to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:36 | 08.06.2017

Κοινωνία

Ολοκληρώθηκε η ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού της ΜΕΘ του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης

Περισσότεροι από 4.000 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί, την τελευταία δωδεκαετία, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ), με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών, περισσότεροι των 3.000, να έχουν ουσιαστικά επιστρέψει στη ζωή, δεδομένου του πολύ μικρού αναμενομένου προσδόκιμου επιβίωσής τους, σε περίπτωση που νοσηλεύονταν σε κλασική νοσοκομειακή κλινική.


Με την πραγματική επιβίωση στη ΜΕΘ να ξεπερνά το 70%, ποσοστό που συμβαδίζει με τα ποσοστά επιτυχίας των ΜΕΘ προηγμένων χωρών της Ευρώπης και της Δύσης, κανένα περιστατικό δεν διακομίζεται, πλέον, από το 2004 και εντεύθεν, χάρη στο υψηλό επίπεδο της Μονάδας και την επαρκή στελέχωση του ΠΓΝΑ με όλες τις ειδικότητες.

 

Τα παραπάνω δήλωσε ο διευθυντής της γενικής (χειρουργική και παθολογική) ΜΕΘ του ΠΓΝΑ, καθηγητής Γιάννης Πνευματικός, στο περιθώριο της σημερινής παρουσίασης της ολοκλήρωσης ανανέωσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού της Μονάδας, με νέο υψηλής τεχνολογίας.

 

«Σήμερα εξοπλίσαμε πλήρως δέκα κλίνες της εντατικής, με υπερσύγχρονα μηχανήματα, οι οποίες επαρκούν για τις ανάγκες εντατικής θεραπείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΑΜΘ)», ανέφερε ο κ. Πνευματικός, ευχαριστώντας τις τελευταίες τρεις διοικήσεις του νοσηλευτικού ιδρύματος αλλά και την Περιφέρεια για την αρωγή τους, καθώς η απαιτούμενη χρηματοδότηση, ύψους περίπου 1.000.000, ευρώ προήλθε από το ΕΣΠΑ.

 

Ο διευθυντής της κλινικής σημείωσε πως η ΜΕΘ είναι μία από τις τρεις σε ολόκληρη την επικράτεια που φέρει, από το 2013, πιστοποίηση ISO 9001 του 2008, για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. «Έχουμε μία υπερσύγχρονη ΜΕΘ πανεπιστημιακού επιπέδου, η οποία πέραν του κλινικού έργου που παρέχει σε όλη την Περιφέρεια, εκπαιδεύει φοιτητές, νέους γιατρούς, ειδικευόμενους, εξειδικευόμενους, είναι απ' τις πρώτες ΜΕΘ της χώρας που χορηγεί τον τίτλο του εντατικολόγου. Επίσης παρέχει υψηλότατου επιπέδου επιστημονικό έργο. Συγκεκριμένα, η μελέτη της πολυπλοκότητας της βαριάς νόσου, έρευνα πολύ προηγμένη παγκοσμίως, που διενεργεί ο συνεργάτης μου αναπληρωτής καθηγητής Βασίλης Παπαϊωάννου», διευκρίνισε.

 

Ο κ. Πνευματικός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, «τους θεματοφύλακες του τμήματος» όπως τους χαρακτήρισε, εξαιτίας της οποίας από τις συνολικά 16 κλίνες θα λειτουργούν μόνο οι οκτώ. «Στόχος μας είναι να λειτουργήσουν και οι 16 κλίνες που προβλέπει το νοσοκομείο. Φτάσαμε στις 13 λίγο πριν την κρίση. Τότε, όμως, είχαμε άφθονο νοσηλευτικό προσωπικό, είχαμε 36 νοσηλευτές, σήμερα έχουμε μόνο 19. Εδώ είναι μία πολύ μεγάλη έλλειψη, διότι τις ΜΕΘ κυριολεκτικά τις κρατούν οι νοσηλευτές, ενώ έχουμε επαρκές ιατρικό προσωπικό», τόνισε.

 

Ευχαριστώντας έναν προς έναν όλους όσοι, φορείς και προσωπικό, συνέβαλαν στην ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, παρουσία του διοικητή του νοσοκομείου, Δημήτρη Αδαμίδη, του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη και του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, Σωτήρη Μποταΐτη, ο κ. Πνευματικός επισήμανε πως η εντατική δεν είναι ένας χώρος εξοπλισμένος με εξελιγμένα μηχανήματα, αλλά ένας χώρος όπου νύχτα-μέρα γιατροί και νοσηλευτές, με την ασυμβίβαστη πάλη τους, προασπίζονται τη ζωή και τον πόνο των συνανθρώπων μας χρησιμοποιώντας όχι μόνο τις επιστημονικές γνώσεις, αλλά και την υψηλή τεχνολογία που απαιτεί η εντατική θεραπεία για την κλινική εφαρμογή της.

 

Σύμφωνα με τον κ. Πνευματικό, την τελευταία εβδομάδα, οι βαρέως πάσχοντες ασθενείς νοσηλεύτηκαν προσωρινά, λόγω των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και της εγκατάστασης του νέου εξοπλισμού, στην καρδιοχειρουργική και καρδιολογική ΜΕΘ, υπό την επίβλεψη του προσωπικού της κλινικής που ο ίδιος προΐσταται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)