to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:50 | 18.12.2017

Πολιτισμός

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2o Φεστιβάλ Ισπανικού Θεάτρου υπό την αιγίδα της ΓΓΙΦ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Φεστιβάλ Ισπανικού Θεάτρου με θέμα «Έμφυλες σχέσεις και βία, μετανάστευση, φτώχεια, ομοφοβία», που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 15 – 17 Δεκεμβρίου στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.


Η Νέα Ισπανική Σκηνή και το Θέατρο Κοινωνικής Δράσης -βασικοί συντελεστές της διοργάνωσης- πέτυχαν για 2η συνεχή χρονιά την υπέρβαση των ορίων μίας τυπικής θεατρικής παράστασης, στρέφοντας τους προβολείς σε θέματα κοινωνικών ανισοτήτων με ιδιαίτερη έμφαση στις έμφυλες διακρίσεις.

Στις εγκαταστάσεις του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου «Εμπρός», προσήλθαν κατά τη διάρκεια του τριημέρου άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας για να παρακολουθήσουν ένα πολυποίκιλο και ενδιαφέρον πρόγραμμα από θεατρικές παραστάσεις, δραματοποιημένη ανάγνωση, σύγχρονο χορό, τραγούδι και πολυάριθμα σεμινάρια από σύγχρονους/ες δραματουργούς  της Ισπανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα σημαντική για την όλη διεξαγωγή του Φεστιβάλ υπήρξε η ενεργός συμμετοχή  του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ, Καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κου Στυλιανού Ροδαρέλη.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, είχε την τιμή της κήρυξης της επίσημης έναρξης του Φεστιβάλ, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία της, η κα Κούβελα αναφέρθηκε στη σημαίνουσα θέση της πολιτιστικής δημιουργίας στον τρέχοντα εθνικό σχεδιασμό για την ισότητα των φύλων και εξήγησε το πώς ένα δημιουργικό έργο μπορεί να εκφράζει μεν τις κυρίαρχες κοινωνικές αντιλήψεις, αλλά να προσφέρεται και ως μοναδική ευκαιρία κατάθεσης μίας αντιπρότασης στις αναπαραστάσεις που υπηρετούν πατριαρχικές, σεξιστικές, ρατσιστικές απόψεις και καλλιεργούν ανάλογες προκαταλήψεις.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι: «Η ΓΓΙΦ, πιστεύοντας στην άρτια ανάδειξη των θεμάτων ισότητας μέσα από την Τέχνη και τον Πολιτισμό, θα συνεχίσει να στηρίζει πρωτοβουλίες που υπερβαίνουν τα σύνορα και συσπειρώνουν δημιουργούς σε μία κοινή πορεία υπέρβασης κομβικών κοινωνικών ζητημάτων και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης γύρω από αυτά».

Ο χαιρετισμός της Φωτεινής Κούβελα στην έναρξη του Φεστιβάλ:

«Έμφυλες σχέσεις και βία, μετανάστευση, φτώχεια, ομοφοβία»

Φίλες και φίλοι,

H πρόσκληση προς τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων να κηρύξει την επίσημη έναρξη του 2ου Ισπανικού Φεστιβάλ Θεάτρου στην Αθήνα, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον φορέα μας.  

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών,  εργάζεται διαχρονικά για την επίτευξη της θεσμικής και ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε κάθε τομέα της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Η επιδίωξη της ουσιαστικής ισότητας αφορά ένα οριζόντιο πεδίο άσκησης πολιτικών, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσονται τα ζητήματα καλλιτεχνικής δημιουργίας και του πολιτισμού εν γένει.

Η συνειδητή πολιτική επιλογή να θεωρούμε τον τομέα του πολιτισμού αναπόσπαστο κομμάτι του εθνικού μας σχεδιασμού, αποτυπώνεται με σαφήνεια στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2016 – 2020 και στο κεφάλαιο που έχουμε αφιερώσει στην πολιτιστική δημιουργία.  

Σε κάθε προϊόν πολιτιστικής δημιουργίας αποτυπώνονται οι κυρίαρχες κοινωνικές αντιλήψεις και αποκαλύπτονται συχνά οι δεσπόζουσες ταξικές, φυλετικές και έμφυλες σχέσεις.

Εντούτοις, κάθε δημιουργικό έργο λειτουργεί και ως μοναδική ευκαιρία για κατάθεση μίας αντιπρότασης στις αναπαραστάσεις που υπηρετούν παρωχημένες πατριαρχικές, σεξιστικές, ρατσιστικές απόψεις και καλλιεργούν ανάλογες προκαταλήψεις.

Υποστηρίζουμε, λοιπόν, συνειδητά και με κάθε διαθέσιμο μέσο, το έργο – ανδρών και γυναικών δημιουργών - που αναδεικνύει ζητήματα κοινωνικών ανισοτήτων, αμφισβητεί την πατριαρχική κουλτούρα και αισθητική, προωθεί την ποικιλομορφία και τη διαφορετικότητα, στέλνει μηνύματα προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η Νέα Ισπανική Σκηνή και το Θέατρο Κοινωνικής Δράσης τολμούν και επιτυγχάνουν την υπέρβαση της θεατρικής παράστασης, ρίχνοντας φως στη θέση της σύγχρονης γυναίκας που ζει στην πόλη ή την περιφέρεια, εργάζεται, ερωτεύεται  και αγωνίζεται σε κάθε πεδίο του καθημερινού της βίου.

Ρίχνοντας φως

  • στη σύγχρονη γυναίκα που, αν και δεν στερείται μόρφωσης, συχνά δεν της παρέχονται οι ευκαιρίες που αξίζει

  • στη σύγχρονη γυναίκα, που υφίσταται βία από τον σύζυγο, τον σύντροφο, τον προϊστάμενο, τον συνάδελφο

  • σε κάθε συνάνθρωπό μας που, λόγω εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, υφίσταται διακρίσεις και καλείται σε μία άδικη και μάταιη αναμέτρηση  με ανθρώπους και θεσμούς.

Κυρίες και κύριοι,

Πρωτοβουλίες που υπερβαίνουν τα σύνορα και συσπειρώνουν δημιουργούς και φορείς σε μία πορεία που εγείρει τον προβληματισμό για καίρια κοινωνικά ζητήματα και ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη είναι κάτι πολύ περισσότερο από σημαντικές.

Είναι απαραίτητες, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται η χώρα μας, και η συμβολή του φορέα μας αποτελεί για εμάς προτεραιότητα.

Στο σημείο αυτό, δεν θα ήθελα να παραλείψω να ευχαριστήσω προσωπικά τους βασικούς συντελεστές της διοργάνωσης: τη Νέα Ισπανική Σκηνή, το Θέατρο Κοινωνικής Δράσης και τον κ. Στυλιανό Ροδαρέλη για τη μεταξύ μας άριστη συνεργασία.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας για τη θετική ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας για υποστήριξη της διοργάνωσης και να συγχαρώ το σύνολο των φορέων, αλλά και τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους - και τις -επαγγελματίες ηθοποιούς, που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για τη βέλτιστη υλοποίηση του φεστιβάλ.

Φίλες και φίλοι,

σας καλωσορίζουμε στην επίσημη έναρξη του 2ου Φεστιβάλ Ισπανικού Θεάτρου στην Αθήνα «Έμφυλες σχέσεις και βία, μετανάστευση, φτώχεια, ομοφοβία».

Εύχομαι κάθε επιτυχία στη διοργάνωση, καλή διασκέδαση σε όλους και όλες.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)