to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:59 | 27.08.2012

πηγή: https://left.gr/91

Αθλητισμός

Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, οκτώ χρόνια μετά: Εγκατάλειψη με... προοπτικές

του Κώστα ΠαπαντωνίουΤο καλοκαίρι του 2004, η Ελλάδα αποφάσισε να βάλει τα καλά της. Σουλούπωσε την εξωτερική της εμφάνιση, σκέπασε κάτω από το χαλί του ενθουσιασμού για την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στη γενέτειρά τους τα όποια προβλήματα υπήρχαν και έκτισε ένα όνειρο διάρκειας 27 ημερών.

Όταν έσβησαν τα φώτα κυριολεκτικά, αλλά και μεταφορικά, η άλλη όψη του νομίσματος άρχισε δειλά - δειλά να κάνει την εμφάνισή της. Οι πολυτελείς καινούργιες εγκαταστάσεις παραδόθηκαν άνευ όρων στην εγκατάλειψη. Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο περαιτέρω αξιοποίησής τους και είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα, οκτώ χρόνια μετά τη μεγαλύτερη -όπως χαρακτηρίστηκε- γιορτή του αθλητισμού για τη χώρα, οι περισσότερες δεν μπορούν πια καν να χρησιμοποιηθούν! Απαιτείται η ανακαίνισή τους. Υπόθεση διόλου απλή, καθώς ο χρόνος στην προκειμένη όχι μόνο δεν θεράπευσε τις πληγές, αλλά τις αύξησε.

Τα ποσά που χρειάζονται για την επαναφορά τους σε κανονικό καθεστώς λειτουργίας είναι υψηλά, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και ίσης αξίας με αυτά που δαπανήθηκαν για τη δημιουργία τους.

Το μέλλον τους κρίνεται αβέβαιο. Και πάλι ο σχεδιασμός απουσιάζει. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης περιορίζεται μόνο στην πώληση ή την παραχώρησή τους σε κάποιον ιδιώτη, ακόμα κι όταν πρόκειται για ολόκληρο οικισμό. Ουδείς μπορεί να απαντήσει με σιγουριά για το αν αυτά τα έργα απαξιώνονται σκόπιμα για να ξεπουληθούν ή αν πρόκειται για αδυναμία συντήρησής τους, λόγω του σημαντικού κόστους που απαιτείται ούτως η άλλως. Να μην ξεχνάμε ότι ο Ολυμπιακός σχεδιασμός έγινε “με το κυβικό”, εις τρόπον δηλαδή ώστε να αποκομίσουν υπερκέρδη οι εργολάβοι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μία επένδυση, της οποίας η πραγματοποίηση συνοδεύτηκε από θριαμβολογίες και υπέρογκα ποσά, των οποίων το ύψος ουδέποτε αποκαλύφθηκε πλήρως, παρά τις αναρίθμητες ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή και τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρίσκεται μία ανάσα μακριά από το να καταλήξει οριστικά στον κάλαθο των αχρήστων.


ΟΑΚΑ - Ελληνικό: Περασμένα μεγαλεία


Πρόκειται για τους δύο χώρους που φιλοξένησαν τις περισσότερες εγκαταστάσεις. Μερικές από αυτές, όπως, για παράδειγμα, εκείνη του κανόε-καγιάκ, θεωρούνται ακόμα και σήμερα από τις καλύτερες σε ποιότητα διεθνώς. Παρ' όλα αυτά, η ολοκλήρωση της διοργάνωσης, που ουσιαστικά είτε τις γέννησε είτε τις αναζωογόνησε, αποτέλεσε την απαρχή της απαξίωσης τους.

Στο Ολυμπιακό Στάδιο, στην περιοχή του Αμαρουσίου, οι εικόνες που θα αντικρίσει κάποιος από την πρώτη στιγμή που θα εισέλθει εντός του χώρου είναι απογοητευτικές. Η αίσθηση του ότι η Ελλάδα σημειώνει καθοδική πορεία σε όλα τα επίπεδα αποτυπώνεται γλαφυρά, με τους πεσμένους πυλώνες, τα σκουπίδια, τα κατεστραμμένα συρματοπλέγματα, τα παρατημένα από εδώ και από εκεί καλώδια, τις διαλυμένες τουαλέτες, τις πεσμένες πινακίδες, τα ξεραμένα δέντρα, τα χαλασμένα ποτιστήρια, αλλά κυρίως με το αναπόφευκτο κοντράστ τού τότε και τού τώρα.

Το 2004, το ΟΑΚΑ ξεχείλιζε από κόσμο. Από παντού ακούγονταν επιφωνήματα ενθουσιασμού, τα πιτσιρίκια έτρεχαν από εδώ και από εκεί, άλλα έπαιζαν μπάλα, έμοιαζε με εικόνα από το μέλλον. Σύντομα όμως, όλες οι αισιόδοξες προβλέψεις διαψεύστηκαν. Το 2012, το ΟΑΚΑ θυμίζει κατά τόπους βομβαρδισμένο τοπίο. Τα σιντριβάνια δεν λειτουργούν, τα τεχνητά ποταμάκια είτε έχουν ξεραθεί, είτε έχουν μετατραπεί σε βάλτους, οι περισσότερες λάμπες στον περιβάλλοντα χώρο των σταδίων επίσης δεν δουλεύουν, ενώ ακόμα και η «Αγορά» έχει σκουριάσει!

Ο γενικός διευθυντής της διοίκησης του ΟΑΚΑ, Βασίλης Κάκκος, απέδωσε την αποκρουστική αυτή εικόνα «στους βανδαλισμούς των οπαδών. Αυτή η κατάσταση επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Μετά από κάθε ντέρμπι, έχουμε παντού ζημιές. Τις επιδιορθώνουμε και μετά από λίγο καιρό πάλι τα ίδια. Αυτή τη φορά, τα έξοδα για την επισκευή των όσων έχουν χαλάσει θα αναλάβει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός». Πράγματι. Όλοι θυμόμαστε πως στις 18 Μαρτίου, μετά το ντέρμπι των δύο αιωνίων, όχι μόνος εκτός, αλλά και εντός του αγωνιστικού χώρου προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές. Όμως οι λάμπες ήταν και πριν το ντέρμπι χαλασμένες. Η σκουριά δεν οφείλεται σε κάποια πέτρα ή καπνογόνο, ούτε τα καλώδια που κρέμονται εκτός του μοναδικού κλειστού ποδηλατοδρομίου στη χώρα, ούτε τα χορτάρια που έχουν φυτρώσει στην άμμο του στίβου.

Έπειτα, η κακή συντήρηση του ΟΑΚΑ είναι ευδιάκριτη και στα εσωτερικά των γηπέδων. Το ένα από τα ανοικτά κολυμβητήρια είχε αφεθεί στην τύχη του. Ο πάτος της πισίνας είχε γίνει από μπλε... καφέ, ενώ όποιος ήθελε θα μπορούσε χωρίς καμία ιδιαίτερη δυσκολία να ρίξει και μια βουτιά. Τα μέτρα ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει εντός των εγκαταστάσεων Αστυνομικό Τμήμα, είναι ανύπαρκτα!

"Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όπως και αυτό της ασφάλειας, οφείλεται στην υποχρηματοδότηση", εξήγησε ο κ. Κάκος και πρόσθεσε στη συνέχεια: "Από τα 22 εκατομμύρια ευρώ που ελάμβανε η διοίκηση από το κράτος, πλέον στα ταμεία της μπαίνουν 11. Συνολικά το μπάτζετ που διαθέτει ανέρχεται σε 18 εκατομμύρια, σε σχέση με τα 34 εκατομμύρια που ήταν το 2009. Το προσωπικό έχει μειωθεί αισθητά. Παρ' όλα αυτά καταφέρνουμε να λειτουργούν όλα τα κέντρα άθλησης με ελάχιστες εξαιρέσεις".

Σε αυτές τις εξαιρέσεις ανήκει το ένα από τα κολυμβητήρια. Λόγω του υψηλού κόστους για τη λειτουργία του, μπαίνει λουκέτο και ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει στο μέλλον. Το ίδιο ισχύει και για τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού. Πλην του σλάλομ, που ενδέχεται να τη γλιτώσει, οι υπόλοιπες κινδυνεύουν με κατεδάφιση, σε περίπτωση που ο επίδοξος αγοραστής τις αποκτήσει και το επιθυμεί. Στην παρούσα φάση, παραμένουν εγκαταλελειμμένες. Ελάχιστες χρησιμοποιούνται και έργα μεγάλης αξίας μαραζώνουν. Η ίδια κατάσταση παρατηρείται και στον Άγιο Κοσμά, που, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις των υπουργών, οδεύει προς... πώληση.Είτε λουκέτο είτε... κατεδάφιση


Λίγο πιο μακριά από το Ελληνικό, το σκηνικό δεν διαφοροποιείται. Πλην του ΣΕΦ, που προϋπήρχε και κατορθώνει σε μεγάλο βαθμό χάρη στον Ολυμπιακό να παραμένει ζωντανό, οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις πλην της μαρίνας του Φαλήρου, που νοικιάζεται σε ιδιώτες, είναι ανενεργοί. Το κλειστό του Τae Kwοn Do αξιοποιήθηκε για κάποια συνέδρια, αλλά, όπως και ο χώρος του Beach Volley, πλέον έχει παρατηθεί. Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εθνική ομάδα Βeαch Volley ζήτησε το γήπεδο για προπονήσεις, όμως ουδέποτε μπόρεσε να το χρησιμοποιήσει, επειδή τα Ολυμπιακά Ακίνητα, όπου και ανήκει ακόμη, αδυνατούν να το συντηρήσουν και σε κάθε κρούση της Ομοσπονδίας υποστηρίζουν ότι "το γήπεδο είναι κλειστό". Τίποτα περισσότερο.

Στο Μπάντμιντον πάλι, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για χώρο που φιλοξένησε πολλές δραστηριότητες (μη αθλητικές), αποφασίστηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από αίτημα του Πολιτισμικού Σωματείου και τους κατοίκων, η κατεδάφισή του. Κατόπιν εορτής δικαιώθηκε η θέση ότι δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία περιβαλλοντική μελέτη, αλλά αξίζει να σημειωθεί πως θα πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση στα Ολυμπιακά Ακίνητα.

Σε αχρηστία βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις των Άνω Λιοσίων (γήπεδα πάλης και τζούντο), ενώ με κάποιες λίγες εξαιρέσεις τα ίδια ισχύουν και για το κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά.Στο έλεος του... Χαραγκιώνη


Στασιμότητα επικρατεί στο Γαλάτσι. Οι εγκαταστάσεις ανήκουν πλέον στον όμιλο Sonae Χαραγκιώνης, στον οποίον μισθώθηκε το 2005 για 40 συν 6 χρόνια από τα Ολυμπιακά Ακίνητα γιατί δεν συντηρούνταν από την υπερνομαρχία της κ. Γεννηματά ως όφειλε. O νόμος 3342/2005 διευκόλυνε αυτή την παραχώρηση, όπως και στην περίπτωση του Mall. Σκοπός του κ. Χαραγκιώνη ήταν να προχωρήσει στην υλοποίηση ανάλογου εγχειρήματος. Οι κάτοικοι κράτησαν αντίθετη στάση, όπως και όταν επρόκειτο να δημιουργηθεί το Ολυμπιακό ακίνητο, καθώς θα βρισκόταν κοντά στον βυζαντινό ναό της Ομορφοκκλησιάς του 12ου αιώνα. Ενός δηλαδή εκ των σημαντικότερων μνημείων της Αττικής.

Αντιδράσεις σημειώθηκαν και στα ενδότερα του δήμου, που τελικά δικαιώθηκαν, όπως μας ενημέρωσε η Ελένη Αυλωνίτου, δημοτική σύμβουλος του Γαλατσίου. Παρ' όλα αυτά η ίδια υποστηρίζει ότι "το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται. Οι εγκαταστάσεις παραμένουν κλειστές και δεν είναι ανοικτές για τον κόσμο". Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, κάποιες από τις κερκίδες του γηπέδου έχουν καταστραφεί, καθώς ο Χαραγκιώνης είχε σκοπό να κατεδαφίσει τις εγκαταστάσεις, αλλά για την ώρα αρκείται στο να πληρώνει σεκιουριτάδες για τη φύλαξη του χώρου και περιμένει να βρει το επόμενο νομικό παράθυρο για την ολοκλήρωση του σχεδίου του. Την ίδια ώρα, δεν πληρώνει ευρώ στο κράτος...Παραμελημένο και το Ιππικό Κέντρο


Θλίψη και απογοήτευση προκαλεί και η εικόνα του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο. Η πλειοψηφία των υποδομών έχει καταστραφεί. Σκουπίδια παντού, παρατημένα αντικείμενα, σπασμένα μπάνια, τουαλέτες και περιφράξεις. Χρησιμοποιείται σπανίως από την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας, αλλά δεν υπάρχει η κατάλληλη φροντίδα στον χώρο. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, έχουν σημειωθεί κατά καιρούς διάφορες κλοπές λόγω τού ότι ο χώρος δεν φυλάσσεται και τα συρματοπλέγματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

 

Τα ίδια.. χάλια και στην επαρχία

Ούτε στην επαρχία τα πράγματα είναι καλύτερα. Το Καυταντζόγλειο κινδύνεψε να κλείσει προ ολίγων μηνών λόγω του ότι δεν υπήρχαν χρήματα για τη συντήρησή του, το Παγκρήτιο παραμένει εν ζωή χάρη στον Εργοτέλη, αλλά δεν αξιοποιείται πλήρως, το Πανθεσσαλικό τα βγάζει πέρα λόγω Νίκης Βόλου και ενδεχομένως να τη χρησιμοποιήσει ως έδρα του και ο Ολυμπιακός Βόλου, επίσης όμως δεν αξιοποιείται συνολικά. Στο Παμπελοποννησιακό οι εγκαταστάσεις του παραμένουν αναξιοποίητες. Δεν υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης άθλησης και καθαρίζεται μόνο πριν από μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Πλην του χλοοτάπητα, δεν γίνεται καμία άλλη διαδικασία συντήρησης. Ανενεργά είναι επίσης και τα κλειστά γήπεδα, με εξαίρεση αυτό του κολυμβητηρίου.

Αναδημοσίευση από την Αυγή

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)