to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:11 | 26.11.2015

πηγή: in.gr

Πολιτισμός

Ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση του αρχείου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης

Το συνολικό έργο, αλλά και οι νέες εφαρμογές και προοπτικές που ανοίγονται για την αξιοποίηση του Αρχείου του ΙΜΚ θα παρουσιαστούν σε ειδική ημερίδα την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015 (13:00-15:00) στους χώρους του Ιδρύματος.


Στη διάρκεια της ημερίδας θα προβληθούν: 30λεπτη ταινία αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη, όπως επίσης και αποσπάσματα από τις τρεις ταινίες «Κυριακάτικο Ξύπνημα», «Το κορίτσι με τα μαύρα» και «Τελευταίο Ψέμα», πριν και μετά από την αποκατάσταση και ψηφιοποίησή τους. 

Το συνολικό έργο με τίτλο «Ψηφιοποίηση, Τεκμηρίωση και Προβολή του Αρχείου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης» περιλαμβάνει συνοπτικά: 

Την ταξινόμηση, την ολοκλήρωση της επιστημονικής τεκμηρίωσης και την ηλεκτρονική αρχειοθέτηση του αρχείου του Μιχάλη Κακογιάννη (αφίσες, φωτογραφίες, ανέκδοτα σενάρια, κείμενα επιστημονικών αναλύσεων, κριτικές, συνεντεύξεις, δημοσιεύματα, βιβλία, κλπ., όλου του έργου του Μιχάλη Κακογιάννη στον κινηματογράφο, το θέατρο, την όπερα κ.α.).

Τη δημιουργία μίας εξελιγμένης δικτυακής πύλης, τρίγλωσσης ( ελληνικά, αγγλικά, ισπανικά) και ενός διαδραστικού χρονολογίου, που θα παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη μέσα στον 20ό και 21ο αιώνα. Με τον τρόπο αυτό το συνολικό υλικό να είναι δικτυακά εύκολα προσβάσιμο διεθνώς από πολίτες, καλλιτέχνες, πολιτισμικούς φορείς, Πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Την ανάπτυξη δύο ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών εφαρμογών για την ευρύτερη αξιοποίηση του αρχείου, παράλληλα με τη δημιουργία και ανάπτυξη ενός εξελιγμένου online community συμμετοχής χρηστών, για την ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και εμπειριών γύρω από το πολιτιστικό υλικό του ΙΜΚ.

Τη σημαντική αναβάθμιση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού του, ώστε να έχει τη δυνατότητα για την ψηφιακή καταγραφή και παρουσίαση των εκδηλώσεων (live streaming) που παρουσιάζονται στο Πολιτιστικό του Κέντρο.

Τη δημιουργία μίας 30λεπτης ψηφιακής ταινίας, στην οποία παρουσιάζεται συνοπτικά το έργο του σκηνοθέτη ώστε να γίνεται γνωστό και στις νεώτερες γενιές.

Την αποκατάσταση και ψηφιοποίηση τριών κινηματογραφικών ιστορικών ταινιών μεγάλου μήκους του Μιχάλη Κακογιάννη («Κυριακάτικο Ξύπνημα», «Το κορίτσι με τα μαύρα» και «Τελευταίο Ψέμα»).

«Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παραδίδει με υπερηφάνεια στην ελληνική και διεθνή κοινότητα ένα έργο που θεωρείται μεγάλης πολιτισμικής αξίας, αφενός γιατί αφορά σε ένα καλλιτεχνικό έργο μεγάλου μεγέθους (με παγκόσμια αναγνώριση και βραβεύσεις σε φεστιβάλ του εξωτερικού και εσωτερικού) και αφετέρου γιατί ενσωματώνει τεράστια ιστορική αξία, αφού καταγράφει ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας (πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής) της Ελλάδας» τονίζουν οι άνθρωποι του Ιδρύματος.

Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

http://www.mcf.gr/

Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα (τηλ. 210 3418 550)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)