to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:50 | 20.07.2022

Κοινωνία

«Μαύρισε» η Ανατ. Αττική: Χωρίς ενεργό μέτωπο η Πεντέλη - Τραγικός ο απολογισμός

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά της Πεντέλης, ενώ νύχτα πύρινης κόλασης έζησαν Γέρακας, Ανθούσα, Παλαιά Πεντέλη και Διώνη - Η φωτιά έχει διανύσει χιλιόμετρα μέσα σε περιοχές δομημένου αστικού ιστού και έφτασε ως τη λεωφόρο Μαραθώνος - Μέσα στην νύχτα εκδόθηκαν συνολικά 5 μηνύματα μέσω του 112 για απομακρύνσεις πολιτών - Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ βρέθηκε στο δημαρχείο του Γέρακα και στο ΚΑΠΗ της περιοχής, όπου παρέδωσε είδη πρώτης ανάγκης


(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτή την στιγμή στην πυρκαγιά της Πεντέλης, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε λίγα λεπτά μετά τις 3 μ.μ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο Γ. Αρτοποιός, η πυρκαγιά κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι σε ύφεση, ενώ μικρές εστίες εντοπίζονται σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμα μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.

Οι κάτοικοι σε αρκετές περιοχές επιστρέφουν στα σπίτια τους, όπου και καλούνται πλέον να μετρήσουν τις ζημιές, ύστερα από την εφιαλτική νύχτα στην Πεντέλη λόγω της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το απόγευμα της Τρίτης. Οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες με σκοπό να περιοριστούν τα μέτωπα, ωστόσο η ταχύτητα, η ένταση των ανέμων και η συνεχής αλλαγή κατεύθυνσής τους, δημιουργούσαν συνεχώς νέα μέτωπα.

Ωστόσο, γεγονός παραμένει πως κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά κατάφερε να διασχίσει χιλιόμετρα κατοικημένων περιοχών στον Γέρακα και την Ανθούσα και να φτάσει ως την Παλλήνη και εκατέρωθεν (!) της λεωφόρου Μαραθώνος. Στο Νοσοκομείο Παίδων γίνεται μάχη για να μην εισέλθει η φωτιά στον περίβολο, ενώ στο Ντράφι καίγονται, για 2η ημέρα, σπίτια. Ίσως δε το πιο χαρακτηριστικό γεγονός της νύχτας να είναι η αυτοκτονία 84χρονου που έδωσε τέλος στη ζωή του όταν είδε τις φλόγες να πλησιάζουν το σπίτι του

Και την ίδια στιγμή: Θα 'ταν αστείο, αν δεν ήταν τραγικό: Ο Θεοδωρικάκος «ποστάρει» αστυνομικούς με λάστιχα ποτίσματος

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής την Γραμματέα Ράνια Σβίγκου και τον αναπληρωή Γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη. την αναπληρώτρια τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας, Χαρά Καφαντάρη, καθώς και τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Σπίρτζη βρίσκεται στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές στην Αττική και παίρνει μέρος στη σύσκεψη που πραγματοποιείται στο δημαρχείο Γέρακα-Παλλήνης με τη συμμετοχή του δημάρχου Παλλήνης Αθ. Ζούτσου και άλλων δημάρχων της περιοχής.​Νωρίτερα, το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ παρέδωσε είδη πρώτης ανάγκης στο δημαρχείο Γέρακα και στο ΚΑΠΗ. 

Πολύ ισχυρές δυνάμεις και 19 εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς. Σε όλη την υπόλοιπη περίμετρο της πυρκαγιάς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργές εστίες.

Στο χάρτη του meteo: Η εξάπλωση της πυρκαγιάς στην Πεντέλη από δορυφορικές παρατηρήσεις - Τετάρτη 20.07.2022, 10 το πρωί

Περίσσότερα για την ενημέρωση από την Πυροσβεστική στις 3 μ.μ.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν ισχυρές στο πεδίο και εξακολουθούν να επιχειρούν για να αποτρέψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Η ιδιαίτερη αξιοποίηση των 19 εναερίων μέσων που διατίθενται αυτή την στιγμή για την πυρόσβεση από αέρος έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση σημειακών εστιών μέχρι τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς», σημείωσε ο Γ. Αρτοποιός ενώ προσέθεσε ότι στο έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος συνδράμουν στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, της τοπική αυτοδιοίκησης και ιδιώτες εθελοντές.

Ακόμη, ανέφερε ότι από νωρίς το πρωί ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλάβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυό του, και προσέθεσε ότι διαρκής είναι η παρουσία της ΕΛΑΣ που συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και πραγματοποιεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ, τη δασική υπηρεσία και το ΕΚΑΒ, ενώ τα νοσοκομεία της Αττικής παραμένουν σε ετοιμότητα.

Παράλληλα ο Γ. Αρτοποιός, είπε ότι μέχρι στιγμής έχει διασφαλιστεί η δωρεάν φιλοξενία 26 πολιτών που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης και υπογράμμισε ότι όσοι πολίτες δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στο τηλέφωνο 2131510100 και να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση. Επιπλέον γνωστοποίησε ότι όλες οι φάσεις των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται υπό τον συντονισμό της διυπουργικής ομάδας της Πολιτικής Προστασίας.

Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της 21/7/2022

Ακόμη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ αναφέρθηκε στον αυριανό Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται, για αύριο Πέμπτη, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Αττική, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία και τα νησιά, Χίο, Σάμο, Ικαρία.

Παράλληλα υψηλός παραμένει ο κίνδυνος κατηγορίας 3 σε πολλές περιοχές της χώρας.

«Τονίζουμε για ακόμη μια φορά, δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο. Δεν κάνουμε θερμές εργασίες , είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αν δούμε καπνό ή φωτιά καλούμε αμέσως το 112 ή το 199», κατέληξε ο Γ. Αρτοποιός.

Τριάντα άτομα έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και 3 άτομα με εγκαύματα.

Στο μεταξύ, έχει ήδη ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χαρτογραφική αποτύπωση της περιοχής που επλήγη από την πυρκαγιά.

Η ταχύτητα των ανέμων στην περιοχή έφτασε στις μέγιστες τιμές της να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα κι εξαιτίας της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων η φωτιά καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση.

Βίντεο του φωτορεπόρτερ Γ. Μουτάφη το πρωί σήμερα, Τετάρτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οργισμένος κάτοικος σε ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ: «Εμένα δεν θα μου λες σουτ όταν καίγεται η περιουσία μου»

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού από αέρος τα εναέρια μέσα.

Μέσα στην νύχτα εκδόθηκαν συνολικά 5 μηνύματα μέσω του 112 για απομακρύνσεις πολιτών από την Πεντέλη και γύρω από το 414 στρατιωτικού νοσοκομείου, τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης, Παλλήνη και Νέα Παλλήνη καθώς και για αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Πεντέλη, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ.

Λόγω της πυρκαγιάς στην Πεντέλη δεν επιτρέπεται η εκτέλεση λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ. Ειδικότερα, ο ΟΑΣΑ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχει επιβάλλει η Ελληνική Αστυνομία δεν επιτρέπουν την εκτέλεση των εξής λεωφορειακών γραμμών:

  • 301 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ - ΑΝΘΟΥΣΑ - ΠΕΝΤΕΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 301 Β ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ - ΑΝΘΟΥΣΑ - ΠΕΝΤΕΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 314 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ - ΠΑΛΛΗΝΗ - ΡΑΦΗΝΑ
  • 319 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ - ΠΑΛΛΗΝΗ - ΕΚΠΤ. ΧΩΡΙΟ ΣΠΑΤΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 324 ΑΝΘΟΥΣΑ - ΠΑΛΛΗΝΗ - ΚΑΝΤΖΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)

Επίσης, τροποποιήσεις υπάρχουν στη διαδρομή των εξής λεωφορειακών γραμμών:

  • 302 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ - ΓΕΡΑΚΑΣ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 446 ΣΤ. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ - ΝΟΣΟΚ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ (ΜΕΣΩ ΠΙΚΠΑ)
  • 450 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ΧΑΛΑΝΔΡΙ - Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ
  • 451 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ - Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ - ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 460 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ΧΑΛΑΝΔΡΙ - Π. ΠΕΝΤΕΛΗ
  • 461 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ - Π. ΠΕΝΤΕΛΗ - ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • Α5 ΑΚΑΔΗΜΙΑ - ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΑΝΘΟΥΣΑ
  • Χ93 ΣΤ. ΥΠΕΡ. ΛΕΩΦ. ΚΗΦΙΣΟΥ - ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS)
  • Χ95 ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΑΕΡΟΛ. ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πατέρας Κατερίνας Στεφανίδη: Αν έχει λίγη τσίπα ο Πατούλης να παραιτηθεί σήμερα

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ζημιές σε κατοικίες, ωστόσο η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κάηκε το σπίτι της Ελένης Γερασιμίδου: «Δεν ήρθε ποτέ η πυροσβεστική» (βίντεο)

Εκκενώθηκαν κέντρα κοινωνικής φροντίδας

Κέντρα Κοινωνικής Φροντίδας εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, πυροσβέστες και πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας για παροχή βοήθειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.

Ειδικότερα:

  • Εκκένωση από Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), φιλοξενούσε 46 άτομα. Μεταφορά 6 ατόμων με φορείο + 3 άτομα με καρέκλα. Τα 3 άτομα μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) και 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.
  • Εκκένωση από Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής), φιλοξενούσε 57 άτομα. Διακομιδή ενός (1) ατόμου προς το Ιπποκράτειο.
  • Εκκένωση από Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας), φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφορά 10 ατόμων > 2 σε Ερυθρό Σταυρό + 2 σε Ιπποκράτειο και σε εξέλιξη τα υπόλοιπα 6 5 Ερυθρό Σταυρό, 4 Θάλπη

Διακομιδές ΕΚΑΒ, κατόπιν κλήσης στο 166 (μέχρι τις 05:45): 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά & τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ,5 πολίτες διακομίσθηκαν 1 στο Γεννηματάς με ελαφρύ έγκαυμα, 3 Ερυθρό Σταυρό και 1 Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μάχη με τις φλόγες για να σωθεί το Παίδων Πεντέλης

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI)

Δεν θα λειτουργήσουν παιδικά camp σε σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις στις πληγείσες περιοχές

Αναμένεται ανακοίνωση από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για να μη λειτουργήσουν σήμερα τα παιδικά camp στα σχολεία και τις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής που έχει πληγεί από την πυρκαγιά στην Πεντέλη.

Ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται σήμερα οι μετακινήσεις παιδιών σε εγκαταστάσεις και χώρους απασχόλησης (λ.χ. camps) στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής, απευθύνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Πεντέλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δήμος Χαλανδρίου: Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες από την πυρκαγιά της Πεντέλης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)