεσίδικες αποφάσεις του, δεδομένου ότι είναι εμφανές ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία το ελληνικό Δημόσιο ζημιώνεται.

Καλούμε τους εργαζομένους της ΔΕΗ, την κοινωνία αλλά και όλους τους πολίτες σε ενεργητική αντίσταση και κινητοποιήσεις ενάντια σε αυτές τις ληστρικές πολιτικές, δεδομένου ότι δεν είναι ζήτημα συντεχνίας αλλά κοινωνίας.

ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

tags: ΔΕΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)