to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:25 | 26.10.2018

Κοινωνία

Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες στη Σιθωνία, δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο

Κλειστά, για προληπτικούς λόγους, παρέμειναν και σήμερα τα σχολεία στην Σάρτη Χαλκιδικής όπου ξέσπασε χθες μεγάλη πυρκαγιά και όπου αυτή την ώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.


Ολονύκτια μάχη για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες τα ξημερώματα στη Σιθωνία Χαλκιδικής έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Σύμμαχός τους ήταν ο καιρός, καθώς οι άνεμοι τις τελευταίες ώρες είχαν εξασθενήσει. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα φαίνεται να είναι καλύτερη, ενώ δεν υπήρξε κάποιο νεότερο πύρινο μέτωπο. Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να ριχτούν εκ νέου στη μάχη με τις φλόγες τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα. 

Κλειστά και σήμερα τα σχολεία στη Σάρτη

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Σάρτης Μιχάλης Σπανός, "αποφασίστηκε τα σχολεία να μείνουν και σήμερα κλειστά για να αποφευχθούν τυχόν αναπνευστικά προβλήματα στους μαθητές λόγω του πυκνού καπνού που είχε σκεπάσει επί ώρες την περιοχή".

"Πολλοί από τους κατοίκους οι οποίοι έφυγαν χθες από το χωριό φοβούμενοι την επέκταση της φωτιάς, έχουν επιστρέψει και πλέον έχουμε μια καλή εικόνα της κατάστασης" συμπλήρωσε ο κ.Σπανός.

Στην περιοχή ωστόσο εξακολουθούν να επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, 70 οχήματα της Πυροσβεστικής με 160 πυροσβέστες και πεζοπόρα τήματα.

Γιγαντιαία κινητοποίηση από την αρχή

Η κινητοποίηση από την πρώτη στιγμή υπήρξε γιγαντιαία και στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης επιχείρησαν 160 πυροσβέστες με 70 υδροφόρα οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα, από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο. Ακόμη, στην περιοχή έφτασαν τρία ερπυστριοφόρα του στρατού και στρατιώτες για να συμβάλουν στην κατάσβεση, ενώ επιχείρησαν από αέρος τέσσερα αεροσκάφη CANADAIR, δυο ελικόπτερα μεσαίου τύπου και 1 συντονιστικό ελικόπτερο της Πυροσβεστικής. 

Στο έργο της κατάσβεσης και της υποστήριξης της τοπικής κοινότητας συνδράμουν με μέσα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Σιθωνίας, το ΓΕΕΘΑ, η ΕΛΑΣ, το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή και το ΕΚΑΒ. 

Η Ελληνική Αστυνομία απέκλεισε την κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού- Συκιάς, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τους πολίτες και τους οδηγούς, που κινούνται στη Σιθωνία Χαλκιδικής, να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή.

Κήρυξη περιοχών του Δήμου Σιθωνίας σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Ταφύλλης, κήρυξε τη Δημοτική Κοινότητα Συκέας και την Τοπική Κοινότητα Σάρτης της Δημοτικής Ενότητας Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 25-10-2018 στις παραπάνω περιοχές. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ενημέρωση από την Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων:

Για την αντιμετώπιση της δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το πρωί της 25/10/2018, στη θέση Καβουρότρυπες, στην περιοχή Σάρτη - Σιθωνίας και παραμένει σε εξέλιξη, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συντονίζει την παροχή υποστήριξης στις δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τους φορείς που συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Από το Πυροσβεστικό Σώμα, συνολικά επιχειρούν 160 πυροσβέστες με 70 υδροφόρα οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα, από τις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Θεσσαλίας και Ηπείρου.

Στο έργο της κατάσβεσης και της υποστήριξης της τοπικής κοινότητας, συνδράμουν με μέσα: η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Σιθωνίας, το ΓΕΕΘΑ, η ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή και το ΕΚΑΒ.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετείχαν από αέρος 4 αεροσκάφη CANADAIR, 2 ελικόπτερα μεσαίου τύπου και 1 συντονιστικό ελικόπτερο της Πυροσβεστικής.

Το Πυροσβεστικό Σώμα, με ανακοίνωσή του, παρακαλεί τους πολίτες και οδηγούς, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή εξέλιξης της πυρκαγιάς, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Αρχών. Τις πρωινές ώρες, το Πυροσβεστικό Σώμα εισηγήθηκε για προληπτικούς λόγους την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Κάμπος.

Η Ελληνική Αστυνομία απέκλεισε την κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού – Συκιάς, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τους πολίτες και τους οδηγούς, που κινούνται στη Σιθωνία Χαλκιδικής, να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή. 

Στην περιοχή η βουλευτής Κ. Ιγγλέζη

Στην περιοχή όπου σημειώθηκε η πυρκαγιά στην Σιθωνία Χαλκιδικής, μετέβη σήμερα το απόγευμα η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Ν. Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη , όπου και συναντήθηκε με τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μανόλη Τσολάκη .  Ο κ. Τσολάκης ενημέρωσε την βουλευτή για το ευχάριστο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο παρά μόνο μικροεστίες και ότι η ελπίδα όλων είναι να μην ενισχυθούν οι άνεμοι μέσα στις επόμενες ώρες. Ανέφερε επίσης το  σημαντικό γεγονός ότι δεν καταστράφηκαν κατοικίες  όπως επίσης και ότι δεν  σημειώθηκαν τραυματισμοί .

Η κ. Ιγγλέζη συνεχάρη  τόσο τον διοικητή της Πυροσβεστικής για τον άψογο συντονισμό και την αμεσότητα των δυνάμεων της πυροσβεστικής (παρά τις τόσο αντίξοες καιρικές συνθήκες λόγω των ισχυρών ανέμων 7 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή ), όσο και τους κατοίκους εθελοντές για την καίρια συμβολή τους στο έργο της πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η Βουλευτής η φωτιά ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης 25ης Οκτωβρίου , όταν ξερό δέντρο στην περιοχή Καβουρότρυπες  έπεσε πάνω σε κολόνα της ΔΕΗ και στη συνέχεια πήρε φωτιά  λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)