to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:55 | 12.12.2017

Κοινωνία

Μετ' εμποδίων η εκφόρτωση 50 οικίσκων για τη στέγαση προσφύγων στη Μόρια

Ολοκληρώθηκε, λίγο από τις 10 σήμερα το πρωί, η εκφόρτωση των 50 οικίσκων που προορίζονται για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.


 Χθες, από το πρωί, απορριμματοφόρα του δήμου Λέσβου είχαν αποκλείσει την είσοδο του φορτηγού πλοίου, απαγορεύοντας την εκφόρτωση τους, ενώ ο δήμαρχος Λέσβου με στελέχη της δημοτικής Αρχής και κατοίκους της Μόριας, αλλά και άλλους πολίτες, περιφρουρούσαν τον χώρο. Τελικά, περίπου στις 12 τα μεσάνυχτα, για άγνωστους λόγους, η ομάδα περιφρούρησης αποχώρησε ενώ στις 4 το πρωί αποχώρησαν και τα απορριμματοφόρα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Έτσι, ξεκίνησε η εκφόρτωση χωρίς κανένα πρόβλημα και οι οικίσκοι μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο στην περιοχή της Λάρσου, πολύ κοντά στον καταυλισμό της Μόριας, προκειμένου στη συνέχεια να μεταφερθούν εκεί.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης επικοινώνησε -τηλεφωνικά και με επιστολή- με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, εξηγώντας τους λόγους της μεταφοράς των οικίσκων. Όπως δεσμεύτηκε η πολιτική ηγεσία, οι οικίσκοι προορίζονται μόνο για τη στέγαση αριθμού ατόμων που διαμένουν σε σκηνές και δεν θα αποτελέσουν υλικό για τη δημιουργία νέας δομής.
Το Συντονιστικό όργανο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της Λέσβου, με τη δημοτική Αρχή και την επιτροπή αγώνα των κατοίκων της Μόριας και της Παναγιούδας αποφάσισαν οι οικίσκοι να παραμείνουν αποκλεισμένοι, μέχρι να γίνει αποσυμφόρηση της δομής. Μάλιστα, στο σύνολό τους, μετέβησαν στο πλοίο συμμετέχοντας στην περιφρούρηση του. Περίπου στις 10 το βράδυ οι ομάδες περιφρούρησης άρχισαν να φυλλοροούν και τα μεσάνυχτα αποχώρησαν όλοι. 


«Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο»: Στερείται κάθε ίχνους ανθρωπισμού, η παρεμπόδιση της τοποθέτησης οικίσκων για τους πρόσφυγες

Η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία καταφέρεται κατά του δημάρχου για τη στάση του να εμποδίσει την εκφόρτωση οικίσκων για τους πρόσφυγες. Μάλιστα τονίζει ότι η στάση αυτή κάνει να «ακούγονται ως υποκριτικές οι αναφορές των προηγούμενων ημερών για το κρύο, τις λάσπες, […] για κακές συνθήκες υγιεινής που υφίστανται στη Μόρια οι πρόσφυγες».

Παράλληλα η Κίνηση καλεί το αρμόδιο υπουργείο και την κυβέρνηση να υλοποιήσουν τα εξής: «Να επιταχύνουν τους ρυθμούς αποσυμφόρησης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Μόριας, καθώς και των άλλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Να μετακινηθούν κατά προτεραιότητα τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά. Να επιμείνει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην εξασφάλιση στοιχειωδών έστω ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης στο ΚΥΤ Μόριας».

Με την ίδια ανακοίνωση καλείται ο δήμαρχος Λέσβου: «Να αναθεωρήσει την στάση του. Να διαφυλάξει την ομαλότητα, την ειρηνική διαχείριση του μεταναστευτικού, με προτεραιότητα τον ανθρωπισμό, που όλοι οφείλουμε να υπηρετούμε προς το συμφέρον τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των συνανθρώπων μας προσφύγων-μεταναστών».

Τα μέλη της Κίνησης εκτιμούν ότι παρά τις ομαδικές αναχωρήσεις ατόμων των λεγόμενων ευάλωτων κατηγοριών, που γίνονται τις τελευταίες ημέρες, σήμερα στη Μόρια εξακολουθούν να παραμένουν περίπου 6.000 πρόσφυγες-μετανάστες, μεταξύ αυτών και σχεδόν 300 ανήλικα-ασυνόδευτα παιδιά. «Προκειμένου όμως», σημειώνουν, «να υλοποιηθεί ο στόχος που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, απαιτείται εντατικοποίηση των ενεργειών, ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών λόγω χειμώνα. Παράλληλα είναι αυτονόητο ότι πρέπει να βελτιωθούν έστω στοιχειωδώς οι συνθήκες διαμονής των διαμενόντων μέσα στο ΚΥΤ Μόριας».

Η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» με την ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι επανειλημμένα έχει προβεί σε εποικοδομητικές προτάσεις και έχει ασκήσει αυστηρή κριτική στην πολιτική του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Σήμερα όμως», καταλήγει η ανακοίνωση, «είμαστε υποχρεωμένοι να αποδοκιμάσουμε την προσπάθεια παρεμπόδισης μεταφοράς και τοποθέτησης στο ΚΥΤ Μόριας επιπλέον οικίσκων για να στεγασθούν εκεί οι διαβιούντες σε καλοκαιρινές σκηνές πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή η ενέργεια του δημάρχου και μελών της αποκαλούμενης Συντονιστικής Επιτροπής έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις επικλήσεις τους για ανθρωπιστική κρίση στη Μόρια και το συνεπακόλουθο αίτημα για αποσυμφόρηση. Στερείται κάθε ίχνους ανθρωπισμού. Δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για εκδήλωση ξενοφοβικών και ρατσιστικών συμπεριφορών. Έτσι ακούγονται ως υποκριτικές οι αναφορές των προηγούμενων ημερών για το κρύο, τις λάσπες, τις καταγγελίες για κακές συνθήκες υγιεινής που υφίστανται στη Μόρια οι πρόσφυγες και η αγωνία μην ξανασυμβεί ό,τι και τον περασμένο χειμώνα!»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)