to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:30 | 26.07.2012

Αθλητισμός

Ολυμπιακή υποκρισία στο τετράγωνο

Διαλέξτε το σύνθημα του Μάη του ’68 που σας ταιριάζει: Καμία ελευθερία στους εχθρούς της ελευθερίας ή απαγορεύεται το απαγορεύεται;


Το γύρο της Ελλάδας έχει κάνει και έντονη αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η είδηση ότι εκτός της ελληνικής αποστολής των Ολυμπιακών Αγώνων τέθηκε η πρωταθλήτρια του τριπλούν Βούλα Παπαχρήστου μετά από ένα ρατσιστικό αστείο στο twitter. Νωρίτερα  η 23χρονη  Βούλα Παπαχρήστου με δηλώσεις της στα social media ζήτησε «συγγνώμη» και έκανε λόγο για παρεξήγηση και ότι και καλά είναι μόνο αθλήτρια και δεν έχει σχέση με την πολιτική. Αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια καθώς η αθλήτρια μέσω των tweets της δεν κρύβει το θαυμασμό και τη στήριξη της στη ναζιστική Χρυσή Αυγή και τον Ηλία Κασιδιάρη συγκεκριμένα. Το συγκεκριμένο κακόγουστο tweet από μόνο του είναι μεν απαράδεκτο:

«Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό!!!».

Aλλά από επίσημα κυβερνητικά χείλη και πολιτικούς έχουμε ακούσει πολύ χειρότερα...

Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αναφέρει:

«Με απόφαση του αρχηγείου της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, τίθεται εκτός Ολυμπιακής Ομάδος η αθλήτρια στίβου του άλματος τριπλούν Παρασκευή Παπαχρήστου για δηλώσεις της που αντίκεινται στις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού. Η αθλήτρια δεν βρίσκεται στο Λονδίνο καθώς αναμενόταν λίγο πριν την έναρξη των αγωνισμάτων στίβου».

Το σχόλιο της αθλήτριας σύμφωνα με το ΣΕΓΑΣ αντίκειται στις αξίες και τις αρχές του αθλητισμού αλλά και στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων που προάγει την αρμονική συνύπαρξη και συναδέλφωση όλων των λαών και φυλών του Κόσμου.

Το θέμα σήκωσε η ΔΗΜΑΡ η οποία βρήκε την ευκαιρία να κάνει επίδειξη ανέξοδου αντιρατσισμού:

«Ρατσιστικό χιούμορ και “αστειάκια” που αφορούν ανθρώπινες ζωές δεν είναι ανεχτά από την ελληνική κοινωνία, δεν μπορούν να ευδοκιμούν στον ελληνικό αθλητισμό».
«Βλέποντας από την τηλεόραση τους Ολυμπιακούς Αγώνες ας κάνει όσα άθλια “αστεία” θέλει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σίγουρα, όμως, δεν μπορεί να εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Λονδίνο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Κατά τα άλλα ο Αντώνης Σαμαράς είναι Πρωθυπουργός με τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς και έχει πει μεταξύ άλλων ότι «οι παιδικοί σταθμοί έχουν γεμίσει με παιδιά μεταναστών..με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για τα ελληνόπουλα» και πως πρέπει να «ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας από τα γκέτο των ξένων» . Αυτές οι δηλώσεις σύμφωνα με τις μεταμοντέρνες φιλελεύθερες αξίες της ΔΗΜΑΡ προφανώς προάγουν… την αρμονική συνύπαρξη.  Μάλλον η συναδέλφωση και η αρμονική συνύπαρξη είναι κάτι σαν την ολυμπιακή εκεχειρία: ισχύουν μόνο μέσα στο στίβο και τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις αλλά προς θεού όχι στις πόλεις μας.

Δεν είναι ψευτοδίλημμα το αν μια ρατσίστρια έχει δικαίωμα συμμετοχής σε Ολυμπιακούς Αγώνες που ποινικοποιούν την ελεύθερη διακίνηση απόψεων και την ελευθερία της έκφρασης;   

Το ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος στο κοινό που φοράει μπλουζάκι με τον Τσε Γκεβάρα και ότι στις στέγες των σπιτιών βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές και αντιπυραυλική άμυνα δεν είναι πιο σημαντικά ζητήματα ή μήπως όλα συνδέονται μεταξύ τους; Οι χρυσαυγίτες βρήκαν ευκαιρία να σηκώσουν το θέμα δημιουργώντας ομάδες συμπαράστασης στα social media μέσα από τα οποία αναπαράγεται η προπαγάνδα του μίσους.

Ο ρατσισμός είναι υπαρκτός στην ελληνική κοινωνία και σίγουρα δεν πρόκειται να εξαλειφθεί με την εφαρμογή  του δόγματος της μηδενικής ανοχής και της χωροφυλακής του «πολίτικαλ κορέκτ» στα σόσιαλ μίντια.

Πραγματικά πόσο διαφορετικά από το πνεύμα της Β. Παπαχρήστου κινούνται τα παλιότερα τηλεοπτικά σχόλια για τον λευκό γίγαντα Κεντέρη που άφησε πίσω του επτά μαύρους, οι δηλώσεις της Χαλκιά για το ότι είναι το ελληνικό ανώτερο DNA που αποτελεί τη μεγαλύτερη ντόπα και όχι τα παράνομα αναβολικά που έδωσαν τόσες πρωτιές στους Έλληνες αθλητές και τα εθνικιστικά παραληρήματα Μελισσανίδη, Πατουλίδου και άλλων ολυμπιανικών την εποχή της ισχυρής Ελλάδας της ντόπας και των μαγειρεμένων στοιχείων;

Άλλωστε οι κύριες οικουμενικές αξίες που προάγουν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η εμπορευματοποίηση, ο ανταγωνισμός, η αποθέωση της ατομικής επιδεξιότητας και η τόνωση του εθνικού φρονήματος. Όσο για την περίφημη «ειρήνη»; Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας η λέξη ήταν απαγορευμένη και δεν ακούστηκε από επίσημα χείλη καθώς οι ΗΠΑ είχαν αφήσει να εννοηθεί  ότι οποιαδήποτε αναφορά σε αυτήν θα εκληφθεί ως εχθρική πολιτική παρέμβαση εναντίον της διπλής κατοχής σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Αναδημοσίευση: Παραλληλογράφος

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την αυριανή έναρξη των Ο.Α.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)