to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:42 | 11.11.2016

Κοινωνία

Ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα: «ΟΑΕΔ Στρατηγικός εταίρος της κοινωνίας» με κεντρική ομιλήτρια τη Μ. Καραμεσίνη

Ημερίδα με θέμα «ΟΑΕΔ Στρατηγικός εταίρος της κοινωνίας» πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λάρισα, από την Ένωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας, με κεντρική ομιλήτρια την διοικήτρια του Οργανισμού, Μαρία Καραμεσίνη.


Η κ. Καραμεσίνη στην εναρκτήρια ομιλία της, επισήμανε πως η Θεσσαλία έχει ως Περιφέρεια το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας μετά την Δυτική Μακεδονία, (25%), τονίζοντας πως το πολυσύνθετο αυτό φαινόμενο πρέπει να κατανοηθεί, ώστε να αναληφθούν συγκεκριμένες πολιτικές αντιμετώπισης.

 

Επίσης, αναφέρθηκε στις πηγές χρηματοδότησης των τοπικών προγραμμάτων εργασίας ανά περιοχή, λέγοντας πως οι πόροι και η υλοποίηση τοπικών προγραμμάτων βρίσκονται στην ευθύνη της εκάστοτε Περιφέρειας.

 

«Ο ΟΑΕΔ δεν μπορεί να κάνει τοπικά προγράμματα, αλλά μπορούμε να παρέχουμε την τεχνογνωσία και να βοηθήσουμε για την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων», είπε χαρακτηριστικά η κ. Καραμεσίνη.

 

Στην συνέχεια, η κ. Καραμεσίνη ανέφερε τις προοπτικές που ανοίγονται με τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στον Οργανισμό, αλλά και τους βασικούς άξονες λειτουργίας του. Τα ερωτήματα που πραγματεύτηκε ήταν α) Τι είναι και τι μπορεί να κάνει ο ΟΑΕΔ β) Ποιος είναι ο ιδιαίτερος ρόλος του μέσα στο θεσμικό πλέγμα των φορέων που παρεμβαίνουν στην αγορά εργασίας γ) Ποιος ο ρόλος που διεκδικεί ο ΟΑΕΔ μέσα στο νέο περιβάλλον της κρίσης και της εκτόξευσης της ανεργίας. Δ) Πως συνδέεται ο νέος ρόλος του οργανισμού με το πρόγραμμα αλλαγής του επιχειρησιακού μοντέλου και της οργανωτικής και διοικητικής αναδιοργάνωσης του οργανισμού.

 

Οι πόροι είναι πράγματι περιορισμένοι και «άρα μπαίνουν διλλήματα πολιτικής εάν αυτοί οι πόροι πρέπει να πάνε για ενίσχυση του εισοδήματος των ανέργων, ή αν θα πάνε προς διαμόρφωση νέων προγραμμάτων που δίνουν την ευκαιρία στους ανέργους να επανέλθουν στην αγορά εργασίας» ανέφερε η κ. Καραμπεσίνη. Επίσης, αναφέρθηκε στα λεγόμενα προγράμματα κατάρτισης, λέγοντας πως ο ΟΑΕΔ «δεν κάνει προγράμματα κατάρτισης, αλλά μόνο προγράμματα απασχόλησης».

 

Τέλος, η διοικήτρια έκανε μια αναφορά στο τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια λέγοντας πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαχειρίστηκαν το πρόβλημα της ανεργίας μέσα από ένα σύστημα εξατομικευμένων εξυπηρετήσεων , ενώ πρόσθεσε πως έγινε συνειδητή προσπάθεια να εκχωρηθούν τομείς του ΟΑΕΔ σε ιδιώτες.

 

Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα, ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας, Γιώργος Μπαζιάνας, τόνισε πως το συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί, επιδιώκει να καταθέτονται προτάσεις και λύσεις με βάση την συσσωρευμένη εμπειρία των υπαλλήλων. Σχετικά με τον ρόλο του οργανισμού, ο κ. Μπαζιάνας δήλωσε πως απαιτείται ενίσχυσή του. «Ο Οργανισμός πρέπει να ξεφύγει από την λογική της συρρίκνωσης και να χαράξει επιθετική πολιτική για την καταπολέμηση της ανεργίας» ανέφερε.

 

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, χαιρέτησε την έναρξη των εργασιών, μιλώντας για την ανάγκη κοινής δράσης όλων των φορέων για την αντιμετώπιση του προβλήματος και επισημαίνοντας πως «όλοι έχουμε ένα κοινό εχθρό - την ανεργία και την φτώχεια».

 

Σχετικά με τον ΟΑΕΔ ο κ. Αγοραστός είπε πως είναι οργανισμός «με ρόλο μεγάλης προστιθέμενης αξίας», ενώ επεσήμανε πως έχει σημασία, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να χαράξουν πολιτικές για νέες θέσεις εργασίας και «όχι για αναδιανομή της φτώχειας».

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Ν. Παπαδόπουλος στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε την ανεργία ως «βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας», τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής εκείνων των πολιτικών ανάπτυξης, που θα δημιουργούν σταθερές θέσεις εργασίας με καλά αμειβόμενους εργαζόμενους. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Λαρισαίων, Δημήτρη Δελιγιάννη, ο οποίος δήλωσε πως η «ανεργία αντιμετωπίζεται μόνο με θέσεις εργασίας».

 

Τη δυσφορία του εξέφρασε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσος Τσιαπλές, λέγοντας πως δεν δόθηκε η δυνατότητα στο ΕΚΛ να συμμετέχει στην ημερίδα με αναλυτική εισήγηση. Ο κ. Τσιαπλές αναφέρθηκε στα επιδόματα ανεργίας, λέγοντας πως θα πρέπει να δίδονται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΚΛ, είπε πως θέση του εργατικού κινήματος είναι πως ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να στελεχωθεί άμεσα από υπαλλήλους που θα εργάζονται υπό καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ενώ κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Τσιαπλές επιτέθηκε στην κυβέρνηση και πρότεινε «να σταματήσει να ανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες, ώστε να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για στήριξη των ανέργων»

 

Να σημειωθεί πως ομιλητές-εισηγητές της ημερίδας, ήταν επίσης η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας Όλγα Τσιούρβα, ο εργαζόμενος στην ΕΡΑ Βόλου Βασίλειος Πέτσης, η ψυχολόγος και αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Επαγγελματικού Προσανατολισμού του ΟΑΕΔ Κονδυλία Χατζηγιάννη, ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων Δημήτριος Δεληγιάννης και ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, Θανάσης Ζαχαρόπουλος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)