to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:07 | 09.02.2022

Πολιτική

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Συνεχίζει η κυβέρνηση την καταστροφική πολιτική της

 «Η επιχείρηση άλωσης του ορυκτού πλούτου της χώρας μας αποτελεί ένα καλά μελετημένο σχέδιο από τη ΝΔ, όπου σε αυτό εντάσσεται καθετί παραγωγικό και καθετί που μπορεί να είναι κερδοφόρο, όπως έγινε άλλωστε και με τη ΔΕΗ, τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Η ΛΑΡΚΟ δεν είναι μία απλή επιχείρηση. Είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς νικελίου στον πλανήτη και μάλιστα σε μία εποχή που η τιμή του εκτινάσσεται και το κοβάλτιο που περιέχεται στο μετάλλευμα αποτελεί βασικό στοιχείο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στη χρήση των οποίων στρέφεται η διεθνής κοινότητα, έρχεται η ΝΔ και αγνοεί αυτή τη στρατηγική σημασία;» τόνισε στη τοποθέτηση της η βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:


«Σας ευχαριστώ πολύ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Από την κυβέρνηση της ΝΔ υπάρχει μία έλλειψη κατανόησης για το τι βιώνουν οι πολίτες. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Η ΝΔ διαχρονικά βλέπει τους πολίτες μόνο ως εκλογείς. Και μόνο όταν βλέπει ότι χάνει τις εκλογές “για να γυρίσουν το παιχνίδι”, όπως παραδέχτηκε ο κύριος Δούκας και υπερθεμάτισε ως εποποιία ο κύριος Λιβανός, επιδίδονται σε πελατειακές πρακτικές, θέλοντας να εξαγοράσουν τη ψήφο τους.

Το πόσο η κυβέρνηση της ΝΔ δε θέλει ή δε μπορεί να κατανοήσει την πραγματικότητα που ζουν τα λαϊκά στρώματα φαίνεται και με αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία πλήττει μεγάλη μερίδα των πολιτών και μάλιστα σε μία περίοδο με την έκρηξη της ακρίβειας, την έκρηξη στα τιμολόγια της ενέργειας, στο πετρέλαιο, στην αγορά των αγαθών πρώτης ανάγκης. Και θέλοντας να υποτιμήσει τα ζητήματα αυτά, λέει ότι αυτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αναφέρεται στην ουσία των ζητημάτων, αλλά απλά σε μία παράταση προθεσμιών. Η προσπάθεια, όμως, υποτίμησης των δυσκολιών που βιώνει ο λαός μας, δεν μπορεί να τις αναιρέσει.

Είναι η υποτίμηση της δυσκολίας που προκαλεί η φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων, γι’ αυτό άλλωστε έχει προκαλέσει και την δίκαιη, καθολική αντίδρασή τους. Τα αναδρομικά που δόθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 ήδη ήταν μειωμένα κατά πολύ μεγάλο βαθμό και αντί να αποδοθούν κανονικά – γιατί επιστράφηκε μόνο μέρος της κύριας σύνταξης, σε αντίθεση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας – έρχεται η κυβέρνηση και λέει ότι τώρα πια οι συνταξιούχοι συνολικά με τις κρατήσεις και με τη φορολόγηση θα δώσει, λέει, 48 δόσεις με επιτόκιο 6%, που σημαίνει ότι το 80% αυτών που πήρανε οι άνθρωποι που το δικαιώθηκαν θα το επιστρέψουν πίσω. Αυτό αποτελεί μία εχθρική στάση προς τους ανθρώπους που σε όλο τον εργασιακό τους βίο αγωνιζόταν για μία αξιοπρεπή διαβίωση στα γεράματά τους. Και είναι εμπαιγμός το να λέει η κυβέρνηση ότι ενδιαφέρεται γι’ αυτούς και ότι τους διευκολύνει. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μία πολύ άδικη απόφαση. Χρειάζεται αυτή τη στιγμή η στήριξη των συνταξιούχων, γιατί η μηδενική φορολόγηση είναι το μοναδικό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για αυτούς, όπως άλλωστε έχουμε καταθέσει με σχετική τροπολογία.

Στο άρθρο 6 αυτής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, υπάρχει, επίσης, ένα ζήτημα που αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο αυτής της κυβέρνησης. Αφού, με την ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, χρεώσατε την ΛΑΡΚΟ, αφού τα τελευταία δύο χρόνια την απαξιώσατε με τη μείωση της παραγωγής στο ελάχιστο, αφού της χρεώνετε πλέον δεκαπλάσια τιμή προς τη ΔΕΗ, τώρα θέλετε και να την παραδώσετε στους επενδυτές, αγνοώντας τον στρατηγικό χαρακτήρα που έχει για την εθνική μας οικονομία και θυσιάζοντάς την στον βωμό του ιδιωτικού κέρδους. Η δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ στη δική μου περιοχή, την Καστοριά, αποτελεί έναν πολύ σημαντικό οικονομικό τομέα για την ανάπτυξη της περιοχής. Αποτελεί πολύ σημαντικό θέμα η προσπάθεια αυτής της απαξίωσης, αυτής της ιδιωτικοποίησης και η αγνόηση των 40 εργαζομένων – συνολικά μαζί με το σύνολο των εργαζομένων στους εργολάβους φτάνουν τους 200 – και η απαξίωση των ανθρώπων αυτών που πετιούνται στον δρόμο. Επίσης, να πούμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργολάβων κι έρχεται τώρα και η απόλυση των μόνιμων υπαλλήλων για να μπορέσουνε οι επίδοξοι επενδυτές να αγοράσουν μία εταιρεία χωρίς εργαζομένους, που για αυτούς αποτελούν βαρίδιο.

Η επιχείρηση άλωσης του ορυκτού πλούτου της χώρας μας αποτελεί ένα καλά μελετημένο σχέδιο από τη ΝΔ, όπου σε αυτό εντάσσεται καθετί παραγωγικό και καθετί που μπορεί να είναι κερδοφόρο, όπως έγινε άλλωστε και με τη ΔΕΗ, τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Η ΛΑΡΚΟ δεν είναι μία απλή επιχείρηση. Είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς νικελίου στον πλανήτη και μάλιστα σε μία εποχή που η τιμή του εκτινάσσεται και το κοβάλτιο που περιέχεται στο μετάλλευμα αποτελεί βασικό στοιχείο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στη χρήση των οποίων στρέφεται η διεθνής κοινότητα, έρχεται η ΝΔ και αγνοεί αυτή τη στρατηγική σημασία.

Στην Καστοριά βρίσκονται τα μοναδικά σιδηρονικελιούχα κοιτάσματα στην Ευρώπη, σε αυτό τον βαθμό, αλλά αυτό για την ΝΔ είναι ψιλά γράμματα. Το μόνο που μετράει για αυτή την κυβέρνηση είναι πώς θα εξυπηρετήσει το αίτημα των επενδυτών, ώστε να τους προσφέρει με χαμηλό τίμημα τον εθνικό πλούτο της χώρας, ώστε να βγάζουν ιδιωτικό κέρδος, προχωρώντας ταυτόχρονα στην απόλυση των ανθρώπων που για πάρα πολλά χρόνια συνέβαλαν για τη διατήρηση της εταιρείας αυτής. Το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ στρέφεται ξεκάθαρα ενάντια στην εθνική οικονομία, ενάντια στους εργαζόμενους της επιχείρησης και ενάντια στις τοπικές κοινωνίες, όπου η επιχείρηση αυτή δραστηριοποιείται.

Και ειλικρινά εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πώς με τέτοια πολιτική επιλογή, πώς με τόση δυστυχία που έρχεστε να μοιράσετε γύρω σας, μπορείτε να έχετε καθαρή τη συνείδησή σας. Και να παρουσιάζετε την απόφαση αυτή ως αναπτυξιακή. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ακόμα μιλάτε για προσέλκυση επενδύσεων και για καλύτερα αμειβόμενες δουλειές. Εσείς που τελικά οι μόνες δουλειές που σας νοιάζουν είναι οι δουλειές των λίγων και των εκλεκτών. Δυστυχώς για τον λαό μας, το μόνο που τους επιφυλάσσετε είναι η ακρίβεια, η μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, η ανεργία, η πείνα, η φτώχεια και ταυτόχρονα η επικοινωνιακή προπαγάνδα, ώστε να αποκρύπτετε και τις προθέσεις σας αλλά και να συνεχίζετε τις καταστροφικές σας πολιτικές. Ευχαριστώ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)