to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:51 | 20.09.2019

Κοινωνία

«Ας κάνουμε τη Γη cool ξανά»: Πορεία μαθητών για την κλιματική αλλαγή στο κέντρο της Αθήνας

Εκατοντάδες ήταν οι μαθητές που συγκεντρώθηκαν και πραγματοποίησαν πορεία, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, αλλά και τους πολιτικούς, ώστε να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.


(Η φωτογραφία του Μάριου Λώλου)

Μαθητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, καταλήγοντας μπροστά στη Βουλή. Εκατοντάδες ήταν οι μαθητές που συγκεντρώθηκαν και πραγματοποίησαν πορεία, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, αλλά και τους πολιτικούς, ώστε να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η σημερινή δράση των μαθητών εντάσσεται στο πλαίσιο του παγκόσμιου μαθητικού κινήματος, Fridays For Future, που διαμαρτύρεται για την ανεπαρκή αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Τα συνθήματα πολλά: «Όλοι μαζί, για το περιβάλλον», «Θέλουμε αλλαγή», «Το κλίμα αλλάζει, γιατί δεν αλλάζουμε εμείς;», «Ας κάνουμε τη Γη cool ξανά», «Για να σας δώσουμε ένα μάθημα, χάνουμε τα δικά μας». Μερικά συνθήματα σε πανό, λίγο πιο... τολμηρά: «Ο πλανήτης γίνεται πιο hot και από τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο στα νιάτα του». Κάποια πιο... μουσικά: «40 βαθμοί, λιώνει η Ανταρκτική/ η λύση είναι μία, πάμε στην πορεία».

«Είμαστε εδώ για έναν σκοπό: Για να κερδίσουμε το μέλλον μας», έδωσε το στίγμα μία κοπέλα εκ των πρωτεργατών του «Fridays For Future Greece», οδηγώντας την πορεία, που είχε παλμό και ενθουσιασμό.

«Αποφάσισα να έρθω εδώ, για να αναδείξουμε όλοι μαζί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο χρειάζεται να αναδειχθεί από περισσότερους μαθητές στην Ελλάδα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πέτρος, μαθητής της Γ' λυκείου και μέλος του «Κινήματος Μαθητών», που συμμετείχε στη σημερινή πορεία. Όσο για τον λόγο που προτίμησε να απέχει από το μάθημα, παρά τη σημασία της τάξης που φοιτά, ο Πέτρος ήταν αφοπλιστικός: «Η σοβαρότητα του προβλήματος. Η κλιματική αλλαγή όχι μόνο μας αφορά όλους, αλλά μας απειλεί και όλους». «Είναι ανάγκη να υπάρξει περισσότερος χρόνος αφιερωμένος στα ζητήματα αυτά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και το σχολείο να προωθεί την οικολογική συνείδηση», πρόσθεσε. Μάλιστα, εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι οι δράσεις των μαθητών θα συνεχιστούν μέχρι τα κόμματα να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή.

Οι μαθητές, πολλοί εκ των οποίων παρέμειναν για αρκετή ώρα μετά την πορεία στην Πλατεία Συντάγματος, ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη Παρασκευή, στις 27 Σεπτεμβρίου, στις 12:00. Ένα ραντεβού που, όπως και τη σημερινό, δεν αφορά μόνο την Αθήνα, αλλά πολλές πόλεις του κόσμου και της Ελλάδας.

N. Ηλιόπουλος: Η Ανοιχτή Πόλη θα είναι κομμάτι αυτού του αγώνα

Διαμαρτυρία και στη Θεσσαλονίκη

Καθιστική βουβή διαμαρτυρία στον αύλειο χώρο μπροστά από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μαθητές και φοιτητές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυνε η "Fridays For Future Thessaloniki".

Πρόκειται για την ομάδα που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη ως εκπρόσωπος του παγκόσμιου κινήματος "FridaysForFuture" , το οποίο ξεκίνησε από την Σουηδή μαθήτρια Γκρέτα Τούνπεργκ τον Αύγουστο του 2018, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος και την άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις για την εφαρμογή περιβαλλοντικών πολιτικών, μέσα από την κεντρική ιδέα αποχής των μαθητών και φοιτητών από τα μαθήματά τους κάθε Παρασκευή, προκειμένου να διαδηλώνουν.

Η σημερινή εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Κινητοποιήσεων, που θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή.

"Επειδή δεν έχουμε εμείς την εξουσία να εφαρμόσουμε πολιτικές για το περιβάλλον, ουσιαστικά μέσα από το κίνημα πιέζουμε τις κυβερνήσεις και τους έχοντες την εξουσία για να αλλάξει η κατάσταση. Έχουμε συντάξει ένα μανιφέστο προς τους πολιτικούς και ένα μανιφέστο προς τους πολίτες, με κάποια συγκεκριμένα αιτήματα που θα διαβαστούν στις 27 του μηνός στη συγκέντρωση που θα γίνει στον Λευκό Πύργο, στις 6.30 το απόγευμα" δήλωσε εκπρόσωπος των διοργανωτών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με περιβαλλοντική ομάδα του ΑΠΘ ποδηλατική πορεία, που θα ξεκινήσει από το Πανεπιστήμιο στις 4.30 το απόγευμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)