to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:53 | 27.08.2013

Πολιτική

Ολοκληρώθηκε το 1ο Φεστιβάλ νέων του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκίδα (φωτογραφίες + βίντεο)

Στην παραλία της Σουβάλας, κάτω από το Κόκκινο Σπίτι στη Χαλκίδα, ολοκληρώθηκε χθες Σάββατο 24 Αυγούστου το φεστιβάλ νέων του ΣΥΡΙΖΑ. Το φεστιβάλ, αν και ήταν η πρώτη προσπάθεια των νέων του ΣΥΡΙΖΑ, στέφθηκε με επιτυχία, ενώ βασικό θέμα του ήταν η ανεργία των νέων.


Βασικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι κ. Στέλιος Φωτιάς, μέλος του Δ.Σ. Σωματείου των Τσιμέντων Χαλκίδας, κ. Στέλιος Τσεκούρας, μέλος του Δ.Σ. Σωματείου της Σέλμαν, κ. Αλέξανδρος Σιδερίδης εκπρόσωπος της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, η κ. Κατερίνα Νικολαΐδου, μέλος του Δικτύου Επισφαλώς εργαζομένων και ανέργων, καθώς και ο κ. Σωκράτης Γιαννόπουλος, μέλος του συντονιστικού της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Νίκος Βούτσης μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Την αρχή έκανε ο κ. Στέλιος Φωτιάς, ο οποίος με λόγο σύντομο, λιτό και περιεκτικό περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα Τσιμέντα Χαλκίδας, από την ανακοίνωση κλεισίματος του εργοστασίου μέχρι τώρα 6 μήνες μετά, καθώς και τον αγώνα που έχουν δώσει οι εργαζόμενοι μέσω του Σωματείου τους απέναντι στα ψεύδη της Lafarge και στην αλληλεγγύη που έχουν δείξει και σε άλλους χώρους εργασίας όπως ΕΡΤ κ.α. Βέβαια δεν έλειψαν και οι αιχμές από μέρους του κ. Στέλιου Φωτιά για την τοπική κοινωνία αφού δήλωσε χαρακτηριστικά: «Από την τοπική κοινωνία υπάρχουν πολλοί χώροι που μας συμπαραστέκονται, αν και έχουν τα δικά τους προβλήματα, αλλά υπάρχουν και κάποιοι θεσμοί που δεν είναι μαζί μας όπως ο δήμος, η Αντιπεριφέρεια, ο Εμπορικός και Βιομηχανικός Σύλλογος κ.α. Και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί. Τα μαγαζιά στηρίζονται από εμάς». Τέλος, έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας την προσπάθεια που γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται περιμένοντας και τις δικαστικές αποφάσεις, αφού στις 18 Σεπτέμβρη έχουν τα ασφαλιστικά μέτρα για τις απολύσεις, για να ολοκληρώσει λέγοντας: «Συνεχίζουμε και στην πορεία βλέπουμε».

Έπειτα το λόγο πήρε ο κ. Στέλιος Τσεκούρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της Σέλμαν, ενώ εξέφρασε και αυτός τα παράπονα του για την “αδιαφορία” που επιδεικνύει η τοπική κοινωνία. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στη συμπαράσταση που έχουν δείξει οι εργαζόμενοι των Τσιμέντων Χαλκίδας στον αγώνα της Σέλμαν.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Αλέξανδρος Σιδερίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕ. Με σύνθημα τους “χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά” οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ ανέλαβαν την αυτοδιαχείριση του εργοστασίου -μετά τον Μάιο του 2011, όπου η Φίλκεραμ Johnson, η οποία κήρυξε αργότερα και πτώχευση, προχώρησε σε στάση πληρωμών προς τους εργαζόμενους εγκατέλειψε το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ-, τον Φεβρουάριο του 2012. Έκτοτε και με βάση τα όσα δήλωσε ο κ. Αλέξανδρος Σιδερίδης, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής των πρώτων υλών για την παραγωγή οικοδομικών και άλλων υλικών, με βοήθεια τα εργαλεία που είχαν στα χέρια τους άρχισαν να παράγουν φυσικά απορρυπαντικά ρούχων και πιάτων με μικρό κόστος παραγωγής που χρηματοδοτείται από εκείνους. Πως όμως γίνεται η διάθεση; Η διάθεση γίνεται μέσω του κινήματος. Το κίνημα είναι ο κόσμος που τους στηρίζει και τους δίνει δύναμη να μην σταματήσουν αυτό που έχουν ξεκινήσει αλλά να δυναμώσουν και να συνεχίσουν αυτό που έχουν ξεκινήσει, όπως δήλωσε ο κ. Αλέξανδρος Σιδερίδης. Ακόμα σημαντικό είναι ότι όλα τα προϊόντα έχουν αποδειχθεί ποιότητα εμπιστοσύνης από τον κόσμο που τα χρησιμοποιεί και αυτό είναι ένα από τα ισχυρότερα μηνύματα, ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι μπορούν να παράξουν καλό και αξιόπιστο προϊόν και ταυτόχρονα το προϊόν αυτό να είναι λαϊκό, δηλαδή οικονομικό.

Ακολούθως το λόγο πήρε η κ. Κατερίνα Νικολαΐδου, μέλος του Δικτύου Επισφαλώς εργαζομένων και ανέργων, ο κ. Σωκράτης Γιαννόπουλος, μέλος του συντονιστικού της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Νίκος Βούτσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Με το πέρας των ομιλιών ακολούθησε μουσική συναυλία, ενώ στο χώρο υπήρχαν περίπτερα του Δικτύου Αντίστασης και Αλληλεγγύης Χαλκίδας, Βιβλιοπωλείο, περίπτερο με πίνακες ζωγραφικής, πάγκος με σουβλάκια και μπύρες καθώς και πάγκος στον οποίο διατίθεντο τα προϊόντα της ΒΙΟΜΕ. Τέλος, εντυπωσιακό ήταν και το πλακάτ με φωτογραφίες στην είσοδο του φεστιβάλ, όπου ήταν αναρτημένες φωτογραφίες από εργοστάσια της Εύβοιας με τίτλο “το success story στα εργοστάσια”, από τον τομέα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, καθώς και φωτογραφίες ενάντια στο ρατσισμό και στο φασισμό κ.α.

Η εκδήλωση κράτησε μέχρι αργά το βράδυ με τους παριστάμενους να προβληματίζονται, να συζητάνε, να διασκεδάζουν, ενώ η διοργάνωση της βραδιάς από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε όλα άψογη.

Καλή αρχή!



Πηγή: eviaportal.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)