to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:25 | 14.07.2022

Πολιτική

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια - Αισιοδοξία Μητσοτάκη - Ανησυχητικά τα μηνύματα

Σύσκεψη με την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ, και τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, είχε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης, ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.

Επίσης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

Gazprom: Δεν εγγυόμαστε την λειτουργία του Nord Stream 1

 Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την καλή λειτουργία του Nord Stream1

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, που εξυπηρετεί την Ευρώπη, λέγοντας ότι αδυνατεί να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει την γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά.

«Η Gazprom δεν έχει στην κατοχή της κανένα έγγραφο που επιτρέπει στη Siemens να βγάλει από τον Καναδά τον κινητήρα της τουρμπίνας αερίου» που η Οτάβα λέει ωστόσο πως θέλει να επιστρέψει στο Βερολίνο, ανέφερε η Gazprom σε ανακοίνωσή της.. «Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατό να εξαγάγουμε αντικειμενικό συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία με πλήρη ασφάλεια» του αγωγού, προσθέτει ο όμιλος.

Στα ύψη οι τιμές

Τι συμβαίνει με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα;  - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr

Στο περιβάλλον αυτό εξελίσσονται σε θρίλερ οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τον Αύγουστο, που θα πρέπει να ανακοινωθούν έως τις 25 Ιουλίου χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά με άγνωστη ακόμη τιμή κιλοβατώρας. Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει πως θα αυξάνει τις επιδοτήσεις όσο αυξάνουν οι τιμές.

Aν αυξηθούν κι άλλο οι τιμές στην ενέργεια λόγω της διακοπής για εργασίες συντήρησης στον Nord Stream 1 και εν τέλει «κλείσει» η στρόφιγγα, θα αυξηθεί και η επιδότηση από το κράτος, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν η Ελλάδα ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2022 η τρίτη ακριβότερη χώρα στην ΕΕ στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στα 237,8 ευρώ ανά MWh, πίσω από την Ιταλία, η οποία είχε την αρνητική πρωτιά με 248,8 ευρώ ανά MWh και τη Μάλτα με 239,2 ευρώ ανά MWh.

«Η ευθύνη για τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη ανήκει στην κυβέρνηση. 61% εμείς ενεργειακό πληθωρισμό, 39% ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Έθνος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)